Şimdi Ara

Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
1.670
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj







  • Herkese merhaba ben Yunus, Dijital Perde'nin bu bölümünde vizyona yeni giren Marslı filminin incelemesini yapıp, seyir keyfinizi kaçırmadan film hakkındaki görüşlerimizi dile getireceğiz.

    Tam da Mars'da su bulundu haberlerinin çıktığı bu günlerde vizyona giren film, olduğundan fazla merak uyandırdı. 2015 senesinde birbirinden güzel bilim-kurgu filmlerinin de vizyona girmesiyle, filme olan ilgi ve alaka da oldukça yüksekti. Özellikle Interstaller gibi bir başyapıtı izleyen herkes, o kızıl gezegene karşı inanılmaz bir merak duyarken, Marslı bize o atmosferi çok daha farklı bir açıdan aktarıyor.


    Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi


     

    İncelemeye geçmeden önce, filme zemin hazırlayan meşhur kitapdan bahsetmek istiyorum. Andy Weir'in kaleminden çıkan kitap, oldukça ses getirmiş, kısa zaman içinde de en çok satanlar listesine girmişti. O gizemli atmosferi ince detaylarla aktaran kitabın başarısı, hiç kuşkusuz hikayenin beyaz perdeye taşınmasına katkı sağladı.


     

    Bu arada değinmeden geçmek istemiyorum, Weir eski bir Blizzard çalışanı ve Warcraft II oyununun programcılarından biriydi.

     

    Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi 

    Weir babasının fizikçi olmasından mıdır bilinmez ama yazım sürecinde bilimsel gerçeklere dayalı olması adına, Mars'daki koşulları, insanlı uzay uçuş tarihini ve botanik gibi konuları çok iyi araştırıp kitabı ona uygun kaleme dökmüş. Fakat filmde ve kitapda, mantıksız bir çok olayda var. Kendiside bir röportajında bunu itiraf etmişti. Seyir keyfinizi bozmaması adına bunları şimdilik aktarmıyorum.


    Filmin yönetmeni Ridley Scott, Gladyatör, Alien gibi filmlerinden alıştığımız o geniş açılı ve gerçekten hayranlık uyandıran çekimlerini Marslı'da da sergilemiş. Üç boyutlu olmasınında etkisiyle kızıl topraklar inanılmaz güzellik ve kaliteyle karşımıza geliyor. 

     

    Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi 

    Yavaş yavaş filme geçerken öncelikle 2 saatten biraz uzun olduğunu belirtmek istiyorum fakat ne varki konusu geçen gezegen ve hikaye öylesine sürükleyici ki, filmin sonuna kadar sıkılmıyorsunuz. 


    Marsa araştırma ve görev için giden bir grup Nasa ekibi, talihsiz bir fırtına yüzünden görevi iptal etmek zorunda kalır. Tam da bu fırtına sırasında ekipten Mark Watney kaza geçirir ve öldü zannedilir. Ekip mecburen onu orada bırakıp yoluna devam eder. Fakat Watney ölmemiştir ve tek başına kızıl gezegende hayatta kalmaya ve geri dönmek için Nasa ile bağlantıya geçmeye çalışacaktır.

     

    Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi 

    Watney çok zeki ve komik bir astronot ve onu Matt Damon canlandırıyor. Şunu baştan söylemek istiyorum ki, oyunculuğuna bayıldım, bayıldık. Son zamanlarda zaten kalitesini ve oyunculuğunu konuşturan Damon, Marslı ile bir tık yukarı çıkmış durumda. Interstaller filminden sonra yine uzay temalı Marslı'da da karşımıza çıkıyor ve bizi kendine tekrar hayran bırakıyor. Karakterin kendisi o zorlu süreçte sürekli neşeli ve esprili ve Damon bu özelliğini bizlere çok iyi yansıtıyor.

     

      Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi






     

    Film Salak ile Avanak serisinden tanıdığımız Jeff Daniels ve Game of Thrones' dan tanıdığımız Sean Bean gibi usta isimleride barındıran geniş ve kaliteli bir kadroya sahip. Yan karakterler dahi özenle seçilmiş ve oyunculukları çok başarılı.

