Çakmak Nasıl Yanar?
Çakmaklar, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız ateşleme cihazlarıdır. Ancak, bir çakmağı doğru şekilde yakmanın birkaç önemli adımı vardır. Bu kılavuzu izleyerek çakmağınızı kolaylıkla yakabilir ve güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.
Adım 1: Çakmağın Emniyetini Kaldır
Çoğu çakmağın bir emniyet kilidi bulunur. Bu kilidi kaldırarak çakmağın ateşleme mekanizmasını devreye sokabilirsiniz. Emniyet kilidi genellikle çakmağın yan tarafında bulunur ve aşağı veya yukarı kaydırılarak açılır.
Adım 2: Gaz Valfini Aç
Çakmağın alt kısmında veya yan tarafında bir gaz valfi bulunur. Bu valfi açarak çakmağın gaz akışını başlatabilirsiniz. Gaz valfi genellikle küçük bir tekerlek veya düğme şeklindedir ve saat yönünde çevrilerek açılır.
Adım 3: Ateşleme Düğmesine Bas
Emniyet kilidi kaldırılmış ve gaz valfi açılmış durumdayken ateşleme düğmesine basabilirsin. Ateşleme düğmesi genellikle çakmağın üst kısmında bulunur. Bu düğmeye bastığında, çakmak bir kıvılcım çıkaracaktır.
Adım 4: Çakmağı Gaz Kaynağına Yakın Tut
Kıvılcım çıktıktan sonra çakmağı hemen gaz kaynağına yaklaştırman gerekir. Gaz kaynağı genellikle bir sigara, mum veya ocak olabilir. Çakmağı gaz kaynağına çok yakın tutma, aksi takdirde alev büyüyecek ve kontrol edilemez hale gelebilir.
Adım 5: Alev Yandığında Gaz Valfini Kapat
Alev yandıktan sonra gaz valfini kapatabilirsin. Gaz valfini kapatmak için saat yönünün tersine çevrilmelidir. Bu, gaz akışını durduracak ve alev söndükten sonra gazın sızmasını önleyecektir.
Taşı Bitmiş Çakmak Nasıl Yakılır
Taşı biten bir çakmak yakmak için bir miktar sıvı gaz kullanabilirsin. Sıvı gazı çakmağın gaz giriş deliğine damlatabilir veya püskürtebilirsin. Ardından, yukarıda belirtilen adımları izleyerek çakmağı yakabilirsin.