Şimdi Ara

IT sertifikasyonlarına genel bakış

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
1
Favori
372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,

    Öncelikle tek başına hiçbir sertifikasyonun işe yaramayacağını kabul etmek gerekir, beraberinde deneyimlerinizin ve kendinizi pazarlama yeteneklerinizinde üst düzeyde olması gerekir, ancak sertifikasyon yinede IT sektöründe yer alabilmek için bir anahtar niteliğindedir ve bu anahtarı doğru şekilde kullanamıyor olmanız bütün bütün tüm sertifikasyonları değersiz kılmaz.

    IT (Information Technologies için kısaltma olarak kullanılır) dünyası tahmin edemeyeceğimiz kadar çok bileşenden oluşan ve her daim muhtelif uzmanlık alanlarında bolca kalifiye çalışana ihtiyaç duyulan ve bence hala bakir bir iş sektörüdür, tabiki 10 yıl öncesine kıyasla sektörün daha rekabetçi olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz, artık eskisi kadar yüksek kazançlı işleri sadece sertifikasyonlarınıza güvenerek bulabilmemiz pek mümkün değil, bahsettiğim gibi ortaya ciddi bir emek ve zaman koymanız gerekir.

    Üniversitelerden yeni mezun olan yada olacak arkadaşlarımıza bir fikir vermesi amacıyla dilimin döndüğünce ve hatalarını şimdiden mazur görmeniz umuduyla ufak bir özetleme yapmak isterim.

    Kabaca IT adını verdiğimiz iş dünyası aslında bir takım temel alt bileşenlerden oluşur;

    Herşeyin temelinde öncelikle donanım vardır (ne tesadüf ki forumumuzun da ismi ), donanım denince aklınıza hayatın herhangi bir alanında hizmet veren herhangi bir cihaz gelebilir, akıllı telefonlarımız, büyük bir tutkuyla oyun oynamamızı sağlayan bilgisayar bileşenlerimiz, internet erişimi sağlayan modemlerimiz...vb. Bu alan başlı başına dünya devi firmaların arge çalışmalarıyla milyar dolarlar aktardıkları bir pazardır ki rekabet oldukça zordur, bireyler olarak bizler ancak bu firmalarda üniversitelerin muhtelif mühendislik bölümlerinden mezun olarak iş imkanları bulabiliriz, mümkün değildir demiyorum ama tahminim o ki evde donanım yapmak oldukça meşakkatli ve maliyetli bir uğraş olacaktır. Hiçbir şekilde konunun uzmanı olmadığım için bu alanı işin ehli arkadaşlara teslim edip ikinci bileşene geçeyim.

    İkinci bileşenimiz; sözkonusu bu donanımlardan gerçek anlamda fayda sağlayabilmemize olanak veren yazılım sektörüdür. Yazılımların kapsamını;

    1. "Donanıma özel (sürücü-driver)"
    2. "Donanımlardan oluşmuş sisteme özel (işletim sistemi)"
    3. "İşletim sistemlerinin üzerinde işlemler/hesaplamalar yapmaya yarayan amaca özel (uygulama)"
    4. "İletişim çağının gereği olarak sistemlerin haberleşmesini sağlayan (ağ-network,intranet,internet) network donanımlarına özel" şeklinde sınıflandırabiliriz.

    Bu sınıflandırma tamamen şahsi görüşüm olup daha pek çok madde eklenebilir düşüncesindeyim, bütün bunları yazmamdaki temel amaç aslında bu sektörde çalışan birisi olarak network kurslarının IT sektörünün neresinde kaldığını gösterebilmektir.

    Üretilen donanımın kullanım amacına göre üzerinde çalışan işletim sistemi de farklılık gösterecektir, eğer ofis yada eğlence amaçlı kullandığımız bilgisayarlarımızdan yada sunuculardan bahsediyorsak windows, red hat, ubuntu...vb gibi isimler, akıllı telefonlarımızdan bahsediyorsak ios, android, symbian...vb gibi isimler eğer bir sonraki maddede detaylarına bakacağımız network donanımlarından bahediyorsak yine ios, junos, screenos, panos...vb gibi isimlerle çok sık muhattap olacağız demektir.

