Şimdi Ara

İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.567
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj


  •  İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu


     İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu



    Merak edenler olabilir diye elime bugün geçti ve ufak bir inceleme yapmak istedim.

    İlk satıştan alabilenlerdenim. Sabahki satışta alamamıştım, ancak öğleden sonraki satış başladığı anda alabildim.

    1-1.5 ay bekleme süresi oldu diyebilirim. Geldi ve sıcağı sıcağına konusunu açayım dedim.

    Mundo Readers diye bir İspanyol firma bu telefonu üreten. " bq " diye geçiyor ve bu firmanın birçok android telefon ve tableti mevcut. Ayrıca W8 li tableti de var bu şirketin.

    Hemen ilk kutu açılışından itibaren çektiğim fotoları ekleyeyim.

     İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu  İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu  İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu  İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu  İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu  İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu

    İlk satış olduğu için firma ayrı "Dual Case" i hediye olarak vermişti. Sanırım 15 Euro luk bir fiyatı var kendi sitelerinde. Deri değil, içi ubuntu yu andıran bir turuncu renge sahip ancak kaliteli bir kılıf. Telefonu kılıfa yerleştirmek gayet kolay, çok sıkı değil ancak sağlamda tutuyor. Çift kılıf denilmesinin nedeni galiba gelen aramayı kapağı açmadan cevaplayıp konuşabilmekte. Ortada garip bir delik var ancak kilit ekranının çember şekline göre yapılmış. Bence garip, çünkü kılıf koruma amacından çıkıyor. Oradan bir darbe alsa ekrana kolayca zarar gelir.

     İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu İnceleme | BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition - Dünyanın İlk Ubuntu İşletim Sistemli Telefonu


    Özelliklere değinecek olursak:

    Ekran 4.5” IPS multi-touch screen, 5 capacitive points. Protective Dragontrail display
    Çözünürlük qHD 540 x 960 - 240 ppi (HDPI)
    Aspect ratio 16:9
    Viewing angle 178º

    Boyutlar 137 x 67 x 9 mm
    Ağırlık 123 g

    İşlemci
    CPU Quad Core Cortex A7 up to 1.3 GHz MediaTek
    GPU Mali 400 up to 500 MHz

    Hafıza
    Kapasite 8 GB - 4.3 Gb kullanıcı hafızası için bırakılmış
    Ram 1 GB

    Batarya LiPo 2150 mAh


    Bağlantılar
    Çift micro-SIM
    micro-USB OTG slot
    3.5 mm TRRS headphone jack (CTIA)
    MicroSD slot, up to 32 GB
    Wi-Fi 802.11 b/g/n
    Bluetooth® 4.0, Bluetooth® 4.0 hardware compatibility (software not currently integrated).
    2G GSM (850/900/1800/1900)
    3G HSPA+ (900/2100)
    GPS and A-GPS

    Arayüz
    İşletim Sistemi Ubuntu OS 14.10

    Kamera Arka 8 Mpx (Dual-flash and autofocus), Full HD (1080p) video kaydı
    Ön 5 Mpx

    Sensörler
    Brightness sensor, proximity sensor, accelerometer, eCompass, gyroscope

    Diğer Sistem Fonksiyonları
    LED notification, microfone, noise canceller

    SAR values
    Auditory use 0.582 W/Kg (10 g)
    When used in direct contact with the body 1.003 W/Kg (10 g)


    İlk İzlenimler

    İlk önce donanımdan bahsedecek olursak gerçektende 2-3 sene önceki donanıma sahip bir telefon. Misal, 3.5 sene oldu Motorola Atrix 4G yi alalı ve ekran çözünürlüğü aynı. IPS olması, farklı bir ekrana sahip olması ve Ubuntu nun kullandığı arayüzden dolayı gerçekten kaliteli, canlı ve güzel bir görüntü sağlıyor. Neredeyse 720p ekrana bakıyormuş gibi hissettirebilir diyebilirim.

    Kasasına gelecek olursak; genel hatlar sanki elimde Iphone 5 varmış gibi hissetirdi. Ancak daha kalın. Çift katman yapmışlar, ilk kasa geliyor sonra ekran için ayrı bir ufak kat çıkılmış gibi bir dizaynı var. Bende Oneplus One olduğu için cebe girme yada tek elde tutma gibi bir karşılaştırma yapmayacağım, çünkü hangisi daha kolay tutumu var tahmin etmek zor değil :)

    Ben biraz simetriye önem veririm. Oneplus One da sim kart girişini bile göremiyorsunuz resmen, o kadar güzel saklamışlar ve yekpare bir görünüm elde etmişler. Gerçekten çok ileri düzey bir tasarım ve kaliteli kasası mevcut.

    Benim Ubuntu telefonundan ilk izlenimlerim hafıza kartı girişi ve sim kart girişleri çok orantısız biçimde sanki boş buldukları yere konumlandırmışlar gibi olmuş. Oneplus One dan sonra çok dikkat çekiyor ancak mat siyah ve heryerde tek renk olması güzel bir hissiyat oluşturuyor. Sanki özel yapım bir telefon olduğunu gösteriyor.

