Şimdi Ara

Ev sahibi tarafından açılacak kira uyarlama davası

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi forumlar,


    2020 nisan ayından itibaren bir konutta oturmaktayım, bu tarihten itibaren bütün kiralar ev sahibinin IBAN'ına, ayın 15.inde bir kere bir gün bile gecikmeden yatırdım. Sözleşmem var, çıkış taahhütnamem yok. Her yıl nisan ayında tüfe oranında zam yaptık. Bu sene nisan ayında da yasal oran olan %25 zam yaptım.


    Konuyu uzatmamak adına, ev sahibim yaşlı olduğu için yeğenleri sürekli daha fazla zam talep etmekte, ve en son bana noterden ihtarname çekmişler. Buna göre çevredeki kiralar benim kiramın 3-4 katı seviyesinde olduğu için 7 gün içinde uzlaşmazsam "kira uyarlama davası" açılacağını ve bütün mahkeme ve avukatlık ücretlerini benim ödeyeceğim söylenmekte.


    Kira uyarlama ve kira tespit hakkında internette bulduğum örnekleri, ilgili dayandırıldıkları kanunları fazlaca okudum. Çevremden gözlemlediğim kadarıyla da hukukun ve kanunun her yerde farklı işlediğini de düşünerekten aklımda birkaç soru var.


    1. Çevre kiraların artması, ev sahibi açısında "beklenmeyen ve öngörülemeyen olay" ve "ifa zorluğu oluşturan" bir durum oluşturuyor mu? Ev sahibinin 5-6 dairesi var aynı sitede. İfa zorluğu ev sahibi için nasıl oluşabilir? Ev sahibi bunlara dayanarak kira uyarlama davası açabilir mi?
    2. 5 yıl dolmadığı için her halikarda kira tespit davası açamayacağını düşünmekteyim ancak çekilen ihtarnamede emsal kiralara göre düşük kalması gerekçe gösteriliyor. Bu gerekçe ile kira uyarlama değil kira tespiti açılması gerekmiyor muydu?
    3. Hukuğun ve kanunların yöresel uygulanma farklılıklarına ben bizzat şahit oldum, Bakan ve c.başkanı çıkıp bankaya %25 zamlı yatırın gerisine karışmayın dedikten sonra nasıl uyarlama davası açabiliyor ev sahibi bu durum saçma değil mi?
    4. Eğer bu sebeple kira uyarlama davası açıp, potansiyel olarak kazanabiliyorsa, neden bütün ev sahipleri bu yolu denemiyor?
    5. Kira uyarlama davası şartlarında bildiğim kadarıyla noter ihtarname şartı yok, beni mi korkutmaya çalışıyor yeğenleri?



    -----------


    dipnot: Konu uzamasın diye en alta not düşüyorum, ev sahibi-kiracı kavgasına katkıda bulunmak istemiyorum, %25 zam yaparak adamın hakkına geçip malına çöktüğümü söylemeden önce, daha ilk günden ev sahibi tarafından çok ciddi tacize uğramaktayız eşim ve ben. Adama karşı yasal yollarla hakkımızı aramamızın sebebi adamın 80 kusür yaşında olup, "biricik oğlunu" kaybetmesi sonrası gözle görülür aşırı demans durumunda olması, dün konuştuğumuz şeyi hatırlayamaması ve yaptıklarının çoğunu aslında kasıtlı olarak yapmadığını düşünmem ve adama acımam. Yaptıklarını yazsam bu konu 5 katına çıkar. Sonuç olarak her durumda yasal yoldan ilerlemek istiyor, %25 den fazla zam yapmayı düşünmüyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacroPhageAB -- 22 Ekim 2023; 21:2:56 >







  • Kira uyarlama davası olağanüstü şartlar olduğunda uygulanabilen bir durum ama uyarlama davası ile kira bedelinin emsallerine yakın olarak yeniden belirlenmesi için açılan kira tespit davası birbirine karıştırılıyor.

    Uyarlama davası, kiralar çok arttı ve emsallerin çok altında kaldı diye açılamaz.

    Kira tespit davası da uygulamada beş yıldan sonra açılabilir. Beş yıldan çok önce açılmasında hukuki yarar yoktur.

    2020 yılında girmiş iseniz iki yıl daha sözleşmedeki oran veya bu oran çok ise azami orandan zam yaparak oturabilirsiniz. Endişeye gerek yok.

