Şimdi Ara

Derdimize Derman 3G Olabilir mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
291
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Televizyonu 'cep'e sığdıran teknoloji olarak tanımlanan 3. nesil (3G) GSM hizmetlerinin hayata geçirilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıktı. 6 ay içinde çıkılacak ihaleyle en az dört şirkete üçüncü nesil lisans yetkisi verilecek.

    Bu sayede Hazine'nin kasasına girecek miktarın 1 milyar Euro'yu aşması bekleniyor. GSM operatörleri; Turkcell, Telsim ve Avea 3G'ye uyumlu altyapı hizmetlerini bir yıl öncesinden tamamladıklarını belirterek, söz konusu hizmete bir an önce geçilmesini istiyor. Karar sektörde heyecanla karşılandı. Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği Başkanı Murat Dikici, 3G ile ilgili sürecin hızlandırılması konusunda atılan adımları olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Söz konusu hizmetin rekabeti tetikleyerek, tüketicinin cebine olumlu yansıyacağını belirten Dikici, "3G'yi cep'ten oyun oynanan bir hizmet olarak görmemek gerekiyor. İhracatı dahi etkileyecek bir gelişme. Bu alanda birçok yazılımcı firma çıkacaktır. Aynı zamanda istihdama da çok büyük etkisi olacak." değerlendirmesinde bulunuyor.

    Bakanlar Kurulu, 3G hizmet ve altyapıları için lisans bedellerini de şu şekilde belirledi: Tahsis edilecek bant genişliğine göre A tipi lisans için 252 milyon Euro, B tipi için 224 milyon Euro, C tipi için 194 milyon Euro ve D tipi lisans için 140 milyon Euro istenecek. Lisansı alacak işletmeler, ihale bedeli üstünden yüzde 18 Katma Değer Vergisi de ödeyecek. 3G olarak tanımlanan sistem sayesinde, cep telefonundan futbol maçı ve film izlenmesinin yanı sıra internetten geniş bant kullanımıyla müzik indirmeye kadar pek çok hizmetten faydalanılabilecek. Lisans süresi 20 yıl olan işletmeler, mevcut GSM operatörlerinin sahip olduğu düzeyde bir altyapı kurmak zorunda. Yönetmelikle yetkilendirilmesi planlanan işletme sayısı 4 olarak belirlendi; ancak talepler doğrultusunda bu sayıyı artırma yetkisi de Telekomünikasyon Kurumu'na verildi. Şirketler, sözleşme tarihinden itibaren üç yıl içinde nüfusun yüzde 25'ine, beş yıl içinde de yarısına hizmet götürmekle yükümlü kılındı.

    Avrupa ülkeleri içinde sadece Türkiye, Makedonya ve Arnavutluk bu sistemi henüz uygulamaya başlamadı. Yeni nesil cep, özellikle Japonya'da büyük ilgi görüyor. Bu ülkedeki GSM şirketi DoCoMo'nun 15 milyon 3G abonesi var. Avrupa'da da bu konuda büyük bir hareketlilik başladı. Telsim'i 4,55 milyar dolara satın alan İngiliz devi Vodafone da bu konuda Avrupa'da söz sahibi şirketlerin başında geliyor. İngiliz şirketinin 1,4 milyonu Japonya'da olmak üzere toplam 3,3 milyon üçüncü nesil cep hizmeti kullanan abonesi bulunuyor. Vodafone yetkilileri, Telsim'i satın aldıktan sonra Türkiye'ye altyapı ve 3G yatırımları için 1 milyar dolar harcadıklarını ifade etmişlerdi. Fransa'nın yine İngiltere merkezli dev GSM markası Orange da 1,75 milyon 3G abonesine sahip. Avrupa'da lisans alan 62 operatör bunun için toplamda 108,2 milyar Euro bedel ödedi.

    3G neler getirecek?

    ● Cep telefonundan görüntülü konuşma yapılabilecek.
    ● Televizyon izlenebilecek.
    ● İnternete ADSL gibi geniş banttan bağlanılacak.
    ● Film ve müzik klipleri 'cep'e çok daha hızlı indirilebilecek.
    ● E-devlet hizmetlerine mobil olarak da erişilebilecek.
    ● İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek.
    ● Veri indirme ücretleri mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olacak ve hız artacak.

