Şimdi Ara

Wikipedia Avrupa Birliği'ni protesto ediyor: İtalyanca versiyonu kapatıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  •  

     
    Geçtiğimiz ay Avrupa Birliği Hukuk İşleri Komitesi tarafından onaylanan telif hakkı düzenlemesi yarın Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak. Avrupa Birliği'nde 2001 yılından beri telif hakları konusundaki ilk güncelleme olan yeni düzenlemedeki 11. ve 13. madde ise internetin özgür yapısını tamamen ortadan kaldırılacağı için şiddetli bir şekilde eleştiriliyor. Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales'in de eleştirdiği yeni düzenlemeyi protesto etmek isteyen İtalyan Wikipedia editörleri ise ilginç bir yöntem uyguladı. Editörler iki günlüğüne Wikipedia'nın İtalyanca versiyonunu kapattı.


     

    Wikipedia tamamen kapanabilir 

    Dün it.wikipedia.org sitesini ziyaret eden kullanıcılar aradıkları bilgiye ulaşmak yerine sadece yeni telif hakkı düzenlemesiyle ilgili bir bildiriyle karşılaştı. 3-5 Temmuz tarihlerinde sitenin hizmet vermeyeceği bilgisinin yer aldığı bildiride söz konusu düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde ''Wikipedia'nın tamamen kapanabileceği'' belirtiliyor. Kullanıcıları oylama öncesinde milletvekilleri ile temasa geçmeye davet eden editörler bildiride; oylamanın kapsamı ve olası sonuçları hakkında da detaylı bir açıklama yaptı.


     

    Halihazırda web trafiğiyle ilgili bilgi veren Alexa'ya göre dünyada en çok tıklanan beşinci web sitesi konumundaki Wikipedia da İtalyan editörler de bağımsız bir şekilde bir organizasyon olarak AB'nin yeni düzenlemesine karşı çıkıyor. Düzenlemenin parlamentodan geçmesi halinde bir gazete makalesinin sosyal medyada paylaşılmasının veya arama motorlarında yer almasının neredeyse imkansız hale geleceğini belirten Wikipedia, düzenlemeyi ''İnternete ve misyonumuza karşı ciddi bir tehdit'' ifadesiyle değerlendiriyor.


     

    Paylaşımlar kısıtlanacak  

    Günümüzde YouTube başta olmak üzere sosyal mecralarda uygulanan ve ''yükleme filtresi'' ya da ''sansür makinesi'' olarak isimlendirilen uygulama, Avrupa Parlamentosu'nun telif hakkı düzenlemesini onaylamasıyla birlikte tüm internet dünyasında zorunluluk haline gelecek. Yani internet kullanıcılarının paylaştıkları içeriklerin tamamen kendilerine ait olması gerekecek. Örneğin bir Instagram kullanıcısı sevdiği kitaptan bir sayfayı arkadaşlarıyla paylaşmak istediğinde kitap telif hakkında konu olduğu için fotoğraf henüz paylaşılmadan algoritmalar tarafından tespit edilecek ve paylaşılması engellenecek. Benzer bir şekilde Game Of Thrones temalı bir t-shirt ile çektiği selfie'yi Facebook'ta profil fotoğrafı yapmak isteyen kullanıcı da bu amacını gerçekleştiremeyecek.


     

    Yeni düzenlemede şiddetle eleştirilen ve Wikipedia'yı yakından ilgilendiren kısım ise 11. madde. ''Bağlantı vergisi'' olarak nitelenen bu madde ile sosyal medya veya web siteleri herhangi bir haber kaynağına ait içeriği paylaşmak için o yayıncıyla anlaşmak ve ücret ödemek zorunda kalacak. Wikipedia'daki her bir içeriğin altındaki kaynakça kısmında çeşitli yayın organlarından kaynakların yer aldığını düşünürsek bu düzenlemenin Wikipedia'nın sonu anlamına geldiğini söyleyebiliriz zira Wikipedia'nın her dilden yüzlerce yayıncıyla anlaşma yapması ve o yayıncıya ait içeriği paylaşmak için ücret ödemesi gerekecek.


     

    Tabi tüm bu kötü senaryoların gerçeğe dönmesi Avrupa Parlamentosu'nun alacağı karara bağlı. Yarın yapılacak oylamanın sonucuna göre internetin geleceği hakkında daha net konuşmak mümkün olacak. 








  • Tayyibi kiskandiklari için onlarda kapatacak demek ki (!)

  • Bu olay, avrupa birliği komisyonu onayladı diye tüm dünyada geçerli olmak zorunda mı? İçerik üreticilerinin hakkı korunmalıdır ama Game of Thrones tişörtü ile fotoğraf çekip paylaşamamak da nedir? Çok alakasız ve saçma geldi. Diziyi yapan amerikalı, fotoğrafı çeken amerikan vatandaşı, paylaştığı sosyal medya amerikan firması ise kim sallar avrupa komisyonunu? Bunların yaptırım gücü nedir? Bilen varsa deyiversin lütfen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozmenakif -- 4 Temmuz 2018; 9:29:17 >
  • Demek ki neymiş, hiç bir şey ülke çıkarlarının önüne geçemezmiş. Wikipedia falan hikayeymiş.