    Ama ev sahibi ile hır gür yaşamaktansa orta yolu bulabilirsiniz. Kimisi % 50 falan yapıp yine emsalin altında kalsa da ev sahibini de biraz gözeterek bu % 25 üst sınırına rağmen bundan fazla artış yapabiliyor. Ama ev sahibi üç beş katı bir şey istiyor ise % 25 yapabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.chaLi -- 22 Ekim 2023; 23:57:16 >
  • bu arada kirada anlaşırsanız yeni sözleşme yapın en azından bir 5 yılda ha kazanmış olursunuz. 2025 te ne olur ne isterler belirsiz çünkü.

  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Çok teşekkür ediyorum. Tam olarak ben de böyle anlamıştım ancak, sonuçta kendilerine bu fikri veren de bir avukat olduğu için acaba ben mi birşey kaçırıyorum diye emin olmak istedim. Yine de hala içimde bir şüphe yok değil, adliyede işler nasıl yürüyor hiç bilmiyorum, hiç bulunmadım, ama kanuna uygun olmasa da bir şekilde tanıdık yoluyla dava açılabilir mi? Zira tanıdıkları olduğunu düşünüyorum.


    Son ek bir soru olarak da, diğer arkadaşın dediği gibi, bu kira tespit davası açılması için 5 yıl gerekiyor ya, bu 5 yıl benim oturduğum zamandan itibaren mi son sözleşmeden itibaren mi?


    Çünkü 2021 yılında normalce zam yaptıktan sonra tekrar sözleşme yaptık, ben de haliyle o da tekrar sözleşme yapmak zorunda olmadığımızı bilmiyorduk.


    Tekrardan çok teşekkür ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacroPhageAB -- 23 Ekim 2023; 6:47:12 >
  • Konuyla ilgili bir de ev sahibi olarak fikrimi söyleyeyim, Uyarlama davasının açılabilmeyi yok açılmamayı falan bırakın, muhakkak açılması gerektiğini düşünüyorum, şu anda 2020 yılında 1200 tl bedelle girip, 3 senelik yeni yapılmış , İstanbul'da bulunan ,kiralamış olduğu evde halen 2250 tl tutarda oturan ahlaksız kiracım var, bu vatandaş öğrenci olup yıllık 225 bin tl üniversite öğrenim ücreti ödüyor,uyarlama davası kirayı artırma davası değil arkadaşlar , uyarlama yani olağanüstü ifa güçlüğü nedeniyle mecburen açılan bir dava, 225 bin lira öğrenim ücreti verirken kalkıp da 15 bin liralık eve 2 bin tl ödemeye kalkarsan buna karşı muhakkak bu dava açılır kanaatindeyim.Tbk 138. Madde sözleşmeyi uyarlama şartlarını okursanız bundan daha iyi uyarlama şartı bulunamaz kanaatindeyim.

  • Kambei K kullanıcısına yanıt

    Ev sahibi uyarlama davası ile kira bedelinin artırılmasını talep edemez. TBK 138. madde olağanüstü şartlara değinirken bunu borçlunun aleyhine olacak biçimde olmasını da şart koşuyor. Ev sahinin borcu kira sözleşmesi süresince kiralananı kiracının kullanımına uygun tutmaktan ibaret. Kiranın ödenmesi kiracının borcu. Bunun emsalin altında kalması kiracının borcunu ifayı imkansız kılmaz aksine kolaylaştırır.

  • MacroPhageAB M kullanıcısına yanıt

    Tekrar sözleşme yapmanız bu durumda çok önemli değil. Yeni sözleşme önceki sözleşmenin devamı niteliğinde olup olmadığına bakılır. Devamı niteleme ise süre ilk sözleşme tarihinden başlar. Sözleşme bir yıllık ise beşinci uzama dönemi sonunda yani altıncı kira döneminden geçerli olacak biçimde kira bedeli yenilenir.

  • K.chaLi kullanıcısına yanıt

    Tamamdır çok teşekkür ediyorum. Yukardaki mesajınızda bahsettiğiniz gibi "ifa zorluğu", "olağan üstü durum" gibi kavramların olmasına rağmen bazı avukatların ev sahibi de açabilir demesi bana da çok saçma geliyordu.


    Ayrıca yeğenleri gecikmeli açmayacaksa, blöfmüş bütün olay, zira ev sahibi geldi ve konuştuk normal zam yapacağımı 5. sene sonunda mahkemesiz çevre kiralara yaklaşan bir oranda zam yapacağımı söyledim, kabul etti.

