Şimdi Ara

Google topluluk hareketliliği verilerini güncelledi: İşte Türkiye'nin yeni hareketlilik karnesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.539
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Halk sağlığı görevlilerinin ve hükümetlerin COVID-19 pandemisine karşı almış olduğu önlemlerin, ne ölçüde işe yaradığını tespit etmelerine yardımcı olmak için, ülkelerin topluluk hareketliliği verilerini yayınlayan Google, nisan ayı rakamları paylaştı.



    Ayrıca Bkz.Apple ve Google tarafından geliştirilen COVID-19 temas bildirimi özelliği Türkiye'de kullanılacak mı?



    Google topluluk hareketliliği verileri



    Akıllı telefon kullanıcılarının anonimleştirilmiş konum verilerine dayanarak hazırlanan raporda, 131 ülkede yaşayan insanların hareketlilik değişimleri 6 farklı kategoride ele alınıyor. Bunlar:




    • Alışveriş & eğlence (Restoran, kafe, alışveriş merkezi, müze, kütüphane, sinema salonları vb.)

    • Market & eczane (Market, pazar yerleri, eczaneler vb.)

    • Kamuya açık alanlar (Park, meydan, halk plajı vb.)

    • Toplu taşıma araç ve istasyonları (Otobüs, metro, tren istasyonları vb.)

    • İş yerleri

    • Konutlar



    Sokağa çıkma kısıtlaması hareketliliğimizi azaltırken, grafikte dalgalanmalara sebep oluyor





    Google’ın 26 Nisan tarihli Türkiye raporuna göre, 15 Mart - 26 Nisan tarihleri arasında ülkemizdeki insanların alışveriş ve eğlence mekanlarında geçirdiği süre yüzde 91 oranında azaldı. 





    Ayrıca; söz konusu dönemde geçirilen süre açısından düşüş, market ve eczanelerde yüzde 82, park ve bahçeler gibi kamuya açık alanlarda yüzde 75, toplu taşımada yüzde 88, iş yerlerinde ise yüzde 63 olarak kayıtlara geçmiş duruda. Evde geçirilen süre ise yüzde 23 artmış durumda. 



    Kategoriler 16 Şubat - 29 Mart 23 Şubat - 5 Nisan 15 Mart - 26 Nisan
    Alışveriş & Eğlence -%75 -%76 -%91
    Market & Eczane -%39 -%40 -%82
    Kamuya Açık Alanlar -%58 -%61 -%75
    Toplu Taşıma -%71 -%76 -%88
    İş Yerleri -%45 -%48 -%63
    Evdeki Geçirilen Süre +%17 +%19 +%23


    Apple topluluk hareketliliği verileri



    Apple da ülkelerin koronavirüsle mücadelesine yardımcı olabilmek adına topluluk hareketliliği verilerini paylaşıyor. Cupertino merkezli şirket; 13 Ocak tarihinden başlayarak, iki gün geriden gelecek şekilde günlük olarak topluluk hareketliliği verilerini web sayfasından yayınlıyor.



    Apple'ın harita uygulamasındaki yol tarifi isteklerinden hareketle paylaşılan veriler, 13 Ocak - 1 Mayıs tarihleri arasında Türkiye'deki araç hareketliliğinin %81 oranında azaldığını, yaya hareketliliğindeki azalışın ise %82 olarak gerçekleştiğini gözler önüne seriyor.





    Ülkelerin yanı sıra büyük metropollere ait toplum hareketliliği verilerinin de paylaşıldığı sayfada, İstanbul'a ilişkin veriler de bulunuyor. Buna göre İstanbul'daki araç hareketliliği %86 azalırken, yaya hareketliliğindeki azalış ise %87 olarak istatistiklere yansımış durumda.



    Google gibi Apple tarafından paylaşılan grafikte de sokağa çıkma kısıtlamasının, insan hareketliliğinin azalmasında etkili olduğu, ancak bu uygulamanın hafta sonundan hafta içine geçişte dalgalanmalara neden olduğu görülüyor.



    Ayrıca Bkz.iPad Pro katili Huawei MatePad Pro Türkiye'de! İşte fiyatı



    Hareketliliğimiz azalıyor ama hafta içine dikkat!



    Apple ve Google tarafından paylaşılan veriler, hareketliliğimizin azaldığını gösteriyor. Kuşkusuz bundaki en büyük etmen, hafta sonlarında uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması oluyor. Ancak hafta içi günlere bakıldığında, Mart ayına kıyasla hareketliliğimizin arttığı görülüyor.



    Dolayısıyla verileri yorumlarken, hafta sonu için uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasına bağlı olarak cumartesi ve pazar günlerindeki hareketlillik azalışının, hafta içindeki artışı baskılaması sonucu, genel toplamdaki bu düşüşün kaydedildiğini göz ardı etmemekte fayda var. Yani aslında cumartesi ve pazar günlerini saymazsak, evde kalma oranının düştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.









