Şimdi Ara

Düşünebilme rehberi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
25
Favori
1.912
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Son günlerde görüyorum ki forumda düşünmekten çok iç güdüleriyle hareket eden çok arkadaş var. Ben de onlar için böyle bir rehber yapmanın faydalı olacağını düşündüm. Bu rehberi bana saldırma amaçlı okumazsanız eğer düşünebilme konusunda önemli bir yol kat edeceksiniz.

    Öncelikle iç güdülerle mi düşünerek mi hareket ettiğinizi anlamak gerekiyor tabi. Eğer düşünebiliyorsanız, şu aşağıdaki özelliklerin sizde olması gerekir:

    -Fikirlerinizin iyi bir temele oturması.
    -Bir fikrinizin diğeriyle tutarsız olmaması.
    -Karşıt fikirlere karşı fikrinizi savunurken mantık hatası ya da safsata diyebileceğimiz şeyleri (bir fikrin sırf otorite ya da çoğunluk tarafından kabul edildiği için doğru olduğu ya da tartışmayı karşıdakinin söylediğinden tamamen alakasız yerlere çekmek) yapmamak ve fikrini değiştirmeye açık olmak.
    -Kesinliği olmayan şeyler hakkında kesinmiş gibi konuşmamak.
    -Düşünmenizi engelleyecek duygulara izin vermemek. (aşırı sevgi, nefret vs.)

    Bunlardan hangileri sizde var hangileri yok farkındaysanız, direkt bir sonraki aşamaya geçin. Ama yok ben emin değilim ya da yine de bir test etmek istiyorum diyorsanız, şu aşağıda açtığım konuya verdiğiniz tepkiyi inceleyin ve yukarıda saydıklarımdan hangisinin sizde olmadığını belirleyin.

    http://forum.donanimhaber.com/m_100484080/tm.htm

    Mesela bu konuya "Anneni ya da büyükanneni yolla o zaman" şeklindeki bir yorum tamamen konuyla alakasızdır. Çünkü düşüncemin neden doğru ya da yanlış olduğuyla ilgili bir şey belirtmiyor, tamamen karşıt fikre saldırı amacı taşıyor. "50 yaşına gelmiş kadın madende ne yapabilir" ise karşıt görüş olarak mantıklıdır. Konuyu özellikle uplamaya çalışıyor gibi görünmemek için yazmadım oraya ama eğer yazsaydım cevabım askere alınabilecekleri ve bu yüzden de argümanımın geçerliliğini sürdüreceği olurdu.

    Bu kadar yazıdan sonra rehber kısmına geçelim:


    Fikirlerinizin iyi bir temele oturması.

    Önemli bir konu çünkü iyi bir temele oturmayan fikir boştur. Mantıklı düşünmek de aslında fikrinin iyi bir temele oturup oturmamasından ileri gelir. Temelinin sağlam olup olmadığını anlamak için en iyi yol karşıt fikirlerle sürekli saldırı yapmak. Mesela ben ateistim ama sürekli evrenin kendi başına olup olamayacağı gibi soruları kendime sorarak bu fikrimi test ederim. 16 yaşındayken yeterince sağlam olmayan ve sadece iç güdüsel olan bu düşüncem, yaklaşık 21 yaşında olduğum şu günde sürekli karşıt fikri de düşünerek sorgulamam sebebiyle iyi bir temele dayanıyor.

    Bir fikrinizin diğeriyle tutarsız olmaması.

