Şimdi Ara

Kuantum dolanıklığı kuramıyla bağlantılı fotonların görüntüsü elde edildi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
1
Favori
1.377
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Kuantum dolanıklığı kuramıyla bağlantılı fotonların görüntüsü elde edildi 
     
    Bilim insanları, tarihte ilk defa kuantum dolanıklığı ( dolaşıklığı ) kuramıyla bağlantılı iki fotonun görüntüsünü elde etmeyi başardı. Yeni fotoğraf, kuantum dolaşımı teoremi yoluyla bağlanmış iki fotonu göstermekle birlikte, fotonların aralarında uzak mesafeler olmasına rağmen meydana gelen fiziksel değişikliklere anında tepki gösterebildikleri gözlemlendi.

    New Atlas basın ajansı kurumunun raporlarına göre kuantum dolaşıklığına ait fotoğraf kanıtları, insanoğlunun yeni teknolojileri anlamasını kolaylaştıracak; kuantum bilgisayarlar ve kriptografi gibi alanlar üzerindeki bilgi derinliğimizi artıracak.

    Görüntü için saniyede 40.000 fotoğraf karesi çekildi

    Kuantum dolanıklığı kuramıyla bağlantılı fotonların görüntüsü elde edildi 
     
    Araştırmanın en zor aşamasını görüntü alma kısmı oluşturdu. The University of Glasgow kurumundan araştırmacılar, zift siyahı renginde, -30 derece santigrat derecede tuttukları deneysel alanı; saniyede 40.000 kare yakalayabilen kamera ile görüntüledi. Ardından fotonların dolaşım işaretlerini bulabilmek için binlerce fotoğraf karesini taradı ve inceledi. İncelemeler sonucunda fotonların görüntüsünü elde etmeyi başardılar.

    Ayrıca Bkz.Şizofreni ile bipolar psikotik bozukluklar üzerinde çalışmalar sürüyor

    Yeni araştırma bilim camiasında heyecan verici olarak nitelendirilmekle birlikte alan üzerinde çalışmalar sürüyor. Araştırma Science Advances dergisinde de yayımlandı.



























  • sanki, sen bana bakıyorsun ama gözüm üstünde der gibi bi fotoraf yakalamışlar ilk gördüğümde sürüngen gözü zannettim :)
    güzel çalışma bu ve bunun gibi tezleri ortaya atanlarda nasıl bir zeka var daha biz ne olduğunu anlayamıyoruz ve anlayabilen onlarcasıda kanıtlamak için yıllarını harcıyorlar herşeyin fazlası zarar abi :)

    ek olarak Einstein'ın sağındaki ortada oturan dayı kimdir ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi H34RTL3SS -- 16 Temmuz 2019; 18:11:1 >
  • Gelecekte belki de birşeyleri kilit altında tutmak için kullanılacak, veya birşeyi kopyalamakta (iki canlıyı vs)

  • H34RTL3SS kullanıcısına yanıt
    Arthur Compton . Compton saçılması çalışması ile nobel fizik ödülünü kazanmış.

  • Aslında en basitinden uzak gelecekte şayet insanoğlu diğer gezegenlerde yaşam kurarsa iletişim amaçlı kullanılacak. Zira ışık hızı aynı yıldız sistemindeki farklı gezegenler için bile çok yavaş kalıyor. Dünya ile Mars arası ortalama 12dk, en yakın konumdayken 3,5dk. (ışık hızıyla) Yani telefonla alo desek, alo sesimiz oraya ortalama 12dk sonra ulaşıyor. Karşı tarafta duyup alo dese, 24dk sonra karşının sesi geliyor :) Bunlara karşı geleceğin iletişim teknolojisi ise kuantum dolanıklığı (quantum entanglement). Çin dünyanın ilk bu prensibe dayanan uydusunu bundan bir kaç sene önce fırlatıp iletişime başlamıştı dahi. Bu quantum dolanıklığının hala çözülemeyen çok enteresan özellikleri var. Öncelikle bildiğimiz fizik kurallarına göre hala hiç bir şey ışıktan hızlı hareket edemez. Lakin bu dolanık parçacıklar her nasılsa ne kadar uzak mesafelerde de olsalar anında, hiç gecikmesiz bir birine uyumlu hareket ediyor. İkincisi bu birbirine dolanık parçacıklar arasında nasıl iletişim kurduklarıyla ilgili hiç bir bilgi yok. Ortada anlık iletişim olduğu için, havada yakalanabilinecek bir bilgi yok. Bu da ülkelerin bilgi transferi güvenliğini en üst düzeye çıkartıyor. Zaten Çin'in quantum uydusu göndermesinin sebeplerinden biri de buydu. Araya sızıp bilgi öğrenme şansı yok. Bu quantum iletişimi sayesinde ileride insanlar marstaki akrabaları ile 10'ar dk aralarla mektuplaşmak yerine anında telefonla görüşebilecek. Ya da en yakın yıldız sistemindeki tanıdıklara bir mesaj attığımızda 3,5 yıl sonra ulaşması yerine anında bilgi transferi yapılabilecek.