    Hizmet kalitesi artacak

    Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 3. jenerasyon hizmetlerini, lisansların dağıtımının ardından en kısa sürede sunmaya başlayacaklarını belirterek, "Çok geç olmadan Türk halkını 3G ile tanıştıracağız." dedi. Bu sayede kendilerinin de eski teknolojiye yatırım yapmaktan kurtulacaklarını ifade eden Ciliv, "3G daha iyi ve hızlı hizmet vermemizi sağlayacak bir mobil bant genişliği sağlayacak. Gelecekte mobil iletişimde büyük rol oynayacak katma değerli servisler de bu teknolojinin yaygınlaşması ile çok hızlı ilerleyecek. Türk halkı sadece hak ettiği servis ve uygulamalara kavuşmakla kalmayacak, aynı zamanda Türk ekonomisine lokal bilgi birikimi, teknoloji kullanımı, ihracat katkısı, istihdam ve nitelikli iş gücü talebi açısından da katkı sağlayacak. Türk mühendisleri ve yazılım firmalarının da geliştirdikleri teknolojileri yurtdışına ihraç edebilmeleri açısından uygun bir platform sağlayacak." ifadelerini kullandı.

    Lisans ücreti düşmeli

    Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan da uygulamayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Ancak lisans ücretlerini yüksek bulduğunu da ekledi. Avrupa'da 2002'de fiyatların yüksek olmasından ötürü kötü tecrübeler yaşandığını kaydederken, ücretlerin düşürülmesini talep etti. Türktan, "Şirketlerin bu alanda büyük yatırım yapması gerekiyor. Bu yüzden kullanıcılara kaliteli ve uygun fiyata hizmet sunulması için lisans bedelleri Avrupa muadilleri seviyesinde olmalı. Buna imkan tanıyacak bir ihale sürecinin yaşanması temennimizdir." açıklamasında bulundu. Buna karşılık, Türk halkının milyarlarca dolarlık iktisadî birikiminin yurtdışına akmasına izin vermeyecek olması bakımından 'ortak altyapı ve şebeke kullanımına' imkân tanıyan maddelerden dolayı Telekomünikasyon Kurumu'nu tebrik etti.

    Kaynak: ZAMAN.com.tr


    Benim görüşüm AVEA 3G ile yeni bir internet dönemi başlatmalı, zaten rekabet edemediği GSM sektöründen biraz uzaklaşarak bu yöne kayarsa hem memleket açısından hemde kendisi açısından iyi bir iş yapmış olur







  • sence o kadar lisans ücretini bu şirketler babalarının hayrına mı verecekler yoksa bizden mi çıkartacaklar
  • 200 milyon euro civarında bir meblağın gsm şirketlerini etkileyeceğini sanmıyorum ama bu parayı yine de bizden çıkarma hevesinda olacaklarını sanıyorum...
  • teknolojik olarak elbette çok iyi olacak
  • lisans ücretleri olmaması gerektği kadar yüksek.Arkadaşın dediği gibi bu da bizden çıkar. Ülkeyi aptallar karacahiller ve teknolojiden zerre kadar anlamayıp günü kurtarmaya çalışan şerefsizler yönetirse olacağı budur. İşte böyle kısa vadede bütçeye gelir sağlayarak, kendileri gibi cahillerden iki üç fazla oy alsın bütün amaç bu. Uzun vadedede türkiyenin zararına ama gel de anlat, bukadar kapasite yokki kafalarında. Eğitim şart

    Türkiye 3g atlayıp 4g ye geçmeli. Ve biran önce düşük maliyetli ucuz internet Wimax e kavuşmalıyız. Ama bu imkansız. Türkiye kim internet kim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lui9i -- 23 Şubat 2007; 12:43:27 >
  • Bende lisans bedellerinin yüksek olduğunu düşünmüyorum. Eğer fiyatı beğenmiyorlarsa almasınlar zorla kimse vermiyor lisansı. Zaten gördüğüm kadarıyla sadece Avea şikayetçi bu durumdan. Geçen seneydi sanırım Avea sadece EDGE ve AMR teknolojisini baz istasyonlarına uygulamak için tek kalemde 300Milyon$ harcadığını hatırlıyorum. Onlar için büyük bir para değil.

