Şimdi Ara

Büyük yerli potansiyel: Gökhan Töre

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
770
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • ALİ ECE

    Beşiktaş’ta futbol kararlarını alanların geçen sezondan çıkarması gereken 3 önemli ders vardı:
    1- Sadece teknik adam değil komple teknik heyette modern futbol dinamiklerine uygun yeniden yapılanma.
    2- Yedek kulübesinin güçlendirilip kadro derinliğinin kaliteli ölçüde geliştirilmesi.
    3- Pusudaki 6 + 0 + 4 ve önümüzdeki sezonlar için iyice saçma sapan hale getirilecek yabancı kısıtlaması karşısında yerli oyuncu kalitesinin yükseltilmesi.
    Altınsay’ın “Potansiyele göre transfer” ilkesine uygun
    Bu 3 önemli dersten yola çıkan Önder Özen ve ekibi yerli oyuncu kalitesinin arttırılması bağlamında en değerli hamlelerinden birini, satın alma opsiyonuyla Gökhan Töre’yi kiralayarak gerçekleştirdi. Türkiye’de kadronuzdaki yerli oyuncu kalitesini arttırmanın en efektif ve kestirme yolu yurt dışında yetişmiş ve altyapı eğitimini yurt dışında almış Türk pasaportlu oyuncuları transfer etmektir. Geçen sezon Beşiktaş’ın iki büyük kazanımı olan Oğuzhan ve Olcay başarılı örneklerinden yola çıkarsak Gökhan Töre tam da İbrahim Altınsay’ın sürekli altını çizdiği “Potansiyeline bakıp oyuncu transfer etme” bağlamında Beşiktaş için “saha içinde” nokta atış bir transfer.
    Real Madrıd’i yıkan çocuktu!
    Bir önceki cümlede “saha içinde”yi bilerek tırnak içine aldım çünkü Gökhan Töre, Oğuzhan ve Olcay’dan farklı olarak 90 dakikalık “maçlar dışındaki performansı”yla zaman zaman saha içindeki yeteneklerini gölgeleyebilen bir isim.
    İlk olarak Bayer Leverkusen altyapısında çocuk yaşta bir Real Madrid maçında attığı gollerle dikkat çeken özel bir yetenek Gökhan Töre. Memleketteki Almanya futbolunun en büyük uzmanlarından sevgili Orhan Uluca’nın futbolburada.com’daki Gökhan Töre analizinde önemle altını çizdiği gibi zaman zaman takım arkadaşları ve hocalarıyla kendisine zarar tartışmalar yaşayabilen, saha içinde olduğu kadar saha dışında da deli fişek bir genç Gökhan Töre.
    Arnesen’in keşfi
    80’li yılların dünya çapında en klas orta sahalarından olan “Danimarka Dinamiti” döneminin büyük yıldızı Frank Arnesen modern futbol tarihinin ilk ve en başarılı sportif direktörlerinden birisi olarak Robben, Van Nistelrooy, Brezilyalı Ronaldo ve Romario gibi efsaneleri keşfetmiş, gelişimlerine büyük katkı sağlamış bir isim. Aynı Arnesen için Gökhan Töre de çok özel bir oyuncu. Zaman zaman hocaları ve takım arkadaşları ile sürtüşmeleri konusunda “Gökhan Töre çok farklı bir çocuk. Sadece dış görünümüne bakıp bile bunu farkına varabilirsiniz. Gökhan bir Türk ama kızıl saçlı!” diyerek 21 yaşındaki özel yeteneği savunan Arnesen, Gökhan’ı çocuk yaşta Leverkusen’den Chelsea’ye getiren isimdi.
    Chelsea’den çok Leverkusen’de yetişti
    Sanıldığının aksine Gökhan, Chelsea’de forma giyen ilk Türk değil; o unvan Mustafa İzzet’e ait. Ama Gökhan Töre, Chelsea’ye parayla transfer edilen ilk Türk! 20 Ocak 1992’de Köln’de doğan ve Adler Dellbrück’te futbola başlayan Töre, 11 yaşında Bayer Leverkusen’e transfer olmuştu. Asıl futbol altyapı eğitimini 7 yıl boyunca Leverkusen’de alan Gökhan Töre, 2009’da 17 yaşındayken Chelsea’ye transfer edildi. 2000’lerin ortasında Tottenham’dan Chelsea’ye 10 milyon Euro’ya yakın bir bonservis bedeliyle transfer olan sportif direktör Frank Arnesen, PSV’de de beraber çalıştığı Abramoviç’in futbol danışmanı Piet de Visser ile beraber Chelsea’de bir özkaynak sisteminin temelini atmıştı. O altyapı projesinin ilk meyvesi olan Jeffrey Bruma, Josh McEachran’lı Chelsea U21 takımı 39 yıl aradan sonra 2010’da FA Cup’ın gençler versiyonunu kazandığında Gökhan Töre ilk 11’in banko isimlerindendi.
    Malouda’ya takıldı!
