Şimdi Ara

Coronavirüs nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
501
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Coronavirüs nedir ?



    Yeni yılın başlangıcında Çin’de, uzun zamandır görünmeyen coronavirüs tekrar yayılmaya başladı. Sosyal medyanın da etkisiyle büyük yankı uyandıran ve dikkat çeken virüs hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz ?



     



    Coronavirüs nedir ?



    Coronavirüs nedir ?



    ‘’Coronavirüs’’ ismi virüslerin içinde bulunduğu aileyi tanımlamak için kullanılıyor. Latince ‘’corona’’ kelimesi İngilizce ‘’crown’’ yani taç anlamına geliyor. Virüslerin yüzeyinde taç benzeri dikensi uzantılar bulunuyor ve virüsler elektron mikroskobu altında incelendiğinde aynı kral tacı gibi görünüyor, virüslerin aile adı da buradan geliyor.



    Coronavirüslerin alfa, beta, gama ve delta olmak üzere 4 ana alt grubu bulunuyor. Kayıtlara göre coronavirüslerin ilk olarak 1960’lı yıllarda keşfedildiği ve 7 farklı coronavirüs türünün insanları enfekte ettiği belirtiliyor.



    Yaygın olarak görülen coronavirüsler 4 farklı türe ayrılıyor. Bahsi geçen virüs türleri aşağıda yer alıyor.




    1. 229E (alpha coronavirus)

    2. NL63 (alpha coronavirus)

    3. OC43 (beta coronavirus)

    4. HKU1 (beta coronavirus)



     



    Diğer coronavirüs türlerini ise aşağıdaki türler oluşturuyor.




    1. MERS-CoV ( beta coronavirüsü, MERS olarak adlandırılan ve Middle East Respiratory Syndrome olarak adlandırılan respiratuvar sendroma sebep olan virüs )

    2. SARS-CoV ( beta coronavirüsü, SARS olarak adlandırılan severe acute respiratory syndrome yani akut ağır respiratuvar sendroma sebep olan virüs)

    3. 2019 Novel Coronavirus ( 2019-nCoV- 2019 yılına ait yeni coronavirüs )



     



    Dünya üzerindeki coronavirüs enfeksiyonlarının çoğunu 2293, NL63, OC43 ve HKU1 türleri oluşturuyor. Bu türlerin bazıları normalde hayvanları enfekte ederken evrim geçiriyor ve insanları da enfekte etme özelliği kazanıyor. Bahsi geçen virüsleri ise  2019-nCoV, SARS-CoV ve MERS-CoV oluşturuyor.



    2019 Novel Coronavirüs ( 2019-nCoV )



    9 Ocak 2020 yılında Dünya Sağlık Örgütü Çin’li yetkililerin yeni bir coronavirüs türünü tanımladığını onayladı. Yeni virüs Çin’in çeşitli şehirlerinde görülen pnömoni salgınlarından sorumlu tutuluyor.



    SARS-CoV



    Ağır akut respiratuvar sendrom coronavirüsü ilk olarak 2002 yılının Kasım ayında Çin’de görülmüştü. SARS-CoV etkeninin 2002 ile 2003 yılları arasında 8.098 kişiyi enfekte ettiği düşünülmekle birlikte o yıllarda 774 kişinin ölümüne sebep olmuştu. Bu da enfeksiyona yakalanan yaklaşık 10 kişiden 1’inin öldüğü anlamına geliyor. 2004 yılından bu yana SARS-CoV virüsüne ait herhangi bir enfeksiyon vakası raporlanmadı.



    MERS-CoV



    Ortadoğu respiratuvar sendromuna sebep olan virüs ilk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan’da görüldü. Görüldüğü tarihten bu yana birçok ülkede enfeksiyonlara sebep oldu. O tarihten bugüne görülen enfeksiyonların hepsinin Arabistan Yarımadası’nda bulunan veya adaya yakın ülkeler ile ilişkili olduğu belirtiliyor. MERS virüsü ile enfekte olan 1.200 kişiden yaklaşık olarak 400’ünün öldüğü belirtiliyor, bu rakam da mortalite oranını %40 olarak belirliyor yani virüse yakalanan her 10 kişiden 4’ü ölüyor. CDC kurumu ise MERS etkenini yakından takip ediyor ve virüsün potansiyel risklerini daha yakından anlamak için çeşitli araştırmalar yürütüyor. Ayrıca virüsün yayılma yolları, kaynağı ve viral enfeksiyonların nasıl önleneceği de araştırılıyor.



    Problem nerede ?



    Coronavirüs nedir ?



    Cononavirüs türlerinin çoğu insanlar için zararlı olmamakla beraber yakın tarihte dünya üzerinde görülen en tehlikeli viral salgınların sorumlusu olarak yeni coronavirüs türlerinden SARS ve MERS virüsleri gösteriliyor.



    2019-nCoV virüsü nasıl ortaya çıktı ?