  • Spider_hip kullanıcısına yanıt
    Tamamen yanlış. Kuantum dolanıklığı bilgi iletiminde kullanılamaz. Şu anda bildiğimiz fizik kanunlarına göre böyle bir şey imkansız. Çin'in fırlattığı uydu, bildiğim kadarıyla, haberleşme uydusu değil, kuantum dolanıklığının sinyal uyduya gidip gelene kadar bozulup bozulmadığına ilişkin bir deneyin aracıydı.

    Amaç dolanık parçacıkları şifreli iletişimde paylaşılan bir anahtar olarak kullanmak. Bu şekilde şifrelenmiş bir mesaj üçüncü bir tarafça okunursa dolanıklık sona ereceğinden haberleşen kişiler hızla durumu fark edip tedbir alabilirler. Işık hızından hızlı bir iletişim söz konusu değil yani.

  • mutercim kullanıcısına yanıt
    Yok hocam bilgi doğru. Kuantum eş parçaları birbirine göre yön değiştirirler. Yani biri sağa doğru dönüyorsa diğeri sola doğru döner. Ancak bunları birbirinden ayırıp yönlerini değiştirip (0 1 mantığı ile) bilgi iletmek şuan için çok güç bir yöntem. Yani toplamda hem başkasının çözemeyeceği (tek bir kuantum eşi olabilir) hem de ışık hızından daha hızlı (bunlar anlamadığımız biçimde birbiriyle iletişimi olduğu gibi bunu anında yaparlar) iletişim sunabilir. Ama her şey için daha çok erken.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NeroWin -- 16 Temmuz 2019; 20:42:53 >
  • Çok güzel bir gelişme. Duvarımdaki kara deliğin yanına yapıştıracağım.

  • bu kuantum dolanıklığı aklıma hep simulasyon argümanını getiriyor.sanki ortak bir veri fonksiyonlar tarafından kullaniliyormus gibi.

  • NeroWin kullanıcısına yanıt
    https://evrimagaci.org/kuantum-dolaniklik-5208

  • H34RTL3SS kullanıcısına yanıt
    Nobel ödüllü fizikçi bi dayımız
  • NeroWin kullanıcısına yanıt
    Bu da yanlış. Ölçüm yapmadan önce iki dolanık parçacığın spinleri (dönme değil bu, kuramdaki matematik formüllerinde klasik fiziktekine benzer bir açısal momentum ortaya çıkıyor ama söz konusu olan klasik fizikteki açısal momentum olamaz çünkü yarım değerler var) hakkında kesin bir şey söyleyemezsiniz çünkü süperpozisyon halindedirler. Ölçüm yaptığınızda yüzde 50 ihtimalle bir değer alırlar (sizin deyişinizle sağ veya sol).

    Bilgi iletimi konusu son derece net. Elimizdeki kuantum kuramına göre dolanıklık aracılığıyla bilgi iletmek mümkün değil. Bir gün daha temel bir kuram bulursak ve o kurama göre mümkün olursa ne ala. Ama şu an öyle bir kuram olmadığına göre olmayan kurama uygun deneyler yapamayız zaten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutercim -- 16 Temmuz 2019; 22:26:37 >
  • Müthiş bir şey şu fotoların davranış şekilleri... Biri diğerinden ne kadar uzakta olursa olsun aralarında görünmeyen bir bağ var ve diğerinin edindiği bilgi anında ötekine de aktarılıyor.

