Şimdi Ara

Türkçe Siri davasında mahkeme Apple’ı haklı buldu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
1
Favori
2.861
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Apple’ın sesli asistanı Siri’nin Türkçe versiyonunda sesinin izinsiz bir şekilde kullanıldığını iddia eden Yelda Uğurlu Apple’a dava açmıştı. Uğurlu, sesinin kullanılmasına son verilmesini ve gazeteye ilan verilerek kendisinden özür dilenmesini talep etmişti. Mahkeme, dava kararını açıkladı.
     

    Neler oldu?

    Yelda Uğurlu, sesinin toplu taşıma anonslarında kullanılacağını düşünerek Nuance Communications şirketi için 2011 yılında seslendirme yaptı. Yelda Uğurlu, Nuance Communications şirketinin seslendirmeleri Apple’a sattığını ve Siri’de kendi sesinin kullanıldığını iddia ederek dava açtı.

     

    Mahkeme sesin Yelda Uğurlu’ya ait olup olmadığının tespiti için dosyayı bilirkişiye yolladı. Bilirkişi raporunda sesin Uğurlu’ya ait olduğu ve Apple’ın izin aldığının tespit edilemediği ifadelerine yer verildi.

    Apple ve Nuance Communications bilirkişi raporuna itiraz etti. İkinci kez düzenlenen bilirkişi raporunda; Uğurlu’nun 2011 yılında imzaladığı sözleşme gereğince, davalı şirketler Apple Türkiye ve Nuance Communications Şirketlerinin sesi kullanmasında hakkı olduğu belirtildi. Ayrıca Uğurlu’nun sesinin direkt olarak değil programla oluşturulup işlenmiş ses vasıtasıyla kullanılmıştır. Kişilik hakkı ihlal edilmemiştir” dedi.

     

    Davanın reddine karar verildi

    Yelda Uğurlu’nun vekili birinci bilirkişi raporunun esas alınmasını, Nuance Communications ve Apple ise ikinci bilirkişi raporunun dikkate alınarak davanın reddini talep etti.

    Mahkeme, Yelda Uğurlu’nun sesinin taraflar arasındaki imzalanan sözleşmeye uygun olarak kullanıldığını belirterek davayı reddetti.








  • Sesini zaten satmış. Ondan sonra her yerde kullanılabilir. Bence Apple'dan para koparmak için böyle dava açmış.
  • Neticede bu şirkete seslendirme için gittiysen, bir sözleşme vardır ortada. Orada belirtilmiştir sesinin diğer şirketler ve kuruluşlarla da paylaşılabileceği.

  • Kapitalist bir düzende dünyanın en büyük kapitalistine dava mı açılır? azıcık akıllı olun.. kanunlar bile kapitalizmi savurnur insanları değil.. çünkü kanunlarda kapitalist bir düzende kapitalizm için yapılmıştır.

  • Apple'dan üç kuruş para alalım demiş
  • herkes yolunda anlarsın ya..
  • Bacım kusura bakma çok dalganı tutuyorum telefonda. İyi bir parayı hak ediyorsun ama ucuza satmışsın işte hem o senin sesin değil cihazdan çıkıyor kayıt sesi
  • TV'ye çıkmıştı sirinin sesi o zaman fark edememis demekki

  • yav bu adamlar(Apple) milyarlarca doları hükmediyor ya millette ne kadar para koparırsak kar düşüncesiyle hareket ediyor.Buna samsung ve diğerleri de dahil
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ambarad

    Neticede bu şirkete seslendirme için gittiysen, bir sözleşme vardır ortada. Orada belirtilmiştir sesinin diğer şirketler ve kuruluşlarla da paylaşılabileceği.
    Belki sözleşmede öyle bir şey yazmuyordu, nerden biliyorsun?
  • arkadasim nereen biliyon belki bayan hakli icinde olmadimiz icin bilemeyiz

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Türk kızının herşeyden para koparmak amaçlı açtığı davadan sadece biri. Siz siz olun tavsiyemdir, sakın evlilik sözleşmesi imzalamadan evlenmeyin. Soğuk davranan, sonuç ilişkili kızlarla arkadaşlık, sevgili, evlilik hayalleri kurmayın.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RustyCohle -- 12 Ocak 2021; 19:19:30 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • HIGHER kullanıcısına yanıt
    quote:

    Uğurlu’nun 2011 yılında imzaladığı sözleşme gereğince, davalı şirketler Apple Türkiye ve Nuance Communications Şirketlerinin sesi kullanmasında hakkı olduğu belirtildi.