    Üniversitelerin ilgili bölümleri bu firmalarda yazılımları geliştirmekle ilgili işler bulmanızda kesinlikle etkili olabilir ancak yazılımları profosyonelce kullanmak için gerekli bilgiler üniversitelerden ziyade üretici firmalar tarafından desteklenen özel yetkili/yetkisiz eğitim kurumlarında verilir ve biz bu kurslara/sertifikasyonlara paralar harcar servetler dökeriz . Örnek vermek gerekirse bir üniversitenin bilgisayar mühendisliğinin amacı kişiye mükemmel derecede windows işletim sistemi kullanmayı öğretmek değil, bir işletim sistemi yazabilmeyi öğretmektir. Pratikte, özellikle Türkiyede böyle olmayabilir ama ideal şartlarda neden özel kurslara ihtiyaç duyulduğunu anlatmaya çalışıyorum. Üniversitelerin böyle bir fonksiyonu olmadığından bu kurslar üretici ile sistem yöneticileri arasında köprü vazifesi yapar. Tabiki bu misyonu üniversitelere yüklemeye çalışarak pazar payını arttırmaya çalışan üretici firmalar da mevcuttur, örneğin Cisco; liseler ve üniversitelerde Cisco Network Academy programı ile daha öğrenciler mezun olmadan önce onları işleyerek aslında ileride kendi ürünlerini alabilecek insanlar yetiştirirler Evet burası ayrı bir konu ancak bir motto olarak diyebilirim ki "Bence en iyi pazarlama stratejisi eğitimdir"

    Görüldüğü üzere yazılım bileşeni de yine donanım tarafında olduğu gibi başlı başına bir deryadır ve ancak konunun gerçek uzmanları tarafından detaylı olarak bizlere anlatılabilir. Uzun lafın kısası piyasada var olan kursların tamamı, kaba tabirle Cisco yada Microsoft eğitimleri (MCSE,CCNA,CCNP...vb) aslında yazılımın amacı ne olursa olsun bizlere sadece profosyonelce o işletim sistemi üzerinde operasyon yapma becerileri kazandırmayı amaçlar, bizi yazılımcı yada mühendis yapmaz, yazılımcılara olan ihtiyacı azaltmaz, bu vesileyle yazılımcı arkadaşlarımızın gözlerine, zihinlerine, parmaklarına kuvvet diyerek meydanı kendilerine bırakalım ve sessizce bir sonraki IT bileşenine geçelim.

    IT dünyasının son zamanlarda iyice trend olan yeni bileşeni ise "network", Türkçe tabirle şebeke yada ağ. Network tabi ki yeni bir kavram değil ancak bilgisayarlar ilk üretildiklerinde lokal operasyonlardan sorumluydular ve pek de birbirleriyle iletişim halinde olmalarını gerektirecek bir durum yoktu, ancak yıllar ilerledikçe sistemlerin entegrasyonu için birbirleriye iletişim kurabilmeleri beraberinde yepyeni bir sektörü yani networkü doğurdu. Network bileşenleri farklı firmalar tarafından üretilmeye başlandı ama iletişim ihtiyacının zorunlu olduğu bir ortamda ortak bir dil (protokol) olmazsa olmaz bir bileşendi ve bunun için Internet Protocol (IP) geliştirildi, çeşitli amaçlar için çeşitli haberleşme protokolleri halihazırda vardır ve kullanılır ancak bizim Networkten kastımız konu özelinde sadece IP haberleşmesi olacaktır.