  • MacroPhageAB M kullanıcısına yanıt

    Uyarlama davasının davacı sıfatı bakımından kiracı veya ev sahibinden mutlaka birisi olur şeklinde bir belirleme elbette yok. Hukuken şartları varsa ev sahibi de uyarlama davası açabilir. Ama enflasyon sebebi ile kira bedelinin düşük kalması sebebine dayanarak bu dava açılacak ise bu uyarlama davasının konusu olmadığından daha doğrusu bu neden olağanüstü bir sebep olmadığından ve aşırı ifa güçlüğü oluşturmadığından bu davadan bir sonuç alınamaz. Yoksa bambaşka bir sebeple kiraya veren de uyarlama davası açabilir.


    Özetle enflasyondaki artış olağanüstü bir sebep sayılmadığından uyarlama davası yoluyla kira artırılamaz.

  • Kambei K kullanıcısına yanıt

    Benimde fikrim açılabileceği yönünde TBK 138. her iki taraf içinde aşırı ifa güçlüğü diyor , sadece kiracının ödeme güçlüğünden bahsetmiyor. 15 K lik yerde 2 K ödemek aleni bir şekilde dürüstlük kuralına uygun değil zaten, İstanbul BAM 54. dairesi red edilen bir davanın eksik görüldüğü bilirkişi vs ataması yapılmadan red edildiği için mahkemeye uyarma konusunda yeniden yargılama konusunda davayı iade etmiş.


    Burada otorite mahkeme BAM şu anda uyarlama davaları çok fazla olacak gibi, otorite mahkeme bunun önünü bence açacak , çok daha büyük bir kiralık ev sorunu başalayacak normal enflasyon oranında devam etseydi sorunlar çok az olacaktı, 5 yıl sonunda ev sahibi olarak zaten rayiç isteme hakkınız var. Bu ortamda %25 çok ama çok büyük bir saçmalıktı zaten seçim nedeniyle 1 yıl daha uzattılar,


    %25 artış yaparak kira gönderen kiracılar acaba ev sahibi olsa ne derdi.





  • grandprix kullanıcısına yanıt
    %25 max kira artışı ev sahipleri bakımında kötü birşey olduğu su götürmez bir gerçek, ancak ben kendi adıma eğer ev sahibimle daha enflasyon patlamadan ciddi taciz ve hakka girme durumları yaşamasaydık da %25 yapardım diye düşünüyorum. Devletimiz zaman zaman belli bir gruba böyle negatif düzenlemeler getiriyor, ev sahiplerinin çözümü kiracıda araması abes. Nasıl kyk borcunu ödeyip kapatan adamın, 1 gün sonra kyk borcu silenene gidip, ben ödedim sen ödemedin benim kredimi bölüşelim demediği gibi, nasıl fındık limon eken çiftçiye sen şu fiyattan fazlasına satamazsın denildikten sonra çiftçinin malını sattığı adamı taciz ederek daha fazla para istemediği gibi, nasıl benim aylık/haftalık maaşımın devlet tarafından bazen adaletli olmadığını düşündüğüm bir kanuna uygun veya bazen hepten kanunsuz kesildiğinde veya geç yatırıldığında kiradan keserek veya kirayı geç yatırarak ev sahibine yüklemediğim gibi, ev sahibine getirilen %25 artış limitinin faturasını, çözümünü kiracıda aramak abes. Veya nasıl memura ve emeklisine yapılan zammın iki katı falanca işçilere, belediye çalışanlarına yapılınca, memurlar gidip size %100 yapıldı, bize %50, %25ini bana ver demiyorsa, veya memura bile gerek yok, iki farklı belediyede aynı işi yapan 2 kişinin bile zam oranı farklı, kimse gidip devletten gelen kötü bir maddi düzenlemenin faturasını başka birine kesmiyor. Haklılığı, adaletliliği, eşitliği ülkemizdeki milyon konuyla beraber tartışabiliriz ama çözüm kiracıda değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacroPhageAB -- 30 Ocak 2024; 11:25:57 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: MacroPhageAB