    Kullanım deneyimine gelecek olursak. Android den sonra çok farklı evet ancak iOS kadar karışık değil. Zaten Android recovery mevcut. Zaten Android işletim sisteminin de Linux alt tabanlı olduğunu biliyoruz oyüzden ilk başta şaşırtıcı gelse de yadırgama söz konusu değil. Geçişleri okadar yumuşak ve hızlı ki. Ekranı yatay pozisyona aldığınızda sanki önceden döndürdüğünüzü anlıyor da harekete geçiyormuş gibi bir sizinle senkronizasyonu var. Aynı anda bitiriyorsunuz dönüşleri, o kadar hızlı. Ancak, diğer bir yandan, herhangi bir program açtığınızda (Ayarların birine girmek yada web tarayıcıya basmak gibi) biraz beklettiriyor açılmasına kadar. 1-2 sn kadar bu dediğim bekletme, ama farkettiriyor. Oneplus One ın gerekse donanımı gerekse rom undan dolayı gayet hızlı çalıştığını söylemem gerek. Gerçekten çok üst model bir Android telefon diyebilirim. Ancak Ubuntu telefonun geçişleri okadar yumuşak ki iOS kadar diyebilirim ve ileride bence Iphone un tahtını sallayacak gibi bir his uyandırıyor.

    Gsm operatörü üzerinden 3G ile bağlanmak istedim ancak ayarları otomatik tanımadı. Haliyle operatörden desteklenmeyen bir işletim sistemi olmasından dolayı olsa gerek, yakın zamanda o sorun yaratacağını düşünmüyorum (merak edenlere, İngiltere EE gsm operatörü sim kartını taktım). O gsm operatörünün sim kartını Oneplus One a taktığım zaman otomatikman 4G bağlantıyı ayar yapmadan sağlıyorum ve gerçekten 4G hızı farkettiriyor.

    Şimdilik yazacaklarım bu kadar ancak zamanla genişleyecektir bu inceleme.

    Sorusu olan varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

    Ekleme 3/4/15
    Birkaç gün önce yeni bir güncelleme geldi. 14.10 (r10) olan sürüm (r20) ye yükseldi ve bu 352mb lık bir güncellemeydi. Birçok geliştirme olmuştur muhakkak ancak görünüşte, normal kullanımda bir fark göremedim ben.

    Ubuntu Store hakkında konuşmak gerekirse de, gerçekten şu anda çok sınırlı ve olan uygulamalarda mobil siteyi açıyor çoğunlukla (facebook, instagram gibi). Kısa zamanda çok hızlı gelişeceğine şüphem yok sadece Android uygulamaları gibi çok alakasız, işe yaramayan şeyler olmamasına özen göstermeleri gerekir baştan itibaren.

    [/simage]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi énigma -- 3 Nisan 2015; 20:09:20 >







  • Rezerve
  • Android uygulamari calistiriyor ayni linux tabanli oldugu icin sanirim.
    Islemci mtk6582 zaten 1.3ghz ve mali ekran kartli cortex a7 islemciden fazlasi beklenmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 6.cadde kullanıcısına yanıt
    Orasını bilmiyorum, denemediğim için birşey diyemem ancak stock android recovery mode ile aynı, cwm nin dokunmatiksiz recovery si ile de benziyor.

    Uygulama desteği yok denecek kadar az ve olanlarda genelde mobil siteyi açıyor, tam bir uygulama değil. Facebook, Instagram, Nokia Here bunlar örnek olarak verilebilir.

    Donanım konusunda da farklı birşey söyleyemem sizin dediğinizden. İleride illaki çıkacaktır ancak şu anda oyun vb tarzı ekstra özelliklerden ziyade genel kullanımda zorluk çıkartmaması kafi ve öyle gibi de duruyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Takip
  • DanChiSao kullanıcısına yanıt
    Takip mi ?

    Genelde 2.el için söylenmez mi hocam o kelime.
  • Hayır yalnızca ikinci el için söylenmez :)
    Herhangi bir konuyu takip ediceksen ve hızlı ulaşmak istiyorsan kullanabilirsin :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DanChiSao -- 20 Nisan 2015; 9:22:09 >
  • Türkiye'ye nasıl getirtebiliriz?Tanıdığım da yok yurtdışında

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • biktimmk B kullanıcısına yanıt
    Türkiye'ye birisi getirmediği sürece başka türlü geleceğini düşünmüyorum. Sadece AB ülkelerine gönderim var.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • énigma kullanıcısına yanıt
    Biz de Avrupa yakasındayız günlük hayatınız da kullanıyor musunuz telefonu? Nasıl iyileştirmeler yapıyorlar mı? Mesela bi video da izledim kadın youtube videolarından örnek veriyor videolar donarak oynatıyor. Quadcore işlemci kaldırması lazım 720p videoları. Çok hoş sistemi...


    Artık kısmet ne yapalım beklicez meizu mx4 ubuntu edition gelir belki trye

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • biktimmk B kullanıcısına yanıt
    Denemedim şahsen çok kurcalayacak vakit yaratamadım daha. Ama deneyelim en kısa zamanda.

    Tahminim işletim sistem kaynaklı bir durumdur. Belki düzeltmişlerdir yada en kısa zamanda hallederler. Oneplus one olunca pek aramıyorum başka telefon açıkçası. Hatta en ucuz 4g li telefonlardan biri olan Huawei Y550 de var acil durum yedeği olarak. Onu bile açmıyorum doğru düzgün



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi énigma -- 4 Mayıs 2015; 23:58:51 >
  • énigma kullanıcısına yanıt
    Cihazı kullanmıyorsanız satın bize dicem de gönderilmez de xD

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • biktimmk B kullanıcısına yanıt
    Turkiye ye gelecek bir arkadasim olursa haber ederim tabii ki
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.