    Bir dahaki sezon ise bu kez aralarına Fabio Borini ve Benfica – Fenerbahçe maçlarındaki parlak performansıyla da hatırlayacağınız Nemanja Matiç’in de eklendiği kadro, Premier Lig’in rezervler versiyonunda şampiyon olurken Gökhan Töre de attığı 4 golle dikkat çekti. Bu parlak performansı üzerine zaman zaman A takım kadrosuna da girmeyi başaran Gökhan Töre, o sezon Malouda’nın çok iyi performansı nedeniyle hep yedek kulübesinde kaldı.
    Kaderin cilvesi işte… Gökhan Töre’yi Chelsea’ye getiren Frank Arnesen bizzat Malouda’nın da Londra’nın Mavileri’ne gelmesinde kilit rol oynamıştı. Ancak o sezon sonunda Arnesen’in Chelsea’den ayrılması, Gökhan Töre’nin de kariyerinde yeni bir sayfa açılmasını sağladı. Sala, Mancienne ve Bruma gibi Chelsea altyapısında beraber forma giydiği gençlerle beraber Frank Arnesen’in kararı üzerine Hamburg’a giden Gökhan Töre, henüz 19 yaşındayken kariyerindeki 4. takıma imza atmış oldu.
    2011-12 Bundesliga’nın yıldızlarından biri
    Gökhan Töre, sadece Arnesen’in Hamburg’a getirdiği gençler arasındaki en başarılı performans gösteren oyuncu olmakla kalmadı. 2011-12 sezonunun Kasım ayının ortası itibarıyla Almanya Bundesliga’nın en başarılı dripling yapan oyuncusu Gökhan oldu. O dönem yakaladığı parlak form grafiğiyle sezon sonunda Bundesliga’da yılın oyuncusu seçilerek Borussia Monchengladbach’tan Dortmund’a transfer olacak olan Marco Reus’u bile başarılı dripling kategorisinde geride bırakmayı başardı.
    “Kış Ligi”nin yıldızı
    O sezonun ilk yarısı sonunda yani Almanların deyimiyle “Kış Ligi”nin (Hinrunde) bitiminde birçok Altın-Gümüş karmada kendisine yer bulan Gökhan Töre kısa sürede Hamburg taraftarlarının da en sevdiği oyunculardan birisine dönüştü. Hamburg’un en saygın ve aynı zamanda tirajı en yüksek gazetelerinden Hamburger Morgenpost okuyucuları tarafından “Kış Ligi”nde Hamburg’un en iyi oyuncusu seçildi.
    16 maçta 6 asist
    Göz dolduran, heyecan veren, taraftarları ayağa kaldıran driplinglerinin yanı sıra 16 maçta 6 asiste de imza atan Gökhan Töre, top tekniği ve dinamizmi kadar henüz 19 yaşında olmasına rağmen fazlasıyla yüksek olan özgüveniyle de yıldızını parlattı. Arnesen, Leverkusen’den Chelsea’ye geldiği döneme göre ortalarını fazlasıyla geliştiren Gökhan’dan dinamizmi, hızı ile daha da fazla şeyler beklediğini söylerken Chelsea’den sadece 1.3 milyon Euro’ya alındığının altını çizdi. (Ama bir dahaki transfer bonservis bedelinin % 50’si de Chelsea’ye gidecekti!)
    En kötü zamanda sakatlandı!
    Ancak ilk yarıda bir maç dışında tüm maçlarda forma giyen Gökhan Töre, Hamburg’un devre arası kampında menisküsünü yırtınca ameliyat olmak zorunda kaldı. Yaklaşık 2 ay forma giyemeyen Gökhan sakatlık döneminde teknik heyetle yaşadığı tartışmalarla gündeme geldi.
    Rubin’e gitmesi çok büyük hataydı!
    Sezon sonunda ise artık sakatlığının izlerini tamamen atlatıp Hamburg’da kaldığı yerden devam etmesi beklenirken sürpriz bir şekilde 4.5 milyon Euro’ya Rubin Kazan’ın yolunu tuttu. Tam da Hamburg’da kariyerinde parlak bir performans sergileyip yıldızını parlatırken Rusya Ligi’nde mücadele eden Tatar takımına gitmesi Almanya’daki otoriteler tarafından “Sadece daha fazla para için buradan oraya gitmesi büyük bir kariyer kumarı” olarak yorumlandı.
    Almanya’daki otoriteler fazlasıyla haklı çıktılar. Her şeyden önce Rubin Kazan, Hamburg’dan farklı olarak takım savunması sağlamlığı stratejisiyle oynayan bir takımdı. Gökhan Töre’nin ise kariyerinin başından beri en zayıf yönü, aşil tendonu olan takım savunmasına katkısının çok düşük seviyede olması. Eylül 2012’de Rubin’in Kuban’ı konuk ettiği maçın 38. dakikasında gördüğü kırmızı kart ise Gökhan’ın defansif defolarının üzerine tuz biber ekmiş, Rubin teknik direktörü Kurban Berdyev’in onu ilk 11’de hiç düşünmemesine sebep olmuştu.

