Şimdi Ara

Linley Group : A6 işlemcisi Jobs'un projesiydi (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
1
Favori
3.794
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mr.Legend

    quote:

    Orijinalden alıntı: CooL_ROMEO

    apple dizayn ediyor , samsung üretiyor samsungun bişey dizayn ettiği yok kendinizi kandırmayın o üretmese sırada binlerce şirket var onlar üretecek .


    Benim bildiğim Cortex işlemciler alınmadan önce ARM firmasından lisans alınır. Lisans üzerine firmaya özel ek tasarımlar yaparsın. Hacimli üretme yeteneğin varsa kendin üretim bantlarından çıkartırsın işlemcini. Yoksa TSMC ye Samsung a verirsin onlar üretir. Apple da bu ürünü Apple A6 işlemci olarak adlandırır. Yanlış mıyım?

    Şımarık şımarık cevaplarla uğraşmaya kalkasanız işin içinden çıkamazsanız, yada cahilce yazılanlara. Güzel bi toplum olma yolunda ilerliyoruz heralde.

    Sizin yazdığınızdan az farklı olarak, işlemci almıyorlar zaten, alınan sadece IP veya lisans gibi şeyler. Genelde tek bir tane de değil IP grubu satın alınıyor, komut seti, çekirdek yapısı, cache / memory vs. gibi. İsteyen ihtiyacı kadarını alıyor zaten, adamlar dükkan senin diyorlar. Cortex A9 5-9 milyon $ civarında bişey olması lazım, ama bu dediğim bütün IP grubunu mu karşılıyor bilmiyorum. Gerisi malum istediğn gibi oyna, kendi fabrikan varsa orda üret, yoksa bi yerlerde ürettir.

    Arkadaşın çok fena yayıldığı nokta, öyle hacimli şekilde takr takr üretim yapacak pek fazla üretici yok. Binlerce şirket dediği 3-5 büyük üretici, onlarda bütün hatları dolu çalışıyor. Özellikle de 28nm ve altı için kıyamet kopuyor. Herkez kendi üretimini garanti altına almak için türlü dümenlerden oyunlardan milyar dolarlık yatırım bağış vs. gibi şeylere kadar bişeylerin peşinde. Samsung ile Apple mesela kontratı yenilenmez, ortada kalır diyelim. Apple'ın ihtiyaç duyduğu üretimi takr takr yaptırtma imkanı yok. Olur ama pahalıya başkalarının iptal edilen üretimlerine ödeyeceği tazminatlardan dolayı pahalıya patlar. İnsanlar nedense üretim işini çok fena hor görüyorlar. Özellikle talebin çok, üretimin sıkıntılı ve zor, 32nm altına inmeye çalıştığınızda herkeze yeterli üretimin olmadığı ve daha da önemlisi yeni yatırımların pahalıya patladığı bi ortamdayız. İşler malesef öbür arkadaşın yazdığı gibi gitmiyor, onda olmazsa öbüründe ürettirirz, nasılsa amele çok gibi şeyler denilmesi yazık(bilgiyi tecrübeyi küçümsediğimiz hor gördüğümüz şımarık bi toplum olduk çıktık mı nedir, gerçi dünyada bi sürü insan böyle).

    Başka arkadaşın Mimar Sinan ile tuğla taşıyan ameleyi karşılaştırıp küçümsemesi de aynı cehalet şımarıklı örneği. O işi yapmak için 30 yıllık çıkarklık gerekiyor. Bi anda bütün ameleler kayboldu. Nerden bulacaz 30 yıl çıraklık yapmış ameleyi?? Eksik bilgi ile analoji yapmaya çalışınca kötü sonuçlar oluyor.

    En güzel cevap ; Apple kendi işletim sistemini kullanıyor, altında da kendi istediği donanım var. Yıllardır gelebildiği nokta bu mudur? olur. Kendine ait kernel, os, software stack vs. ile anca bu kadarı mı geliyor elden?

    Bi süre önce patentlediği MacroScalar diye bi yapı var Apple'ın. Bu günümüzde olan OoO Superscalar dizaynlarına , Vliw mimarilere, vektörel işlem yapan mimarilere alternatif olarak düşünülmüş. Compiler ve çalışacak olan program, İşlemciye çalıştıracağı şeyle ilgili küçük ipucu veriyor. Mesela büyük bi loop 100 defa çalıştırılacak diye işlemciye önceden bilgi geliyor, işlemcide paralel olarak bu loop'u açıp paralel olarak 100 defa çalıştırıyor. Yazılım tarafından asiste edilmiş Loop Unrolling gibi bişey oluyor bu. A6'da büyük ihtimalle bu tür bişey yoktur henüz, yapısal olarak da hayata geçirilirse beklendiğinin aksine daha yavaş çalışmasına yol açıcak kusurları var mantık olarak. Yani ortada bişey yok ne yazık ki.




