Şimdi Ara

ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar yıl sonuna yetişiyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
308
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar yıl sonuna yetişiyor


    Tasarım devi ARM’ın masaüstü sistemlere hayat verme isteği yıllardır mevcut ve sunucu tarafında kısmen de olsa bunu başarmış durumda. Bu yıl ise gerçek anlamda ARM işlemcilerin masaüstü bilgisayar sistemlerine giriş yaptığına şahit olabiliriz.


     


    ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar


     


    Bir süre önce Microsoft ve Qualcomm’un bir emülatör yardımıyla Windows 10 uygulamaları akıcı bir biçimde ARM işlemciler ile çalıştırabildiğini görmüştük. O dönem bunu Snapdragon 820 tabanlı prototip bir cihaz üzerinde sergilemişlerdi ancak Snapdragon 835 ile çok daha güçlü ve hızlı uygulamaların bizi beklediği müjdesini vermişlerdi.


     


    Qualcomm bu yılın sonlarına doğru ilk ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayarların piyasada olmasını bekliyor. Üretici ortaklar Snapdragon 835 yonga seti siparişlerini geçmiş durumda ve bunların sistemlere entegrasyonu biraz zaman alacak.


     


    Ayrıca Bkz.Google Earth keşif odaklı yenilendi

    Kaynaklara göre Lenovo şimdiden bir cihaz üzerinde çalışmalara başladı. Firmanın Yoga serisi alt sınıf dizüstü ailesine dahil olması beklenen model Snapdragon 835 yonga seti barındırıyor. Testlerin başarısına göre yıl sonunda bu cihazı görebileceğiz.


     


    Microsoft yeni çözümün hücresel tabanlı bilgisayarları yaygın hale getireceğini belirtiyor. Yani mobil tarzda tasarlanmış ancak x86 uygulamaları çalıştırabilen bilgisayarlardan bahsediyoruz. Microsoft’un bugüne kadar yaptığı Surface RT ve Windows 10 mobil gibi hamleler hep eksik kalmış, kullanıcı tam bir Windows deneyimi yaşayamamıştı.


     


    Diğer taraftan dizüstü bilgisayarlarda enerji verimliliğinin de en üst seviyeye çıkması söz konusu. ARM mimarisinin enerji tasarrufu odaklı yapısı belki de bir günü rahatlıkla çıkarabilecek dizüstü modellerine kapı aralayacak. 


     







  • Notebook alsak güncellemesi çok kolay olur. 835 çipsetli alsak 2 yıl sonra 855 çıksa onu alır notebooka takarız. İşlemci ve gpu güncellenmiş olur.

  • Yeni cihaz satmaya çalışaklarına mevcut Snapdragon 820 ve 835 gibi büyük bir çoğunluğa yayılmış cihazlara yükleme kolaylığı sunsalar çok daha mantıklı olur. Windows Phone olayından kaç kişinin ağzı yandı. Geleceği belli olmayan şeye niye şimdi atlayalım? Ver bizim cihazlara deneyelim bakalım...

  • Bu cihazları ince falan yaparlarsa fiyatları 4000 liradan başlar demedi demeyin.

  • güzel bir linux dağıtımı kurulup kullanılabilir.

  • İlk başda u işlemçiler çıkdı adam akıllı bir fiyata laptop alamaz olduk şimdide bunlar

  • intele rakip olabilirlerse super olur. Adamlar senelerdir dizüstünde tekel konumunda sırf bu yüzden yüzde 5-10 luk performans iyileştirilmeleriyle yeni model diye ürün sunuyordu adamlar

  • Konu hakkında bilgisi olanlara bir sorum olacak:intelde 8 saat pil ömrü olan bir bilgisayarda bu işlemci kullanılırsa kaç saat olur?

  • ERIKCI kullanıcısına yanıt
    Core M serisi tutmadı bu alanda. Onunda güç tüketim değerleri gayet idealdi. U serisine kıyasla Snapdragon 835 daha iyi sonuçlar verebilir ancak arada bizi şaşırtacak bir fark beklemiyorum şahsen.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ERIKCI

    Konu hakkında bilgisi olanlara bir sorum olacak:intelde 8 saat pil ömrü olan bir bilgisayarda bu işlemci kullanılırsa kaç saat olur?

