Şimdi Ara

Diyanet Fetva Hatti Hakkinda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
746
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Oncelikler soruyu ve soruya verilen cevabi koyayim. Bunu asil kaynagindan degil de baska bir yerden kopyaladim. Eger yanlissa bildirirseniz duzeltirim.

    “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşür mü?” sorusuna verilen kapsamlı cevap:

    “Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikâhın ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Mücdehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el- Kavaninü’l Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır.”

    Birkac maddede ben goruslerimi paylasmaya calisacagim. Goruslerim muslumanlar acisindan olabilir, o yuzden diger dinlerdeki arkadaslar 'bu dunyada sadece Islam' yok diyebilir. Ben muslumanin bakis acisindan gormeye calistim.

    1. Diyanet Fetva Hatti sanirim Islam ile ilgili sorulara Din Isleri Yuksek Kurulu uyelerince verilmeye calisilan cevaplardan olusuyor. Amacinin da insanlari Islam konusunda bilgilendirmek oldugunu dusunuyorum. Ben cok okumadim ama bu cevaba baktigimda cesitli Islam kaynaklarindan refrans vermeye calismislar.

    2. Bu hattin iyi islere yarayabilecegini dusunuyorum. Aklima cesitli senaryolar geliyor. Mesela artik insanlar cok kitap okumuyor. Hangi birimiz Kur'an'i anlayarak okumaya calisiyoruz, anlamak icin Arapca ogreniyoruz, meal okuyoruz, tefsir okuyoruz. Internetten kisaca bakmaya calisiyoruz isimiz dustugunde veya daha kotusu problemin farkinda bile degiliz. Birine sorup direk cevabi ogrenmeye calisiyoruz. Internet de bu 'kisilerin' basinda geliyor. Orda da her kafadan ses cikiyor, Insan isi bildigine inandigi birine danismak istiyor.

    3. Bu sorular 'ayip' diye niteledigimiz sorular olabilir. Mesela hem erkek hem kadin icin ne zaman gusl alinmasi gerektigi, kadinlarin ozel halleri ile ilgili sorular vs. Cikip direk birine sorabilecegin sorular degil Turk toplumunda. Peki nasil ogrenecegiz? Kitaplardan da ogrenmiyorsan mecbur soracagiz. Yanlis yapmak mi daha iyi? Mesela utandin sormadin, belli bir durumda gusl almadin, 10 senedir namaz kiliyorsun, sonra 25 yasinda ogrendin ki o zaman gusl alman lazimmis... Ya da ne olur ne olmaz gusl alayim dedin, halbuki gerek yok, her kis hastaliktan kurtulamadin, Islam'dan sogudun... Ogrenmek lazim kisacasi...

    4. Mesela bir ornek vermek gerekirse, kucuk cocuklar nasil sevilir? Kac yasina kadar giydirilir? Ne kadar giydirilir? Kucuk cocugun nerelerini gorebilirsin? Senin cocugunsa veya baskasinin cocuguysa nasil farklar olur? Simdi ben bunlari soruyorum, bu beni kotu biri yapar mi? Bu sorularin cevaplarini bilmek gerekmez mi? "Insan 1 yasindaki cocugun nerelerini gorup dokunabilr?" dedigimde ben sapik olur muyum? Daha bariz bir ornek, teyzenizin kizi var, Islam'a gore nikah duser, yani evlenileblir, haram degil, kucukken oynuyorsunu beraber, ama kac yasina kadar, veya kiz yegeniniz, bebekken kucaginiza alip sevdiniz, ama kac yasina kadar bunu yapmaniza izin veriyor Islam? Bunlari bilmek lazim bence. Kiziniz oldu, Allah bagislasin, tesetture alistirmak istiyorsunuz onu, kac yasina kadar Islam tesetture girmeyi istiyor?

    5. Bu mesaja gelecek olursak, nasil bir soru bilemiyorum, nasil bir ruh hali ile sorulmus bilemiyorum, neyi kastetmek istemis anlamdim acikcasi ama husn-u zanda bulunalim once. Belki duydugu sehvetten kasti istemsiz bir sey, belki baska bir sey, bilemiyorum. Gelelim hattin cevabina. Once hanefi disindaki mezheplerin kararini soylemis bir suru kaynak gostererek. Simdi bu kadar kaynakta bu konu yaziyorsa biraz dusunmek lazim, demek ki bu alimler bir sey biliyor ki yazmislar. Ben acikcasi okumadim kaynaklari. Su da denebilir, o kitabi yazan her seyi biliyor mu? Hayir tabi ki, Islam alimleri de bir suru noktada anlasamiyor, mezheplerde farkliliklar var ama dinin asil meseleleri degil tabi bunlar, iman ,namaz oruc, zina, durustluk, faiz, icki, tesettur gibi. Kisacasi diyanet adamin sorusunu elestirmemis hic. Elestirmesi lazim mi? Veya gormezden gelip hic cevap vermemeli miydi?

    6. Cok detaya girmis gibi gorunuyor mesajin devaminda. Bunun sebebi Islam'da muglak ifadenin olmamasi lazim cunku isin ucunda ates var, cehennem var. Insan isi tam anlayip ona gore yasamak istiyor. O yuzden sorudaki durumu tam olarak aciklamaya calismis. Boyle boylr olursa boyle boyle olur demis. Benim garibime giden neden hanefilerde kaynak gostermemisler. Veya acaba yukardaki kaynaklar hanefiler icin soylediklerini de mi kapsiyor?

    Sonuc olarak da diyanet cok isi dallandirmadan bildiklerini yazmis ve adamin sorusunu ceaplamaya calismis. Bu yazdiklarindan herhangi bir ozendirme veya uygun gorme, mazur gorme anlami bence cikmiyor. Sonucta zinayi da yasaklayan bir din, sorudaki 'anlasilan' anlami mazur gorebilir mi? Diyanetin bunun farkinda olmama ihtimali var mi? Bundan dolayi bu hatti tamamen kapatmak ne kadar dogru? Caner Taslaman da mesela bu konuda bu hattin kapatilmasinin iyi oldugunu ama diyanetin soyledilkerinden bahsedilen mevzuyu mesru kildiginin cikmadigin belirtti. Kendisi kayda deger bir kisi mi bilmiyorum tabi ama akli basinda insanlarin gorusleirni almak lazim abi

    Vel hasil-i kelam, bir kisiye, kuruma bir konuda kizmak, onu elestirmek kolaydir ama asil olan isi duzeltmektir. Eger bir yanlis varsa onun nasil duzeltilecegini gormek lazim.

    Yazim yanlislarini bilahere duzeltirim insallah. Biraz hizli yazdim. kusura bakmayin.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.