    Yazıyormuş sanırım.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İmzaladığı sözleşmede eğer sesinin üçüncü kişilerce kullanılacağı yazıyorsa açtığı davada haksız. Lakin sözleşmede böyle bir madde yoksa kadın haklıdır.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ambarad kullanıcısına yanıt
    Olay o değil bir yandan da kadın haklı. Siri'yi seslendirip 300-500 le göndertmişler demekki

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Peki 1.nci mahkeme bilirkişiye neden gönderiyor ki.... aradaki sözleşmeyi okumuyor mu? o kişiye ait olup-olmadığını araştırtıyor? Appleın hakkı olmadığını bilirkişi rapor ediyor?

    2nci bilirkişi olayı değiştirmiş... o rapordan ise bilgi yok haberde...

    Türkiyede mahkemeler tam araf modunda çok amatör hatta duyumlara göre her davanın bir bedeli varmış. Para ile... Adalet ne yazık ki yok. Para her şeyi değiştirtiyor. 5 yıl önce öyle değil de şöyle yaşandıyı bile yazdırıp evrene tüm hakikate saygısızlık yapılacak şekilde... İnsan... nereye... gidiyor... 2 tip insan... ateş-ve-toprak.


    Adalet modülü çok iyi yazılmalı. Diğer devlet kurumları ile ciddi çalışmalı. Hiç bir şey filmlerde gördüğünüz gibi değil. Mahkeme salonları, polis araştırmaları,... hepsi sallama... bir bilgisayarcı bile bunlardan çok iyi çalışıyor. Adaletki tüm evrenin akışını değiştirir bu noktada çok hassas olmak lazım. Mahkemeler sadece o ülkeyi bağlamaz tüm dünya evreni değiştirir o yüzden en doğruyu yapacak hassasiyette adalete ihtiyacımız var. Aksi halde verdiğin karar evreni karartır. O derece ciddi yani. Bunun için tüm evrendeki makro-mikro ilişkiler düzenini bilmek lazım gelde bunu HAKİME ve bizim ülkedeki yargıya ANLAT ! Bilirkişiler bilirkişi değil... Hakimler konuya hakim bile değil... sonra teraziye bakar durursun.... yıllar geçer.... Adalet çok komik... Çok çocuk...

    !!! Adaletten adalet beklemiyorum !!! Çünkü daha adı Türkçe bile değil !



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi firat_kilic -- 14 Mayıs 2018; 18:45:22 >




  • Bana kalırsa Apple burada çakallık yapmış ve ses sahibinin hakkını çalmıştır. Hanfendi sesinin nerede kullanılacağından habersiz, bu kendisinden gizlenmiş. Sesinin toplu taşıma da kullanılmasıyla milyonlarca kişinin kullandığı bir uygulamada kullanılması çok farklı şeyler.

  • O bayan haricinde buradaki herkes o sözleşmeyi okumuş ve herkes birer hukukçu anlaşılan.
    apple firmasını haklı bulup, bayanı da (anlamadan, dinlemeden- ki ben de dinlemedim, bu yüzden o bayan hakkında hüküm vermek bana düşmez) fırsatçı-apple firmasından para koparmaya çalışan biri olarak tanımladıklarına göre.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Ülkede, hukuk’un U sunu bilmeden hukuk yorumu yapan bu kadar çok kişi olursa olursa, o ülkede hukukun olmadığı sonuçu çıkar..

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.