Şimdi Ara

SONUNDA DDTS-100 DECODERİ ALDIK.(inceleme sonuçlandı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
198
Cevap
1
Favori
23.817
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle jazz de005/006 decoderlerin çok zor ve nerdeyse hiç bulunamadığı şu günlerde ileriyi düşünerek herkese decoderli dijital bir set almasını öneririm. Bendeki jazz 9940b’nin kendinden center’a bütünleşik decoderi olduğunu hatırlatmak isterim. Ayrıca herkesin şu sıralar nedense hep kötülediği vatanbilgisayardan satın aldığım creative ddts-100 decoderi de karşılaştırmalı inceledim. (en uygun fiyatı vatanbilgisayar veriyor ddts-100 için ve gigaworks s750 7.1’i de ordan almıştım.)

Yazımın altında ddts-100 decoderin kutu içeriğine dair resimleri bulabilirsiniz. Bir kere jazz decoderin 100 milyon ve ddts-100 decoderin 300 milyon civarında olduğunu hatta bazı yerlerde 340-350 milyona kadar alıcı bulduğunu hatırlatmak isterim. Şimdi aralarındaki bu 200milyonluk fiyat farkına değer mi, bu kriter ilk incelediğim konu oldu. Diğer özellikler ise sunduğu avantajlar ve imkanlar dahilinde hangi decoderin daha iyi olduğu konusu idi.

Şimdi jazz decoder aynı anda 4 farklı cihaz bağlantısına imkan veriyorken ddts ise 8 farklı cihaza bağlantı imkanı veriyor. Yani buradan ddts 2 katı fazla bağlantı imkanı ile öne geçiyor. Ayrıca jazz decoder max. sadece 5.1 hoparlöre bağlantı imkanı sunuyorken ddts decoder 6.1 hoparlör bağlantı imkanı sunuyor, decoderin arkasındaki switch ile bu destek 7.1 setlere kadar çıkıyor. Buradan da ddts özellik ve performans olarak farkı artırıyor. Jazz decoder ile analog bağlantıların haricinde (2 farklı şekilde) bir adet optic ve bir adet de coaxial bağlantı imkanı var. Ddts decoderde ise 4 farklı analog bağlantı mümkün (2 adet de kulaklık girişi var.) ayrıca 3 adet optik ve 1 adet de coaxial bağlantı ile toplam 8 bağlantı imkanı sunmuş oluyor. Peki ses kaliteleri nasıl, hemen söyliyim, tüm analoglarda ses kalitesi aynı, ama iş dijitale gelince farklar başlıyor. Bu konuya gelmeden önce diğer farklardan bahsetmek istiyorum. Ddts decoderin ön panelinde elden veya kumanda ile seçilebilecek center-rear-subwoofer ve rear center seslerini ayrı ayrı ayarlama imkanı var. Aynı özellik jazz decoderde de mevcut, tüm surroundları istediğiniz gibi ayarlıyorsunuz ama bu konuda jazz decoder daha iyi. Çünkü jazz decoderle tüm surroundları -10 / +10 arasında değiştirmek mümkün (sub’ı da tabii) Fakat ddts’de bu farklı; center, rear ve rear center ile sub var. Ön surroundlar yok. Bu arada söyliyim, jazz decoderle coaxial kablo geliyor, ama ddts decoderle hem optic hem de coaxial kablo geliyor. Üstelik ddts decoderle jazz’ın coaxial kabloları farklı. Ddts kutusundan arayıp da kolay kolay bulunamayacak coaxial kablonun ucuna takılıp onu ses kartının digital out girişine takabileceğiniz minik bir bağlantı aparatı çıkıyor, üstelik sadece tek çizgi olduğu halde seste en ufak azalma yapmıyor. Ayrıca ddts kutusundan bir adet de analog dönüştürücü kablolu aparatı çıkıyor. Ben bu ddts decoderi kullandığım gigaworks s750 7.1’i analog ve dijital olarak bağlayıp test ettim. jazz’da zaten decoder vardı. (bu arada aklıma gelmişken söyliyim, ddts decoderin boyutları daha önce kullanıp sattığım inspire 5700 5.1 dijital setin decoderinden daha küçük ve hafifliğiyle dikkatimi çekmişti kutudan çıkardığım ilk anda.)

