Şimdi Ara

Deprem ve zemine uygun yapı tasarımı

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
1.491
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar,
    Istanbul deprem yönetmeligi zemine uygun yapı tasarımının kıstaslarını belirtiyor mu? Kat sayısı, temel tipi vs. Yapılarin zemine uygun olup olmayısı nasil denetleniyor. 7.5 buyuklugundeki depreme dayanıklılığı hesaplanıyor mu?
    Ornegin mikrotromer cihazi ile yerin salinimi olculup ona gore kat sayisi ongoruluyor mu? Insaat firmalari yapi tasariminda ve insaasında depreme dayanıklılık kriterlerini korlemesine uyguluyor yoksa yapi zeminle birlikte bir butun olarak alınıp depreme dayanıklılıgı olçerek mi tasarlanip insa ediliyor.


    Isin icinde olan veya konu ile ilgilenenler fikir ve bilgilerini paylasirsa sevinirim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Fazla ayrintiya girmeden konuya girdim. Kusura bakmayin.Yurt disinda yasiyorum.Istanbul'da depreme dayanikli ev almak istiyorum.Herkes benim evim yeni depreme dayanikli veya bizim zemin kaya saglam diyor. Yanlis bir sekilde karar vermek istemiyorum. Cunku para kolay kazanilmiyor arti yavrunun cani soz konusu ve bence akilli davranmak gerek. Bunun icin jeofizik, depreme dayanikli yapi nasil olmali vs bilgi edinmeye calisiyorum, okuyorum. Elektronik muhendisiyim maalesef ve insaatten ve mimariden teknik olarak pek anlamiyorum. Ibb nin sitesinden yerlesime uygun alanlar haritasi ve yer sarsinti haritasini birlestirerek daha az risksiz bolgeleri cikarabiliyorum. Fakat yinede is depreme uygun yapida bitiyor. Ornegin Ahmet Ercan saglam zeminde az orta katli, yumusak zeminde cok katli yapilmali diyor yabi yer salinimina bakarak. Deprem yonetmeliginin iceriginin ne oldunu bilmiyorum. Ornegin yer salinimina gore kat sayisini soyluyor mu . Veya sismik simulasyon yapiliyor mu ? Sanirim cogu insan deprem yonetmeligine guveniyor. 1999 oncesine gore imar yasasi cok gelismis olabilir ama yeterli mi? Bunlari merak ediyorum. Icerigini de insaat firmalarindan ogrenemiyorum. Gelip her asamada kontrol ediliyor deniyor ama ne ediliyor , beton kalitesi mi, o da guzel ama yeterli degil ki.Bu is biraz korlemesine yapiliyor gibi geliyor. Diger taraftan mutahitler, mimar muhendislerin analizlerini mi dinliyor, hadi dinliyor diyelim , bunlarin ne kadari ise bilimsel yaklasiyor, yoksa daha da kotusu mutahit durumu kurtarmak icin bir an once olayi kitabina uydurup sekli kurtarip havuz ve fitnessi eksiketmeyip satmaya mi calisiyor. Sonucta insaat ticari bir is.Daha saglam yapmak degil, para kazanmak on planda. Kafamda iste boyle sorular mevcut . Tabiki isini iyi ve layikiyla yapanlar vardir. Ben de onlari bulmaya calisiyorum. Iyi bir muhendislik ve mimari projeden cikmis dolayisi ile zemine uygun tasarlanmis 99 onceside olur depreme dayanikli evi nasil bulurum. Benim asil sorum aslinda budur. Insaat firmalarina bu yapiyi tasarlarken hangi tasarim kriterleri dikkate alindi zemin, deprem, bina omru acisindan diye sordugumda bana uzaydan gelmisim gibi davraniyorlar. Cok mu sacma anlamadim.

    Yardimci olursaniz cok sevinirim



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi udogo -- 30 Temmuz 2014; 12:33:44 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Konuyu toparlamadan yazınca anlamak zor oluyor......

    Kesin dönüşmü var?Yoksa yatırım amaçlımı düşünüyorsunuz?

    Hayırlı bayramlar......