  • Aynen öyle, bir de bu sadece açıklanan bilgiler. Sonuçta kullandığımız telefonda mikrofon var, kamera var. İstese üretici kendi ürettiği telefonun mikrofonunu açamayacak mı? İstediği gibi dinleyebilir ruhumuz duymaz. Evdeki tüm özel konuşmalar erişilebilir. Bir de diyorlar çip takmak için yapılıyor. Çipin alası zaten popomuzda elimizde her an.

    Kimileri yok canım erişilmez herhalde diye düşünüyor, komplo teorisi diyor. Tabi ki sana erişmez, bana erişmez. Sen ben kimiz. Ama istediği zaman da erişebileceği gerçeği değişmiyor. Aynı şekilde laptop için de geçerli.

    Facebook'un kurucusunun neden laptobunun kamerasında bant var :) Adam teknolojiden hiç anlamıyor komploculardan mı etkilenip kapattı? Bu işin içinde olan adamlardan zaten. Öyle düşünün.
  • Vaov gptmizide çıkartır bunlar. Herşeyimizi biliyorlar maşallah ;)
  • Don numaramıza kadar bilgi sahibi oldular (bkz. evde geçirilen süre). Buna mecbur bırakıldık bir yerde. Kullandığımız her teknolojik aygıt kendimizden fazla bunlara hizmet ediyor. Net.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 3 Mayıs 2020; 15:32:12 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: programmer_onur

    Don numaramıza kadar bilgi sahibi oldular (bkz. evde geçirilen süre). Buna mecbur bırakıldık bir yerde. Kullandığımız her teknolojik aygıt kendimizden fazla bunlara hizmet ediyor. Net.
    Haluk Tatar'ın Dünyayı kim yönetiyor serisindeki Teknoloji bölümünde bu konuyu anlatıyordu enine boyuna. Teknoloji şirketlerinin veri toplamaya verdiği yüksek önem.





  • yani sokağa çıkma yasağı sırasında azalmanın olmaması imkansız zaten. sokağa çıkma yasağı olmadığı zaman dilimlerinde hiçbir fark yok herkes çıkıyor grafiklere bakın. haberde bu tamamen atlanmış.
  • Sanki normalde toplamıyorlardı da şimdi başladılar gibi yazmışlar. Kardeşim Google mapste mekan yoğunluklarını saatine varıncaya kadar takip edebiliyordunuz zaten ne çabuk unuttunuz.

  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle, bir de bu sadece açıklanan bilgiler. Sonuçta kullandığımız telefonda mikrofon var, kamera var. İstese üretici kendi ürettiği telefonun mikrofonunu açamayacak mı? İstediği gibi dinleyebilir ruhumuz duymaz. Evdeki tüm özel konuşmalar erişilebilir. Bir de diyorlar çip takmak için yapılıyor. Çipin alası zaten popomuzda elimizde her an.

    Kimileri yok canım erişilmez herhalde diye düşünüyor, komplo teorisi diyor. Tabi ki sana erişmez, bana erişmez. Sen ben kimiz. Ama istediği zaman da erişebileceği gerçeği değişmiyor. Aynı şekilde laptop için de geçerli.

    Facebook'un kurucusunun neden laptobunun kamerasında bant var :) Adam teknolojiden hiç anlamıyor komploculardan mı etkilenip kapattı? Bu işin içinde olan adamlardan zaten. Öyle düşünün.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spider_hip -- 4 Mayıs 2020; 17:39:15 >
  • Korona pusuda

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • yavaş yavaş esnemeler başlıyor, bizim millet iyi dayandı bu sürece ama bu noktadan sonra hurra herkes dışarı çıkabilir, daha çok dikkat edilmesi gereken zamana girdik.

  • Bu da demek oluyor ki google her bilgimiz çalıyor. Sobra Huawei bunu yapıyor deyip yasaklanıyor. Lan şu Huawei fiyatları düşürse alacağım da onlar da hâlâ dik duruş peşinde.

  • Kullanma be hacı o zaman ne tatava yapıyorsun kullanma

  • Kısıtlama sonrası ve öncesi hareketlilik iki günlük yasağın gerçekten doğru kullanıldığı konusunda kuşkulara neden oluyordur bence.

    Google topluluk hareketliliği verilerini güncelledi: İşte Türkiye'nin yeni hareketlilik karnesi
  • Hemen hemen bütün ülkelerde böyle.

    Hafta içi herhalde çıkacak insanlar. 3 gün 4 gün kapalı kalan insanlar var evlerinde , apartman dairelerinde. Doğal olarak bunalıyorlar. En azından hem markete pazara gidip erzak almaya çıkıyorlar.

    Buyrun italya;
    https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-04-26_IT_Mobility_Report_en.pdf

    Bu da Fransa
    https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-04-26_FR_Mobility_Report_en.pdf

    Ahan da ispanya
    https://www.gstatic.com/covid19/mobility/2020-04-26_ES_Mobility_Report_en.pdf


    Bu 3 ülke Avrupa da bu virüsü iliklerine kadar yaşadılar, ağır dramlar oldu.

    Hemen hemen benzer veriler var.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.