Şimdi Ara

Dünyanın ilk yüzer nükleer santrali, elektrik enerjisi sağlamaya başladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
1
Favori
634
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  • Dünyanın ilk yüzer nükleer santrali olan Akademik Lomonosov, Rusya’nın uzak bir köşesinde bulunan bir yerleşim yerine elektrik enerjisi sağlamaya başladı. Santralin faaliyete geçmesiyle ilgili açıklama ülkenin nükleer enerji kurumu Rosatom tarafından yapıldı.



    Greenpeace gibi kuruluşların; “Buz üzerindeki Çernobil” veya “Nükleer Titanik” diye adlandırdıkları santral, 23 Ağustos tarihinde Murmansk limanından demir almış ve Kuzey Denizi'nde 5000 km’lik bir göreve çıkmıştı.



    Ayrıca Bkz.Boeing'in uzay kapsülünde büyük hata: Yanlış yörüngeye girdi



    Rusya’nın en kuzeyinde yer alan ve yaklaşık 100 bin insanın yaşadığı Pevek isimli şehre ulaşan santral, şehrin Yeni Yıl ağacını yakarak Pevek halkına güzel bir hediye vermiş oldu. Santralin bundan sonraki hedefi ise 2020 yılında ticari faaliyetlere başlamak olacak.





    2006 yılında inşasına başlanan Akademik Lomonosov Rusya’nın 11. ve Kuzey Kutup Dairesinde bulunan ise üçüncü nükleer santral. Akademik Lomonosov’un sahip olduğu iki adet 35’er megawatt’lık reaktörle Chukotka özerk bölgesindeki nükleer ve termik santralin yerini alacağı ifade ediliyor.






    Resmi kaynaklara dayanmasa da santralin yaklaşık 450 milyon dolara mal olduğu ve Rusya’nın benzer şekilde iki reaktörden oluşan ancak bu sefer 50’şer megawatt güce sahip bir yüzer santral daha inşa etmeyi planladığı ifade ediliyor.








  • Aslında nükleer enerji başta denizaltılar olmak üzere deniz taşıtlarında güç kaynağı olarak yıllardan beri kullanılıyor. Yani teknik bir bakış açısıyla nükleer reaktör taşıyan ilk deniz taşıtı bu değil. ABD denizaltısı USS Nautilus nükleer reaktör taşıyan ve nükleer enerjiyle çalışan ilk deniz taşıtıydı ve 1955'te yüzmeye başladı. 1958'te Kuzey Kutbu'nun buzulları altında uzun bir yolculuk yaptı. On yıllarca hizmet verdi. Dünyanın en büyük denizaltı sınıfı ve 80'lerden beri hizmette olan Sovyet - Rus Typhoon gemileri mesela reaktör başına 190 megawatt üreten nükleer reaktör çifti kullanıyor, Akademik Lomonosov'un çifte reaktör başına 35 megawatt elektrik, 150 megawatt thermal enerji üretimine kıyasla. Daha yeni ve modern Rus Borei denizaltıları da Typoonlarda kullanılan nükleer reaktörlerden - OK 650 - kullanıyor. Akademik Lomonosov'un reaktörlerinde ise eski Rus buz kırıcı gemilerin reaktörleri - KLT 40 - baz alınıyor. Rusya gibi ülkelerin deniz taşıtlarına nükleer teknolojinin aplikasyonuyla ilgili yıllara dayanan bir deneyimi var, çevre örgütlerinin dillendirdiği gibi bu gidişle felaket kaçınılmaz veya yüzen Çernobil gibi durum yok. Çünkü denizlerde zaten yıllardır "yüzen Çernobiller" gezip duruyor. Su basınçlı ve soğutmalı fisyon reaktörları yani bildiğimiz nükleer reaktörler zaten ilkin denizaltılar için tasarlandı sonradan nükleer güç / elektrik santrali formatında şehirlerin ve tesislerin elektrik üretiminde kullanıldılar. Küçük bir anekdot ve bir iki ek kaynak:

    "Over 160 ships are powered by more than 200 small nuclear reactors."

    https://www.world-nuclear.org/information-library/non-power-nuclear-applications/transport/nuclear-powered-ships.aspx

    https://www.nti.org/learn/facilities/942/

    Görece her zaman riskli bir teknoloji elbette ama kesinlikle yeni, nadir ve güvenilmez değil. Aksine rüştünü ispatlamış, uzun yılların deneyimlerine dayanan bir teknoloji. Özellikle de Kuzey Kutup dairesinde, donmuş denizlerde, enerji üretmenin ve götürmenin zor olduğu yerlerde kullanılmaya çok müsait.
  • Bütün okyanusları radyasona maruz bırakın, bütün balıkları zehirleyin, sizde kurtulun bizde kurtulalım yetti gari!

  • Ne kadar makul bir çözüm ama felaket anlarında çok verimli olacaktır. Birde korkunç uzak ve sezonluk enerji ihtiyacı için olabilir.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Oldukça tehlikeli bir teknoloji, dilerim kötü sonuçları olmaz. Fakat her ne olursa olsun gelecek çağın uzay teknolojisinde de nükleer enerji kullanılmak zorunda kalınacaktır.

  • Deniz üstünde devam etmesinin sebebini anlayamdım, konuya biraz uzak olduğum için de gerekli takibi yapmadım. Deniz suyunun içerisinde olduğu için, soğutmayı daha kolay yapacak bir sisteme mi sahip? Olası kötü bir senaryoda denizde olduğu için yerleşim yerlerinden uzak olacağı için insana olan zararı daha mı az olacak (peki gemideki personel?)? Gözlerden uzak istedikleri gibi deney yapma fırsatına mı erişecekler? veya daha basit düşünecek olursak elektriğin acil veya fazla ihtiyaç olduğu durumlarda yüzer bir santral ile hemen ihtiyaca cevap mı verilecek? Askeri durumlarda deniz üstünde kurulacak üsler, kıyıya yakın üslere acil enerji ihtiyacı mı sağlanacak? Görünüşe bakılırsa birçok işe yarıyor...