    Tutarlı olma isteği bütün insanlarda gördüğüm bir ortak özellik. Bir yerde bir tutarsızlık varsa bundan büyük rahatsızlık duyuluyor. Bu yüzden aslında beynimiz kendi kendine çoğu fikrimizi tutarlı hale getirir. Mesela bonzai içen herkesten nefret ederim düşüncesinde olan birinin çocuğu bonzai içmeye başladığında, bu kişi ya çocuğundan da nefret eder ya da bonzai içen herkesten nefret etmemeye başlar. Ancak beyin her zaman bunu yapamaz. Mesela daha deminki bir konuda sorduğumuzda yüksek ihtimalle (bkz madde 4) tecavüz kötüdür diyecek ve bir erkeğin kadına tecavüz etmesini kötüleyecek, kadın şikayetçi olsa kadın hakkını arıyor diyecek birçok kişi, bir kadın erkeğe tecavüz ettiğinde şikayet edene salak, embesil gibi etiketler yapıştırdılar. Ben bu durumu belirttiğimde beyinleri tutarsızlığı fark etti ve biri, ikisinin aynı şey olmadığını söyledi ama ilk maddede söylediğim fikrin iyi bir temele oturması bölümünde biraz eksikleri vardı. İsteyenler konuyu buradan okuyabilir.

    Aslında içlerinde en önemlisi budur. Eğer tutarlı bir sebebe dayanan bir şekilde davranıyorsanız, diğer yazdıklarım tamamen boşa çıkabilir. Örneğin bir politikacı kitleleri etkilemek için kesin konuşur. Burada amacıyla yaptığı gayet tutarlıdır. Bunun gibi her konuda bir istisna olabilir şu an aklıma gelmeyen. Yazdıklarımı yanlışlarken bu yazdığımı da boş geçmeyin mümkünse.

    Karşıt fikirlere karşı fikrinizi savunurken mantık hatası ya da safsata dediğimiz şeyleri (bir fikrin sırf otorite ya da çoğunluk tarafından kabul edildiği için doğru olduğu ya da tartışmayı karşıdakinin söylediğinden tamamen alakasız yerlere çekmek) yapmamak ve fikrini değiştirmeye açık olmak.

    Herhalde en önemli madde budur ve tahminimce yorumlarda birçok örneğini göreceğiz. Bu olay aslında tartışmayı fazla sevmememin de nedeni. Birisi karşı bir fikir öne sürdüğünde onun kişilik özelliklerine saldırmak sizi tartışmada öne geçirmez aksine küçük düşürür. Ancak bu, şu an sanki çok iyi bir şeymiş gibi görünüyor ve bir başka mantık hatası olan çoğunluğun söylediğini kabul etme ile bunun da doğru olduğu öne sürülüyor. Açıkçası bazen ben de tartışma esnasında mantık hatası yapabiliyorum. Ancak kısa sürede fark edip kendimi düzeltiyorum. Mantık hatası yapmamak imkansız gibi bir şeydir ancak bunu minimuma indirme, yaptığınız zaman da kısa sürede düzeltme imkanına sahipsiniz. Bu mantık hatalarının çoğu Ekşi'deki mantık hataları başlığında mevcut isterseniz oradan bakabilirsiniz. Bir ara belki konuya da yazarım hepsini.

    Fikir değiştirmeye açık olmak 4. maddeyle bağlantılı. Fikirleriniz hiçbir zaman kesin doğru diyebileceğiniz şeyler değildir ve yanlışlanabilirler. Eğer karşınızdaki fikrinizi iyi bir şekilde yanlışlamışsa, sırf daha önce böyle düşünüyordum diye fikrinden vazgeçmemek hiç mantıklı bir şey değil. İnsanların çoğu böyle durumlarda üstte bahsettiğim mantık hatalarından birini (çoğunlukla karşıdakinin kişisel şeylerine saldırmayı) yapıyor. Bunu sakın yapmayın.

    Kesinliği olmayan şeyler hakkında kesinmiş gibi konuşmayın.

    Örneğin gidip de Dünya dışındaki gezegenlerde canlılar var/yok demeyin. Bu konuda hâlâ fazla bilgili değiliz. Şu ana kadarki bilgilerimiz doğrultusunda Dünya dışında bir yerde canlılık yok derseniz o ayrı, ancak Dünya dışında kesinlikle canlılık yok demek şu anda söylenebilecek bir şey değil. Bu konuda sıkıntısı olan birçok insan var, hatta belki bu konuyu yazarken ben bile yanlışlıkla bu hataya düşmüş olabilirim. Üstteki madde gibi bunu da sıfırlamak imkansız gibi bir şey ancak minimuma indirilebilir ve yapıldığı zaman hemen düzeltilebilir.

