Şimdi Ara

Düşünebilen - Akllı Yapay Zeka - Tartışma Konusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
4
Favori
1.780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar arkadaşlar. Yazılıma çok meraklı biriyim. Ancak şu sıralar aklıma bir konu takıldı. Öncelikle yapmak istediğim şey bir yapay zeka. Bu konuyu, düşünebilen ve akıllı bir program yapılabilir mi, yapılırsa nasıl yapılır gibi konuları tartışmamız için açtım.

    Örneğin: Öyle bir kod yazacağız ki, programa "Benim adım Ahmet" dedikten sonra, "Benim adım ne?" sorusunu sorduğumuzda, cevap olarak "Ahmet" kelimesini alacağız. Yani bu noktada, yapay zekadan, ona eskiden söylediğimiz şeyleri hatırlamasını isteyeceğiz. Bu noktada da "düşünebilen" bir program devreye giriyor. Yani ona eskiden söylediğimiz şeyleri düşünecek ve "en uygun" cevabı bize verecek. Google'da "Yapay Sinir Ağları" diye aratırsanız, bana göre çok karmaşık ve zor bir konu ile karşılaşacaksınız. Sanırım yapay sinir ağları, demin dediğim "hatırlama" olayının gerçekleşmesini sağlıyor. Yani kısaca yapay sinir ağları, insan beyni gibi çalışıyor sanırım. İşte benim sorularım bunlar: Böyle bir şey mümkün mü ? Yapay sinir ağlarını bilen ve bize basitçe anlatabilecek bir arkadaş var mı ? Dediğim şeyleri yapmak mümkün mü ?

    Ekstra olarak şunu da belirtmek istiyorum. Bu konuları araştırırken çok ilginç videolara rastladım. Videoda, küplerden oluşmuş bir adam, ayakta durmayı "öğreniyordu". ve bu "öğrenme" olayını yapay sinir ağları kullanılarak yapılmıştı. Sonuç olarak videodaki küp adam, bir çok başarısız deneme sonucunda ayakta nasıl durması gerektiğini, geçmişten aldığı sonuçlar üzerine "öğrenmişti". Videonun sonunda adam ayakta 10 - 20 saniye durabiliyordu. Eğer yapay sinir ağları ile böyle bir şey yapmak mümkünse, kitap okuyan, Türkçe kelimeleri öğrenen ve bizimle konuşabilen, düşünebilen ve mantıklı cevaplar verebilen bir Yapay Zeka yapmak neden mümkün olmasın ?

    Buyurun ayakta durmayı öğrenen programın videosu:https://www.youtube.com/watch?v=DmCWh-kLfls
    Buyurun burada da arkadaş zıplamayı öğreniyor:https://www.youtube.com/watch?v=QRY7mEjbT8A&list=WL&index=7







  • Benim de bir süredir aklıma takılan bir konu bu.Person of Interest dizisindeki machine ve samaritan gibi.Peki ona hangi komutu verirsen onu uygular,ona nasıl birşeyler öğretebiliriz veya kendini geliştirebilir ki?veya nasıl düşünebilir,nasıl kendisini güncelleyebilir? benim de aklım karıştı :)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Big Pun

    Benim de bir süredir aklıma takılan bir konu bu.Person of Interest dizisindeki machine ve samaritan gibi.Peki ona hangi komutu verirsen onu uygular,ona nasıl birşeyler öğretebiliriz veya kendini geliştirebilir ki?veya nasıl düşünebilir,nasıl kendisini güncelleyebilir? benim de aklım karıştı :)

    Mesela ben C++ çalışmaya başladım. Bu dil ile yapay sinir ağı oluşturacağım. Tabi bunun öncesinde baya bir araştırma yapacağım. Ardından küçük küçük hedeflerim var. Örneğin ona bir kelime vereceğim ve bu kelimenin anlamını soracağım. Eğer böyle bir şey yapabilirsem gerisi zaten gelir. Tabi burada kelimenin anlamını doğru bir şekilde bulması ve düşünmesi gerekecek. Şu anlık bunu nasıl yapıcam bilmiyorum ancak üstünde baya bi çalışacağım.




  • İşlemciler sadece "durum şöyleyse şunu yap" mantığında çalışır, başka hiçbirşey yapamazlar. Yani görecebileceğin en "zeki" program bile binlerce koşulu kontrol ettikten sonra önceden belirlenmiş olan komutu yerine getirir.

