Şimdi Ara

Gigabyte Auros P750 Psu fan değişimi maceram

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
595
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir süredir ses yapan fanı Türkiye garantisi bittiği ve yurt dışı gigabyte merkezle uğraşmamak için kendim değişeyim dedim. Güzelce psuyu söküp fanı içinden çıkardım, elimde hali hazırda bulunan akasa viper 14cm fanı takayım derken o da ne, fan vida delikleri uymuyor. Malesef illet bir ölçü olam 135mm fan kullanmışlar. Biraz el işçiliği biraz sabırla elimde bolca bulunan silikon vidalarla fanı bir şekil yerine uydurdum. Eski fandan 2 pin soketi söküp, akasanın 4 pin soketi ile değiştirdim. Sonra sistemi bir güzel toplayıp başladım teste.


    Yok ne yaptıysam fan devreye girmiyor. Gerçi elimdeki donanımla maximum psunun yarı gücünü çekebiliyorum. Diyorum altı üstü iki pin fan, neyi yanlış yapıyorumda fan çalışmıyor. Bu arada %20 yüke kadar normalde fanı zaten çalıştırmıyor. Ama ben bu aralığı çok rahat geçebiliyorum. Düşünürken düşünürke benim jeton düştü. Eski oc ve havalandırma işleri ile uğraşırken deneyimlerim aklıma geldi. Sorun şuydu, her 12 volt fanın dönme başlangıc değeri aynı değildir. Orjinal fan 5 volt civarı dönmeye başlarken akasa 7 volt civarı ancak ilk hareketi yapabiliyordu.


    İstemeye istemeye mecburen akasa fanı söküp, corsair kasa ile gelen düşük devirli 120mm fanı yine silikon vidalar yardımı ile bir şekil yerine oturttum. Bu fan daha düşük voltajla çalışabiliyordu, ama o da ne voltaj ucu ucuna yettiği için iğrenç bir cızırtı sesi yapmaya başladı. %20 yükte bu ses varken, %30 civarında daha fazla voltaj sayesinde ses kayboluyordu. Ama işin kötüsü benim kullanım senaryomda tam bu ses yaptığı aralığa denk geliyor. Eski fanıda bakım yapıcam diye anasını ağlattım, geride takamıyorum.


    Baktım olmuyor sinirlerimde iyice gerilmiş durumda, hemen Türk kafası bir çözüm ürettim. İlk akasa fanı geri bağlayıp, kablosunu güç kaynağının yanında çıkartıp anakarta bağladım. Artık fanı güç kaynağı değil, anakart kontrol ediyor. 2 3 yıl böyle idare edip sonra duruma göre bir güç kaynağı bakarım artık.


    Hocam özet geç kim bu kadar şeyi okuyacak derseniz. Güç kaynağı fanını değişterecekseniz önce elinizdeki fanın, orjinal fanla aynı ölçü ve başlangıç voltajında olduğuna emin olun. Yoksa benim gibi bir koca gün uğraşıp, saç baş yolarsınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Master_Sergeant -- 5 Mayıs 2023; 4:17:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Yazılanlar doğru. 10 yıl önce high power 850 bronze psunun aynı ebata sahip 13.5 cm fanını sesli çalışıyor diye servisine göndermiştim. Servis uğraşmamak için değişimle veya sağır birisini


    orada serviste oturttukları için bunda bir şey yok deyip geri göndermişlerdi. Garantisini hiçe sayıp kendim değiştirtmiştim. Mesela sadece bnde, fan ölçüsüne göre iş yaptığım için fanı cm e göre aldımda


    böyle taklaya gelmiştim. Çalışma volt - voltajları uymuyordu alakaları yoktu fan dönmüyordu. Daha sonra orjinalinin hemen hemen aynısı olan çalışma voltajı tutan bir fan almıştım çözmüştüm ancak o şekil olmuştu.

  • Sanırım ikinizin de PSU'su güce göre fan devrini ayarlayan yapıda. Bu yüzden sorun yaşamışsınız. Eski PSU'larda genellikle soğutma amaçlı kullanılan fan hep tam devirde döner. Yani hep 12V çıkış verilir. Siz fan devri ile voltaj eğrisine takılmışsınız.


    Benimde böyle bir tecrübem olmuştu ama fan hep tam devirde döndüğü için sorun yaşamamıştım. PSU fanını söküp yerine Arctic P12 takmıştım. Tam devirde bile eskisine oranla çok sessiz olduğu için çok önemsememiştim.


    Yazdıklarınız ileride PSU fanı değiştirmek isteyenlere yol gösterecektir.

  • Aynen hocam, psu sıcaklığa değil yük durumuna bakıyor. Bugün biraz daha vakit ayırıp hem fanı daha düzgün yerine sabitledim, hem de ayrı bir anakart fan çıkışına bağlayıp daha sıkı bir fan eğrisi oluşturdum. Benim kullanım senaryomda (max 400watt yük) psunun ömrü boyunca sorun çıkacağını sanmıyorum.

    Bu arada gigabyte yurtdışı merkez 5 gün sonra cevap verdi. Yerel merkez noktası ile görüşün, sonuç alamazsanız yardımcı olmaya çalışırız dediler. Amma velakin ben psunun kasasını bile deldim, fan kablosunu çıkarmak için. 3 yaşını geçtiği için önemsemedim açıkcası.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence cok faydali bir deneyim paylasimi olmus hocam ben boyle bir sey yasasam hayatta aklima gelmezdi mesela

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.