Şimdi Ara

Değişken gerilimi 5V'a sabitlemek (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
0
Favori
4.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • untayk hocam verdiğin linkler için çok teşekkür ederim, yarın hepsini baştan sona incelerim

    Herkese ilgilendikleri için teşekkürler
  • Siz çok büyük ihtimalle 12 V anma gerilimli ışıldak aküsü kullanıyorsunuz değil mi? Kurşun-asit yani? Lütfen araştırın, ben de projelerimde 6 voltluklardan kullanıyorum, bunlar ni-cd, ni-mh gibi değil, enerji varolduğu sürece şarj altında kalmaması gereken batarjalar. Çünkü (3 adet hücre için) 6.3 voltun altında fazla uzun süre kalmaması gereken bir yapıya sahipler. Ya da aynı orantıyla o değerin çok altına kısa süre için bile olsa inmemesi gereken bataryalar. O gerilimin altında üç beş gün içinde nitrifikasyon tepkimesi neticesinde işleri bitiyor. Ayrıca kimyasal topoloji açısından ikizi olan Li-Ion bataryalar için de belli bir gerilimin altında geri döndürülemez tepkimeler söz konusu. Diğer (ni-cd ve ni-mh) bataryalar için ise (sanırım) ömür açısından bir tehlike olmamakla birlikte o şekilde kullanamayacağınız da kesin bir gerçek. Kısadevre bile etseniz karşılaşacağınız yüksek empedans yüzünden 8 voltluk nominal değere sahip bataryada deyin ki 5 volttan 4 volta inmek örneğin ni-cd bataryalar için saatler sürecektir ve dolayısıyla hiçbir verim elde edemezsiniz. Yorumlamanız gereken pratik olarak o gerilimde hiçbir enerji aktaramayacağınızdır veya kullanabileceğiniz kimyasal bağ enerjisinin zaten son birkaç zerresini tüketiyor olduğunuzdur. İyi araştırmanız lazım bu batarya kimyası ben yaptım oldu diyebileceğiniz birşey değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 22 Temmuz 2007; 0:51:15 >




  • Uyardığın için teşekkür ederim hocam bu konuda bilgim yoktu. Bu konuyu araştıracağım.
  • Ama bahsettiğim 6.3 V nitrifikasyon eşiği bendeki 6 volt anma gerilimli bataryalar için o konuda bir yanlışlık olmasın. (3 hücreli diye belirtmişim) 12 volt anma gerilimli olan için o değeri ikiyle çarpacaksın. 6 hücreli sendeki, 12.6 volt eder. Stand-by şarj gerilimi ise 13.9~14 V.. Yani 12 volt ile fazla alakalı birşey yok

    İngilizcen varsa şu sitede çok şey öğrenebilirsin:

    http://www.batteryuniversity.com/

    ***

    Buna göre sonuç nedir, zaten olağan şarj-deşarj döngüsü içinde çok rahat 7805 kullanabiliyorsun. Ama bunun verimi bir buck converter'den çok düşük olacaktır. Bataryalı bir uygulama için mümkünse 7805 kullanmayacaksın. Benim yaptığım ise 6 volt bataryayı 2 tane seri diyot ile kullanmak. Şarj deşarj döngüsü içinde bundan 4.5~5.5 volt elde edersin, 18f mikrokontrolör ve bir sürü basit lojik entegre var devrede ve hiç problemsiz bir şekilde kullanıyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Liu Kang -- 22 Temmuz 2007; 16:04:16 >




  • burdan melih ve hamitcoya sesleniyorum siz bu işi ne kadardır yapıyorsunuz bilmem ama ben 30 yıldır elektronikçiyim ve 7805 in girişine 6 volt verip çıkışta dc 5 v aldım bunu uygulamada deneyerek buldum o datasheete bakarak konuşmak kolay ben denenmiş şeyi söylüyorum siz boş muhabbetlerle uğraşıyorsunuz o 6 - 7 v arası derkende 6 volt veya 7 volt gerilim yeter anlamında demiştim ama anlayan kişilere sizin gibi cahillere değil
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Liu Kang

