Şimdi Ara

DFI Blood Iron P35-T2RL ve Intel E2160 ilk OC deneyimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese selam. İlk kez hız aştırma yapacağım için sizlerin fikrini almak istedim. DFI anakartlarda E2160 işlemciyi 3 GHz hızına yükseltmek için BIOS da hangi değerleri yükseltmeliyim. Yalnız voltaj vermeyi düşünmüyorum. Diğer değerleri vermeniz yeterli. Tabi BIOS ta hangi menüde olduğunu da söylerseniz sevinirim. Yani şu değeri şu kadar yap, şeklinde.. Saygılar..



  • Abicim yazmayayım dedim dayanamadım.Bu kadar tembellik olmaz yahu.O kadar konu açılmış ilk önce onları bi okuyuver , yenisin belli biraz araştır.Anakartının kullanma klavuzu var bi zahmet eline al ve biraz karıştır.Biosa gir ne nedir öğrenmeye çalış.Bileşenlerinin özelliklerine forumdan bak.Seninki armut piş ağzıma düş.Bu kadar olmazki yaw....
  • Belki senin okuduğundan daha fazla okumuşumdur forumu. Sadece aynı konfigürasyondan bahsedilen bir başlık göremedim. Herkes Gigabyte ile ilgili yazılar yazmış. Benim derdim yanlış birşey yapmadan daha uzman kişilerden yardım almak. Madem bu kadar çok biliyosun bu kadar boş laf edeceğine şu değeri şu kadar yap diyebilirdin. Şu dakikadan sonra o sana çok gelen aklını kendine saklamaya devam et yalnız. Bilen arkadaşlardan acil fikir bekliyorum, nasıl yapılır ve nelere dikkat etmek gerekir?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relaxx

    şu değeri şu kadar yap



    Forumu okuduğun çok belli arkadaşım....
  • aynı anakart ile oc çalışmam vardı forumda ss'lere göz atabilirsin, topiğe göz attıktan sonra biraz uğraş zaten sistemine zarar vermen kolay iş değil onun için korkmana gerek yok, bios'unu kurcala biraz google'da araştır sonra sormak istediklerini bu topic üzerinden sorabilirsin elimden geldiğince yardımcı olurum

    http://resim.donanimhaber.com/m_24873142/mpage_1/key_//tm.htm#24873142

    ayrıca şunada bi göz at istersen;http://forum.donanimhaber.com/m_3072001/tm.htm



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coldf1re -- 31 Temmuz 2008; 2:18:56 >




  • Hocam ilgine teşekkür ederim. Şimdi bikaç saattir uğraşıyorum bu bilgisayarla, bikaç şey kafama takıldı. Önce CPU frekansını 200*6 standart ayar üstünden 10 ar artırarak çıktım. 290'a geldiğimde sistem açmadı. Sonra pili sökerek resetledim. Ardından işlemciyi yeni donanım bulundu gibilerinden uyarılar vererek tekrar tanıdı falan filan. Sonra CPU çarpanını yükseltmeyi denedim 7 yapmama rağmen CPU-Z de yine 6 gözüküyor. Zaman zamanda önce 6 sonra 7 olarak gözüküyor. Kısacası bir iki adımdan fazla gidemedim. Acaba atladığım bişey mi var?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relaxx

    Hocam ilgine teşekkür ederim. Şimdi bikaç saattir uğraşıyorum bu bilgisayarla, bikaç şey kafama takıldı. Önce CPU frekansını 200*6 standart ayar üstünden 10 ar artırarak çıktım. 290'a geldiğimde sistem açmadı. Sonra pili sökerek resetledim. Ardından işlemciyi yeni donanım bulundu gibilerinden uyarılar vererek tekrar tanıdı falan filan. Sonra CPU çarpanını yükseltmeyi denedim 7 yapmama rağmen CPU-Z de yine 6 gözüküyor. Zaman zamanda önce 6 sonra 7 olarak gözüküyor. Kısacası bir iki adımdan fazla gidemedim. Acaba atladığım bişey mi var?