    Düşünmenizi engelleyecek duygulara izin vermemek. (aşırı sevgi, nefret vs.)

    Biraz paradoks gibi oldu ama değil aslında. Hali hazırda düşünebilirken, bu duyguların düşünmenizi engelleyecek, sizi mantıklı hareket etmekten uzaklaştıracak seviyeye gelmesini engelleyebilirsiniz. Sevgi ya da nefretin aşırılaşmaması da düşünerek sağlanabilir. Bunların aşırısının size yarar değil zarar getireceğini idrak etmek genelde engellemek için yeterli. Ancak yine de başarılı olunamadıysa yapılabilecek bir şey var mı bilmiyorum. Bilen varsa beni aydınlatabilir.


    Şu ana kadar aklıma gelenler bunlar. İleride başka bir madde aklıma gelirse onu da yazarım. Sorularınız, rehberde eksik gördüğünüz yerler varsa sorabilirsiniz. Karşıt görüş de rahatlıkla belirtebilirsiniz tabi. İsteyen saldırsın da hatta, 3. maddeye güzel örnek olur.







  •  Düşünebilme rehberi
  • Eğer Dh'deki bir konuya girerek düşünmeye başlıyorsanız siz çoktan düşünebilme yeteniğinizi kaybetmişsinizdir.
  • Ben iyi düşünebilmeyi daha çok bakış açılarına dayatırım.Ne kadar çok bakış açısından bakarsam o kadar ayrıntılı görürüm.Ve düşünmek bir spor gibidir sürekli düşünüyorsanız bir süre sonra farklı bakış açıları fark edersiniz.

    Duygu olayına ne kadar karşı koyamasamda katılıyorum.Acı,sevgi,nefret düşünme şeklimi zayıflatıyor ve yanlış olanı doğru gibi göstermeye çalışıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nepafter37

    Ben iyi düşünebilmeyi daha çok bakış açılarına dayatırım.Ne kadar çok bakış açısından bakarsam o kadar ayrıntılı görürüm.Ve düşünmek bir spor gibidir sürekli düşünüyorsanız bir süre sonra farklı bakış açıları fark edersiniz.

    Duygu olayına ne kadar karşı koyamasamda katılıyorum.Acı,sevgi,nefret düşünme şeklimi zayıflatıyor ve yanlış olanı doğru gibi göstermeye çalışıyor.

    Sanırım yanış alıntıladınız ama haklısınız.Duygusal olmak ile mantıklı düşünme arasında ters orantı var.Çok mutlu veya çok öfkeliyseniz sağlıklı düşünebilme şansınız azalır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: nepafter37

    Ben iyi düşünebilmeyi daha çok bakış açılarına dayatırım.Ne kadar çok bakış açısından bakarsam o kadar ayrıntılı görürüm.Ve düşünmek bir spor gibidir sürekli düşünüyorsanız bir süre sonra farklı bakış açıları fark edersiniz.

    Duygu olayına ne kadar karşı koyamasamda katılıyorum.Acı,sevgi,nefret düşünme şeklimi zayıflatıyor ve yanlış olanı doğru gibi göstermeye çalışıyor.

    +1


    Konu sahibi çok güzel şeyler yazmış
    Okuyun

    Vaktim az okuyamadım
    Mesaj bulunsun

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yok abi yazdıklarını seviyorum fikrini alıyım dedim :D
  • 'Birisi karşı bir fikir öne sürdüğünde onun kişilik özelliklerine saldırmak sizi tartışmada öne geçirmez aksine küçük düşürür. Ancak bu, şu an sanki çok iyi bir şeymiş gibi görünüyor'

    malesef forum bundan ibaret
  • İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    O ondan değil bence. Rol yapman lazım sadece. Yani sanki standart bir insan gibi duygulara sahipmişsin gibi görünür ama aslında öyle olmazsan, hem sosyal alanda başarılı olursun hem de sıradan insanların yaşadığı çoğu sıkıntıyı da yaşamazsın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    O ondan değil bence. Rol yapman lazım sadece. Yani sanki standart bir insan gibi duygulara sahipmişsin gibi görünür ama aslında öyle olmazsan, hem sosyal alanda başarılı olursun hem de sıradan insanların yaşadığı çoğu sıkıntıyı da yaşamazsın.

