Şimdi Ara

DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
1
Favori
4.155
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türk Telekom Acil İletişim Araç ve TT WIFI Lokasyonları (WIFI ve Sabit ses hizmeti alabilirsiniz)

    https://www.turktelekom.com.tr/tt-hakkimizda/duyurular/Sayfalar/deprem-bolgelerimizdeki-ucretsiz-wifi-noktalarimiz.aspx


    Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkilemiş olan elim depremde maalesef yiten bir çok canın yanında mobil şebeke önemli bir hasar gördü.


    Mobil Operatörler Derneği M-TOD'un yayımladığı basın bültenine göre 3 operatöre ait 10 ilde toplam 8900 baz istasyonundan 2451 adedi ciddi derece (iş göremez) hasar gördü.


    Şebekenin tekrar ayağa kaldırılması içinse 3485 adet jeneratör ve 190 adet cow (mobil baz istasyonu) deprem bölgesine sevk edildi.


    MEVCUT DURUM & ALINAN AKSİYONLAR

    -Deprem Bölgesinde 3 operatöre ait toplamda 8900 adet baz istasyonundan 2451 adeti iş göremeyecek derece ağır hasar aldı.

    -Deprem Bölgesine, enerji sağlanaması sebebiyle servis dışı kalan baz istasyonlarının tekrar servise verilebilmesi amacıyla 3485 adet jeneratör sevk edildi

    -Yıkılan ve ağır hasar gören baz istasyonlarını ikame edebilmek ve ek kapasite sağlamak amacıyla 190 adet cow (mobil baz istasyonu) ve Türk Telekom'un backhaul, sabit ses erişimi sunan 26 adet Acil İletişim Aracı deprem bölgesine gönderildi.

    -Turkcell toplamda 450 personel ve 100 adet cow'u deprem bölgesine sevk etti.

    -ULAK 6 kişi bir ekibi onarım ve canlıya alma çalışmalarına yardımcı olmaları için deprem bölgesine gönderdi.

    -Turksat münferit internet erişimi ihtiyacı için bölgeye VSAT sistemleri gönderdi.

    -TTAKE (Türk Telekom Arama ve Kurtarma Ekibi) ve Vodafone ekipleri arama kurtarma faaliyetlerine yardımcı olmak amacıyla bölgeye gitti.

    -Bölgeye sevk edilen COW'lar MORAN (tüm operatörlere erişim verme ikmanı sunan bir sistem) olarak ayarlandı Böylece operatörünüzx ne olursa olsun bölgedeki cow'ların herhangi birisi üzerinden erişim almak mümkün hale gelmiştir.

    -Turkcell Depremde bölgesinde hasar gören 1598 istasyonun 1300'ten fazlasını tekrar canlıya aldı.

    -700'ü aşkın Turkcell personeli sahada çalışmalarını sürdürüyor.

    -Türk Telekom 3500 personelle deprem sahasında çalışmalarını sürdürüyor, Ümit Önal de deprem gününden itibaren bölgede bulunan tek CEO (kaynak Kemalettin Bulamacı)

    -KKTCELL deprem bölgesine 2 adet COW gönderdi.

    -Genel olarak deprem anında, bölgedeki 3 operatöre ait toplamda 8900 adet baz istasyonundan ağır hasar gören 245 adet bazdan 1400'ü tekrar onarılarak canlıya alındı. Şuan deprem sahalarındaki bazların %90'ı canlı durumda.

    -Bölgeye sevk edilen COW sayısı 241'e yükseldi.

    -ULAK da bölgeye COW sevk etti.

    -ULAK ekibi 9 şubat itibariyle ağır hasar görmüş olan 65 adet sahayı tekrar canlıya aldı.

    -Vodafone ağır hasar görmüş olan 528 sahayı 9 şubat itibaryile tekrar canlıya aldı.

    -Vodafone Deprem Bölgesine 1056 adet jeneratör sevk etti.

    -Vodafone 400 kişiyi aşkın bir ekiple görevlerini sürdürüyor.

    -Huawei bölgeye baz istasyonu donanımı gönderdi.