    Mobil sistemlerin zirvede olduğu şu günlerde öğrenebilen yapay zeka için özel bir işlemci (NPU) geliştirildi, belki ilginizi çeker. Geleceğe yatırım için güzel bir alan.

    http://www.extremetech.com/computing/200090-qualcomms-cognitive-compute-processors-are-coming-to-snapdragon-820




  • quote:

    Orijinalden alıntı: elektro_gadget

    İşlemciler sadece "durum şöyleyse şunu yap" mantığında çalışır, başka hiçbirşey yapamazlar. Yani görecebileceğin en "zeki" program bile binlerce koşulu kontrol ettikten sonra önceden belirlenmiş olan komutu yerine getirir.

    Mobil sistemlerin zirvede olduğu şu günlerde öğrenebilen yapay zeka için özel bir işlemci (NPU) geliştirildi, belki ilginizi çeker. Geleceğe yatırım için güzel bir alan.

    http://www.extremetech.com/computing/200090-qualcomms-cognitive-compute-processors-are-coming-to-snapdragon-820

    Peki "Yapay Sinir Ağları" kullanılarak öğrenebilen bir program yapılamaz mı ? Attığım videolarda ayakta durmayı ve zıplamayı öğrenen bir program vardı. Bu program nasıl öğreniyor ?




  • YSA yapay zeka konularından biri sadece, bir çeşit kodlama tekniği. Ne yaparsan yap if-else 'in dışına çıkman imkansız. Bir ingilizce-türkçe sözlük uygulaması yapsak ve kelime girişlerini de kullanıcı yapsa bu sözlük kelimeleri öğrenmiş mi oluyor? Programa deriz ki "kelimeleri kaydet ve sorgu yapılırsa karşılığını ekranda göster".

    Bir sözlükten tut insansı robota kadar hepsi aynı mantıkla çalışır. Tabi ki ikisinin algoritmik ağırlığı aynı olmaz. Proje büyüdükçe sıradan bilgisayarlarda çalışabilmesi için daha verimli kodlanması gerekir. Verimden kasıt daha az karşılaştırma (if-else). Ne kadar az karşılaştırma olursa algoritma o kadar verimli demektir. Karşılaştırmaları azaltmak için kısa yolları bilmemiz gerekiyor, bunu da bize matematik bilimi öğretir. Matematik te iyi iseniz algoritma da iyisiniz demektir. Benim gibi matematik cahili iseniz hiç boşuna kendinizi yormayın. Yazacağınız kaba algoritmaları bilgisayarlar kaldıramaz.




  • Ne yazıkki programlar düşünemiyor. Bunun için en ileri teknoloji discovery channelda izlediğim bir teknolojiydi. Bu program yazmanın çok ötesinde beyin hücrelerini taklit etmek üzere geliştiriliyor. Bir miktar yol katedilmiş. Yani beynin teknolojik kopyası çıkarılıyor bir nevi. Beynin çalışma prensibi taklit ediliyor.

    Böyleyse böyle, şöyleyse şöyle yap diyebileceğimiz milyarlarca kod olsa bile bu düşünce kavramından çok farklı olacaktır.

    Programların ve makinaların düşünebileceğini zannetmiyorum.

    Makinanın ötesinde ve yazılan kodların ötesinde olmalılar bunun için.

    Kısacası düşünebilen aklı fikri olan ve sürekli öğrenebilen ve hisleri olan makinalardan çok uzağız.

    Senin yapacağın ihtiyaca göre en iyi cevabı verecek programı yazmak olacaktır bana göre.
  • programcı22 kullanıcısına yanıt
    Takdir edersin ki, yürüme, ayakta durma gibi çeşitli mekanik problemlerin yapay sinir ağları kullanılarak yapılabilmesi ile kitap okuyan, türkçe kelimeleri öğrenen, konuşabilen, düşünebilen program yazmak farklı şey olsa gerek :)

    Çünkü o tarz mekanik problemler aslında "iyi" tanımlanmış problemlerdir. Dolayısıyla ulaşılması gereken hedef ve problem çok iyi bilindiği ve girdiler ve çıktılar matematiksel olarak çok rahat parametrelendirilebildiği için yürüme, koşma ayakta durma, çizgiyi takip etme gibi işlerde yapay sinir ağını eğitmek o kadar da zor değil.
    Fakat diğer bahsettiğin şeyler tabiyatıyle "iyi" tanımlanmamış problemler olduğu için, yüksek miktarda "gürültü" içeren veri kümelerini işlemekte en ideal yöntem olan yapay sinir ağları bile bu işlerde maalesef herhangi bir başarı göstermeyecektir.

