Şimdi Ara

Intel’in üretim sürecinde yarışa yeniden katılması 2021’den sonrasına kalacak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
948
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj


  • Mavi takım yaşını iyiden iyiye hissettiren 14 nm nodundaki ısrarcılığı nedeniyle yıllardır teknoloji dünyası tarafından sert eleştirilere maruz kalıyor. Bir konferansta söz alan mali yöneticinin açıklaması tablonun uzunca bir süre daha değişmeyeceğini gösteriyor.



     



    Morgan Stanley konferansında çeşitli soruları yanıtlayan ve ileriye dönük planlardan kendisinin deyimiyle takımın izin verdiği ölçüde bilgiler paylaşan George Davis’in açıklamalarına göre firma bu yıl içerisinde 10 nm+ sürecine adım atacak.



    7 nm gelecek sene sonuna



    2021 yılının sonuna doğru 7 nm tekniğini kullanmaya başlanacağını açıklayan CFO'nun ifadeleri piyasaya bakacak olursak, Intel’in ancak 2021 yılının sonundan itibaren nm yarışına dahil olabileceği şeklinde yorumlanabilir. Tabi 10 nm’nin yıllardır ha geldi ha gelecek derken ertelenerek bugünlere sarkması düşünüldüğünde akıllarda soru işaretleri beliriyor.



     



    Diğer taraftan Intel’in 7 nm sürecinin rakiplerin 5 nm’siyle eşleşeceği iddia ediliyor. Rakipler de bu süre zarfında boş durmayacak elbette,  TSMC yol haritasına göre 3 nm 2022 yılına konumlandırılmış. Özetlemek gerekirse TSMC’nin 3 nm’ye geçiş yaptığı 2022’de Intel henüz yeni 7 nm’ye geçiş yapmış olacak.



    Intel ve 5 nm



    Mavi ekibin 5 nm’si içinse en erken tarih olarak 2024’e işaret ediliyor. Bu da diğer oyuncuların geleneksel olarak tabir edebileceğimiz FinFET tasarımını terk edip GAAFET’e geçiş yapacağı, 3 nm ve sonrasıyla gündeme geleceği yıllara denk gelecek. Ayrıca 5 nm için resmi açıklama dahi yapılmadığını hatırlatalım.



    Ayrıca Bkz.Intel Core i9-10900K 3DMark’ta Ryzen 9 3900X’in gerisinde



    Nm çekişmesini bir tarafa bırakacak olursak, Intel üretim tesislerinin lokasyonu sayesinde Koronavirüs salgınından etkilenmemiş. Ek olarak 10 nm’nin mali açıdan yatırımcılar için 22 nm kadar karlı bir süreç olmayacağı bilgisi de bir diğer önemli bilgi. 14 nm süreci ise bu kıyaslamada çok daha iyi bir senaryo kalıyor.





    Kaynak:https://wccftech.com/intel-10nm-is-going-to-be-less-productive-than-22nm/







  • Yanlis ve eksi! Buradan kopyalamissin:
    https://www.techcenturion.com/7nm-10nm-14nm-fabrication

    Bari her seyi kopyalasaydin! "Transistor density comparison" tablosu dogru mu diye merak edenler icin makalenin devami soyle:

    "*Intel’s 10nm’s density is based on their estimation for Cannon Lake in 2018. The actual density for the current Ice Lake chips could be much lower. If Intel ever brings 10nm to their HPC products, the density could be very close to TSMC’s 7nm HPC Process which powers Zen 2 and Navi 10."

    Lutfen 2 dakika arastirmadan bilgi kirliligi yapmayin!
    konudaki intel tayfası bloklu olunca ne hakkında tartışıyorsunuz tam anlamadım ama daha ortada bile olmayan intelin 10 nemesi TSMC'nin 7nm'sinden iyi geyiği dönüyorsa benim kafam tabloya falan basmaz şunu bilirim: 14nm 9900k 9 milyar transistör 7nm ryzen2 19.2 milyar transistörse 10 neme intel 7nm TSMC'den nasıl daha iyi olabilir?amd boş durur mu yapıştırmış cevabı 7nm ama EUV geliyor 4000 serisi yani %20 daha fazla transistör demek bu da 3,84 milyar daha demek o yüzden kimse intelin nemesi diye tırı vırı yapmasın.önce çıkarsınlar adam gibi çalıştırabilsinler de sonra transistör yarıştırsınlar.
  • Intel: Dead Inside.

  • miladı doldurmuşlar için zaman kaybetmeyelim :D

  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Yanlis ve eksi! Buradan kopyalamissin:
    https://www.techcenturion.com/7nm-10nm-14nm-fabrication

    Bari her seyi kopyalasaydin! "Transistor density comparison" tablosu dogru mu diye merak edenler icin makalenin devami soyle:

    "*Intel’s 10nm’s density is based on their estimation for Cannon Lake in 2018. The actual density for the current Ice Lake chips could be much lower. If Intel ever brings 10nm to their HPC products, the density could be very close to TSMC’s 7nm HPC Process which powers Zen 2 and Navi 10."

    Lutfen 2 dakika arastirmadan bilgi kirliligi yapmayin!