  • heh bi bunu üstlenmedikleri kalmıştı, dava açarlar şimdi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eXcluite

    Neyin kavgasını yapıyorsunuz? Apple o işlemci teknolojisini kendisi buluyor ve Samsung'a ürettiriyor. Bu işlemcinin yapısı ve özelliklerinin patentleri Apple'ın elinde bulunuyor. Bu yüzden zaten aynı işlemciyi Samsung kendi telefonlarında kullanamaz. Kullanırsa patent ihlali yapar. Samsung da kendi teknolojisi ve patentlerine göre kendi işlemcisini üretiyor. Apple'ın, Samsung gibi kendi fabrikası bulunmuyor. Foxconn, Sharp, LG, Samsung gibi firmaların fabrikalarında kendi teknolojilerini ürettiriyor. Apple'ın kendi fabrikasını kurmaya gücü yok mu? Tabiki var. Samsung kendisini satışa çıkarsa, Apple elindeki parayla rahatlıkla tamamını satın alabilecek güçte. Fakat durum böyle değil. Rekabet her zaman kullanıcıya daha iyi ürünlerin gelmesini sağlar. Bu işten Apple da Samsung da deli paralar kazanıyor ama burada herkes fanlık yapıyor. Hangi telefon, kime kullanımı güzel geliyorsa onu alsın ve bu olay kapansın gitsin. Bu forumda sürekli iki tarafın kavgalarını okumaktan bıktım.

    Bundan farklı bir durum da var. Samsung'un 400 liralık Android telefonunu kullanan adam bile iPhone 'a laf atar olmuş. Daha eline S3, iPhone 4S gibi üst seviye telefonları almayan adam bunları savunamaz yada kötüleyemez. Teknoloji mağazalarındaki tester telefonları kullanan adam gelip burada abuk sabuk ithamlarda bulunuyor.

    Rekabet güzeldir. Ben iPhone kullanırım, bundan sonra da hep iPhone kullanacağım. Samsung kullanan da Samsung kullansın. Keşke bu telefonlar ülkemizde dış ülkeler gibi ucuz olsa da hepimiz böyle telefonlar kullansak. Sonra Viber, Whatsapp, Tango gibi uygulamalar sayesinde operatörümüzün ses paketlerine ihtiyaç olmadan sadece internet paketleriyle doya doya konuşsak ve doya doya mesajlaşsak.

    samsungu alabilecek para dünya üzerinde herhangi bir şirkette olduğunu sanmıyorum. Apple 100 milyar doları olabilir ama samsungun fabrikalarının 100 milyar doları rahat geçebileceğini düşünüyorum




  • Çok farklı gelmedi bana.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Statistik

    quote:

    Orijinalden alıntı: DGT


    quote:

    Orijinalden alıntı: ALBAY

    quote:

    Orijinalden alıntı: DGT


    quote:

    Orijinalden alıntı: ALBAY

    İşlemci üretiminin yine Samsung tarafından 32nm fabrikasyon süreci kullanılarak yapıldığı sanılıyor.


    İfanlar üstteki cümleyi iyi okusun.Adamlar samsungun desteği ile birşeyler ortaya koyuyor sonra samsunga dava açıyorlar.

    Güiüm bence sende iyi oku. Samsunga fason üretim yaptırtmış apple.bu ne demek biliyormusun senin samsung fasoncu bir firma :)

    Sakın o teknoloji sadece samsungda olduğu için olmasın???

    Güldürme istersen sabah sabah beni.Yüksek sayıda ürünü çabuk üretebileceği için desen eyvallah. Hani yok samsung dan daha yüksek teknoloji kullanan üreticiler mevcuttta .

    o islemciyi samsung yapiyorsa demek her satilan iphone'dan Samsung para kazaniyor, satilan Galaxy S3'lerden Apple para kazaniyormu?

    s3 ü bilmem ama daha önceki satılan her cihazdan toplamda 1 milyar usd yi asan para kazandı apple :)

    oglum bak hırsızlık kötü bir sey...valla..evinize hırsız falan mı girmeli anlamanız icin :P




  • telfnun elstri alnca islmcye sarldlar yenilik dye kulandgi islemciyi her seyi abartigi gbi abartyo zira untanmasa apple panaromayi icad etm dycekti buda bsey ne kadar abrtgnin ufak bir kaniti Quelcomun s4 plus krait islemcisi A6 dan daha iyi bunu lumia 920 ve ayfon 5 pyasaya cktgnda hzlarnda karslastrma yaparak ankarsnz daha iyi.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.