Şimdi Ara

BİLGİSAYAR AÇILMIYOR BİOSA GİREMİYORUM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
3.826
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar 2 gün önce forumdan bir arkadaştan 1 TB HDD aldım getirdim makinama taktım. 3*500 gb makinamda da HDD vardı HDD formatladım 3*500 içindeki bilgileri 1 TB HDD içerisine aktardım. sonra bu 2 * 500 HDD raid yapmak için biosa girdim raid olan bölümleri işaretledim f10 bastım ve tekrar windows açıldı raid yapamadım... sonra bilgisayarı kapattım.
    Anakartım Asus p5e3 deluxe, ekran kartım sapphire 4870 *2. elimde asus cpu fanı vardı sökmüşken hem temizlik yapayım hemde cpu fanını takayım dedim. Anakartı hepsini söktüm bayağı bir tozlanma olmuştu elektrik süpürgesi ile içerisini ve kartın üzerindeki tozları çektirdim. CPU fanını güzelce dışarıda iken taktım. sonra sırası ile hepsini teker teker taktım. fakat hiç bir ses yok makinada. açılıyor fanlar çalışıyor ekran kartı fanı çalışıyor ekrana hiç görüntü gelmiyor bios pilini çıkarttım ses yok ramleri çıkarttım ses yok ekran kartını çıkarttım fanlar çalışıyor fakat yine hiç bib sesi gelmiyor sorun neden olabilir yardım ederseniz sevineceğim hayırlı günler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bensende -- 19 Nisan 2009; 13:12:29 >







  • bios hata seslerını duyabılmen ıcın kasa speaker ını doğru yere taktığına emın ol
  • herşey doğru yerinde sadece en son biosa raid komutu verdim ondan sonra söktüm birdaha açılmadı
  • anladığım kadar sistemde iki tane ekran kartı var bunların arasındaki cross kabloyu taktınmı veya ekstra güç isteyen bi model olabilir
    o kabloya da bi bak
  • yok hocam tek ekran kartım var 4870 x 2
  • Öncelikle anakart üzerinde, yanında PC_SPKR veya SPKR benzeri bir yazı bulunan pinleri bul. Bunlara takılı olan küçük bir hoperlör var mı kontrol et. Söz konusu hoperlör 4-5cm bir kablo ve ucundaki yaklaşık 2cm çaplı mini dijital hoperlör (buzzer) şeklinde de olabilir, daha uzun bir kabloyla kasanın ön paneline gizlenmiş daha büyük çaplı (5cm kadar) bir analog diyaframlı hoperlör (pc speaker) de olabilir. Bu yerine takılıysa ses almamanın tek açıklaması anakartın yanmış olması olabilir. Temizlik sırasında yaptığın hatalı bir montajdan kaynaklanabilir.

    Yapacağın ilk iş şu anda makina açıkken kasada akım olup olmadığını kontrol etmektir. Kontrol kalemi ile bakabilirsin. Akım varsa geçmiş olsun... Bir sonraki adım bilgisayarı uzay kasa çalıştırıp kontrol etmendir. Her şeyi sök, ne varsa! Aşağıdaki aşamaları sırayla gerçekleştir:

    1) Ahşap yüzeyli bir masa üzerine anakartı koy. İşlemci yuvasındaki pinlerin hiçbirinin azıcık bile olsa eğilmemiş olduğunu onayla.
    2) İşlemciyi yerine dikkatlice tak
    3) İşlemci soğutucusunu tak
    4) PSU'yu anakarta bağla
    5) Buzzer tak
    6) Anakart üzerindeki PWR pinini bulup bir nornavida değdirerek kısa devre ile çalıştır (düzkontak)

    --------
    Herhangi ses alıp almadığını kontrol et. Ses almıyorsan ve buzzer'ı doğru yere taktığına eminsen sorunun buzzer'da olma ihtimali çok düşüktür. Kolay bozulacak bir cihaz değil zira çok basit bir devre elemanıdır buzzer. Dolayısıyla anakartın bozulmuş olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Durum buysa devam eden adımları uygulamana gerek yoktur.
    --------

    7) Varsa anakart üzerindeki ekran bağlantısına monitörü bağla. Makinayı aynı şekilde açıp herhangi görüntü alıp alamadığını kontrol et.
    8) Üstteki adım sonucunda görüntü alabiliyorsan monitörde sorun yoktur, ekran kartında olabilir.
    9) Ekran kartını takıp monitörü ekran kartına bağla. Makinayı aç. Görüntü alabiliyorsan anakartta, monitörde, işlemcide, ekran kartında, sorun yoktur.
    10) Ramlerden birini tak. Üstteki adımları tekrarla. Görüntü alabiliyorsan o ram'de sorun yoktur. Ram sayısını arttırıp her adımda görüntü alıp alamadığını kontrol et.
    11) HDD tak. Görüntü alabiliyorsan HDD'de de sorun yoktur.
    12) Anakartı kasaya geri takıp bağlantıları dikkatlice yap. Görüntü alıp alamadığını kontrol et.


    Şu anki durumdan anladığım kadarıyla anakartın yanmış. Raid yaparken az karşılaşılan bir durum değil.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thunderwatcher -- 19 Nisan 2009; 23:39:32 >




  • thunderwatcher arkadaşım demiş olduğunuz bütün işlemleri teker teker sırası ile yaptım fakat bir sonuç alamadım yine aynı problemi yaşadım ayrıca boardın alınmış olduğu arena bilgisayar firmasına götürdüm sabah bilgisayarda barkodu uygulamasında görünmedi fatura istediler fatura ibraz edemeyeceğimi söyledim birşay yapamayacaklarını söylediler ne yapabilirim yardım ederseniz inanın çok sevineceğim şimdiden çok teşekkürler
  • öncelikle ramleri sökün açmaya çalışın hata sesi vermiyorsa işlemciyi sök ve yerine düzgün oturttur sonra ramleri tak
  • quote:

    Orjinalden alıntı: adem81

    öncelikle ramleri sökün açmaya çalışın hata sesi vermiyorsa işlemciyi sök ve yerine düzgün oturttur sonra ramleri tak



    dediğinizi yaptım fakat olmadı :((( yardımınız için yinede teşekkürler
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.