    Intel'in ultrabooklarda kullandığı işlemciler 15 watt civarı max enerji tüketiyor (tdp enerji tüketimi değildir yazıp durmayın değil bizde biliyoruz) buna karşın en baba mobil işlemciler 5 watt seviyesinde enerji tüketiyor ve genelde intel işlemcilerden daha fazla komponent bulunduruyor. Yani intel bilgisayarlarda ekstra özellikler ekstra parçalar varken, arm işlemcilerde genelde bu donanımın hepsi soc içinde zaten oluyor. Ama zurnanın zırt dediği yere gelirsek bu donanımdan daha fazla pile etkisi olan bir ekran faktörü var. O yüzden aynı ekrana sahip arm ve windows işlemcili bilgisayarlar arasında atıyorum birisi 8 saat kullanım sunuyorsa diğeri 10-12 saat falan sunar öyle hemen 2 katına çıktı diye bir şey olmaz. Tabii ekrana da bir çözüm bulurlarsa 20 saat kullanım süresi sunan bilgisayarlar görebiliriz.




  • Biri bana açıklayabilir mi? Ben anlamıyorum neden telefonlarda ARM den uzaklaşıyoruz bilgisayarlarda ARM geçiyoruz ?

  • Arm işlemci mimarisi daha modern, daha işlevsel vs.

    Öbür teknoloji eski ama bizi buraya kadar getirdi.



    Diyebilirsiniz o zaman her şey yeni mimariye geçsin. O zaman sıkıntı eski mimariye gore tasarlanmış sistemlerin çalışmaması oluyor. İşte bu sıkıntıyı da emulasyonla halletmeye çalışıyorlar.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Üst düzey android tabletlere W10 yüklenmesinin yolunu açabilir bu gelişme. Ancak muhtemelen kullanılacak UEFI kodlarına ihtiyaç duyulacak. Bunu her cihaza entegre etmesi de kolay olmayacak ama yapılmayacak bir şey olduğunu sanmıyorum.

    Artık wrod dü internetti vs tabletlerde adam gibi çalışır hale gelir..

  • quote:

    Orijinalden alıntı: yldrmzffr

    Biri bana açıklayabilir mi? Ben anlamıyorum neden telefonlarda ARM den uzaklaşıyoruz bilgisayarlarda ARM geçiyoruz ?

    ARM dan uzaklaşma yok mobil cihazlarda.
  • Eğer bu sene içerisinde piyasaya 835 ile girerlerse intelden önce 10 nm mimarisini son kullanıcıya sunarak 1 adım öne geçmiş olurlar

  • Amacınız bir olup inteli mi bitirmek yoksa :)

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • zdniz Z kullanıcısına yanıt
    Güzel tespit.

  • Zamanında ARM tabanlı olan Windows RT çıkarttılar, insanlar burun kıvırdı, hatta satın almamasına rağmen lanet ve isyan edenler oldu ve proje askıya alındı. Şimdi yine ARM tabanlı bir Windows geliyor ve nedense herkes çok umutlu ve meraklı bakıyor. İnsan alemini anlamak gerçekten zor.

  • Windowsta 3. parti uygulamaları mecburen emulasyon ile çalışacak, hiçkimse win uygulamasını kalkıp arm için tekrar derlemekle uğraşmaz. Bu durumda arm'ın hiçbir avantajından söz etmek te mümkün olmaz. Intel U serisi ya da core M her türlü gömer bunu. Hatta ryzen ile Amd'den de uygun alternatifler gelebilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: yldrmzffr

    Biri bana açıklayabilir mi? Ben anlamıyorum neden telefonlarda ARM den uzaklaşıyoruz bilgisayarlarda ARM geçiyoruz ?

    Arm den uzaklaşma yok, tam tersi x86 ve mips girişimleri sonuçsuz kaldı ve arm pazarın tek hakimi oldu. Bilgisayar tarafında da arm'a geçmek söz konusu değil bakmayın bu haberlere. Windows demek oyun demek. Hangi akıllı modern 3d oyunları mobil işlemci ve kıytırık bir gpu ile oynamak ister?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.