    Öncelikle uğraşmana sevindim.

    e2160 işlemcinin standart fabrika çıkış hızı yazdığın üzere 6x200 değil 9x200=1800mhz dir.Pci-x hızını 100mhz de sabitle.Fsb yi arttiriyorsun ama fsbyle beraber ram leride uygun ayarlaman lazım.kullandığın belleklere ve özelliklerine göre ram mutiplier oranını ayarla. Sana tavsiyem: işlemciye 1.35 volt ver 8x375=3000 mhz de çalıştır.Cpuz programında çarpanın değişmesi biosta EIST* fonksiyonunun açık olmasından dolayıdır.Yani bilgisayarı kullanırken yüke göre işlemci hızını düşürür veya yükseltir.

    *EIST=Enhanced Intel SpeedStep technology




  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relaxx

    Hocam ilgine teşekkür ederim. Şimdi bikaç saattir uğraşıyorum bu bilgisayarla, bikaç şey kafama takıldı. Önce CPU frekansını 200*6 standart ayar üstünden 10 ar artırarak çıktım. 290'a geldiğimde sistem açmadı. Sonra pili sökerek resetledim. Ardından işlemciyi yeni donanım bulundu gibilerinden uyarılar vererek tekrar tanıdı falan filan. Sonra CPU çarpanını yükseltmeyi denedim 7 yapmama rağmen CPU-Z de yine 6 gözüküyor. Zaman zamanda önce 6 sonra 7 olarak gözüküyor. Kısacası bir iki adımdan fazla gidemedim. Acaba atladığım bişey mi var?



    cpu-z de çarpanı 6 olarak görmen doğal çünkü anakartın çarpanı düşürür otomatik olarak. kullanmadığın zamanlar tabiki. yapıcaklarını yazıorum buraya;

    öncelikle oc yaptığın ekrandan cpu features diye bir seçenek var, multi core seçeneği hariç hepsini DISABLED yapıyorsun, bu seçenekler oc yaparken kapalı tutman gerekiyor, diğer zamanlarda seçenekleri enabled yapabilirsin..

    şunuda bilgi olsun diye söyliyeyim çarpanını 6 yapan seçenek C1E seçeneğidir C1E seçeneğini disabled yaptığında bu olay ortadan kalkacaktır.. -ki zaten C1E'nin bulunduğu bölgedeki bütün seçenekleri disabled yapıcaksın multi core hariç..

    bundan sonra yapman gereken ilk adım cpu voltajını sadece 1 kademe artırman. CPU vid diye bişi var o seçeneği AUTO'dan bir üste çekecekin örnek veriorum; +12.5mV yapacaksın. Bu sana stabilite sağlar.

    diğer voltajlar olduğu gibi dursun eğer AUTO olan seçenek varsa bir üste alabilirsin diğer seçenek gibi. Şimdi senin öğrenmen gereken şey çok az voltajla cpu'nun nereye kadar gidebilceğidir, böylece hem cpu'nun kalitesini ölçersin hemde bir sonraki adım için sana rehber olur. Öle çat diye voltajı 1.35'e al hızını şuraya çek diyerek olmaz..

    şimdi ram/fsb çarpanını belirliyeceksin, orda seçenekler olacak 1/1 2/3 falan diye şimdi tam hatırlamıorum. Seçtiğin orana göre ram'in açılacağı frekans hızını aşağıda göreceksin, ram frekansın en aşağıda olana kadar bölenler ile uğraş. ram frekansın 800 olduğu zaman (benimki 800'den aşağı açmıyordu, artık o sınırı sen kendin bileceksin ben bilemem) böleni sabitliyoruz. Sonra biostan çıkabilirsin.