  • mutercim kullanıcısına yanıt
    Hemen yapistir tamamen yanlis diye. Sen olayi anladigina emin misin. Hic yoksa telgraf kur arasinda mors alfabesiyle bile iletisim kurulur. Arkadasin mesajina tamamen katiliyorum. Kesinlikle iletisimde cigir acabilecek bir olay. Ilk ogrendigimde aklima direkt bu gelmisti. Gelismeler insani cok heyecanlandiriyor

    sag veya sol bir veya sifir. Bilgisayarlar bile binary bu kadar fonksiyonelse. Dolaniklikla cok rahat haberlesilir



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bender B. Rodriquez -- 17 Temmuz 2019; 1:44:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • görüntü alabilmek için saniyede kırkbin fotoğraf karesi mi çekilmiş? saniyede 10 trilyon kare elde etmek varken kırkbin kare bu iş için yeterli oluyor demek ki.

    not: Caltech ve INRS enstitüleri tarafından geliştirilen dünyanın en hızlı kamerası, saniyede 10 trilyon fotoğraf çekebiliyor. eski rekor da bunlara ait 5 trilyon kare.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet kontuy -- 17 Temmuz 2019; 2:26:57 >
  • ahmet kontuy kullanıcısına yanıt
    Yalnız adamlar senin benim gözle gördüğümüz büyüklükte şeylerin fotoğrafını çekmiyorlar. Bahsettiğin kamera fotonları tek tek görüntüleyebiliyor mu, araştır bakalım. Yapılan işi küçümsemek kolay, ama biraz düşünmek lazım bu adamlar gerizekalı mı da senin bahsettiğin kamerayı kullanmamışlar? :)

  • Bender B. Rodriquez kullanıcısına yanıt
    Böyle iletişim kuralamayacağı kısmını gayet iyi anladım. Bir örnek vereyim. Dolanık bir fotonu alıp Alpha Centauri'ye götürdünüz, birini Dünya'da bıraktınız. Elinizdeki fotonun spinini ölçtünüz, diyelim ki "sol" çıktı. Bu durumda Dünya'dakinin "sağ" olduğunu biliyorsunuz... Eee? Bu iletişim kurmanızı nasıl sağlayacak?.

    Ne yazık ki fizik inançla işlemiyor. Söylediğiniz şekilde iletişim kurmak kuantum kuramına da aykırı özel görelilik kuramına da. Daha ne diyebilirim bilmiyorum. Bir görüşe göre kuantum kuramı aslında bir bilgi kuramı: bilgiye nasıl ulaşabiliriz, bilgi ne kadar kesin olabilir, nasıl iletilebilir. Şu ana kadar öngörülerini abartılı bir kesinlikle doğruladığımız bu kurama göre bilgi bu şekilde iletilemez.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutercim -- 17 Temmuz 2019; 8:23:8 >
  • mutercim kullanıcısına yanıt
    Binary spin bilgisi dahi detaylı bilgi iletimi için yeterli. Daha önce arkadaşın belirttiği gibi binary kodları olarak düşünün. 1-0 larla nasıl bilgisayarlar çalışır hale geldi. O hesap. Gerekli dizilim arka arkaya konursa, istenilen tüm bilgi oluşturulabilir.Yabancı kaynaklara baktığınızda, ilgili üniversitelerden ilgili profesörlerin dolanıklık özelliği üzerinden amaçlarının da quantum iletişim ağı kurabilmek olduğunu görebilirsiniz.https://www.sciencemag.org/news/2017/06/china-s-quantum-satellite-achieves-spooky-action-record-distancehttps://thediplomat.com/2018/09/not-only-china-quantum-satellite-communication-on-the-rise-in-the-indo-pacific/https://www.technologyreview.com/s/610106/chinese-satellite-uses-quantum-cryptography-for-secure-video-conference-between-continents/

    Ha şimdi zor falan dersiniz anlarım, ben zaten uzak gelecekten bahsediyorum. Dolanıklık en çok bu açıdan işimize yarayacak. Ama yanlış diyorsanız bu dolanıklık durumunu tekrar bir araştırın derim. Süperpozisyon kafanızı karıştırmasın. Sonuçta dolanık parçacıkların tüm propertiesleri her türlü aynı. Yani bir taraftaki bilgi ile diğeri aynı.




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.