ddts kutusundan tıpkı s750 7.1 kutusundaki gibi 7.1 bağlantı analog kablosu çıkıyor. Bunu analog bağlantı için kullandım, neden demeyin, her ne kadar set decoderle dijital olsa da analog bağlantı gerektiren durumlar oldu, bunun için kesinlikle kullandım. Bunu da şöyle yaptım: s750 7.1’ün sub’ına bağladığım 4lü analog kablonun diğer ucunu audigy2 ses kartının analog girişlerinden çıkardım ve ddts ile gelen analog bağlantı aparatına bağladım. Ddts ile gelen aynı kabloyu da aynı aparatın diğer girişlerine bağlayarak diğer uçları da ses kartına bağladım. Bu bağlantı analog içindi. İlginçtir ki o aparatın kendi uçlarını ddts decoderin arkasına bağlamam gerekirken bağlamadım, bağlanmış sesiyle bağlanmamış ses arasında hiçbir fark yoktu. O aparatın üzerindeki switch “pc” yazan yerde duruyordu. Ddts decoderi analog bağlantıda tamamen devre dışı bırakmış oluyorsunuz. Yani set analog bağlıyken decoderi açsanız da kapasanız da seste hiçbir değişiklik olmuyor. Dijital bağlamak için ise ara aparattaki 3lü analog kabloları çıkarıp decoderin arkasındaki uygun yerlere takıyorsunuz ve daha sonra digital out’u işaretleyip kumanda üzerinden coaxial seçeneğini seçiyorsunuz, bu olay jazz decoderle de aynı, ddts decoderle de aynı.

Şimdi gelelim dijital bağlantı farklarına: a) müzik: jazz decoderin özellikle mp3 dinlerken kumanda üzerindeki theater seçeneğiyle evi yıkacak gibi bass sesli müzik performansından bahsetmiştim. Ddts decoderde nasıl işler? Müzik dinlerken acayip bir değişiklik var. Analog olarak mp3 dinlediğimizde ses 7 kanala eşdeğer olarak dağılıyordu, yani her surround aynı sesi veriyordu. Oysa ddts decoderde öyle değil. Creative ses kartlarında şu çok iyi bilinen cmss özelliği var ya hani; dijital bağlantıda mp3 dinlerken 7.1 ses alma aşamasında decoder kendiliğinden cmss özelliği katıyor olaya. Bunun için ön surround sesleri normal stereo gelirken center ve arka 4lü surroundlar tamamen cmss efektli mp3 sesi veriyor. Bu iyi mi? Hem iyi hem de kötü. Ben cmss özelliğini sahne arkası sesleri veya vokal ses bütünlüğü olarak biraz değerlendirdiğimden cmss özelliğiyle genelde mp3 dinlemiyorum. Analog olarak 7 kanaldan aynı sesi duymak bana daha çok keyif veriyor. Ama ddts decoderde mp3 dinlerken center ayrı, ön surround ayrı, side surroundlar ayrı ve rear surroundlar ayrı ses veriyor. Aslında bazı şarkılarda bunun avantajını çok gördük ama şahsen analog mp3 dinlemeyi tercih ediyorum. Decoder üzerinde stereo seçerseniz sadece öndeki 2 surround ses veriyor. Dolby prologic II seçeneğinde movie ve music seçenekleri var. Bunlardan music seçeneğinde ses 5.1 kanalda mp3 olarak veriyor. Hemen alttaki Neo:6 seçeneğinde de 2 tercih var: cinema ve music. Neo:6 seçeneği prologic II’ye göre hem ses kalitesi açısından daha iyi hem de 5.1 