Şimdi Ara

Fukuşima'daki erimiş uranyumu Toshiba'nın robotu işte böyle görüntüledi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
2
Favori
432
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Fukuşima'daki erimiş uranyumu Toshiba'nın robotu işte böyle görüntüledi

    2011'de, Japonya'nın Tohoku bölgesinde gerçekleşen depremin sonuçları maalesef çok ağır olmuştu. Tarihin kaydedilen en büyük depremlerinden birisi olan Japonya depremi 10 metre yüksekliğinde dev bir tsunamiyi tetiklemiş ve bu tsunami de Fukuşima'daki nükleer santrali vurmuştu. Tohoku merkezli bu büyük deprem sonucu 19,000 insan hayatını kaybederken yaklaşık 160,000 insan da evlerinden ve işlerinden mahrum kalmışlardı.



    Nükleer kazanın ardından 6 yıl gibi bir süre geçmesine rağmen Japonya hala bölgedeki tehlikeli radyoaktif suları ve erimiş nükleer atıkları temizlemenin bir yolunu bulabilmiş değil. Bugüne kadar reaktörlerdeki erimiş uranyum yakıtlarının nerede olabileceğini bile tam olarak tespit edemeyen Japonya, bildiğiniz gibi uzun bir süredir bu iş özel olarak hazırlanmış robotları bölgeye göndermeye ve bu şekilde tehlikeli atıkların yerlerini tespit etmeye çalışıyor.



    Ayrıca Bkz.James Webb Uzay Teleskobu'nda sona yaklaşılıyor "Uzayın sırlarını ortaya çıkaracak"

    Bu doğrultuda uzun yıllardır bölgeye birçok farklı robot gönderen Uzak Doğu ülkesi, sayısız başarısız denemenin ardından nihayet geçtiğimiz günlerde reaktör 3'teki erimiş uranyum yakıtlarının yerini keşfetmeyi başardı. Toshiba üretimi olan "Mini Manbo" isimli, yaklaşık ayakkabı kutusu boyutlarındaki küçük bir robot; daha önce hiçbir robotun başaramadığı bir ilki gerçekleştirerek bölgedeki erimiş yakıtın yerini tespit etti. İşte Mini Mambo'nun gönderdiği video:






    Japon yetkililer, bölgedeki tüm nükleer atıkların yerlerinin tespit edilmesiyle beraber artık nihayet temizleme işlemine başlayabileceklerini söylüyor. Bölgenin bir gün tekrar yaşanabilir bir hale gelebilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden robotik mühendisi Shinji Kawatsuma,"30 yıldır robotik mühendisliğiyle uğraşıyorum. Bütün içtenliğimle söyleyebilirim ki hayatım boyunca bu kadar zor bir şeyle karşı karşıya kalmamıştım. Bu, tüm Japon mühendisler için kutsal bir görev." ifadelerini kullanıyor.



    Tabi bölgedeki tüm nükleer atığın temizlenmesi tahmin edebileceğiniz üzere hiç de kolay olmayacak. Japon yetkililer, ilk uranyum atıklarının 2021 yılı itibariyle çıkarılmaya başlanacağını düşünüyor olsalar da santralin tam olarak temizlenebilmesi için 30-40 yıl gibi bir süre gerekiyor. Tüm bu projenin Japon devletine maliyeti ise onlarca milyar doları bulacak.



    Toshiba'nın minik robotu Mini Manbo bölgeye gönderilmeden önce böyle sergilenmişti:











