Şimdi Ara

Oyun içi satışlar TBMM gündeminde: Kumar sayılabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
203
Cevap
1
Favori
16.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Oyun yapımcıları, oyunun fiyatının yanı sıra oyun içerisinde satılan öğelerden de ciddi gelirler elde ediyor. Oyuncular öyle uçuk harcamalar yapıyor ki bazı ücretsiz oyunlar, 300 liraya satılan AAA oyunlardan dahi daha fazla gelir elde ediyor.

    Pek çok oyunda, oyuncuyu güçlendiren ekipmanlar veya karakterin görünümünü değiştiren kozmetik aksesuarlar paralı olarak satılıyor. Satış ise genellikle sandık veya doğrudan satış yöntemiyle yapılıyor. Doğrudan satış yönteminde oyuncu, parasını ödediği şeyin karşılığında ne alacağını tam olarak biliyor. Diğer satış türünde ise oyuncu, içerisinde ne olduğunu bilmediği bir sandık satın alıyor. Sandık içerisinden 5 kuruşluk öğe de çıkabiliyor, 5 bin liralık da… Bu durum, pek çok ülkede kumar olarak kabul ediliyor. “Çok yaklaştım, bu defa kesin çıkacak” düşüncesiyle cebindeki son parasını sandıklara yatıran oyuncular, günün sonunda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. Sandık açmanın bağımlılık haline gelmesiyle birlikte bir sonraki adımda daha büyük oynamak istiyor ve oyun yerine sanal kumara geçiş yapabiliyor.

    Ayrıca Bkz.Hediye sandıklarının çocuklara yasaklanması için ABD’de kanun teklifi hazırlandı

    Belçika, oyunlardaki sandık satışının kumardan farklı olmadığını sebep göstererek oyun içi sandık satışını yasakladı. ABD’de sandıkların 18 yaş altı kişilere satışının yasaklanmasına dair kanun taslağı hazırlandı. Avrupa Birliği’nin de benzer adımlar atması bekleniyor.

    Türkiye’de ise oyunlardaki kumar benzeri öğeler TBMM gündemine girmek üzere. TBMM Bilişim Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’nunda, oyun yapımcılarının kumar benzeri yöntemlerle oyunu ilgi çekici kılma çalışmaları konuşuldu. Oyun bağımlılığının, psikolojik etkileri üzerine sunum yapıldı.

    Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, konuyla ilgili olarak geçtiğimiz aylarda yaptığı bir açıklamada, “Şu anda online oyun ve kumar bağımlılığı, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hastalık olarak sınıflandırılmış durumda. Özellikle yetişkinlerde cinsine göre oynanan oyunların içine para katıldığında kumar bağımlılığının riskini artırıyor ve doğrudan kumar bağımlılığına geçiş yapabiliyor. Yani teknolojik oyun bağımlılığı içeriğine göre kumar bağımlığını tetikliyor, bu tür oyunlara çok dikkat etmek gerekir.” demişti.

    Eğlence amacıyla başlanan bir oyun, ileride kumar alışkanlığı kazandırabilir. Bu nedenle, çocuklarının oyun alışkanlıklarının ebeveynleri tarafından denetlemesi ve bu konu hakkında her iki tarafın da yetkililer tarafından bilgilendirilmesi gerekiyor. Kumar alışkanlığı kazandırması muhtemel satışların yasaklanmasından ziyade, toplumun bilgilendirilmesi çalışmalarının TBMM gündemine girmesi gerek. TBMM, bugün itibariyle 1 Ekim’e kadar tatile girdi. Umarız yeni dönemde bu konu hakkında somut adımlar atılır.








  • Lootbox'lar kumar ama İddia,Altılı,Sayısal,Milli piyango değil öyle mi? Lootbox'larda yatırdığın para sonucu bir şeyler alıyorsun. Oyun içi parayla ya da gerçek parayla alabiliyorsun. Ama bu diğer şeyler karşılığında bir şey elde edemiyorsun. Ha bu incelemenin gelme sebebi ise aptal youtuber ve aptal yayıncıların yüzünden. Sürekli bu tarz içerikler paylaştıkları için öyle oldu. Yine aynı mecralardaki aptalların her önüne gelene yurt dışı alışverişi öğretip, şu kadarlık alışveriş yaptım vergi ödemedim diye yüzlerce video çekmesiyle. Artık 1 dolarlık ürüne 2 dolar vergi ödüyoruz.