    Çok iyi.

    Çevremdeki insanlara bakıyorum da çok saçma hareketler yapıyorlar, bir olaya bakış açıları, davranışları vs benim hayatta yapmayacağım şeyler.
    Onlara baktıkça kendimi onlardan biraz daha üstün görüyorum.

    Yani diyorsun ki dışarıdan bakınca sıradan bir insan gibi gözükeyim, ancak ben her şeyi düşünüp ona göre takılayım, adeta çakal olayım.

    Bence çok mantıklı. Bu şekilde insanları kontrol etmek, veya onlarla eğlenmek vs çok daha kolay.
    Çünkü gerçekten birlikte takılırken, sokakta yürürken vs kendimi geçtim, onları izleyip onların ne yapması gerektiğine vs karar veriyorum, bazen çok saçma hatalar yaptıklarını farkedip bunlardan ders çıkarıyorum vs.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    O ondan değil bence. Rol yapman lazım sadece. Yani sanki standart bir insan gibi duygulara sahipmişsin gibi görünür ama aslında öyle olmazsan, hem sosyal alanda başarılı olursun hem de sıradan insanların yaşadığı çoğu sıkıntıyı da yaşamazsın.

    Çok iyi.

    Çevremdeki insanlara bakıyorum da çok saçma hareketler yapıyorlar, bir olaya bakış açıları, davranışları vs benim hayatta yapmayacağım şeyler.
    Onlara baktıkça kendimi onlardan biraz daha üstün görüyorum.

    Yani diyorsun ki dışarıdan bakınca sıradan bir insan gibi gözükeyim, ancak ben her şeyi düşünüp ona göre takılayım, adeta çakal olayım.

    Bence çok mantıklı. Bu şekilde insanları kontrol etmek, veya onlarla eğlenmek vs çok daha kolay.
    Çünkü gerçekten birlikte takılırken, sokakta yürürken vs kendimi geçtim, onları izleyip onların ne yapması gerektiğine vs karar veriyorum, bazen çok saçma hatalar yaptıklarını farkedip bunlardan ders çıkarıyorum vs.



    Bu durum da bence biyolojik sebeplere dayanıyor aslında. Muhtemelen bayağı eskilere giden bir geleneğimiz var o da kendinden olmayana güvenmeme geleneği. Bayağı eski dediğim de belki sürüngenlere kadar gidiyordur ama asıl konu o değil. İnsanların çoğu iç güdüleriyle hareket ettiği için bunu da sık sık yaparlar. Mesela yazıda ateistim dediğim için inançlı birileri normalde yazdıklarımı mantıklı bulacakken bir anda savunmaya geçip saçmalık demiş olabilir. Bunun gibi durumlar reel hayatta da sık sık oluyor. Eğer sen düşünerek hareket eden biriysen çoğu insan tarafından otomatikman "yabancı, buna güvenilmez" kategorisine sokuluyorsun. Bu arkadaşlar düşünemedikleri için de o kategoriden asla çıkmıyorsun. Ancak bu durumu belli etmezsen sana karşı böyle bir koruma geliştirmeyecekleri için aralarında bulunma hatta onları istediğin gibi etkileme şansın çok daha artacaktır.

    Edit: Bir ara biraz daha düzenleyip rehbere ekleyeyim bunu da en iyisi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daafis -- 27 Ocak 2015; 12:17:15 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    O ondan değil bence. Rol yapman lazım sadece. Yani sanki standart bir insan gibi duygulara sahipmişsin gibi görünür ama aslında öyle olmazsan, hem sosyal alanda başarılı olursun hem de sıradan insanların yaşadığı çoğu sıkıntıyı da yaşamazsın.