  • Problem nukleer enerjide, daha dorusu gunumus reaktor tasarimlarinda. Tsunami, buyuk deprem gibi tahminlerin otesinde felaketler her zaman olabilir. Mevcut santral tasarimlarinda sogutma bir nedenden sekteye ugrarsa cekirdek asiri isinip eriyor, eridiginde reaksiyon dahada hizlanip kazayi engellenemez hale getiriyor. Aslinda cok daha guvenli alternatif tasarimlar var. Erimis tuz toryum reaktorleri ornegin, guc kesildiginde sogutma durdugunda reaksiyon kontrolden cikip hizlanmiyor. Erimis toryum tuzu isindikca atomlar arasi mesafe arttigindan reaksiyon kendiliginden yavasliyor, kontrolsuz hizlanip patlama yaratmiyor. Bu teknoloji nukleerin enerjinin ilk zamanlarina uzansada bugun yaygin kullanilmamasinin cok art niyetli bir nedeni var. Toryum reaktorunden nukleer silah icin fisil element uretilemiyor. Aci ama gercek modern nukleer reaktorlerin asil tasarim amaci atom bombasi icin hammadde uretmek. Turkiye gibi zengin toryum rezervlerine sahip bir ulkenin yapmasi gereken eski tasarim reaktorleri yabancilara siparis etmek yerine erimis toryum tuzuyla calisan reaktorlere yatirim yapip gelistirmesi olmali. Baska bir toryum zengini ulke olan hindistanin bu konuda ciddi aratirmalari yatirimlari var. En azindan hindistanla ortak arge calismalari yapilabilir. Zengin ulkeler bu sekilde zengin ve guclu oluyorlar. Kendi kaynaklarina ihtiyaclarina yonelok teknolojileri gelistirerek.
    ustam sene 2017 tabiki önlem alınacaktır. bizim yaptığımızdan ziyade ermenistan sınırımızın 15-20 km dışında ığdırın yanında sovyet artığı eski nesil nükleer santral var. 1973 model.

    aynı şekilde bulgaristan da var 2 iki tane onlarda 1974 model. bence bizim yapacağımızdan çok daha büyük sıkıntı bunlar.
  • Teknolojinin bu kadar geliştiği bir zamanda ısrarla nükleer santrale başvurmak.. Allah korusun bu ülkeyi.

  • Ne diyeyim ki. Bu kadar gelişmiş robotlar,faydalı araçlar yapabilen ve birçok teknolojinin gelişmesinde öncü olmuş bir firmanın böyle batıyor olması gerçekten üzücü. Umarım yavaş yavaş ve zamanla da olsa Toshiba kendini toparlar. Adı bile saygıyı hak eden bir firma...

  • adamlara helal olsun. teknolojileri çok gelişmiş. toshiba dev bir firma. keşke satılmasaydı. bi toshibaya bak bi de diğerlerine

  • sadrag S kullanıcısına yanıt
    Problem Nükleer enerjide değil, Japonların muhtemel en yüksek gelebilecek tsunamiyi bu kadar büyük beklememeleri ve bu yüzden seti küçük tutmalarıydi. Tesis sular altında kaldığından bu olay gerçekleşti.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sadrag S kullanıcısına yanıt
    Çünkü hâlâ nükleer enerjiden daha ucuz, temiz ve az yer işgal eden bir enerji yolu bulunamadı. Evet Paris'in göbeğinde 8 tane nükleer santral var ve çevre kirliliği yok.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Elsa

    Problem Nükleer enerjide değil, Japonların muhtemel en yüksek gelebilecek tsunamiyi bu kadar büyük beklememeleri ve bu yüzden seti küçük tutmalarıydi. Tesis sular altında kaldığından bu olay gerçekleşti.

    Problem nukleer enerjide, daha dorusu gunumus reaktor tasarimlarinda. Tsunami, buyuk deprem gibi tahminlerin otesinde felaketler her zaman olabilir. Mevcut santral tasarimlarinda sogutma bir nedenden sekteye ugrarsa cekirdek asiri isinip eriyor, eridiginde reaksiyon dahada hizlanip kazayi engellenemez hale getiriyor. Aslinda cok daha guvenli alternatif tasarimlar var. Erimis tuz toryum reaktorleri ornegin, guc kesildiginde sogutma durdugunda reaksiyon kontrolden cikip hizlanmiyor. Erimis toryum tuzu isindikca atomlar arasi mesafe arttigindan reaksiyon kendiliginden yavasliyor, kontrolsuz hizlanip patlama yaratmiyor. Bu teknoloji nukleerin enerjinin ilk zamanlarina uzansada bugun yaygin kullanilmamasinin cok art niyetli bir nedeni var. Toryum reaktorunden nukleer silah icin fisil element uretilemiyor. Aci ama gercek modern nukleer reaktorlerin asil tasarim amaci atom bombasi icin hammadde uretmek. Turkiye gibi zengin toryum rezervlerine sahip bir ulkenin yapmasi gereken eski tasarim reaktorleri yabancilara siparis etmek yerine erimis toryum tuzuyla calisan reaktorlere yatirim yapip gelistirmesi olmali. Baska bir toryum zengini ulke olan hindistanin bu konuda ciddi aratirmalari yatirimlari var. En azindan hindistanla ortak arge calismalari yapilabilir. Zengin ulkeler bu sekilde zengin ve guclu oluyorlar. Kendi kaynaklarina ihtiyaclarina yonelok teknolojileri gelistirerek.