    Türkiye Ligi için potansiyeli çok yüksek
    Rubin Kazan’da tüm sezon sadece 7 kez forma giyen bu maçların 5’inde de sonradan oyuna giren Gökhan, forma şansı azaldıkça konsantrasyonunu da kaybetti ve hiçbir şekilde adapte olamadığı Rusya Ligi’nde büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Ancak İbrahim Altınsay ve Önder Özen’in Beşiktaş kadro yapılanmasında hemfikir olduğu en önemli nokta olan son performanslarına göre değil de potansiyeline göre oyuncu transferi yapmak gerektiği bağlamında iki ustaya da katılmamak mümkün değil. Tam da bu noktadan yola çıkarsak kiralık olarak kadroya katılan Gökhan Töre çok olumlu bir transfer.
    Geçen sezon Beşiktaş’ın birçok maçta santrforun yanındaki iki kanatta iki sağ ayağı dominant oyuncuyla (Holosko ve Olcay) oynamak zorunda kalması Gökhan Töre’nin ince bilekli sol ayağını ekstradan değerli kılıyor. Çok sıkı bir Messi hayranı olan ve sık sık Arjantinli yaşayan efsanenin birebirlerde kullandığı adam geçme numaraları üzerine çalışan Gökhan Töre’nin safkan yetenekleri ve saha içi potansiyeli büyük bir kazanç.
    Zaman zaman topu alıp evine götürecek kadar çok topu ayağında tutan ve bu açıdan zaman zaman Quaresma ve Hasan Şaş’ı hatırlatan Gökhan Töre’ye göre mevkisinin en iyilerinden birisi Nani! Ve Gökhan da zaman zaman tıpkı Nani gibi oyun disiplininden fena halde kopabiliyor, takım savunmasını tamamen unutabiliyor. Bu noktada top Biliç, Önder Özen, Rak ve Dolu Arslan’da olacak.
    Gökhan’ın özellikle kondisyoner Rak yönetiminde bu yaz kamplarını çok iyi değerlendirip geçen sezon çok az oynamış olmanın yarattığı fizik-kondisyon dezavantajlarından kurtulması çok önemli. Biliç’in zamanında Kranjcar ve Rakitiç gibi savunmaya katkıyı angarya olarak gören iki ofansif oyuncudan nasıl takım savunmasına katkı aldırabildiğini görmüştük. Bu noktada da top Gökhan Töre’de. Gökhan Töre nasıl Beşiktaş için bir şans ise Beşiktaş da Gökhan Töre için daha büyük bir şans olarak gözüküyor.


    http://www.totemspor.com/yazarlar/ali-ece/buyuk-yerli-potansiyel-gokhan-tore-110713







  • Ben nedense bu çocuğun ikinci bir ''Okan Koç vakası'' olacağını düşünüyorum.
  • ben de başından beri ısınamadım bu adama.inşallah beni yanıltır beşiktaş kazansın ben yanılayım önemli değil.
  •  Büyük yerli potansiyel: Gökhan Töre


    Bu listeye Kagawa bile girememişti. Onun emsali Reus şuan Dortmundda ve o yıla bakarsak Töreden yaşı daha fazla. Bu adam Bundesligada devam etse büyük bir kulübe atacaktı kendini yazık etti kendine Rusyaya gitti.
  • altyapısı sağlam çokta genç herşey kendinde bitiyor çalışırsa çok iyi yerlere gelebilir bence.
  • Türkiyede her türlü iş yapar. Koy kanada arkana bakma.
  • Ya tutarsa mantığı. Aynı şeyler brezilyalı Dentinho içinde söylenebilir.
    inşallah tutar bu hayaller.
  • Fmde fena degildi. is ahlaki zayif gibi biraz yetenekli cocuk ama

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence devre arasında Holosko kiraya gider Gökhanın bonservisi alınır görürsünüz bu adama en az 4 yıl attırmak lazım 92 doğumlu şuana kadar bütün alt yapı milli katagorilerinde oynamış A milli olmuş Chelsea altyapılı Hamburg ve Kazan formaları giymiş 20 yaşında kariyer rekoru kırmış bir isim
  • Adam kıralık malıyetı yuksek degıl. Potansıyelı genıs. Tutarsa buyuk ıs yapar. Tutmassa zaten bonservısı bızde degıl. Bır yıllık ucretı bosa gıtmıs olur.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.