    Çok iyi.

    Çevremdeki insanlara bakıyorum da çok saçma hareketler yapıyorlar, bir olaya bakış açıları, davranışları vs benim hayatta yapmayacağım şeyler.
    Onlara baktıkça kendimi onlardan biraz daha üstün görüyorum.

    Yani diyorsun ki dışarıdan bakınca sıradan bir insan gibi gözükeyim, ancak ben her şeyi düşünüp ona göre takılayım, adeta çakal olayım.

    Bence çok mantıklı. Bu şekilde insanları kontrol etmek, veya onlarla eğlenmek vs çok daha kolay.
    Çünkü gerçekten birlikte takılırken, sokakta yürürken vs kendimi geçtim, onları izleyip onların ne yapması gerektiğine vs karar veriyorum, bazen çok saçma hatalar yaptıklarını farkedip bunlardan ders çıkarıyorum vs.



    Bu durum da bence biyolojik sebeplere dayanıyor aslında. Muhtemelen bayağı eskilere giden bir geleneğimiz var o da kendinden olmayana güvenmeme geleneği. Bayağı eski dediğim de belki sürüngenlere kadar gidiyordur ama asıl konu o değil. İnsanların çoğu iç güdüleriyle hareket ettiği için bunu da sık sık yaparlar. Mesela yazıda ateistim dediğim için inançlı birileri normalde yazdıklarımı mantıklı bulacakken bir anda savunmaya geçip saçmalık demiş olabilir. Bunun gibi durumlar reel hayatta da sık sık oluyor. Eğer sen düşünerek hareket eden biriysen çoğu insan tarafından otomatikman "yabancı, buna güvenilmez" kategorisine sokuluyorsun. Bu arkadaşlar düşünemedikleri için de o kategoriden asla çıkmıyorsun. Ancak bu durumu belli etmezsen sana karşı böyle bir koruma geliştirmeyecekleri için aralarında bulunma hatta onları istediğin gibi etkileme şansın çok daha artacaktır.

    Önyargı

    "Düşünemeyen bir insanın önyargılarını yok edemiyorsak, en iyisini onlara önyargıda bulunabilecekleri özelliklerimizi göstermemek.."

    Sıradan bir insan gibi görünüp aralarına karışabiliriz. Ancak biz sıradan insan değiliz, öyle gözüküyoruz. Böylelikle mükemmel bir avantajımız olacak.

    Çok teşekkür ediyorum. Profiline baktım da eski bir konundaki mesajımı gördüm, o konuda da aynı şekilde düşünüyormuşuz




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    O ondan değil bence. Rol yapman lazım sadece. Yani sanki standart bir insan gibi duygulara sahipmişsin gibi görünür ama aslında öyle olmazsan, hem sosyal alanda başarılı olursun hem de sıradan insanların yaşadığı çoğu sıkıntıyı da yaşamazsın.

    Çok iyi.

    Çevremdeki insanlara bakıyorum da çok saçma hareketler yapıyorlar, bir olaya bakış açıları, davranışları vs benim hayatta yapmayacağım şeyler.
    Onlara baktıkça kendimi onlardan biraz daha üstün görüyorum.

    Yani diyorsun ki dışarıdan bakınca sıradan bir insan gibi gözükeyim, ancak ben her şeyi düşünüp ona göre takılayım, adeta çakal olayım.

    Bence çok mantıklı. Bu şekilde insanları kontrol etmek, veya onlarla eğlenmek vs çok daha kolay.
    Çünkü gerçekten birlikte takılırken, sokakta yürürken vs kendimi geçtim, onları izleyip onların ne yapması gerektiğine vs karar veriyorum, bazen çok saçma hatalar yaptıklarını farkedip bunlardan ders çıkarıyorum vs.