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi expertadvisor -- 30 Temmuz 2014; 13:12:32 >
  • Kesin donus. Butcem 600-700 bin. Kredi kullanmak istemiyorum. Semt olarak her ne kadar Anadolu yakasi Uskudar dusunsem de, donunce calisacagim yere ve cocugun kresine gore durum degisebilir diger taraftan istedigim yerlerde ya tapu sorunu var veya cok pahali. Bu yuzden kirada oturulup para da biriktirilebilinir veya al sat veya sansliysam butceme uygun tapu sorunu olmayan dogru muhendislik ve mimarliktan cikmis statik ve dinamik hesaplari yer zemin davranisini icererek hesaplanip uygulanmis bir bina bulabilirim Konu dagilmasin:) ne diyorduk deprem yonetmeligi binanin depreme dayanikliligini nasil olcuyor ve zemine uygun 7.5 buyuklugundeki Istanbul depremine dayanikli yapi nasil bulunur?

    iyi bayramlar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Anladım.....Bazı konutlarda tapu sorunu maalesef var....Bunlarda nispeten ucuz haliyle...Ablam benzer bi örnek yaşamıştı...Daire Kavacık'ta mal sahibi parayı alıp,tapuyu 2 sene sonra veririm deyince caymıştı.....
    Elinizdeki nakitle güzel bir daire almanız mümkün....Bence acele etmeyin...Dönün,iş yeriiz belli olsun öyle alın derim....
    Üsküdar'da yeni bina bulmak maalesef mümkün değil...Çoğunluk 5o-6o yıllık miadı dolmuş yapılar....

    Grsrz.....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi expertadvisor -- 31 Temmuz 2014; 8:11:47 >
  • Buyrun ncap siz de uzayliymisim gibi yaklastiniz.
    Sordugum sorular cok mu sacma? Yurtdisinda calisinca niye Turkiyeyi farkli goreyimki? Konuyu baska yerlere cekmeye gerek yok bence. Benim canim o kadar da kiymetli degil aslinda. Ama siz oyle algilamissiniz. Elimden bu kadari geliyor. Sizler daha fazlasini yapabilirsiniz. Seffaf olmak, ogrenmek, biraz supheli olmak gerek bence.

    Siz bir insaat muhendisi olarak 2007 yonetmeligini deprem acisinda kapsamli bulmaniz olumlu bir sey. Peki deprem yonetmeligi ilk sordugum sorulari da iceriyor mu?

    Tesekkurler

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • son deprem yonetmeligine gore yapilmis binalardan deprem alacaginizi varsayalim. Statik projeler bu yonetmelige gore hesaplanip olusturuluyor ama sokak arasi binalarda ne kadar bu projelere uyuldugu tartisilir yani siz ne kadar deprem yonetmeligi desenizde muteahhit isterse yedirir insanlara . Guven istiyorsaniz 0-5 yasinda mustakil evler alin .

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cok tesekkurler, istediginiz kadar detayli yazabilirsiniz :) cok memnun oldum cevabiza
    Bir kac sorum daha olacak.
    1. Deprem yonetmelikli tum binalar betonarme karkas yapili midir? Bu binalar zemin , yer salinimi ne olursa olsun 7.5 buyuklugundeki depreme dayanikli midir?
    2. Ahmet Ercan'in yer sarsinti salinimi ve uygun yapilasma haritasi kabaca resmedilmis, dosya ekledim.http://www.ahmetercan.net/UploadResim/yuruklar/jeofizik_cekince/baskintitresim.jpg
    Bunun hakkindaki fikriniz nedir, boyle mi olmali?


     Deprem ve zemine uygun yapı tasarımı
     Deprem ve zemine uygun yapı tasarımı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi udogo -- 30 Temmuz 2014; 19:45:44 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ncap

    quote:

    Orijinalden alıntı: udogo

    Cok tesekkurler, istediginiz kadar detayli yazabilirsiniz :) cok memnun oldum cevabiza
    Bir kac sorum daha olacak.
    1. Deprem yonetmelikli tum binalar betonarme karkas yapili midir? Bu binalar zemin , yer salinimi ne olursa olsun 7.5 buyuklugundeki depreme dayanikli midir?
    2. Ahmet Ercan'in yer sarsinti salinimi ve uygun yapilasma haritasi kabaca resmedilmis, dosya ekledim.http://www.ahmetercan.net/UploadResim/yuruklar/jeofizik_cekince/baskintitresim.jpg
    Bunun hakkindaki fikriniz nedir, boyle mi olmali?