    Şuan farkettiğin üzere henüz oc yapmadık, internete girip SET FSB adlı programı indiriyorsun ve bu programı kullanarak FSB arttırorsun.. (şimdi set fsb adlı programı nasıl kullanacağınıda ben anlatmiim google'a girip araştır biraz nasıl kullanılıomuş diye, zaten anakartının kodunu bulman lazım.) bu prgoram ile FSB artırabilirsin bi noktaya gelince takılacaktır. Örnek veriyorum 280'e gelince takıldı, o zaman biosa giriosun FSB'ni 260'a alıosun (280 değil 260) eğer açılmazsa 250 yapıosun. yada başka bir örnek veriyorum 300'de takıldı, biosa girip 280e alıosun FSB'ni.. windows açılrısa tekrar biouna girip cpu'na biraz voltaj veriyorsun aynı şekilde windowsa girip aynı program üzerinden fsb'n artırosun.. bu sırada gözün sürekl sıcaklıklarda olsun

    tabi bu anlattığım en kısa ve sana göre uygun olan bir yol. Bir süre sonra bu yollada tıkanacaksın o noktadan sonra NB SB PLL voltajları ile uğraşman lazım.. onlarıda artık sen kendin çözersin.. Benim yukarda anlattığım şey senin oc'Ye adım atman için küçük, kısa ve kolay bi yol

    ayrıca küçük bir not daha; nie oc yaptığını bilmiorum ama eğer hobi için yapıorsan yani oc yapiim bench aliim bu işi öğreniyim diye yapıorsan kısa süreli oc olacaktır bu o yüzden sıcaklıkların 80'e 90'a kadar çıkabilir sorun olmaz kısa süreli olduğu için. eğer günlük kullanım için oc yapıorsan sıcaklıklar 55'i geçmesin

    ayrıca bios resetlemen için pili çıkarmana gerek yok. PSU kablonu çek, PS/2 mouse klavye girişlerinin hemen yanında jumper var, o jumperı 1-2 konumuna getirirsin 3-5 saniye bekleyip tekrar 2-3 konumuna getirirsin.. konumları tam hatırlamıorum tam terside olabilir, anakartın kullanma kılavuzuna bi bak..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coldf1re -- 1 Ağustos 2008; 13:45:23 >




  • Tekrar merhaba. Bir süredir bu hız aştırma meselesini kurcalıyorum bildiğiniz gibi. Şimdi son durum şu. Değerleri en son 300x9 2.7 GHz şeklinde düzenledim ve DRAM Speed'i ise 333/800 seçeneğine getirdim. Ayarlar böyleyken bilgisayarın açılışında şöyle bi sorun oluyor. Açma tuşuna bastıktan sonra 3-4 saniye içinde bilgisayar kapanıyor, yine 3,4 saniye içinde tekrar açılıp normal şekilde Windows'u yüklüyor. Bu kapanıp açılmanın sebebi ne olabilir acaba?

    Ayrıca bu DRAM Speed ayarım doğru mu sizce? RAM'lerim TEAM Xtreem 2GB (2*1) DDR2 800MHz

    Şu anki Super PI skorum(1M) 22 sn. Nasıl sizce?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Relaxx

    Tekrar merhaba. Bir süredir bu hız aştırma meselesini kurcalıyorum bildiğiniz gibi. Şimdi son durum şu. Değerleri en son 300x9 2.7 GHz şeklinde düzenledim ve DRAM Speed'i ise 333/800 seçeneğine getirdim. Ayarlar böyleyken bilgisayarın açılışında şöyle bi sorun oluyor. Açma tuşuna bastıktan sonra 3-4 saniye içinde bilgisayar kapanıyor, yine 3,4 saniye içinde tekrar açılıp normal şekilde Windows'u yüklüyor. Bu kapanıp açılmanın sebebi ne olabilir acaba?

    Ayrıca bu DRAM Speed ayarım doğru mu sizce? RAM'lerim TEAM Xtreem 2GB (2*1) DDR2 800MHz

    Şu anki Super PI skorum(1M) 22 sn. Nasıl sizce?


    Yardımcı olabilecek kimse yok mu yahu? Bi el atın şu konuya :P




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.