  • Bizimkiler de nükleer santral kuracağız diyorlar ama önlem almadan olmaz o işler. Çocuk oyuncağı değil. Çok sağlam önemler alınmalı. Japonya 6 yıldır belini doğrultamadı, kaldı ki dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş ülkelerinden biri ve nükleer konusunda da deneyimliler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AKINSOFT insansı robotlarını da gönderelim, toshiba robotu araştırma yaparken ona çay servis eder :D

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Krone

    Bizimkiler de nükleer santral kuracağız diyorlar ama önlem almadan olmaz o işler. Çocuk oyuncağı değil. Çok sağlam önemler alınmalı. Japonya 6 yıldır belini doğrultamadı, kaldı ki dünyanın teknolojik açıdan en gelişmiş ülkelerinden biri ve nükleer konusunda da deneyimliler.

    ustam sene 2017 tabiki önlem alınacaktır. bizim yaptığımızdan ziyade ermenistan sınırımızın 15-20 km dışında ığdırın yanında sovyet artığı eski nesil nükleer santral var. 1973 model.

    aynı şekilde bulgaristan da var 2 iki tane onlarda 1974 model. bence bizim yapacağımızdan çok daha büyük sıkıntı bunlar.
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Amaç da belki de tam budur. Amaç belki de nükleer güç olmaktadır. Böylelikle dokunulmaz olmaktır. Bilemezsin!

  • Onu bunu bilmemde bu nükller santral işi çok garip, akıl mantık erecek bir iş değil. Hakkatten bu işi bilen adamlara saygı duymak gerek .

  • Herkes ya nükleere giydirmiş ya siyaset yapmış ben ise hala “Hani la Uranyum” modundayım. Her gün mü Uranyum görüyosunuz arkadaş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Robotlar bize lazim cidden

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kaç sevim kaç.. Alem nükleerden pişman, bizimkiler nükleer sipariş etmiş, kaç...

  • Elsa kullanıcısına yanıt
    Ben yorumunuzdan problemin nükleer enerjide olduğunu anlıyorum. İnsan hayatı bu kadar değersiz mi? Tsunami değil, deprem olabilir veya üstüne göktaşı düşebilir bu önemli değil. Önemli olan bir şekilde işler yolunda gitmediğinde o santralin bir neslin yaşamıyla oynayabilmesi. Böyle bir ihtimali olan şey kullanılmamalı. Benim hayatım başkalarının tahminlerine bağlı olmamalı.

  • gcb1903 kullanıcısına yanıt
    bu göbekteki santrallerden bi tanesinin kordinatlarını atar mısınız?

  • quote:

    Orijinalden alıntı: brshr

    Amaç da belki de tam budur. Amaç belki de nükleer güç olmaktadır. Böylelikle dokunulmaz olmaktır. Bilemezsin!

    Oda cok mumkun degil. Nukleer reaktor silah yapimina uygun fisil element uretmenin sadece bir ayagi. Baskasindan anahtar teslim aldigin reaktorle olmaz o is. Senin burda hic bir isleme tesisin bilgin olmayacak, fisil yakit rusyadan hazir gelecek, reaktorden tamamen yakilip bitmis olarak cikacak. Neyin ne kadar geldigi, neyin ciktigi belli olacak. Silah yapimina uygun 1 kilo fis madde bile islesen hemen anlasilir kendini iranin kuzey korenin durumunda bulursun. Baskasindan hazir aldigin sistemlerle, teknoloji uretmeden, bilgiye hakim olmadan buyuk ulke olacagini dusunmek ancak hayal kurmaktir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Olur olur, o da zamanla olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.