    Zaten öyle birşey yapılmış olsaydı şimdiye kadar kokusu çıkmış, hepimizin haberi olmuş olurdu diye tahmin ediyorum.

    Fakat bu tarz şeyleri merak etmen ilgi duyman bence fevkalade. Zor, yapılmamış şeylerle uğraşmak, kafa yormak her zaman iyidir diye düşünmüşümdür. İşallah ilerde bu konuda kendini çok fazla geliştirebilmiş olmanı diliyorum.

    Yapay Sinir Ağları benim bildiğim kadarıyla 80'li yıllarda özellikle "Back Propagation Algoritm" yönteminin bulunmasıyla en üst ve marifetli düzeye ulaştı, ondan beridir de yapılan akademik çalışmalar neredeyse hep "Back Propagation" algoritmasının nasıl en optimal uygulanabilineceğine dair çalışmalar diye biliyorum.

    Yani ez-cümle Yapay Sinir Ağları ile ilgili şöyle birşey desem herhalde yanlış olmaz diye düşünüyorum: Birçok tip Yapay Sinir Ağı modeli ve tipi var fakat tüm bunları kapsayan, her durumda hiç tereddüt etmeden kullanabileceğin en "joker" tipteki ağ, "Back Propagation Algoritması"nın kullanılarak eğitiminin yapıldığı ağlardır.

    Fakat genede Yapay Sinir Ağları öyle her derde deva bir yöntem de değil. Kendi içinde bile birçok bilinmezi hala içerisinde barındırıyor. ve tüm bunlarla beraber gayet marifetli, iyi bir "uzman sistem" diye tabir edilen programlar tabiyatıyle birçok farklı tekniğin kullanıldığı daha karmaşık bir sistem olsa gerek diye düşünüyorum. Mesela bu tarz konular açılmışsa illa bahsedilmeden olmaz konu da "genetik algoritmalar" olduğunu belirtmek lazım.

    Ben her ikisiyle de vaktiyle ufak projelerde hobi olarak uğraştım. Hatta C++'da kendi yazdığım bir Yapay Sinir Ağı modülüm bile mevcut. Çok eğlenceli şeyler aslında. Bu konuda sen biraz mesai harca merak ettiğin bir husus olursa bende cevaplamaya çalışayım.
    Ama tabiyatıyle bu tarz işlerde ilerlemenin en güzel yolu küçük, basit ve iyi tanımlanmış projelerle işe başlamak. Sonradan zaten sende de istidat varsa gerisi gelir. Fakat genede bu tarz işler yıllar sürer onu da belirtmeden geçmeyeyim. Bol şanslar.




  • Bu linkteki sitede YSA icin hazirlanmis bir program mevcuttu bir aralar ancak su an siteye giremiyorum. Bastan C++ ile yazmaktansa nasil calistigini anlaman acisindan bunu kullanmani tavsiye ederdim. Belki gecici bir sorundur, yeniden acilir site.

    DUZENLEME: Site guncellenmis sanirim: link:http://www.aispace.org/downloads.shtml

    YSA ile basarilmis bircok sey mevcut halihazirda. Ve soylendigi gibi YSA yalnizca bir algoritma. Fakat bu bir program dusunemez demek degildir benim gorusumce. Zaten dusunmek nedir, zeka nedir, yapay zeka nedir gibi sorular yillardir sorulan ve 4 farkli cevap kumesi olan sorulardir. Bu konuda Turing Test ile ve Alan Turing'in bu konu hakkinda yazdigi makale ile ilgili arastirma yapmanizi oneririm. Makalenin linki burada



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qamyoncu -- 25 Temmuz 2015; 18:18:22 >




  • Oncelikle yapay zeka bilgisayar bilimlerinden cok felsefe, cognitive bilimler ve mantik dallarinin ilgilendigi birseydir. Bu dallar olaya daha cok yuzeysel bakip; yapay zeka icin universal bir cozum yapmaya calisirlar. Ornegin 5+2 = 7 yi nasil tanimlayabiliyorsak azlik/cokluk gibi bir kavrami da oyle tanimlayabiliriz gibisindendir. Bu adamlarin ulasmak istedigi sey bir kac yil sonra olacak gibi degil.

