Şimdi Ara

Evrenin bilinen en parlak 'yıldız patlaması' keşfedildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
306
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Uluslararası bilim insanlarından oluşan bir grup araştırmacı, evrenin bilinen en parlak yıldız patlamasının keşfedildiğini duyurdu. Nature Astronomy'de yayınlanan çalışmada, SN2016aps isimli süpernova patlamasının, rekorun bir önceki sahibinin yaklaşık iki katı oranında müthiş bir parlaklığa sahip olduğu belirtiliyor.



    Yaklaşık 3,6 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan SN2016aps patlaması, isminden de anlaşıldığı gibi ilk olarak 2016 yılında gözlenmiş. Birmingham Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacı Matt Nicholl, SN2016aps'ın uzun bir süre kendi galaksisinden bile çok daha parlak bir görüntüye sahip olduğunu söylüyor. Çalışmanın lider araştırmacısı olan Nicholl, inanılmaz bir uzay olayı olarak nitelendirdiği SN2016aps'ın normal bir süpernovanın yaklaşık 5-10 katı oranında kütleye sahip olduğunu belirtti (Güneş'in 50-100 katı).



    Matt Nicholl,"Süpernovaları iki farklı ölçek içerisinde değerlendirebiliyoruz: Patlamanın toplam enerjisi ve bu enerjinin görülebilir ışık veya radyasyon halinde yayılan kısmı. Tipik bir süpernovada yayılan radyasyon, toplam enerjinin genellikle %1'ine tekabül eder. SN2016aps'de ise radyasyonun, normal bir süpernovanın patlama enerjisinin beş katı oranında olduğunu tespit ettik. Bu, bir süpernovadan yayılan bugüne kadar gördüğümüz en güçlü ışık anlamına geliyor." şeklinde konuştu.





    Nicholl ve ekibi SN2016aps'nin müthiş parlaklığının nedenleriyle ilgili bazı tespitlerde bulunmuş. Işık spektrumunu inceleyen araştırmacılar, patlamanın, süpernova ve dev bir gas kabuğunun çarpışması sonucu güçlendiğini düşünüyor. Gaz kabuğunun, süpernovaya dönüşmeden yıllar önce yıldızdan yayıldığı tahmin ediliyor.



    "Patlamanın parlaklığı nedeniyle süpernovanın galaksisini göremedik"



    Northwstern Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Peter Blanchard,"SN2016aps'nin farklı olduğunu ilk kez gözlemlediğimiz anda anlamıştık; evrenin ortasında öylece duruyor gibi bir görüntüsü vardı. SN2016aps o kadar parlaktı ki, yaydığı ışık azalana kadar içinde bulunduğu galaksiyi göremedik bile." şeklinde konuştu.



    Gizmodo'ya konuşan Matt Nicholl,"Bu tarz devasa yıldızların, evrenin ilk evrelerinde daha yaygın olduğunu tahmin ediyoruz. Dolayısıyla bu verileri kullanarak evrenin ilk yıldızlarının patlamalarına bir göz atma fırsatı yakalayabiliriz." ifadelerini kullandı.



    Önümüzdeki yıl fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu'nun büyük bir potansiyel sunduğundan bahseden Harvard araştırmacısı Edo Berger,"Bu olağanüstü süpernovayı daha iyi bir zamanda bulamazdık sanırım. SN2016aps gibi devasa patlamaların evrende ortaya çıkabildiğini artık biliyoruz. NASA'nın yeni James Webb teleskobu, uzayda inanılmaz uzaklıklara göz atarak bu tarz patlamaları gözlemleyecek ve böylece belki de evrenin ilk yıldızlarının ölümlerini izleme fırsatı yakalayacağız." şeklinde konuştu.



    Nature Astronomy'deki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.








  • bundan daha siirsel cok az sey olabilir herhalde. hidrojen haric vucudundaki tum zerreler evrenin ilk zamanlarinda gerceklesen buna benzer devasa bir patlamanin eseri. oyle bir patlama ki isigi galaksideki yuz milyarlarca yildizin isiginin toplamindan daha parlak. isin baska bir siirsel boyutuda yaratilisin cogu zaman kaosdan, yikimin icinden doguyor olmasi.
  • Kim bilir etrafındaki kaç yıldız sistemini yakıp kavurmuş, kaç gezegeni cehenneme çevirmiştir vicdansız.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: tahir40

    Kim bilir etrafındaki kaç yıldız sistemini yakıp kavurmuş, kaç gezegeni cehenneme çevirmiştir vicdansız.
    Şimdi o gezegenlerde ne hayatlar başlamıştır geçen 3.6 milyar yılda

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • bundan daha siirsel cok az sey olabilir herhalde. hidrojen haric vucudundaki tum zerreler evrenin ilk zamanlarinda gerceklesen buna benzer devasa bir patlamanin eseri. oyle bir patlama ki isigi galaksideki yuz milyarlarca yildizin isiginin toplamindan daha parlak. isin baska bir siirsel boyutuda yaratilisin cogu zaman kaosdan, yikimin icinden doguyor olmasi.

  • Ya bizim gibi varlıklar yandıysa ne kadar şanslıyız siz düşünün ya biz ölseydik bir anda

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NaciAydinlar

    Ya bizim gibi varlıklar yandıysa ne kadar şanslıyız siz düşünün ya biz ölseydik bir anda
    Ölüm Allah'ın emri Naci kardeş, zamanı gelince nerede olursak olalım bizi bulur.
  • Bu patlama yüzyıllarca önce oldu biz yeni görüyoruz ışık hızının yavaşlığından ötürü. yeni gezegen oluşmaya başlamıştır orada.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mu5tafa kullanıcısına yanıt
    3.6 milyarı nasıl 100'lerle ifade edebiliyorsun hocam :D

  • Evren ne kadar da güzel

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Evrenin doğum sürecinde ışıktan bile trilyon kere trilyon kat hızlı hareket meydana gelmiş ise, doğduğu gibi ölmüş olması gerekmezmi. Süreç Planck zamanına göre hareket ediyorsa aslında evrenimiz çoktan ölmüş olması gerekir. Yani bizim zaman algımız aslında Planck zamanın içindeki bir süreç.

  • IamTheOne76 kullanıcısına yanıt
    doğrudur dayı🥴

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.