      

    Filmin eksik gördüğüm yanları ise mantıksal bazı çelişki ve hataları oldu. Botanik bilgiler ve uzaya yolculuk kısmında verilen detaylar izlerken bir anda ''Yok artık daha neler!'' dedirtirken zaten filmin bir bilim-kurgu olması, bu tepkiyi bir nebzede olsa geri çektiriyor ve odağımızı çok fazla bozmuyor.  Kitabın yazarı Weir'in kendisi bile bazı detaylar için ''Açıkçası kafamdan uydurdum!'' diyerek, gelecek eleştirileri bir noktada yumuşatmayı umuyor.

     

     Dijital Perde : Marslı Film İncelemesi

    Son olarak bilim-kurgu filmlerinde en önemli unsurlardan biri olan müziklere değinmek istiyorum. Ödüllü sanatçı David Bowie gerçekten ustalığını konuşturmuş ve bilim-kurgu yapımlarında mutlaka filme elinin değmesi gerektiğini bir kez daha göstermiş.


    Kısaca toparlamak gerekirse, Marslı filmi mutlaka sinemada görülmesi gereken bir yapım.   Uzay temalı bilim-kurgu severler için kült yapımlardan biri olan Gravity'den çok daha iyi, son zamanların en iyi filmlerinden Interstallerin ise biraz gerisinde olan film farklı bakış açısı ve hikayesiyle Mars gezegeninin o harika atmosferini bize doyasıya yaşama şansı veriyor. Bu sıralar sinemaya gitmeyi düşünüyorsanız, ilk önceliğiniz 3D seçeneği ile Marslı olmalı. 











  • Film tek kelime ile harikaydi, filmin ana konusunda da benim belirttiğim düşüncelere incelemede aynen yer verilmiş. Bilim kurgu severim diye herkesin kesinlikle izlemesi gereken bir baş yapıt.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cenkay KESER -- 5 Ekim 2015; 19:47:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gayet güzel bir konsept ve inceleme olmuş. devamını bekleriz :)

  • bu filmler aslında zihin kontrolü için yapılır .. kızıl gezegen mars bir bilim-kurgu dur .

    marsa gittik algısını yerleştirmek için zihinlere yani .. interstaller de aynı şekilde karadelik ler 7 göğe sıçrama nasa ve hollywood elele kolkola

    under the dome dizisindeki gibi camdan bir protektif koruma içinde oldugumuz bilindiği için ve bu korumayı aşmak mümkün olmadıgı için dışarı çıkmak için rabbit hole lara ihtiyac var doğal olarak ..
  • Aynısını biz yapsak Cüneyt Arkın oluyoruz.Bence çok abartılı puan almış(imdb).

  • gravity(yerçekimi) izlemeyen varsa bunu seyretsin bence...filmi izledim mantık hatasından bol bişi yok hele final sahnesi tam bir komedi...uzay gezegenler ve kuralları hakkında biraz bilginiz var ise film sizi sarmıyabilir.sonuçda bu bir film insan hoşca vakit geçirmek istiyor ama ayda 1/6 marsda 1/3 yer çekimi var marsda taksim istiklal caddesinde gezer gibi yürürsen ayda 1/6 yerçekimden dolayı kanguru gibi zıplamak zorunda kalan neil armstrong a ayıp etmiş olursun....:)

  • Güzel filmdi, teknik bazı saçmalıklar olsa da güzel kurgulanmış. 8/10

  • Romandan uyarlanan filmler bence biraz yavan kalirlar ve hemen uyarlama olduklari fakedilir, bu filmde acikcasi bunu cok hissetmedim.


    Kurgu fena degil, elbette mantik hatalari var ama belgesel degil bir sci-fi film izlemeye gittigimizi unutmayalim. Ozellikle bu turden hoslananlar icin iyi yapimlarin oldukca az geldigi dusunursek bir cogumuza tabiri yerindeyse ilac gibi geldigini dusunuyorum.


    Incelemede arkadasin bahsettigi gibi Gravity'den daha guzel ama bir Interstellar degil. Muziklerse bana vasat geldi, Hans Zimmer'e birakilsa daha iyi birseyler cikardi diye dusunuyorum.


    Alt toplama bakarsak puanini hak eden bir yapit. Son olarak spoiler vermemek icin detayina girmeyecegim ancak filmin finali pek istedigim sekilde gerceklesmedi, diger turlu bir son daha carpici olurdu kanaatimce..