    Bu durum da bence biyolojik sebeplere dayanıyor aslında. Muhtemelen bayağı eskilere giden bir geleneğimiz var o da kendinden olmayana güvenmeme geleneği. Bayağı eski dediğim de belki sürüngenlere kadar gidiyordur ama asıl konu o değil. İnsanların çoğu iç güdüleriyle hareket ettiği için bunu da sık sık yaparlar. Mesela yazıda ateistim dediğim için inançlı birileri normalde yazdıklarımı mantıklı bulacakken bir anda savunmaya geçip saçmalık demiş olabilir. Bunun gibi durumlar reel hayatta da sık sık oluyor. Eğer sen düşünerek hareket eden biriysen çoğu insan tarafından otomatikman "yabancı, buna güvenilmez" kategorisine sokuluyorsun. Bu arkadaşlar düşünemedikleri için de o kategoriden asla çıkmıyorsun. Ancak bu durumu belli etmezsen sana karşı böyle bir koruma geliştirmeyecekleri için aralarında bulunma hatta onları istediğin gibi etkileme şansın çok daha artacaktır.

    Önyargı

    "Düşünemeyen bir insanın önyargılarını yok edemiyorsak, en iyisini onlara önyargıda bulunabilecekleri özelliklerimizi göstermemek.."

    Sıradan bir insan gibi görünüp aralarına karışabiliriz. Ancak biz sıradan insan değiliz, öyle gözüküyoruz. Böylelikle mükemmel bir avantajımız olacak.

    Çok teşekkür ediyorum. Profiline baktım da eski bir konundaki mesajımı gördüm, o konuda da aynı şekilde düşünüyormuşuz


    http://forum.donanimhaber.com/m_100730283/tm.htm şu konuyu diyorsun herhalde.

    Bu söz de güzelmiş birine mi ait yoksa kendin mi yazdın?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    quote:

    Orijinalden alıntı: Hz Carrier

    quote:

    Orijinalden alıntı: Zig Zag

    İçgüdülerle hareket etmeyin demişsin aha dedim
    en son da Duygularınıza izin vermeyin demişsin

    Ben her olaya bakışımda objektif oluyorum, duygu katmadan her açıdan ele alıp en nesnel sonuca ulaşmaya çalışıyorum ve başarıyorum da.

    Ama bazen diyorum ki acaba bu bana zarar mı veriyor, fazla mantıklı düşünmekten duygularım mı köreliyor diye.
    Hani Sherlock artık bırak sevgiliyi arkadaş bile yapamıyor ya, oraya varmayalım biz de diyorum.

    Sizce yanlış yolda mıyım, mantıklı ve objektif düşünmeye ve hayatımı hep düşünme üzerine kurmaya biraz ara mı vermeliyim ?

    O ondan değil bence. Rol yapman lazım sadece. Yani sanki standart bir insan gibi duygulara sahipmişsin gibi görünür ama aslında öyle olmazsan, hem sosyal alanda başarılı olursun hem de sıradan insanların yaşadığı çoğu sıkıntıyı da yaşamazsın.

    Çok iyi.

    Çevremdeki insanlara bakıyorum da çok saçma hareketler yapıyorlar, bir olaya bakış açıları, davranışları vs benim hayatta yapmayacağım şeyler.
    Onlara baktıkça kendimi onlardan biraz daha üstün görüyorum.

    Yani diyorsun ki dışarıdan bakınca sıradan bir insan gibi gözükeyim, ancak ben her şeyi düşünüp ona göre takılayım, adeta çakal olayım.

    Bence çok mantıklı. Bu şekilde insanları kontrol etmek, veya onlarla eğlenmek vs çok daha kolay.
    Çünkü gerçekten birlikte takılırken, sokakta yürürken vs kendimi geçtim, onları izleyip onların ne yapması gerektiğine vs karar veriyorum, bazen çok saçma hatalar yaptıklarını farkedip bunlardan ders çıkarıyorum vs.