    -Turkcell, Deprem Bölgesine çalışmalarını 800'den fazla personelle sürdürmeye devam ediyor.

    -Deprem Bölgesindeki toplamda 3300 Turkcell istasyonunun %98'i canlıda.

    -Deprem Bölgesine Turkcell'in gönderdiği cow sayısı 205'e yükseldi.




    SORU & CEVAP


    Deprem Bölgesinde cep telefonları neden çalışmıyor?

    Cep telefonlarımızın iletişim kurmasını sağlayan baz istasyonları genellikle iki tipte konumlandırılır.

    1) Metal kule üzerinde

    2)Bina çatılarında


    Şehir merkezlerinde ağırlıkla istasyonlar bina çatılarında bulunmaktadır, kule tipi istasyonlar alan yetersizliği ve görüntü kirliliği sebebiyle fazlaca tesis edilememektedir. Depremde çatısında baz istasyonu barındıran binaların da çökmesiyle bu binaların çatılarında bulunan baz istasyonları işlevlerini yitirmiştir. Yıkılmayan binaların çatılarında ve kulelerde bulunan istasyonlardan jeneratöre sahip olmayanlar deprem bölgesine elektrik enerjisi verilememesinden kaynaklı olarak aküleri boşaldığında servis dışı kalmış, jeneratöre sahip olan istasyonlar ise yakıtları takviye edilememişse servis dışı kalmıştır. Yani kısaca enerji sağlanamaması sebebiyle bir çok baz istasyonu servis dışı kalmıştır.



    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA

    Kule Tipi Baz İstasyonu




    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA

    Bina üstü tipte baz istasyonu




    Deprem Bölgesinde mobil şebekenin tekrar servise sunulabilmesi için yapılması gerekenler nelerdir?

    Öncelikle erişimin sağlanabilmesi amacıyla enerjilendirilemeyen istasyonların bir an önce enerjilendirilebilmesi için jeneratör temin edilmesi gereklidir. Enerjilendirilen sahaların varsa backhaul (baz istasyonunun şebeke ile olan iletişimi) problemleri onarıldıktan sonra

    servise hazır duruma gelecektir. Çöken binaların çatılarında yer alıp ağır hasar gören baz istasyonlarının ikamesi ve kapasite desteği için cow (mobil baz istasyonu) konuşlandırılması gerekmektedir. Bu kapsamda 3 operatör toplamda 3485 adet jeneratörü ve 190 adet cow'u deprem bölgesine sevk etmiştir.




    Starlink ve benzeri çözümler Deprem Bölgesindeki mobil iletişim problemlerini giderebilir mi?

    Cep telefonları iletişim için uyduları değil baz istasyonlarını kullanmaktadır. Ancak baz istasyonları da iletişimi sağlayabilmek için santral ile iletişim kurabilmeli bunun için de şebekeye bağlanmalıdır. Baz istasyonları temel olarak 3 ayrı yöntemle şebekeye bağlanmaktadır.

    1) Fiber

    2) R/L (Radyolink)

    3)VSAT (Uydu)

    Fiber ve Radyolink baz istasyonlarının şebeke ile olan bağlantısında en çok tercih edilen yöntemlerdir. VSAT (uydu) ise yalnızca yedekleme ve kırsalda fiber veya R/L temin edilemeyen sahaların şebekeye bağlanması için tercih edilen düşük kapasiteli bir yöntemdir. Starlink de alçak yörünge uydularından sunulan bir VSAT hizmetidir. Bölgede mobil iletişimin sağlanamamasındaki temel etken enerji problemi olup, enerji problemi giderildiği taktirde baz istasyonları şebeke ile iletişimlerini kurabileceklerdir. Starlink ve diğer VSAT hizmetleri baz istasyonlarının şebeke ile bağlantı kuramayacağı durumlarda (örneğin fiber bağlantı bulunmaması veya hasar alması, yedek olarak bulunan R/L bağlantısının da onarılamayacak derecede hasar alması gibi) baz istasyonlarını şebeke ile bağlayabilir ancak sabit şebeke hala servis verebilir durumda olduğu için Starlink ve diğer VSAT çözümleri cep telefonu iletişimi ve mobil iletişim için herhangi bir katkı sunamamaktadır. Ancak münferit olarak internet bağlantısına ihtiyaç duyulan hallerde önemli bir alternatif olmaktadır.