değil 7.1’e kadar ses verebiliyor. Yani bunu elle seçme şansınız var. Oysa durum jazz’da daha farklı. Stereo seçtiğinizde 2 ön surround, prologic II ile 5.1’e ses dağıtma, bunlar tamamen aynı gibi. Ama sıra theater’a geldiğinde ses 5.1 değil 5+1 olarak geliyor ve bass sesinde de boost olayı yaşanıyor jazz’da ve hiçbir zaman cmss olayı devreye girmiyor. Bu arada hemen söyliyim, her ne kadar ddts decoderin üzerinde de ses ayarları olsa da eğer gigaworks s750’nin sesini açmazsanız decoderin sesi hiç çıkmıyor. Yani decodere rağmen gigaworks’un sesini de mutlaka açmak zorundasınız. Ben olayı şöyle hallediyorum: gigaworks s750’nin her türlü sesini (master, center, rear, side, sub ve treble) sonuna kadar açıyorum ve ddts decoder üzerinden master sesini kısıyorum. Böylece hem gigaworks’un hem ddts nin kumandalarıyla uğraşmak zorunda kalmıyorum. (zaten birbirlerine çok benziyolar.) sadece ddts decoderin kumandasıyla işi hallediyorum.
    b) dvd : ddts decoderle dvd izlendiğinde bazı farklar ön plana çıkıyor. Eğer izlediğiniz filmi Dolby digital ex (6.1) ayarda izlemek ve bunu destekliyorsa 7.1’e yaymak istiyorsanız o zaman decoder üzerinden Dolby digital değil Dolby digital ex’i seçiyorsunuz. Diyelim ki izlediğiniz dvd’de dts kodlu bir film var. O zaman zaten dts lambası kendiliğinden yanıyor. Hemen ardından kumanda ile Neo:6 cinema’yı seçiyorsunuz ve işte 7.1 kanala yayılmış muhteşem dts sesi çıkıyor ortaya. Bu ayar jazz decoderde yok maalesef, çünkü o decoder 5.1’den yukarı desteklemiyor. Peki ses kalitesi nasıl? Kesinlikle ddts decoderde ses kullanılan hoparlör setiyle birleştiğinde daha da artıyor. Yani daha fazla tiz, daha fazla bas ve daha yoğun bir ses. Odamda çok rahat son seste hem de dts kodlu bir dvd filmini j9940b ile dijital ve s750 ile analog ortamda izleyebilmeme rağmen s750’ye takılı ddts decoderle aynı dvd filmini son seste izleyemedik. Ses aşırı fazla geldi oda için ve sesi kısmak zorunda kaldık, çünkü oda o ses yoğunluğu için az küçük geldi. Yani dvd performansı olarak ddts decoder çok daha iyi. (öte yandan eğer oyun oynayacaksanız en iyisi analog bağlantıya dönmek veya dijital bağlantıdan neo:6 seçmek olmalı) Bir de decoderin ön panelinde dts ışıklı göstergesinin yanı sıra dts-es matrix ve dts-es discrete seçenekleri de var. Bunları kendiniz seçemiyorsunuz. Ne zaman ki bu ses formatlarını destekleyen bir dvd takarsınız, o zaman o göstergeler de yanar. Benim bildiğim zaten şu an dünyada orijinal dts-es matrix kodlu 3-4 tane dvd ve dts-es discrete özellikli sadece bir adet dvd filmi var. Yani bu dts-es özelliğiyle kodlu dvd filmlerinin yayılması zaman alacak gibi görünüyor. Ama bu özelliklerde bir dvd izlemek için şu an ddts-100 şart görünüyor, yani ileriye yönelik yatırım açısından ddts-100 daha mantıklı.

