Şimdi Ara

Borsa hakkında genel geçer bilgiye ihtiyacım var.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
1
Favori
148
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba;


    1 senedir iyi kötü borsadayım. Ama sıradan ve küçük giren bir vatandaş olarak, benim düzeyimdeki tecrübeli kişilerin belli durumlarda nasıl hareket aldıklarını hala öğrenemedim. Bu yüzden net olarak sorup sizlerden sorularıma cevaplar rica ediyorum.


    Tabii ki cevaplarınızı yatırım tavsiyesi olarak almayacağım.


    1. Hedefi yüksek ya da iyi gördüğünüz, tavsiye aldığınız bir hisseye girdiniz. Ne kadar takip etmek gerekir? Sürekli düşüş gösteriyorsa ya da 5-6 ay hedefe yükselmeyip in-çık yapıp toparlamaya çalışıyorsa ne yaparsınız?


    2.Zararına hisse satılır mı, satılırsa zarar oranı ne olmalı? Bir oran varsa ve bunu kaçırdıysanız ve zarar daha da arttıysa hisseler yine de satılmalı mı yoksa beklenmeli mi?


    3.Bir firma hacmi yüksek yeni anlaşmalar yayınladığı halde neden düşüş gösterir ya da belirli bir barajı geçemez?


    4. Seçimden dolayı herkes borsada parası bulunanların "tokatlanacağını" söylüyor. Bu gibi dönemlerde ve ortamlarda genel geçer beklenti nasıldır?


    5. "Her ay belirli bir geliri borsaya yatır, onu orda unut." metasına genel bir tecrübeye sahip borsacı nasıl bakar, haklı bir tez midir?



    Cevaplarınıza şimdiden teşekkür ederim. Ben ne balina ne tahtacı olmaya çalışmıyorum. Anlık al-sat işleriyle de uğraşamam. Günlük belirli az bir zamanımı borsaya ayırıp hiper enflasyon ortamında paramı koruyup iyi kötü geleceğe yatırım yapmak istiyorum o kadar. Bu yüzden bilimsel ya da broker bilgilere değil genel geçer bilgilere ihtiyacım var...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HanKaĞaN -- 27 Mart 2024; 13:44:36 >







  • Güncel

  • Benimde borsaya girişim çok fazla olmadı. yaklaşık 1,5 yıl. edindiğim tecrübeler az da olsa aşağıdaki gibi, yanlışım varsa daha deneyimli arkadaşlar düzeltecektir. Benim yazdıklarımda dahil hiç bir öneriyi yatırım tavsiyesi olarak alma ve mutlaka finansal okur yazarlık edinip kendi kararlarını gönül rahatlığıyla ver.


    1. Önce hedefimi ve vademi belirlerim. Misal %20 yükseliş bekliyorum, vademde 1 ay. Sonrasında doğru alım noktasını tespit etmek gerekir. Bu da bana göre teknik analizle mümkün. Hissenin mevcut durumuna bakmak lazım. Trendi nedir, yükseliş mi düşüş trendi mi? Düşüş trendinde ise bir düşen kanal çizgisi çekerim tepelere değen. Bu çizgiyi yukarı kesip onay almadıkça işleme girmem alım yapmam, düşen bıçak tutulmaz. En kral hissede olsa düşeni kırması şart. Yoksa zaman kaybedersiniz ki paranın bir de zaman maliyeti vardır. Düşen kırıldıktan sonra (min. 2 gün üstünde kapatmasını yeğlerim. Sonrasında bir miktar alım yaparım. Yükseliş devam ediyorsa biraz daha eklerim. Ama alım yapmadan önce stop loss yani zarar kes noktamı belirlerim. Sonuçta yükselişin devam edeceği garanti değil. Alım noktamdan yine örnek veriyorum %5 düşerse pozisyonumu kapatırım gibi. Bu kişinin risk algısıyla alakalı bir oran, değişebilir. Aksi durumda yükseliş devam ederse, daha önce düşen trend çizgisini çektiğim gibi bir yükselen trend çizgisi çeker aşağı kırılmadıkça trendi takip ederim.


    2.Zarar kes seviyeni işleme başlamadan belirlersem ve disiplinli olarak uygularsam zararlarım sınırlı kalır. Zarar etmeden sadece kazanan dünya üzerinde yatırımcı yok, en başarılı olan bile zarar eder. Hiçbir hisse ile duygusal bağ kurmam, algoritmik işlemlerle al-sat yapan robotların başarısının ana nedeni duygusuz olmalarıdır.


    3.Eğer hisse ederinden fazla primlenmişse bu haberlere tepkisiz kalması normal. Çoğu zaman haber önceden belirli kesimler tarafından öğrenilebilir ve fiyatlanır. Haber herkese yayıldığında da zaten primlendiği için kar satışları gelip fiyat düşebilir veya tepki vermeyebilir. Bazende tahtacı denen hissede söz sahibi olan bir yatırımcı fiyat yükselmeden daha fazla hisse toplayabilmek için al-satlarla fiyatı baskılar ve lot sayısını arttırır, zamanı geldiğinde de fiyatı yukarı sürer. Bu genelde sığ hisselerde olur, yani piyasadaki hisse sayısı az olan şirket hisselerinde.


    4.Bunun için borsanın geçmiş performanslarına ve seçim sonrası performanslarına bakmak lazım. Şirketi doğru seçtiysem ve doğru yerden aldıysam eninde sonunda hisse ederine gidecektir. Seçtiğim hisse yanlışsa, maliyetim yüksekse, zamanlamam yanlışsa sonuçlar beklediğim gibi olmayabilir.


    5.Trade etme beceriniz ve öğrenme niyetiniz yoksa bence uzun vadeli yatırım en doğru seçimdir. Finansal okur yazarlığınız yoksa hisse alıp biriktirmek yerine bu işi profesyonellere bırakıp fon alabilirsiniz. Teknik analiz, gündem, haber takibi vb. ile uğraşamam diyorsanız sizin için uğraşan fon yöneticileri var. Birkaç fon belirleyip fon sepeti oluşturun. Aylık düzenli alımınızı yapın, her türlü enflasyon üzeri getiri sağlarsınız.


    Eğer uzun vadeci iseniz kısa vadeci borsacıların yorumlarından uzak durun, onlar kısa vadeye göre yorum yapar ve yanıltabilir. Uzun vadeli yatırım yapan birçok hesap var Youtube'da, onların deneyimlerini dinleyebilirsiniz.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.