    Depremde iletişim baz istasyonlarının bina üstlerinde konumlandırılması ve üzerinde baz istasyonu bulunan binaların çökmesi sebebiyle mi sağlanamadı?

    Hayır, bölgede 3 operatöre ait toplamda 8900 adet baz istasyonu hizmet vermekte idi. Depremde bu 8900 istasyonun 2451 tanesi ağır hasat aldı. Elbette bu 2451 istasyonun tamamı enkaz altında kalan istasyonlardan oluşmuyor ancak öyle olduğunu varsayarsak bile depremde mevcut istasyonların %70'e yakınının yıkılmadığı açıktır. İletişimin sağlanamamasındaki temel etken enerji kesintisi oldu. Deprem anında enerji kesilince baz istasyonlarında bulunan yedek güç ünitesi yani aküler devreye girdi ancak enerjileri tükenince jeneratör takviyesine sahip olmayan baz istasyonları servis dışı kaldı. Kısaca çöken binaların çatılarında bulunan baz istasyonları iletişimi genel olarak etkilemedi, enerji kesintisi sebebiyle hizmet sunulamadı.



    Deprem Bölgesindeyim Mobil İletişimin aksamaması için almam gereken tedbirler nelerdir?

    Deprem Bölgesindeyseniz, söz konusu bölgedeki mobil şebeke şuan kısmen hasarlı durumda olduğundan dolayı cep telefonu ile yapacağınız kullanımlarda yüksek trafik oluşturmamaya azami ölçüde dikkat etmelisiniz, bu kapsamda:

    -Görüntülü görüşme ve canlı yayın KESİNLİKLE gerçekleştirmeyiniz.

    -Zorunlu olmadıkça cep telefonlarınızı kullanmayınız.

    -Zorunlu olmadıkça arama/çağrı gerçekleştirmeyiniz.

    -Arama/Çağrı gerçekleştirmek mecburiyetindeyseniz mümkün mertebe aramalarınızı/çağrılarınızı cep telefonunuzun kendi telefon uygulaması üzerinden değil, OTT (Whatsapp, Tlgram, Bip gibi) uygulamaları üzerinden veya WIFI'a erişiminiz varsa VoWIFI (WIFI ARAMA) üzerinden gerçekleştirmelisiniz.

    -İleitişiminizi mümkün olduğunca SMS ve yazılı iletişim uygulamaları (Whatsapp, Tlgram, Bip gibi) üzerinden metin mesajı şeklinde gerçekleştiriniz.




    Deprem Bölgesinde değilim Mobil İletişimin aksamaması için almam gereken tedbirler nelerdir, bulunduğum lokasyonda normal şekilde mobil ve sabit kullanımıma devam etmemin herhangi bir zararı var mıdır?

    Deprem Bölgesinde değilseniz mobil ve sabitte normal kullanımınıza devam etmenizin deprem bölgesindeki iletişime herhangi bir zararı yoktur. Yani cepten internet kullanmanız, yüksek çözünürlüklü video izlemeniz, deprem bölgesinde bulunmayan kişilerle yapacağınız sesli ve görüntülü görüşmeler gerçekleştirmeniz deprem bölgesindeki iletişimi etkilemeyecektir.

    Ancak deprem bölgesinde bulunan kişilerle gerçekleştireceğiniz iletişimde sesli ve görüntülü aramalardan/çağrılardan uzak durmanız önemlidir. Buralardaki kişileri ve yakınlarınızı aramak yerine SMS veya mesaj tabanlı uygulamalar üzerinden iletişim kurmanız deprem bölgesindeki iletişimin aksamaması için oldukça önemlidir.




    Dronecell neden faaliyete geçmedi, Dronecell benzeri çözümler mobil iletişimin sağlanmasına katkı sunabilir mi?