     Deprem ve zemine uygun yapı tasarımı

    1-) betonarme olsun çelik olsun ahşap olsun veya yığma olsun bütün yapılan binalar deprem yönetmeliğine tabii dir. Şimdi 7.5 diye bir deprem yok. Depremin merkezi, derinliği ve fay zonunun kırılma uzunluğu depremin şiddetine etki ediyor. Bizim yönetmeliğimizde etkin yer ivmesi katsayısı denen değerler deprem bölgelerine göre hesap edilmiş ve bulunmuş(Ao değeri). Yani genel bir değer alınıyor deprem bölgeleri için. Kimi büyük projelerde ise bu katsayı yerinde ölçülebiliyor. Sonuç olarak siz 7.5 diye bir ölçü koyamazsınız. Deprem derindedir 8.7 olur yıkımı az olur, yüzeyseldir 4-5km de yıkımı çok olur.

    2-) Ahmet Ercan saygın bir hocamız kendine göre haklı, onun uyarılarına kulak asmak gerekli. Lakin inşaat mühendisinin görevi de her zemine ev yapmak. Önceki mesajlarda söylediğim gibi zemin uygun değilse taşımıyorsa kazık temel yapabiliriz, deprem riski için Ao ı yerinde ölçüp hesaba katarak daha sağlıklı sonuçlar elde edebiliriz.



    7.5 ongorulen Istanbul depremi buyuklugu icin kullanmistim.http://www.ahmetercan.net/index.php?mod=HaberDetay&ID=500&haber=1

    Yer ivmesi 0.4 ile ilgili Ahmet Ercan yer ivmesinin bazi yerlerde iki uc kati oldugunu soyluyor."Bu kesimlerde yer ivmesi 0,7-1,2 g ve şiddet Io=VIII-XI’i bulmaktadır. Bayındırlık ve Yerleşim (İskan) Bakanlığı’nın İstanbul’daki deprem bölgelendirme haritasına göre, yukarıda sayılan bu yerlerin hemen hepsi birinci kerte deprem bölgesindedir. Ancak ivme için a=0,4 g önerilerek, olması gerekenin yarısı ile üçte biri bir değer önerilmiştir. Bu değer BİB’ce kaya için verilmiş olmasına karşın, yapımcılar bunu tüm yer birimleri (kaya, toprak) için aynı alma yanılgısına düşmüşlerdir. Yer türü ve esneklik özelliklerine göre yaptığı çalışmada Eminönü’nden, Esenler-Bağcılar-Ömerli-Akören-Çanta’ya uzanan sınırla, Marmara denizi arasını en çekinceli bölge olarak tanımlamıştır."
    http://www.ahmetercan.net/UploadDosya/yazi/deprem/marmara/ist_nufus_yapilasma.htm

    Bina ve zemin periyodu ile ilgili asagidaki tartismayi buldum. Cok guzel
    http://www.idecadsupport.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=1857

    Ama isin korlemesine yapilmadigina sevindim.En azinda binayi emniyetli cokturuyorlar.

    Anladigim kadari ile deprem yonetmeligi bina rezonansa girer mi diye kontrol etmiyor.Yanlis anladiysam duzeltin lutfen. Hepsini bilemezsiniz fakat insaat sirketlerinde deprem dalgasi simulasyonu yapiliyor mu? Bu dinamik hesap testlerinde veya bilemiyorum hangi asamada uygulanan bir pratik mi?