    Ama bahsettiğim 6.3 V nitrifikasyon eşiği bendeki 6 volt anma gerilimli bataryalar için o konuda bir yanlışlık olmasın. (3 hücreli diye belirtmişim) 12 volt anma gerilimli olan için o değeri ikiyle çarpacaksın. 6 hücreli sendeki, 12.6 volt eder. Stand-by şarj gerilimi ise 13.9~14 V.. Yani 12 volt ile fazla alakalı birşey yok

    İngilizcen varsa şu sitede çok şey öğrenebilirsin:

    http://www.batteryuniversity.com/

    ***

    Buna göre sonuç nedir, zaten olağan şarj-deşarj döngüsü içinde çok rahat 7805 kullanabiliyorsun. Ama bunun verimi bir buck converter'den çok düşük olacaktır. Bataryalı bir uygulama için mümkünse 7805 kullanmayacaksın. Benim yaptığım ise 6 volt bataryayı 2 tane seri diyot ile kullanmak. Şarj deşarj döngüsü içinde bundan 4.5~5.5 volt elde edersin, 18f mikrokontrolör ve bir sürü basit lojik entegre var devrede ve hiç problemsiz bir şekilde kullanıyorum.




    Link için teşekkür ederim hocam artık başka türlü halletmeye çalışacağım



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dağcı-85 -- 23 Temmuz 2007; 11:58:02 >




  • mfeker89 arkadaşım. muhtemelen arkadaşlarımız 7805 olmaz derken , voltajın akü gibi salt DC bir kaynaktan geldiğini hesap edememiş olmalılar. bu gruptaki seri lineer gerilim regülatörlerinin Drop-Out u yani giriş ile çıkışı arasındaki olması gereken min. gerilimin 3VDC olmasının anlamı , çıkış gürültü + parazit vs olarak tanımlanabilecek olan Ripple seviyesinin kabul edilebilir bir seviyede olması içindir. Ancak bir trafodan çıkıp diyotlar ve kondansatörler ile doğrultulduğu durumlarda bir Ripple kavramı geçerlidir. Unstabilize denilen bu tür doğrultmada şayet bu 3Voltluk fark gözetilmez ise , çıkışta 5VDC ( 7805 için ! ) görülür ve ölçülür .Ancak akım çekildiğinde çıkış DC voltajının üzerinde parazit , dalgalanmalar ( özellikle 50Hz ! ) ve anlık yükselip alçalmalar gözlenir. Ve çok kere buna şahit olmuşumdur. Özellikle de lojik TTL serisi türünden fazla akım çeken entegrelerin kullanıldığı devrelerde birçok yere mesela 100nF lar ya da 1uF tantal kondansatörler ilave etme durumunda kalmışımdır. Ya da hiç gerekmediği halde regüle entegresinin çıkışından şaseye büyükçe kondansatörler ilave etme ihtiyacı doğmuştur.
    Tabii ki bu söylediklerim tamamen AC olan trafo çıkışına uygulanan regüle devreleri için geçerlidir. Salt DC üreten bir akü için ripple sorunu olmayacağı için , sadece bir Silisyum diyot eşik aralığı kadar yani 0.7 Volt kadar fark , Drop-Out olarak yetecektir. Yani 5.7 VDC bile verseniz , çıkışta 5VDC alabilirsiniz. Ancak bir trafoldan sonra bu kesinlikle tavsiye edilmez. Yani bu bizim değil , bu malzemeyi üreten kişilerin tavsiyesi ( datasheet leri yayınlayan üreticilerin yani ! ). Sanıyorum onlar benden daha fazla bilgi , tecrübe ve eğitime sahip olmalılar. Aksi halde yapılan regüle devresi ben yaptım oldu misali olacaktır. En azından birçok şemada başağrılarına sebep olacaktır diye düşünüyorum.
    Saygılar.




  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.