    Turkcell'in televizyon reklamlarıyla tanıttığı Dronecell çözümü efektif bir çözüm değildir zira bu dronelar şebeke ile olan iletişimlerini halihazırdaki mobil şebeke üzerinden sağlamaktadır. Enerji kesintisi sebebiyle erişim sağlayamayan mobil şebeke, drone'lara da erişimin sunmayacaktır. Ayrıca yapısı gereği içindeki aküler bu tür drone'ları yeterli sürede havada seriviste tutamamaktadır. Kısaca Dronecell şahsi fikrime göre Turkcell'in ucuz bir PR çalışmasından öte bir şey değildir.




    COW nedir?

    COW (Cell on Wheels) terimi mobil baz istasyonu anlamına gelmektedir. Sokaklarda nadiren görebileceğimiz veya konser, miting gibi toplu etkinliklerde sıkça görebileceğimiz, minibüsler üzerine kurulu antenlerden oluşan sistemler birer COW'dur. Minibüs'ün haricinde çekili ve romörk tarzındaki COW'lar da mevcuttur.



    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA


    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA

    COW



    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA


    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA


    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA

    Deprem Bölgesinden Türk Telekom Acil İletişim Araç'ı fotoğrafları


    MORAN nedir?

    MORAN (Multi Operatör Radio Access Network) birden fazla operatörün, tek bir operatöre ait mobil şebeke üzerinden hizmet vermesini sağlayan teknolojidir.





    Soru Cevap kısmı talebe göre güncellenebilir.




    Depremden etkilenen herkese geçmiş olsun.









    GÜNCELLENECEKTİR




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 14 Şubat 2023; 19:38:19 >







  • Hocam öncelikle konu için teşekkürler.


    Konu hakkında söylenecek, yazılacak sayfalarca dolu yazı var. Ancak bu doğrultuda ne söylesek eksik kalacağı için şöyle bir şey yazabilirim diye düşündüm.


    Bina üstlerine konulan baz istasyonları için, o binanın depreme dayanıklılık testleri olması talep edilebilir. Bu durumda ise neredeyse tüm bölgeler baz istasyonsuz kalacaktır çünkü Türkiye deki yapıların yüzde 60 ının ruhsatsız ve kaçak yapılar olduğu söyleniyor. Bilginin kaynağını da ekleyeyim aşağıya görsel olarak.





    Yani bu durumda hemen her yerdeki bazları sökmek gerekir çünkü üstüne baz koyacak düzgün bina yok bu haberdeki detaylardan yola çıkarak. Yüzde 60 çok ciddi bir oran.


    Şehrin içerisine kule tipi bazlar çok tercih edilmiyor dediğiniz gibi.


    Konunun genelinin aksine kimsenin operatörlerin avukatlığını yaptığını vs sanmıyorum.


    Hasar gören fiber şebekeleri de hesaba katmalıyız yaptığımız değerlendirmelerde.


    Ayrıca bölgedeki tekrar aktif edilen sahalarda ve mobil bazlarda yoğunluk olmaması için sms tercih edilmesi ve aramaların internet üzerinden yapılması da çok önem arz ediyor.


    Vefat edenlere Allah tan rahmet, yaralılara şifa, kalanlara sabırlar diliyorum.

    Güzel dilek ve yardımlarınıza samimiyetle yürekten teşekkür ederim hiçbir ihtiyacımız yok sağolun kardeşim.

    Ev yıkıldı, canlar sağ çok şükür ; giden mallar umrumuzda değil.
    Anne Baba artık uzun bir müddet Ankara'da ve Bizim yanımızda İstanbul'da kalacaklar.

    Ancak konuya dönersek Tcell'in çalışmadığı yerde TT şebekesi gitmedi ya, hani anlatsalar inanmazdım o kadar doğrusu.

    TT Kırsal alanda KAYSERİ - DEVELİ 'ye bağlı bir köy yerinde 3G modunda dipçik gibi ayakta ve hiç sorun yasamadk (arada 2-3 kere aramak gerekti o kadar.)