    Bilgisayar bilimlerine geri doneceksek, AI (yapay zeka) dedigimiz sey kisaca istatisliktir. Bunu da Machine Learning olarak ele aliriz. Yani makinanin ogrenmesi. Iste Machine Learning (ML) dedigimiz alt dalin da alt dallari vardir. Yapay sinirsel ag (artificial neural network) dedigimizde istatistiksel ogrenme modelleridir. Yani programi 0 dan baslatirsak, senin adin ahmet dersek once programa senin adin kismini ogretmek, daha sonra bunun ahmet oldugunu ve programa ahmetin kendi adi oldugu ile ilgili ogrenmeleri vermemiz gerekir.
  • gerçekten güzel hedef fakat nebileyim aşırı ileri gitmişsin gibi geldi bilmiyorum bence insanın biraz daha makinadan farklı düşünmesi gerekir örneğin biz bir ekrana baktığımızda orada istediğimiz bir kelimeyi arıyorsak farkında olmadan beynimize yerlerşmiş veya bizim edindiğimiz algoritmalar görev yapar fakat sorun bu değil diyelimki bir robot yaptınız veya yapıldı aynı robotun beyninede bizim beynimizde olan bir çok algoritmayı yerleştirdiniz robot aynı bizim beynimizin yaptığı bir sürü fonksiyonu yapıyor örneğin , satranç oynama, konuşma, anlamlı metin yazma vs vs... şeyler fakat önemli olan robotun bu fonksiyonları kendisi istedi diye yapabilmesidir yoksa sadece biz ona emrettiğimiz zaman bizim deiklerimizi yaparsa eee hani burada irade ? yani robot iradesiz olur yani gelişmiş fonksiyonları yerine getirebilen bir makinadan farksız olur eğer burada amaç insan gibi kendi iradesi olan bir robot yapmaksa robota irade kazandırmak lazım ve iradede yalnız sevgi ile kazanılır biz birşeyi severiz yalnış veya doğru farketmeksizin onu yaparız eğer çok dikkatli düşünürseniz her insan sevdiği şeyi yapar iradesini o yöne kullanır işte insan bu yüzden irade sahibidir sevgi sahibi olduğu için insanı iyi yada kötü yapan neyi sevdiğidir belki "yapay zeka" adlı filmi izlemişsinizdir oradaki baş rolde oynayan çocuk bir robot rolünü canlandırıyor ve o robotu diğer robotlardan ayıran tek şey sevgi sahibi olmasıydı yani irade sahibi olmasıydı diğerleri iradeli gibi gözüksede bence onlara ne yapacağı, nasıl bir robot olacağı önceden beyinlerine yerleştirilmişti çünki baş rolde oynayan çocuk hariç bütün robotlar anormal davranıyordu. peki bizdeki bu sevgiyi robota nasıl vereceğiz yani robotu nasıl sevgi sahibi yapacağız işte burada bütün sistem çöküyor...


    eğer amacınız yapay zeka yapmaksa süper ve insanlara çok faydası dokunur hem size hemde topluma insanlığa fakat iradeli bir makina yani sevgi sahibi bir makina yapmaya çalışırsanızki bence imkansız gerçi hayalleriniz kırmakta istemem....

    bende yapay zeka konusunda birçok şey yapmıştım ve hayla benim favori alanlarımdandır hatta yenilmez bir basit 3 taş oyunu yaptım program gerçektende size oyunda yenilmiyor ya sizi yeniyor yada oyun hep uzuyor




  • Hocam c# veya c++ hep koşullar ile çalışır ki pek çok programla dili böyle bildiğim kadarı ile.Öğrenme diyince aklıma şu geldi.Örneğin tdk tüm kelimeleri ve anlamını bir api ile bize sunsun(json formantında olduğunu düşünelim) senin konsol programın bu json'u bilgisayara çekip parselledikden sonra şöyle bir kalıp oluşturursun örneğin Şu kelimenin anlamı ne:Yemek sonra bir-iki string sihirabazlığı ile sadece yemek kelimesini alıp gerisini atarsınız.Programınız büyük küçük harf duyarlı olacağından Yemek kelimesini ToLower metodu ile küçük harfe getirip "yemek" şelini aldırırsınız json dosyasındaki kelimeleride küçük harfe çevirirsiniz.Oda size şu şekilde kelime anlamını verir.Yemek kelimesinin anlamı şudur; 1-)..... 2-)..... Başlangıç için böyle bir şey yapabilirsiniz.Sizin verdiğiniz kalıpların dışına çıkması mümkün değil sizin istediğiniz gibi bir program yapabilmeniz imkansıza yakın(Tek başınıza ve daha başlangıç düzeyindesiniz sanırım.) ama imkansız değil :D