  • Türkiye de internet özgür değil diyenler
    Tüh avrupaya gideceklerdi ama orda da mı yok ne:))

  • Hani Wikipedia kimseye ait değildi. özgürdü. yani neymiş sahibi varmış



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CleanCoders -- 4 Temmuz 2018; 9:33:34 >
  • Bunlar da iyice simardi

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • "Örneğin bir Instagram kullanıcısı sevdiği kitaptan bir sayfayı arkadaşlarıyla paylaşmak istediğinde kitap telif hakkında konu olduğu için fotoğraf henüz paylaşılmadan algoritmalar tarafından tespit edilecek ve paylaşılması engellenecek. Benzer bir şekilde Game Of Thrones temalı bir t-shirt ile çektiği selfie'yi Facebook'ta profil fotoğrafı yapmak isteyen kullanıcı da bu amacını gerçekleştiremeyecek."

    Kitabı bilmem de tshirt örneği yanlış bence. Bu yükleme filtresi bir şeyin "tamamını" yüklemeye getirildi kanımca. Oyun, Kitap, Film, Dizi vs için. Bu örnekler olacaksa o zaman tshirti aldım, millete gösteriyorum diye polis tutuklasın beni yolda. Böyle saçmalık olmaz



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 4 Temmuz 2018; 9:43:3 >
  • brshr kullanıcısına yanıt
    Yalnız burda siteyi kapatan kendileri yani Wikipedia kendisi İtalyan sayfasını 2 günlüğüne protesto amacıyla kapatıyor

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupa Birliğinin telif hakkı uygulaması Türkiye'de uygulansa internetin yarısı bu kapsama giriyor. DH forum da dahil olmak üzere haber siteleri, onedio ve ekşi gibi platformlardaki paylaşımların büyük çoğunluğu AB nin yeni uygulamasına göre yasak

  • Sitenin bir sahibi olmadan internet üzerinden var olması henüz mümkün değil.

  • faniseyler kullanıcısına yanıt
    Türkiye de engellemeler bile istek üzerine kanunu dayanağı olmadan yapılıyor.En azından Avrupa da yetkili mercinin karar vermesi gerekiyor,ben öyle istedim yapacaksın olmuyor.Biz de buna ADALET diyoruz bu zaman da ülkemizde pek göremediğimiz bir şey

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: bypangea

    Sitenin bir sahibi olmadan internet üzerinden var olması henüz mümkün değil.
    Umarım Wiki nin özgür olduğunu iddia edenler bu söylediğini anlar.
  • Ülkemizde Kiwix (off line wikipedia) kullanmak yasak mı acaba, bilen var mı?

  • O zaman ücretsiz RSS okuyucularda etkilenir bu düzenlemeden anladığım kadarıyla?Mesela Bundle gibi uygulamalar.

    Haberde okuyamayacağız sanırım?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Avrupa da uber var bize ne avrupadan dıyenler, şimdi avrupayı örnek gosterıyor. Insanda bıraz yüz olur be. :D

  • 11. madde olayı anlatıldığı şekildeyse saçma olmuş. kaynaklar belirtlildiği sürece her türlü bilgi özgürce paylaşılmalı. kaynakçada yer alan yayın organlarına para ödemek te neyin nesidir? şimdi ücreti az olan kaynakçalar mı kullanılacak yani? AP galiba ücretsiz veya düşük ücretli ama %100 gerçek bilgi olmayan taraflı yayınların kullanılarak belli ideolojilere düşünceleri hapsetmeyi amaçlıyor. böyle devam ederlerse cehalet dünyaya avrupadan yayılır.

  • Haberi gec veriyorsunuz bari yarina kadar kapali deseydiniz ...


    Turkiye yi kiskaniyorlar Turkiye de tek bir dil 2 gun degil tum diller suresiz kapatilmistir ...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: theJuDGe_41

    Avrupa Birliğinin telif hakkı uygulaması Türkiye'de uygulansa internetin yarısı bu kapsama giriyor. DH forum da dahil olmak üzere haber siteleri, onedio ve ekşi gibi platformlardaki paylaşımların büyük çoğunluğu AB nin yeni uygulamasına göre yasak
    O zaman insallah burada da uygulanir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Orada konu hukiki mesele. Fikri haklarla ilgili. Burada ise bilginin hoşa gidip gitmemesiyle ilgili. Yani deniyor ki; benim ürünümü kaynak göstermeden ya da iznim olmadan yayınlayamazsın. Türkiye ise fikri hırsızlıkkar cenneti. Bunun için etkili yasal düzenlemeler malesef yok.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.