Özetlemek gerekirse: Müzik konusunda jazz decoder, özellikle jazz 9940 ve üstü setlerle veya megaworks ile kullanıldığında işinizi ddts decodere göre çok daha iyi görecektir. Özellikle de müzik performansı olarak ben yine jazz decoder ve j9940 ve üstü ya da thx550 öneriyorum. Ama sıra dvd işine gelirse o zaman verdiği performans açık ara önde olduğu için ddts-100 decoder şiddetle tavsiye edilir. Çünkü dvd işinde ddts decoder her türlü 5/6/7.1 sette jazz decodere göre daha başarılı. Yani eğer elinizdeki hoparlör setini analog olmaktan kurtarmak ve dijital yapmak istiyor ve bunu yapınca çok müzik dinleyip az dvd izliycekseniz jazz decoder öneririm. Ama niyetiniz yine aynı ise ve işiniz daha çok dvd izlemek, arasıra müzik dinlemekse o zaman da ddts-100’ü öneririm. Peki ben memnun muyum? Memnunum, çünkü ben daha çok dvd izleyen biriyim. (hatta fanatiğiyim.) ama ara sıra mp3 dinlerken jazz’ın sesini de aramıyor değilim, fakat bana gigaworks da yeterli geliyor.

Bu yazım umarım iki decoder hakkında bilgi sahibi olmak isteyene yardımcı olmuştur. Bu arada yine de bana her türlü soruyu sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Herkese saygılar…

resimleri daha büyük görmek için lütfen resmin altındaki açıklamaya tıklayın.

ddts-100 ön-----ddts-100 arka------coaxial kablo-----------kablo uçları------coax-mono dönüştürücü1--coax-mono dönüştürücü2--coax+çevirici----decodere takılı-----

--
    --
    --
    ------

analog dönüştürücü-----dönüştürücü kablo uçları-----dönüştürücü yan resim---optic kablo---------hoparlör kabloları takılı--hoparlör kabloları+ses kartına giden kablolar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolverine -- 21 Ekim 2004, 7:01:17 >

• Adam bizi heycanlandırıyor. Kutudan ne çıktı çok merak ettim :)
  • niye ya bi coax bi optic kablo bi coklayici cikiyor :D onun haricinde bi decoder birde uzaktan kumanda bende var kac aydir :D pauaau izlenimleirni merakla bekliyorum ama ben 120$dan almistim sifir kdv dahil -(sans)nese bekliyoruz..
  • jazz decoderle de karşılaştırabirsen seviniriz...
  • PSYCO nerden aldın ya 120kdv dahil söyle bende alayım yada bana sat

Ayrıca bende ZS THX 550 var bu Decoder Gerçekten gerekli mi?
    Mesela tv sesini bu decoder vasıtasıyla THX550'nin kolonlarından duyabilir miyim? yani Receiver görevi görüyor mu?
  • TV ni bu decoder sayesinde Megaworks e bağlayabilirsin, kutunun içinden optic kablo, coax kablo, digital/Analog bağlantı tercihi yapmanıza yarayan bir switch, kumanda ve decoder çıkıyor. Ben kabloların çıkmasına sevinmiştim en çok
  • quote:

Orjinalden alıntı: xenophe

TV ni bu decoder sayesinde Megaworks e bağlayabilirsin, kutunun içinden optic kablo, coax kablo, digital/Analog bağlantı tercihi yapmanıza yarayan bir switch, kumanda ve decoder çıkıyor. Ben kabloların çıkmasına sevinmiştim en çok

Eğer bir TV de ses çıkışı yoksa hicbir harici uniteye baglayamazsiniz
  • Tabi ses çıkışı yoksa olmaz
  • quote:

airfatih ve hydra, özellikle de sizle ilgili durumları da var bu decoderin

buda mı kablo sorunu çıkartıyor yoksa
  • Valla arkadastan aldik saolsun o aldi aldigi gibi bana satti iste ne hikmetse oyle oldu..Ben aletten cok memnunum sahsen 120$olsa gider bitane daha alirim pc icin ben salonda divx izlerken kullaniyorum megaworks ile..
    Hem tvye analog bagli(82 vestel 16/9TV 100hz) Alttanda coax ile Vestel DVD 4500Divx Ultra slime bagli..uzaktan kumanda ile analog-coax-optic arasinda cok rahat degisim yapilabiliniyor...
    5.1/6.1-7.1 switchi mevcut birde urunun..Yani 7.1decoder olarakta kullanilabilinen harika bir urun ;)
  • tüh be ikna edemedim satmaya neyse satan olur ihsallah...
  • wolverine@ nerde sonuçlar bikaç tiyo ver bari nasıl farklar ...
  • ben de bundan alacam audigy yerine inşallah
  • wolvarine61 hadi daha bitmedi mi ya
  • Wolvarine61 merhaba göderdiğin bilgi için teşekkürler fakat benim 5.1 hoparlör setimde creative ürünlerindeki sub bas'ın arkasındaki gibi çıkış lar yok hoparlörler jamoo marka tüm bağlantılar ayrı ayrı bu decoderler işimi görmezmi??
  • Bağlantı işini daha teferruatlı yazarsan daha fazla yardımcı olunabilir sanırım.
    quote:

Orjinalden alıntı: ozturkan

Wolvarine61 merhaba göderdiğin bilgi için teşekkürler fakat benim 5.1 hoparlör setimde creative ürünlerindeki sub bas'ın arkasındaki gibi çıkış lar yok hoparlörler jamoo marka tüm bağlantılar ayrı ayrı bu decoderler işimi görmezmi??
  • Wolverine !!!
    DDTS-100 incelemesini foruma koyman için belli bir süre varmı ; Merak konusu oldu. Günde 10 kez yazı geldimi bakıyorum.
  • Evet yaa bu durum memur maas zammı ne olacak konusunu geçti

Artık incele de bizde rahatlayalım ve bilgilenelim...
  • @Wolverine61
    Hayırlı olsun! Güle güle kullan!..
  • teşekkür ederim.
    quote:

Orjinalden alıntı: nodar

@Wolverine61
    Hayırlı olsun! Güle güle kullan!..
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.