    Cok tesekkurker cevap veren herkese




  • quote:

    Orijinalden alıntı: ncap

    quote:

    Orijinalden alıntı: udogo

    Cok tesekkurler, istediginiz kadar detayli yazabilirsiniz :) cok memnun oldum cevabiza
    Bir kac sorum daha olacak.
    1. Deprem yonetmelikli tum binalar betonarme karkas yapili midir? Bu binalar zemin , yer salinimi ne olursa olsun 7.5 buyuklugundeki depreme dayanikli midir?
    2. Ahmet Ercan'in yer sarsinti salinimi ve uygun yapilasma haritasi kabaca resmedilmis, dosya ekledim.http://www.ahmetercan.net/UploadResim/yuruklar/jeofizik_cekince/baskintitresim.jpg
    Bunun hakkindaki fikriniz nedir, boyle mi olmali?


     Deprem ve zemine uygun yapı tasarımı

    1-) betonarme olsun çelik olsun ahşap olsun veya yığma olsun bütün yapılan binalar deprem yönetmeliğine tabii dir. Şimdi 7.5 diye bir deprem yok. Depremin merkezi, derinliği ve fay zonunun kırılma uzunluğu depremin şiddetine etki ediyor. Bizim yönetmeliğimizde etkin yer ivmesi katsayısı denen değerler deprem bölgelerine göre hesap edilmiş ve bulunmuş(Ao değeri). Yani genel bir değer alınıyor deprem bölgeleri için. Kimi büyük projelerde ise bu katsayı yerinde ölçülebiliyor. Sonuç olarak siz 7.5 diye bir ölçü koyamazsınız. Deprem derindedir 8.7 olur yıkımı az olur, yüzeyseldir 4-5km de yıkımı çok olur.

    2-) Ahmet Ercan saygın bir hocamız kendine göre haklı, onun uyarılarına kulak asmak gerekli. Lakin inşaat mühendisinin görevi de her zemine ev yapmak. Önceki mesajlarda söylediğim gibi zemin uygun değilse taşımıyorsa kazık temel yapabiliriz, deprem riski için Ao ı yerinde ölçüp hesaba katarak daha sağlıklı sonuçlar elde edebiliriz.



    7.5 ongorulen Istanbul depremi buyuklugu icin kullanmistim.http://www.ahmetercan.net/index.php?mod=HaberDetay&ID=500&haber=1

    Yer ivmesi 0.4 ile ilgili Ahmet Ercan yer ivmesinin bazi yerlerde iki uc kati oldugunu soyluyor."Bu kesimlerde yer ivmesi 0,7-1,2 g ve şiddet Io=VIII-XI’i bulmaktadır. Bayındırlık ve Yerleşim (İskan) Bakanlığı’nın İstanbul’daki deprem bölgelendirme haritasına göre, yukarıda sayılan bu yerlerin hemen hepsi birinci kerte deprem bölgesindedir. Ancak ivme için a=0,4 g önerilerek, olması gerekenin yarısı ile üçte biri bir değer önerilmiştir. Bu değer BİB’ce kaya için verilmiş olmasına karşın, yapımcılar bunu tüm yer birimleri (kaya, toprak) için aynı alma yanılgısına düşmüşlerdir. Yer türü ve esneklik özelliklerine göre yaptığı çalışmada Eminönü’nden, Esenler-Bağcılar-Ömerli-Akören-Çanta’ya uzanan sınırla, Marmara denizi arasını en çekinceli bölge olarak tanımlamıştır."
    http://www.ahmetercan.net/UploadDosya/yazi/deprem/marmara/ist_nufus_yapilasma.htm

    Bina ve zemin periyodu ile ilgili asagidaki tartismayi buldum. Cok guzel
    http://www.idecadsupport.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=1857

    Ama isin korlemesine yapilmadigina sevindim.En azinda binayi emniyetli cokturuyorlar.

    Anladigim kadari ile deprem yonetmeligi bina rezonansa girer mi diye kontrol etmiyor.Yanlis anladiysam duzeltin lutfen. Hepsini bilemezsiniz fakat insaat sirketlerinde deprem dalgasi simulasyonu yapiliyor mu? Bu dinamik hesap testlerinde veya bilemiyorum hangi asamada uygulanan bir pratik mi?

    Cok tesekkurker cevap veren herkese

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.