    Amaç iletişim olunca önce kablolar, sonra sırasıyla bridge-switch-router-firewall...vb gibi ürünler bu amacı gerçekleştirebilmek için peşi sıra geliştirilmeye, üretilmeye başlandı. İletişimi meraklı gözlerden koruyabilmek için güvenlik daha da ön plana çıkmaya başladı, kablo karmaşalarının önüne geçebilmek için havadan kablosuz iletişimler hayatımızın tam ortasına girdi ve geldiğimiz noktada ister bir ev kullanıcısı olun yada binlerce şubesi olan bir banka, bu iletişim ağında yer almak zorundasınız.

    Artık hayatımızın bir gerçeği olan bu iletişim ortamında ihtiyaca yönelik olarak; router, switch, firewall, access point, controller, load balancer, ...vb gibi yüzlerce ürün Cisco , Juniper, Aruba, HP, Brocade, Huawei, Alcatel, F5, A10, PaloAlto...vb gibi onlarca dünya çapında firma tarafından üretildi, donanımlar için donanım mühendisleri, işletim sistemleri için ise yazılım mühendisleri hep bu çemberin içindeydi.

    Ancak üretilen yüzlerce ürün içinden en doğrusunu seçebilmek, bu ürünlerin şirket ağlarında nasıl konumlandırılacağına ve aralarındaki iletişimin nasıl gerçekleştirileceğine karar vermek, gerekli güvenliği sağlamak, daima resmin bütününü görüp sistemleri kontrol altında tutabilmek için ayrıca uzman ihtiyacı doğdu ki bu ihtiyaçta tartışamaya konu olan özel kurslarda yetişen, kendisini yetiştiren insanlardan başkası değildi.

    Şimdi network özelinde konuşursak bu eğitim işini en başından çok ciddiye alan, yıllardır inanılmaz yatırımlar ve insan gücüyle devasa bir know-how birikimine ulaşıp bu birikimi de açıkça kendi menfaatleri doğrultusunda kullanan tek firma Cisco olmuştur. Sunduğu eğitimlerde sadece ürettiği donanımların ve yazılımların nasıl kullanıldığını değil aynı zamanda endüstri standardı olarak tabir edilen protokoller hakkında da detaylı bilgiler vererek piyasada ihtiyaç duyulan uzmanları yetiştirmiştir. Ancak genç arkadaşlar olarak sizler bu eğitimlerden aldığınız temel bilgiler ile sadece Cisco ürünlerini kullanmak yada çalıştığınız şirketlerde konumlandırmak zorunda değilsiniz, bu temel vizyonu aldıktan sonra başka üreticilerin ürünlerini de ekstra çabalar ve eğitimler ile hızlıca idare edebilir pozisyona çok rahatlıkla gelebilirsiniz. Basit bir örnekle araç kullanmayı Mercedes markasında öğrenmiş olmanız BMW kullanamayacağınız anlamına gelmez diyebiliriz

    Son söz olarak genç arkadaşlara tavsiyem; en iyi üretici firma olduğu için değil (daha iyileri elbette vardır yada üretilecektir) ancak en iyi eğitim organizasyonlarına sahip olduğu için eğer IP iletişimine merak duyuyorsanız bu yola Cisco eğitimleri ile başlamanızdır. Sonrasında yetenekleriniz ve azminiz doğrultusunda başka alt network uzmanlık alanlarına yada başka network üreticilerinin eğitimlerine yönelebilir ve daha önce tekrar ettiğim gibi halen bakir bir alan olan iletişim dünyasında ortalamaların üzerinde paralar kazanabilecek işlerde çalışabilirsiniz.

    Biraz uzun bir yazı oldu, belki yeri de burası değildi ancak detaylara inmeden IT dünyası hakkında sizlere bir öngörü kazandırmayı hedefledim, umarım faydalı olmuştur, sorularınız hakkında her zaman sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarım, çekinmeden yazının devamına yorum yaparak yada özel mesaj atarak bana ulaşabilirsiniz.

    Saygılarımla







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.