  • Bu arada amaçları yapay zeka olan diller var mesela prolog o dilleri araştırabilirsiniz.
  • Bana kalırsa bir robot ne zaman geliştiriciden bağımsız kendi başına programlama yapmaya başlarsa o zaman o çağı "akıllı yapay zeka" olarak adlandırabiliriz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Obilux

    Hocam c# veya c++ hep koşullar ile çalışır ki pek çok programla dili böyle bildiğim kadarı ile.Öğrenme diyince aklıma şu geldi.Örneğin tdk tüm kelimeleri ve anlamını bir api ile bize sunsun(json formantında olduğunu düşünelim) senin konsol programın bu json'u bilgisayara çekip parselledikden sonra şöyle bir kalıp oluşturursun örneğin Şu kelimenin anlamı ne:Yemek sonra bir-iki string sihirabazlığı ile sadece yemek kelimesini alıp gerisini atarsınız.Programınız büyük küçük harf duyarlı olacağından Yemek kelimesini ToLower metodu ile küçük harfe getirip "yemek" şelini aldırırsınız json dosyasındaki kelimeleride küçük harfe çevirirsiniz.Oda size şu şekilde kelime anlamını verir.Yemek kelimesinin anlamı şudur; 1-)..... 2-)..... Başlangıç için böyle bir şey yapabilirsiniz.Sizin verdiğiniz kalıpların dışına çıkması mümkün değil sizin istediğiniz gibi bir program yapabilmeniz imkansıza yakın(Tek başınıza ve daha başlangıç düzeyindesiniz sanırım.) ama imkansız değil :D

    Zaten bunu yapan birsey var. Deep learning deniyor ve Google Research tam bahsettigin seyi zamaninda word2vec denilen programla yazdi (https://code.google.com/p/word2vec/ )

    Onun disinda Google'in sahip oldugu knowledge graph vehttps://www.freebase.com/ diye bir site de var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 26 Temmuz 2015; 23:35:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SokemoN

    Bana kalırsa bir robot ne zaman geliştiriciden bağımsız kendi başına programlama yapmaya başlarsa o zaman o çağı "akıllı yapay zeka" olarak adlandırabiliriz.

    O dedigin olay var. Sen bilgisayara yazmak istedigin programin modelini veriyorsun, bilgisayar sana bunu kodlayip geri veriyor.https://eclipse.org/modeling/emf/

    Ustteki dedigimiz deep learningle misal bunu birlestirerek atiyorum yiyeceklerin besin degerlerini iceriklerini vs olusturacak API yazmasini isteyebiliriz. Hatta 2. 3. derecelere kadar inersek ornegin dengeli beslenme dedigimizde bize boyle bir API yazacak sistem olusturabiliriz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    quote:

    Orijinalden alıntı: Obilux

    Hocam c# veya c++ hep koşullar ile çalışır ki pek çok programla dili böyle bildiğim kadarı ile.Öğrenme diyince aklıma şu geldi.Örneğin tdk tüm kelimeleri ve anlamını bir api ile bize sunsun(json formantında olduğunu düşünelim) senin konsol programın bu json'u bilgisayara çekip parselledikden sonra şöyle bir kalıp oluşturursun örneğin Şu kelimenin anlamı ne:Yemek sonra bir-iki string sihirabazlığı ile sadece yemek kelimesini alıp gerisini atarsınız.Programınız büyük küçük harf duyarlı olacağından Yemek kelimesini ToLower metodu ile küçük harfe getirip "yemek" şelini aldırırsınız json dosyasındaki kelimeleride küçük harfe çevirirsiniz.Oda size şu şekilde kelime anlamını verir.Yemek kelimesinin anlamı şudur; 1-)..... 2-)..... Başlangıç için böyle bir şey yapabilirsiniz.Sizin verdiğiniz kalıpların dışına çıkması mümkün değil sizin istediğiniz gibi bir program yapabilmeniz imkansıza yakın(Tek başınıza ve daha başlangıç düzeyindesiniz sanırım.) ama imkansız değil :D

    Zaten bunu yapan birsey var. Deep learning deniyor ve Google Research tam bahsettigin seyi zamaninda word2vec denilen programla yazdi (https://code.google.com/p/word2vec/ )

    Onun disinda Google'in sahip oldugu knowledge graph vehttps://www.freebase.com/ diye bir site de var.