    %25 max kira artışı ev sahipleri bakımında kötü birşey olduğu su götürmez bir gerçek, ancak ben kendi adıma eğer ev sahibimle daha enflasyon patlamadan ciddi taciz ve hakka girme durumları yaşamasaydık da %25 yapardım diye düşünüyorum. Devletimiz zaman zaman belli bir gruba böyle negatif düzenlemeler getiriyor, ev sahiplerinin çözümü kiracıda araması abes. Nasıl kyk borcunu ödeyip kapatan adamın, 1 gün sonra kyk borcu silenene gidip, ben ödedim sen ödemedin benim kredimi bölüşelim demediği gibi, nasıl fındık limon eken çiftçiye sen şu fiyattan fazlasına satamazsın denildikten sonra çiftçinin malını sattığı adamı taciz ederek daha fazla para istemediği gibi, nasıl benim aylık/haftalık maaşımın devlet tarafından bazen adaletli olmadığını düşündüğüm bir kanuna uygun veya bazen hepten kanunsuz kesildiğinde veya geç yatırıldığında kiradan keserek veya kirayı geç yatırarak ev sahibine yüklemediğim gibi, ev sahibine getirilen %25 artış limitinin faturasını, çözümünü kiracıda aramak abes. Veya nasıl memura ve emeklisine yapılan zammın iki katı falanca işçilere, belediye çalışanlarına yapılınca, memurlar gidip size %100 yapıldı, bize %50, %25ini bana ver demiyorsa, veya memura bile gerek yok, iki farklı belediyede aynı işi yapan 2 kişinin bile zam oranı farklı, kimse gidip devletten gelen kötü bir maddi düzenlemenin faturasını başka birine kesmiyor. Haklılığı, adaletliliği, eşitliği ülkemizdeki milyon konuyla beraber tartışabiliriz ama çözüm kiracıda değil.

    Siz takdir hakkınızı kullanmışınız, yaşadığınız üzücü olaylar tabi ki, ben her iki yandan bakıyorum . Reel enflasyonun (Enag %121 ) ülkede %25 gerçekten komik kalıyor. Kamu vergiyi herkesten alır size özel değil, toplum geneline uygulamalar ayrı, enflasyondan sorumlu olarak hiçbir dahli olmayan ev sahiplerine dayatma yapılması çok yanlış .


    Ev sahibi kiracı ilişkilerini %25 onarılmaz şekilde bozmuş görünüyor. Kiracı olarak maaşınıza %25 zam gelse işveren hakkında ne düşünürsünüz aynı şey. Haklı olmak başka adil olmak başka, konunuzda %25 zam yapmakla haklısnız fakat %25 adil değil bunu söylemeye çalıştım.


    BAM da kafasından karar veren bir mahkeme değil, otorite mahkeme bu iş daha çok su kaldırır





  • Millet kendi evine taşınmak için bile kiracısını çıkaramıyor. Böyle bir saçmalık dünyanın neresinde var?

    Türkiye sınırları içinde ev satın almak dünyanın en saçma işi oldu. Bırakın yatırım amaçlı almayı kendiniz oturacaksanız dahi içerideki kiracı çıkmam derse çıkmıyor ve mahkeme yıllar yıllar sürüyor. Sizin lehinize de sonuçlanmayabiliyor.

    Ne oturmak için ne de yatırım amacı olarak sakın ha ev satın almayın. Kendi paranızla rezil olur mağdur olursunuz.

    Hukukun kötü işlemesi emlak sektörünü bitirdi. Konuta talep giderek azalıyor.

    Bir insan kendi evine taşınacak ise kiracı koşulsuz şartsız çıkmalı. Evin kira bedeli emsallerinden düşükse kiracı sorgusuz sualsiz güncel kira bedelini ödemeli ve bu kira belirleme sistemi e-devlet üzerinden otomatik ilerlemeli. Kiracının, oturduğu eve bu yıl ki ödemesi gereken kira otomatik olarak e-devletine düşmeli. İki tarafında buna itiraz hakkı olmamalı.

    15 20 bin kira bedeli olmuş evlerde 3 bine 5 bine 7 bine oturan kiracılar var. Bunun adı başka birinin malına çökmektir. Aradaki fark, aradaki hak haramdır. O haram insanı gece uyutmaz, rahatsız eder. Rahatsız olmayanın da zaten vicdanı kalmamıştır. 20 bin liralık evde 5000 e oturup 15 bini ev sahibine taktığını düşünen biri o aradaki farkı kendi boğazından, çocuklarının boğazından nasıl geçiriyor merak ediyorum.

    Not: Kiracıyım




  • Tepedeki iş bilmezlerin talimatına uyup 2 yıldır yüzde 25 artış yapanlar işin sonunda yeni eve çıkmak zorunda kalacak. Ben de kiracıyım ve kirada evim var. Kendi mal sahibime tüfe oraninin altinda artış yapmadim. Eğer maaşlı çalışansan ve ihtiyacın yoksa yüzde 25 artış yapmak insafa sığmaz. Yazık bu millletin kafasına.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Harbyteam -- 21 Şubat 2024; 10:49:42 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.