  • Adamlar seyyar jeneratör yapmış nereye ihtiyaç varsa götürüyorlar fakat burdan bakınca risk çok fazla gözüküyor.

  • Cok guzel bir fikir, guvenlik tedbirleri tabiki alinmali. Ayrica cevre icin gunes enerji panelleri de oldukca zararli..

  • WB kullanıcısına yanıt
    Gunes enerji panellerinin ne gibi zararları var. Konuyu açabilir misiniz ?
  • nükleer reaktörle çalışan gırla denizaltı uçak gemisi var..... bu adamlar bu teknolojiyi sivilleştirmişler sadece... velhasıl çevreci tripler atmak için bir 20-30 sene geç kalmış arkadaşlar... hem siz zaten korkmayın her şekilde dünyanın canına el birliğiyle okuyacağız... sonrada dünya bizim ... belleyecek.... raad olun sıkıntı yok

  • yüzen bomba resmen

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: antigravity74100

    Oldukça tehlikeli bir teknoloji, dilerim kötü sonuçları olmaz. Fakat her ne olursa olsun gelecek çağın uzay teknolojisinde de nükleer enerji kullanılmak zorunda kalınacaktır.
    Aslında nükleer enerji başta denizaltılar olmak üzere deniz taşıtlarında güç kaynağı olarak yıllardan beri kullanılıyor. Yani teknik bir bakış açısıyla nükleer reaktör taşıyan ilk deniz taşıtı bu değil. ABD denizaltısı USS Nautilus nükleer reaktör taşıyan ve nükleer enerjiyle çalışan ilk deniz taşıtıydı ve 1955'te yüzmeye başladı. 1958'te Kuzey Kutbu'nun buzulları altında uzun bir yolculuk yaptı. On yıllarca hizmet verdi. Dünyanın en büyük denizaltı sınıfı ve 80'lerden beri hizmette olan Sovyet - Rus Typhoon gemileri mesela reaktör başına 190 megawatt üreten nükleer reaktör çifti kullanıyor, Akademik Lomonosov'un çifte reaktör başına 35 megawatt elektrik, 150 megawatt thermal enerji üretimine kıyasla. Daha yeni ve modern Rus Borei denizaltıları da Typoonlarda kullanılan nükleer reaktörlerden - OK 650 - kullanıyor. Akademik Lomonosov'un reaktörlerinde ise eski Rus buz kırıcı gemilerin reaktörleri - KLT 40 - baz alınıyor. Rusya gibi ülkelerin deniz taşıtlarına nükleer teknolojinin aplikasyonuyla ilgili yıllara dayanan bir deneyimi var, çevre örgütlerinin dillendirdiği gibi bu gidişle felaket kaçınılmaz veya yüzen Çernobil gibi durum yok. Çünkü denizlerde zaten yıllardır "yüzen Çernobiller" gezip duruyor. Su basınçlı ve soğutmalı fisyon reaktörları yani bildiğimiz nükleer reaktörler zaten ilkin denizaltılar için tasarlandı sonradan nükleer güç / elektrik santrali formatında şehirlerin ve tesislerin elektrik üretiminde kullanıldılar. Küçük bir anekdot ve bir iki ek kaynak:

    "Over 160 ships are powered by more than 200 small nuclear reactors."

    https://www.world-nuclear.org/information-library/non-power-nuclear-applications/transport/nuclear-powered-ships.aspx

    https://www.nti.org/learn/facilities/942/

    Görece her zaman riskli bir teknoloji elbette ama kesinlikle yeni, nadir ve güvenilmez değil. Aksine rüştünü ispatlamış, uzun yılların deneyimlerine dayanan bir teknoloji. Özellikle de Kuzey Kutup dairesinde, donmuş denizlerde, enerji üretmenin ve götürmenin zor olduğu yerlerde kullanılmaya çok müsait.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • az-5 butonu düzgün çalışsın yeter :D

  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Sizin gibi bilgili bir kişi ile tanışmak beni çok mutlu etti. Size tamamen katılıyorum. İnsanlığın ilerlemesi aptal korkaklarca değil, akıllı cesurlarca mümkün olacaktır. Beni isterseniz YOUTUBE sayfamdan takip edebilirsiniz. TARTIŞMA bölümünü sadece bilgisayar üzerinden takip edebilirsiniz. Cep telefonlarında açılmıyor.https://www.youtube.com/channel/UCs_813Abuwc6Ij6LtRMPuJA/discussion?view_as=subscriber

  • celilsaygin kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen panel üretimi sırasında çevreye verilen zararı ve karbon salınımını kastetmiştir.

  • Bazı takipçiler sanki deniz üzerinde ilk kez nükleer enerji kullanılıyormuş gibi yazmışlar. Fakat ABD nin bütün uçak gemileri nükleer santralden enerji sağlıyor. Nükleer enerji kontrollü kullanıldıkça karbon esaslı kaynaklardan hem ucuz hem daha çevreci.

  • nuh'un gemisine gönderme yapmışlar !

    kutuplara yakın patlarsa çok komik olur !

    düşünsenize bütün buzlar eriyormuş birde :D

  • Lockheed Martin firması geçenlerde tır dorsesine sığacak kadar küçük bir reaktör yapmıştı. Bu iki yöntemi de ele alırsak, afet ve kurtarma çalışmaları için zor zamanlarda kullanılabilir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.