    Hocam benim akılma arkadaşın bu seviyede yapabileceği en iyi şey olarak bu geldi :).Sonuçta bir bilgisayar programının öğrenmesi ve öğrendikleriyle kendini tekrar programlaması ne derece mümkündür? Mesela bir program yazarız ve aynı durumlarda hep aynı sonucu verir.Örneğin try-cath methodu oluşturduk catch kısmına şöyle bir çıktı ekledik Console.WriteLine("Şu hatayı aldınız: "+ error) burda şu hatayı aldınız kısmı hep sabit oluyor.Arkadaşın istediği şey programın araştırarak öğrenmesi ve o sabiti o durumda olabilecek en iyi şekilde düzeltmesi.Şuan böyle bir program yapılabilse bile şuank iişlemciler yeterli olur mu?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Obilux

    quote:

    Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

    quote:

    Orijinalden alıntı: Obilux

    Hocam c# veya c++ hep koşullar ile çalışır ki pek çok programla dili böyle bildiğim kadarı ile.Öğrenme diyince aklıma şu geldi.Örneğin tdk tüm kelimeleri ve anlamını bir api ile bize sunsun(json formantında olduğunu düşünelim) senin konsol programın bu json'u bilgisayara çekip parselledikden sonra şöyle bir kalıp oluşturursun örneğin Şu kelimenin anlamı ne:Yemek sonra bir-iki string sihirabazlığı ile sadece yemek kelimesini alıp gerisini atarsınız.Programınız büyük küçük harf duyarlı olacağından Yemek kelimesini ToLower metodu ile küçük harfe getirip "yemek" şelini aldırırsınız json dosyasındaki kelimeleride küçük harfe çevirirsiniz.Oda size şu şekilde kelime anlamını verir.Yemek kelimesinin anlamı şudur; 1-)..... 2-)..... Başlangıç için böyle bir şey yapabilirsiniz.Sizin verdiğiniz kalıpların dışına çıkması mümkün değil sizin istediğiniz gibi bir program yapabilmeniz imkansıza yakın(Tek başınıza ve daha başlangıç düzeyindesiniz sanırım.) ama imkansız değil :D

    Zaten bunu yapan birsey var. Deep learning deniyor ve Google Research tam bahsettigin seyi zamaninda word2vec denilen programla yazdi (https://code.google.com/p/word2vec/ )

    Onun disinda Google'in sahip oldugu knowledge graph vehttps://www.freebase.com/ diye bir site de var.

    Hocam benim akılma arkadaşın bu seviyede yapabileceği en iyi şey olarak bu geldi :).Sonuçta bir bilgisayar programının öğrenmesi ve öğrendikleriyle kendini tekrar programlaması ne derece mümkündür? Mesela bir program yazarız ve aynı durumlarda hep aynı sonucu verir.Örneğin try-cath methodu oluşturduk catch kısmına şöyle bir çıktı ekledik Console.WriteLine("Şu hatayı aldınız: "+ error) burda şu hatayı aldınız kısmı hep sabit oluyor.Arkadaşın istediği şey programın araştırarak öğrenmesi ve o sabiti o durumda olabilecek en iyi şekilde düzeltmesi.Şuan böyle bir program yapılabilse bile şuank iişlemciler yeterli olur mu?

    Verdigin ornek icinde programlar/teknikler var (dinamik/statik kod analizi). Fakat genel anlamda mumkun degil. Zaten oyle birsey olsa o robot kodu calistirmadan once nerde bug oldugunu bulur ona gore kendini egite egite dogru cozume ulasir.




  • Rastgelelik bile sadece teori. Bu mesajı yazdığım Arm bilgisayarda doğal rastgele çıktı üreten donanım varken pahalı x86 dizüstünde uygulamalar sahte rastgeleliğe mahkum. Kullandığımız işlemciler "alayına gider" yapıda ama kesin mantıktan çıkıp "bulanık" mantığa girince işler değişiyor. Burada bahsedilen seviyede zeka için sadece yazılımsal çözümler yeterli değil. Hatta bildiğimiz dijital elektronik bile yeterli olmayabilir. Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi aynı etkiye farklı tepki aptal makinalar için zor bir durum.
  • Yapay zekanin tam gelisebilmesi icin once kuantum bilgisayarlarin olmasi gerek. Yani gunumuz islemciler tek tek islemleri yaparken kuantum pc ayni anda bir suru islemi bagimsiz olarak yapabilecek.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.