    2019-nCoV etkeni tıbbi jargonda Wuhan coronavirüsü olarak geçiyor çünkü virüsün orjini olarak Çin’in Wuhan şehri gösteriliyor. İlk vakalar Huanan pazarıyla temasta bulunan kişilerde gözlenmekle beraber enfeksiyonlar başlangıçta orjini bilinmeyen prömoni vakaları olarak raporlanmıştı.



    Hastalığın semptomları neler ?



    Coronavirüs nedir ?



    Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre hastalığın ilk semptomları ateş ve ARDS yani hafif derecede akut respiratuvar distres olarak görülüyor. Virüsün başlangıç belirtileri tam olarak bilinmediği için virüs 2 ila 14 gün arasında asemptomatik olarak belirti göstermeyebiliyor. Virüse bağlı semptomların grip semptomlarına benzerliği ise virüsün yayılmasını kolaylaştırıyor ve bu durum da büyük tehlike arz ediyor.



    Akut Respiratuar Distres Sendromu



    Coronavirüs nedir ?



    Akut respiratuar distres sendromu (ARDS) alveolo-kapiller permeabilite artışına bağlı akut gelişen solunum yetmezliği olarak belirtiliyor. Amerika ve Avrupa Konsensus Konferansında 1994 yılında ani başlangıçlı solunum yetmezliği, ciddi hipoksemi, akciğer grafisinde bilateral yaygın infiltrasyonların varlığı ve pulmoner arter basıncının 18 mmHg'nin altında olması ya da sol atriyal hipertansiyonun klinik bulgusunun olmaması ARDS'nin tanı kriterleri olarak kabul edilmekle birlikte Berlin 2011 kriterleri ile ARDS; hafif, orta ve ağır olarak üç kısma ayrılmış, tanı kriterleri yeniden belirlenmiştir.



    ARDS mortalitesi son yıllarda azalmış olmasına rağmen hala yüksek seyrediyor. Patofizyolojinin tam tedavi edilememesi nedeniyle ARDS tedavisi destekleyici ve semptomatik olarak yapılıyor. Altta yatan nedenin tedavisi ile beraber düşük tidal volüm ile ventilasyon, pron pozisyonu ve yüksek PEEP (positive end expiratory pressure) uygulamaları ARDS tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemleri oluşturuyor. Ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) ARDS tedavisinde gelecek için ümit vadediyor.



    Ayrıca Bkz.İrlanda hastanelerde yüz tanıma sistemi kullanmayı planlıyor



    Korunma yolları nelerdir ?



    Çin, Tayland, Japonya, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi olarak onaylanmış enfeksiyon vakaları bulunuyor. Virüsün insanlar arasındaki bulaş yolları tam olarak kesin olmamakla birlikte önceki araştırmalara göre coronavirüslerin viral özellikleri grip virüslerine benziyor. Uzmanlar virüsten korunmanın en basit yolunun el yıkamak ve hapşırırken ağzı iyi kapatmak olduğunu belirtiyor. Ayrıca virüs için şu anda herhangi bir aşı bulunmuyor.



     



     



     



     



     








  • öksürürken ve hapşırırken ağzını kapatsalar, ayrıca el ve besin temizliğine dikkat etseler yeterli

  • Corona virüsü ile yarasalar ilişkilendiriliyor. Ülkemizde domuz burunlu yarasalar oldukça sık bulunuyor. Acaba bunlarda da var mıdır?
    bahsettiğim yarasaların videoları (bir video içinde 2 tane ayrı video var)


    http



    Tamam yarasa yemiyoruz ancak ne bileyim istemeden temasta bulunuyoruz. Wohan virüsü hakkında çok bilgi yok. Dokunma ile ya da ısırılma ile geçer mi?
    çok deli sorular var kafamda.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Miyamoto Musashi -- 14 Mart 2020; 14:13:49 >




  • rakam 50 bin kayıp olmadığı sürece dikkate bile alınamaz !

    okuduğunuz haber ;

    4 milyar insan sayısına göre tesadüfi bir nezleden farkı yoktur.

    medya sıradan şeyleri balon gibi büyütmeyi sever !

  • bir iki haftadır bu ülkeyide bir viral pneömoni kasıp kavuruyor
    neyin nesi kimin umurundaki. üçgün ağır yatalak oluyorsunuz
    sonra ayaklanıyorsunuz 10 gün geçmesine rağmen tam iyileşemiyorsunuz.

  • bu virüs nasıl insana geçmiş tam olarak anlamadım et pişince virüsler ölmüyor mu? az pişme mi yoksa ısıya dayanıklı mı veyahut temas çiğ ete çıplak elle dokunulması ile mi geçti bunu bilen bana bir izah eder mi

  • HaSAnıst H kullanıcısına yanıt
    Çinliler eti pişirmeden yiyor üzücü ama gerçek

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Aynen kanka

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.