  • Intel'in 10nm olarak adlandırdığı üretim süreci, TSMC'nin 7nm üretiminden mm2 başına biraz daha yoğun. Verilen bilgilerde bir yanlışlık yok, lütfen siz araştırın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 5 Mart 2020; 15:11:19 >
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Baba iyi de 10nm bile yok daha ortada, 7 nm nin bu teknik değerleri kağıt üzerinde evet iyi ama bunun hayata geçirilebilir olup olmadığı daha muamma. Hele Bi çalışan 7nm görelim ondan sonra teknolojileri yaristirirsiniz bence.

    AMD nin bulldozer I öncesi ve sonrası durumu oluşabilir bu 7nm konusunda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OnTEC -- 5 Mart 2020; 16:11:5 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Ben çok fazla anlamıyorum, bu yüzden sormak istiyorum: Intel 10nm üretiminde istenen bu dengeyi tutturamazken, 7nm gibi daha zor bir aşamada seneye bunu nasıl sağlayacak? Intelin üretim süreci daha iyi gözüküyor (sadece nm olarak küçülmekten bahsetmiyorum) ama bu metodla ilerlemek çok daha zor ve maliyetli. 1-2 seneye 7nm'de nasıl sağlıklı 8-12 çekirdekli koca işlemciler çıkaracaklar, valla verilen tarihler bence yine ertelenecek.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 5 Mart 2020; 15:26:24 >
  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Intel = Kalite, 1.3v altındaki oc hızlarıyla ısınmadan stabil kullanım.

    mm²'deki transistor yoğunluğu olarak 14nm Zen ve 12nm Zen 2'den öndeydi, niye uzun süre 14nm'de kalındı sorusunun cevabı basit aslında.

    AMD fancıklarına sorsan Intel hep gerideydi, Intel sadece üretim teknolojisi olarak değil, pinsiz işlemci ve anakart soket yapısı ile bile kalite.


    quote:

    Yinede hem intel hem TSMC bunu er geç yapacaklardır. Intel'in saçma sapan monopol'ü ve 4/8 gibi dayatması bitti çok iyi oldu. Tıpış tıpış yola geliyorlar: Full HT, lehim, daha fazla çekirdek vs...


    Rekabet var bundan sonra kazanan tüketici olacak her türlü

    Aslında 8. Nesilden sonra 4/8 olayı bitmişti zaten, ama her modelde HT desteğini vermemesi büyük eksiklikti, Intel'in ben satayım da gerisi önemli değil zamanları bitti, AMD sayesinde güzel gelişmeler göreceğiz, euv'ye bakalım kim önce geçecek, bunlar kolay süreçler değil tesis ve ar-ge gerekiyor, AMD işlemcilerini kendi üretmediği için böyle bir sorunu yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 5 Mart 2020; 20:21:15 >




  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam kibar uyarınız için düzelttim

  • horoza sormuşlar; yumurta mı tavuktan çıkar, tavuk mu yumurtadan?
    cevap vermiş polemiğe girmem, görevimi yaparım...

    işte bu hikayede horozun cevabıdır

    Intel’in üretim sürecinde yarışa yeniden katılması 2021’den sonrasına kalacak

    görüldüğü üzere horoz AMD dir. görevini yapar polemiğe girmez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi jr_samet -- 5 Mart 2020; 19:40:21 >
  • Beter Ol İntel :)

  • BoşnakAğa kullanıcısına yanıt
    Su forumda ingilizcesi azicik iyi olan biri yok mu arkadas. Bak direk kopyaliyorum:

    *Intel’s 10nm’s density is based on their estimation for Cannon Lake in 2018. The actual density for the current Ice Lake chips could be much lower. If Intel ever brings 10nm to their HPC products, the density could be very close to TSMC’s 7nm HPC Process which powers Zen 2 and Navi 10.

    (google translate: Intel’in 10nm yoğunluğu 2018'deki Cannon Gölü tahminlerine dayanmaktadır. Mevcut Buz Gölü çiplerinin gerçek yoğunluğu çok daha düşük olabilir. Intel, HPC ürünlerine 10nm getirirse, yoğunluk TSMC'nin Zen 2 ve Navi 10'a güç veren 7nm HPC İşlemine çok yakın olabilir.)

    TSMC’s 7nm HPC si tabloda ne?

    #7 66.7 MTr/mm²

    Senin verdigin graifkte kac?

    #3 100.8* MTr/mm²

    senin yasin kadar bu piyasada is yapmis adamim. Sinir etme adami
  • konudaki intel tayfası bloklu olunca ne hakkında tartışıyorsunuz tam anlamadım ama daha ortada bile olmayan intelin 10 nemesi TSMC'nin 7nm'sinden iyi geyiği dönüyorsa benim kafam tabloya falan basmaz şunu bilirim: 14nm 9900k 9 milyar transistör 7nm ryzen2 19.2 milyar transistörse 10 neme intel 7nm TSMC'den nasıl daha iyi olabilir?amd boş durur mu yapıştırmış cevabı 7nm ama EUV geliyor 4000 serisi yani %20 daha fazla transistör demek bu da 3,84 milyar daha demek o yüzden kimse intelin nemesi diye tırı vırı yapmasın.önce çıkarsınlar adam gibi çalıştırabilsinler de sonra transistör yarıştırsınlar.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.