    Bu durum da bence biyolojik sebeplere dayanıyor aslında. Muhtemelen bayağı eskilere giden bir geleneğimiz var o da kendinden olmayana güvenmeme geleneği. Bayağı eski dediğim de belki sürüngenlere kadar gidiyordur ama asıl konu o değil. İnsanların çoğu iç güdüleriyle hareket ettiği için bunu da sık sık yaparlar. Mesela yazıda ateistim dediğim için inançlı birileri normalde yazdıklarımı mantıklı bulacakken bir anda savunmaya geçip saçmalık demiş olabilir. Bunun gibi durumlar reel hayatta da sık sık oluyor. Eğer sen düşünerek hareket eden biriysen çoğu insan tarafından otomatikman "yabancı, buna güvenilmez" kategorisine sokuluyorsun. Bu arkadaşlar düşünemedikleri için de o kategoriden asla çıkmıyorsun. Ancak bu durumu belli etmezsen sana karşı böyle bir koruma geliştirmeyecekleri için aralarında bulunma hatta onları istediğin gibi etkileme şansın çok daha artacaktır.

    Önyargı

    "Düşünemeyen bir insanın önyargılarını yok edemiyorsak, en iyisini onlara önyargıda bulunabilecekleri özelliklerimizi göstermemek.."

    Sıradan bir insan gibi görünüp aralarına karışabiliriz. Ancak biz sıradan insan değiliz, öyle gözüküyoruz. Böylelikle mükemmel bir avantajımız olacak.

    Çok teşekkür ediyorum. Profiline baktım da eski bir konundaki mesajımı gördüm, o konuda da aynı şekilde düşünüyormuşuz


    http://forum.donanimhaber.com/m_100730283/tm.htm şu konuyu diyorsun herhalde.

    Bu söz de güzelmiş birine mi ait yoksa kendin mi yazdın?


    Evet bu konu.

    Sözü şimdi kendim yazdım, baktım güzel oldu tırnak içine aldım

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Salla şu forumu ya
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Requiestcat in Pace

    'Birisi karşı bir fikir öne sürdüğünde onun kişilik özelliklerine saldırmak sizi tartışmada öne geçirmez aksine küçük düşürür. Ancak bu, şu an sanki çok iyi bir şeymiş gibi görünüyor'

    malesef forum bundan ibaret

    +1
  • ya seneler sonra forumdan aşırı keyif almaya başladım şu aralar.
    dün hiç beklenmedik şekilde din konusunda mantıklı tartışmaların içinde buldum kendimi. bak din diyorum, mantıklı tartışma diyorum...
    aynı şekilde yine dün, en çok boş-beleş tartışmaların yaşandığı "geleneksel alfa erkeği konuları"ndan birinde saatlerce tartıştım forumdaşlarla, kimse de "anan anan!!1" falan demedi.
    hepinizi seviyorum düşünen, düşündüklerini paylaşan cesur insanlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TR1M4Y

    ya seneler sonra forumdan aşırı keyif almaya başladım şu aralar.
    dün hiç beklenmedik şekilde din konusunda mantıklı tartışmaların içinde buldum kendimi. bak din diyorum, mantıklı tartışma diyorum...
    aynı şekilde yine dün, en çok boş-beleş tartışmaların yaşandığı "geleneksel alfa erkeği konuları"ndan birinde saatlerce tartıştım forumdaşlarla, kimse de "anan anan!!1" falan demedi.
    hepinizi seviyorum düşünen, düşündüklerini paylaşan cesur insanlar.

    Tamam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: vitor reis


    quote:

    Orijinalden alıntı: TR1M4Y

    ya seneler sonra forumdan aşırı keyif almaya başladım şu aralar.
    dün hiç beklenmedik şekilde din konusunda mantıklı tartışmaların içinde buldum kendimi. bak din diyorum, mantıklı tartışma diyorum...
    aynı şekilde yine dün, en çok boş-beleş tartışmaların yaşandığı "geleneksel alfa erkeği konuları"ndan birinde saatlerce tartıştım forumdaşlarla, kimse de "anan anan!!1" falan demedi.
    hepinizi seviyorum düşünen, düşündüklerini paylaşan cesur insanlar.

    Tamam

    peki
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.