    Allah yâr ve yardımcıları olsun deprem bölgesindeki tüm herkesin..
    Herkese Selamlar, iyi forumlar.
  • Açık ve net sınıfta kaldılar .
  • Operatörlerin deprem haberleri alındığından beri çok yoğun bir çaba içerisindeler. Belki de özel, kamu tüm kuruluşlar içerisinde en koordine ve atak şekilde çalışanlar telekom şirketleri. Ancak cow sayısı bence oldukça az. Bu konuda önemli bir takviye gerekli.

    Gerçekten şebekeyi ayağa kaldırmak sanıldığı kadar kolay değil. Daha fazla cow bu süreci önemli ölçüde kolaylaştıracaktır.
  • bina üstlerine koyarsan böyle tabiki kalmaz altyapı ...

  • richardfeymanınsaçı kullanıcısına yanıt
    Binaları da sağlam yapsalar, depremde yıkılmaz ;)

    Bina üzerinde barındırmaya mecburlar. Çünkü asgari 40-50 metrelik kuleleri şehrin ortasına dikemezsiniz. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey kolay kolay olmaz. Ancak zaten operatörler şehrin daha boş alanlarına kule tesis ediyorlar ve bu kulelerdeki istasyonlar genellikle, bina üstlerindeki tüm istasyonlar çökse bile yeterli kapsamayı sağlayabilecek düzeyde oluyor, en azında temel ihtiyaçları karşılayacak düzeyde.

    Ancak enerji olmadığı müddetçe bunların hepsi anlamsız. 8900 istasyondan 2400 tanesi hizmet veremeyecek derecede hasar almış, yani yıkılmış diyebiliriz, geriya kalanlar enerji sıkıntısı yaşanmamış olsaydı önemli bir problem olmaksızın şekilde afet sahalarında iletişimi sağlayabilirdi. Ancak enerji olmadığı için şebekeler sustu. Çünkü bir çok istasyon kapsama için değil, kapasite için kurulur. Kapasite sağlayan sahaların servis dışı kalması çok da önemli değil, telefonlar yine çeker yine çalışır yeter ki enerji olsun.




  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Bırak ya hocam, hepsi patates oldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) sağlam ceza keser umarım.
    Çaresizliği tam anlamıyla tattırdı, arıyorum ulaşamıyorum. Turkcell, Turkcell denip arşa çıkan Turkcell bile mort oldu. Akrabalarım enkaz altında ve hala ulaşamıyorum. Bölgede ya jammer var ya da baz istasyonları yetersiz.

    Tam anlamıyla Türkiye sınıfta kaldı. Artık ümitlenmiyorum, kaç gün oldu o enkazın altından kimse sağ salim çıkmaz. Allah rahmet eylesin, oradaki herkese geçmiş olsun. Fırsatçılık yapıp bir bisküviyi 80TL yapanlar hariç tabii. Asıl enkaz yığını bu kitledir. Biz bize geçiririz Türkiyem…
  • Cow sayısı yetersiz, enerjilendirme çok önemli. Sahadan pek bilgi akmıyor maalesef. Aktıkça konuyu güncel tutmaya çalışacağım. Umarım problemler hızla çözülür.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 9 Şubat 2023; 1:8:0 >
  • Deprem bölgesine sokak aydınlatması fazı verilmeye başlmaış, hangi il veya iller olduğuna dair detay bilgi yok ama umarım şebeke fazı daverilmeye başlar, iletişim için çok önemli.

  • Baz istasyonu yeterse bölgeye şifresiz superbox atsınlar bence , hani şu limitli İnternet GB si olup İnternete bağlanmayı sağlayan kablosuz modem gibi birşey
  • Ulpro kullanıcısına yanıt
    Mantıklı ancak bunun yerine datayı sınırsız ve ücretsiz hale de getirebilirler. Aslında Telekom, sokaklardaki DSLAM'lara modem bağlayıp ücretsiz WIFI yayını da yapabilir. Ayrıca ellerinde modem varsa halihazırda deprem bölgesinde yaşayan personel de merkezden ekipman ve personel beklemeden bu işi gerçekleştirebilir. Tabi DSLAM'lar için de enerji verilebilie hale gelmiş olması şart.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ö1f1 -- 9 Şubat 2023; 5:30:34 >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt

    Operatörleri savunmanı samimi bulmuyorum.