    Yıllarca futbolcu kartlarını çocuklar satanlar şimdi lootboxlara kumar diyor. Trajikomik...
  • vergi kokusu alıyorum

  • Vergi is coming.

  • Lootbox başına 5 lira şans oyunları vergisi eklerler şimdi.

  • Haklı bir araştırma aslında.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kdv zaten geldi, ötv, kumar vergisi, TRT payı, iletişim ücreti, toki payı ekleyecekler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bencede engellenmeli. Çocukları kandırmak çok kolay. Engellensin ki oyun yazılımı yapanlar bu tür işlerle girmesinler

  • quote:

    Orijinalden alıntı: ahmetkep

    Bencede engellenmeli. Çocukları kandırmak çok kolay. Engellensin ki oyun yazılımı yapanlar bu tür işlerle girmesinler
    Engellenirse sadece Türkiye'de engellenecek farkındasın dimi

    Koskoca oyun şirketleri aa Türkiyde engellenmis biz en iyisi yapamayalim mi diyecek ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • TBMM niye bu kadar önemli konular varken böyle saçma salak şeylerle uğraşıyor? Ve TBMM neden tatilde?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunlara kafa yoracaklarına önemli şeylere kafa yorsalar süper güç olmuştuk. Nerede antin kuntin birşey var nerede vatandaşa daha çok kazık sokalacak bir durum var bunlarla uğraşıyorlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonunda doğru bir karar

    Kutular kumar sayılsın
  • Bir yerde haklılar. Yazıda ilk abd avrupa falan verilmiş bakın orlarda da yasak diye sonra türkiye konuşulmuş. Yazıyı okurken hee tamam oralarda bile yasaksa bizde de yasak olabilir sıkıntı yok algısı oluşturmak için.

    Güzel algı yönetimi ama vergi gelir oyunlar zamlanır bir şekilde alınır parası yasaklanmaz bu ülkede.

    Ben söylüyeyim bu devlet işi bilmiyor. Bak alkolde tek vergi koy fiyatları %30-40 civarında düşür. Uzun vadede sana daha çok kazandırır. Millet içemiyor ki anca böyle oyunda kutu var sapla, yurtdışından telefon getirmiş sapla, yurtdışına çıkacak sapla millet de öyle bir geniş büzük var ki kimse gık demiyor hiçbir şeye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hiç kusura bakmayın, şans kutuları tamamen kumar. Düzenleme şart ama TBMM'nin anladığı düzenleme ek vergi, zam, kota vs koymak olur.

  • Ezbere konuşan boş beleş adamlar olmasa iyi bölüm aslında
  • quote:

    Orijinalden alıntı: MILWAUKEE BUCKS

    Engellenirse sadece Türkiye'de engellenecek farkındasın dimi

    Koskoca oyun şirketleri aa Türkiyde engellenmis biz en iyisi yapamayalim mi diyecek ?

    Alıntıları Göster
    Bazı ülkelerde de yasak
  • Şans kutuları bencede kumar okey ama üstüne trt payı ötv gibi saçmalıklar eklenirse buda devletin insanlara uyguladığı şikeli kumar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sonunda güncel olup güncel sorunlarla ilgilenebilir hale geldi meclis, birkaç adım geride olsak da hala iyi bir başlangıç. Umarım güzel ve özgün bir çözüm bulurlar.

  • Benim tanıdığım vekiller halk yararına bir şey yapmaz oyun içi alımlara da 18 kdv üstüne ötv gelir devletimiz lootbox'lar ile kalkınır.

  • Kumar olarak kabul edilip oyunlar yasaklanmaz umarım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: MrKattchup

    Benim tanıdığım vekiller halk yararına bir şey yapmaz oyun içi alımlara da 18 kdv üstüne ötv gelir devletimiz lootbox'lar ile kalkınır.
    Oyun içi alımlara gelse iyi. Direk oyun fiyatlarına yansıyabilir. Herşey beklenir bunlardan.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.