    3G nin getirdiği yenilikler ve imkanlar daha fazla. Sonuçta gsm operatörlerine baktığımızda yaptıkları yatırımların karşılığını her zaman fazlasıyla aldılar.

    3G de en çok merak ettiğim HSDPA teknolojisi teorik olarak 14.4Mbps internet hızına ulaşılabiliyor. Yavaş yavaş HSDPA yı destekleyen telefonlarda piyasaya çıkıyor. Teknik olarak kapasitesini tam bilemiyorum. Yani bir baz istasyonundan aynı anda kaç kişi HSDPA kullanabilir. Eğer kapasitesi yeterliyse ADSL ye bir alternatif olur.

    WİMAX ise tamamen farklı bir şey. Yani şöyle bir düşünce oluştu sanıyorum 3G gelirse WiMAX'ın gelmesi çok sonraya ertelenir. Şahsen bence öyle olmayacak. Çünkü 3G,GSM'in ileri versiyonu, ama WİMAX öyle değil. WİMAX tamamen ip tabanlı geliştirilmiş kablosuz geniş alan network çözümü. Nasılki 3G yi gsm operatörleri bekliyorsa. WİMAX ıda büyük oranda internet servis sağlayıcılar, internet ve telekom şirketleri bekliyor. Ve bu hizmeti vermeye talipler.

    Sonuçta bunların hepsi temelinde ticari işler. Bu teknolojilerin ticari değeri varsa kesinlikle hepsi gelecektir. Keza Telekominikasyon Kurumuda WiMAX gibi teknolojilerin hizmete geçirilmesi için gereken ön hazırlıkları yapmaktadır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 23 Şubat 2007; 14:19:14 >




  • peki avrupada 3g nin yaygın olduğu ülkelerde 3g ile adsl arasında nası bir fiyat farkı var?orada kullanım yaygınmı,umarımadsl e gerek kalmadan 3g ile ucuz internet kullanabiliriz,ama eğer bunada adsl gibi limit koyarlarsa kötü olur.
  • Kablolu kablosuz genişbant internetin ülkemizde yaygınlaşabilmesi için bence önemli bir adım.
    Eğer geniş bant teknolojilerinde bir rekabet olursa Sevgili PAUL koltuğunda o kadar rahat oturamayacak ve
    ÇENEDEN BAŞKA BİR TARAFLARININ DA ÇALIŞMASI GEREKTİĞİNİ FARKEDECEKTİR.
  • bi b.k olmaz... Bugün 3gb kota ile 1mbit net sunup, tvye çıkıp bu kota normal bir kullanıcı için fazla bile diyen telekom yöneticilerimiz varken, 3G'nin G'si onlara 3'ün... de bize kalır. Söylemedi demeyin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: shadow_Shooter

    bi b.k olmaz... Bugün 3gb kota ile 1mbit net sunup, tvye çıkıp bu kota normal bir kullanıcı için fazla bile diyen telekom yöneticilerimiz varken, 3G'nin G'si onlara 3'ün... de bize kalır. Söylemedi demeyin.

    +1
  • Şimdiye kadar 3G den kar edebilmiş şirket yok. Hatta bazı ülkelerde lisanslar bedava veriliyor ( İsveçte mesela ) yinede ya lisansları geri veriyorlar yada zarar ederek devam ediyorlar. Türkcell baya hevesli bu konuda ama okadar yksekki lisans ücreti abartmışlar . Bedava verseler bile geleceği mechul olan bir teknoloji için okadar para verilirmi ?.
  • quote:

    internetten geniş bant kullanımıyla müzik indirmeye kadar pek çok hizmetten faydalanılabilecek



    Mp3 kastediyolar heralde
  • cep telefonlarini daha fonksiyonel hale getirecek bir teknoloji
    Avrupa'da cep telefonundan internet'e girmek gercekten buyuk bir zevk
    Ingiltere'deki, bizim buradaki normal bilgisayar hizindan yavas ama
    bizim cep telefonundan girilen internet hizindan cok ustun
  • ben pek iyi olacağını sanmıyorum şu anda sabit ücretli uygulanan tek şey gprs o da telsimin aylık 50 ytl gibi fahiş bir ücrete edge geldi de ne oldu operatörler gprs ile aynı ücrete tabi tutuyorlar edge in hiçbir sabit ücretlisi yok 3 g nin de olmaz diye düşünüyorum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.