    Deli gibi kar rakamları açıklıyorlar, devletten hibe almak için dronecell falan geliştirdik diyip insanların milliyetçilik damarıyla oynayıp para kazanıyorlar.


    4 yıl önce istanbulda deprem olduşunda şebekeler günlerce gelmedi. Sonra dalga geçer gibi özür dileyip 2gb internet hediye ettiler. Gene aynısı olacaktır, ders aldık falan deyip bişiler hediye ederler.



    İstanbulda onlarca mobil baz istasyonu gördüm ben. Sırf paraları gitmesin diye onları kaydırmaktan veya üretmekten imtina ettiklerine eminim. Normal bir ülkede bunun hesabını çok sert verirlerdi...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Havya Makinesi -- 9 Şubat 2023; 8:47:28 >
  • burada önemli olan bence mobil baz istasyonları yetersiz kalması onlar olsa acil durumda onlar gecicide olsa devreye alinirdi
  • Havya Makinesi kullanıcısına yanıt
    Droncell meselesi tamamen Turkcell'in, ucuz bir PR hamlesi, asla işe yarayabilecek bir teknoloji değil.

    2019 İstanbul depreminde Türk Telekom, kendi ihmali sebebiyle HLR sunucusunun çökmesinden kaynaklı tüm yurt çapında servis dışı kalmıştı.

    İstanbul'daki tüm cow'ları deprem bölgesine kaydırmazlar. Vendor uyumluluğu lazım, İstanbul'daki Ericsson cow, Huawei olan deprem sahasındaki efektif çalışamaz.
  • phasan P kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Bence operatörlerin temel iki önemli eksikliği var.
    1)Jeneratörü destekli saha sayısı az
    2)Cow sayısını çok çok az.

    Düzce depreminden bazı sahalarda jeneratöre sahip olmadığı için susmuştu, ha diğer sahalar bunları ikame edebilmişti başarıyla ama Düzce'de yıkım olmamıştı ve bu denli enerji kesintisi de olmamıştı.

    Ama şunu açıkça ifade edeceğim. Tamam emeklerini görüyorum operatörlerin ama kimse de kusura bakmasın 190 sayısını duyunca ağzım açık kaldı. Bu sayı çok yetersiz. Komşu ülkelerden hazır cow kiralamayı düşünmeliler bence.
  • DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrtgfb -- 9 Şubat 2023; 13:58:52 >
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Suan en yaygın ve en iyi çekim olan turkcell bile yetersiz kaldi depremin ilk günü kesinti olan ilimiz yok diyordu doğal afet bunlar herzaman dünyanın her yerinde baz istasyonları kesintiye uğrayabilir önemli olan en kısa surede nasıl şebekeleri çalışır duruma getiririz diye birşeyler yapılmalı
  • phasan P kullanıcısına yanıt
    Enerji kesintisi olduğu için aküleri bittiği zaman baz istasyonunun işlevi kalmıyor haliyle. Jeneratör önemli.
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    Burada devreye mobil baz istasyonu girmeli onlarda jenerator oluyor kalıcı çözüm olmasada yinede yetersiz kaldı gsm operatörleri bunun baska açıklaması yok
  • 3 operatöre de ödediğim paralar haram zıkkım olsun , 99 depreminden sonra ödediğimiz öivler malum yerlere haram zıkkım olsun insanlar şansları ve kaderleri ile baş başa kaldı…

    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA
  • Ö1f1 kullanıcısına yanıt
    4. gün... Turkcell isimli....... Hani o sizin öve öve bitiremediğiniz, afetler için yaptığınız Dronecell teknolojiniz NEREDE???
    Reklamlardaki 'kullanmak niyetiyle' sloganını şimdi anladık.

    DEPREM BÖLGESİNDE MOBİL ALTYAPININ GÜNCEL DURUMU HAKKINDA
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.