    Edit:imla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WB -- 5 Ekim 2015; 20:55:16 >
  • "Gravity'den iyi Interstellar'dan biraz geride" cümlesi çok iyi durmamış bence. Filmleri böyle basitçe karşılaştırmak iyi değil diye düşünüyorum. Gravity ile konu olarak biraz benzer ama Interstellar'ın bu iki filmden de çok ayrı bir yerde olduğu aşikar. Ayrıca Gravity bazı yönlerden bu filmden daha ileride diye düşünüyorum.

  • Yunus inceleme çok iyi ,çok başarılısın, devamını bekliyoruz.

  • Merhaba.
    Görev Mars adında bir başka Hollywood filmiyle aynı senaryo sanki...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cadence1

    bu filmler aslında zihin kontrolü için yapılır .. kızıl gezegen mars bir bilim-kurgu dur .

    marsa gittik algısını yerleştirmek için zihinlere yani .. interstaller de aynı şekilde karadelik ler 7 göğe sıçrama nasa ve hollywood elele kolkola

    under the dome dizisindeki gibi camdan bir protektif koruma içinde oldugumuz bilindiği için ve bu korumayı aşmak mümkün olmadıgı için dışarı çıkmak için rabbit hole lara ihtiyac var doğal olarak ..



    Marsli filminin roman uyarlaması olduğunu bilmeyen birisi daha.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Filmi izledim gercekten guzel bur filmdi insanlara bilim kurgu oldugunu unutturan bir film oyle guzel anlatilmiski film esnasinda gercekten marsta tek basina o kadar sure yasayabilir inancini doguruyor. Gercekten guzel film olmus harika bir kadrosuda var
    Cok gecmesede Community 😍 dizisinden Troy bu filmde oynuyor :)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • uzay dediğin mekanla ilgili her konu uyarlama zaten ..

    sen güneşi gördüğünü mü zannediyorsun veya marsı ? güneşin atmosfer üzerinde kırılmasını görüyorsun disk şeklinde under the dome yaz gagıl a resimlere bak .. o cam tavana düşen görüntüler senin gördüğün ..

    marsa gidildiğine neden inanıyorsun cünkü bu tarz filmlerle kurgularla çok öncesinden zihnin tava getirildiği için ...

    roman uyarlaması oldugunu biliyordum ayrıca ..
  • Filmin incelemesi olmaz... Film eleştirisi olur. bunun içinde biraz film konusunda ciddi entellektüel bilgi gerekir. bu da çok film izlemeyle filan öğrenilecek birşey değil. biraz yönetmenlik ,görüntü yönetmenliği, sanat yönetmenliği, senaryo gibi konularda akademik seviyede bilgi ister tecrübe ister...

    Şaka gibi film incelemesi nedrie ya.. kaç ytaşındasınız çocukmusunuz siz? donanım incelemelerini fethettiniz onlar bitti, şimdi ne olduğundan haberiniz dahi olmayan bir konuda (film incelemesi :))))) ) inceleme yapmışsınız.. herşeye inceleme olmaz azcık akıllı olun yaa... Gün bey akıllı adamdır ama sinemadan anlamadığı ortaya çıktı..... ben söyliyim film incelemesi olmaz... eleştiri yapıcaksanızda burası donanım sitesi mi sinema sitesi mi??? yada en kötü şu çocuksu cahalet kokan isimlendirmeyi değiştirin... siteden soğuyorum valla..

  • Kitabının okuyup ya da okumadan filmi izleyecekler olarak olay ikiye ayrılıyor. Okuyup da filmi izleyecekseniz atlanan detaylar ve konulara siniriniz bozuluyor ama filmden hala keyif alıyorsunuz. Okumamışsanız zaten her şey yolunda. Keyif tavan.

  • Film incelemesi!
    Başlığa gel.

    Amatör olarak film yazıları yazan bir insanım ama film eleştirilerini sinema, film sitelerinden takip etmek lazım. Site takipçileri sinema konusunda site bulamıyor mu sanıyorsunuz. Lütfen içerikten sapmayın, alakasız oluyor çünkü. Enerjinizi takipçilerinizin bu sitede görmek istediği içeriklere yönlendirin.

  • Filmin eleştirisi olur incelemesi olmaz.

  • filmin yönetmeni "radliy skud" mu? Telafüz mükemmel olmuş hocam. Bu arada bırakalım film tanımını ilgili siteler yapsın. Bizim işimiz donanım haberi değil mi? ...

  • Bundan sonra "Film Tanıtımı" başlığını kullanmanızı öneririm.

  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.