Şimdi Ara

Çin, ABD’yi geçerek 2030’da Mars örneklerini Dünya’ya getirmeyi hedefliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
244
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çin, ABD’yi geçerek 2030’da Mars örneklerini Dünya’ya getirmeyi hedefliyor
    Çin'in Ay Keşif Programı'nın baş tasarımcısı, ülkenin Kızıl Gezegen’den Dünya'ya toprak örnekleri getirme yarışında ABD’yi geçebileceğini öngörüyor. Çin Ay Keşif Programı'nın baş mimarı Wu Weiren'e göre Çin, bu hedefi gerçekleştirmek için 2030 yılı civarında Tianwen-3 uzay aracını fırlatacak.



    Çin, ABD’yi Mars’ta geçmeyi hedefliyor



    Çin Ay Keşif Programı'nın yanı sıra yeni kurulan Derin Uzay Keşif Laboratuarı'nın direktörü olan Wu, "Dünya çapında kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, Mars'tan numune gönderen ilk ülke olmamız bekleniyor" ifadelerini kullandı. Böyle bir öngörüyü açıkça dile getiren ilk üst düzey Çinli uzay yetkilisi olan Wu, Çin'in dünyanın ilk Mars numune laboratuvarını inşa etmek üzere bir proje planlamaya başladığını da açıkladı.



    Ayrıca Bkz.Mars'ın yüzeyinde “örümcek” benzeri tuhaf şekiller tespit edildi



    Çin ve ABD, Güneş Sistemi'nde yaşamın var olabileceği birkaç yerden biri olan Mars'a yumuşak iniş yapan tek iki ülke ve bu da Mars'ı keşif için önemli bir hedef haline getiriyor. NASA ayrıca Mars'taki numuneleri 2030 yılı civarında Dünya'ya getirmeyi umuyordu. Bilindiği üzere Perseverance keşif aracı halihazırda gezegenin yüzeyinde alınmayı bekleyen tüplerde bir dizi örnek toplamış durumda. Ancak bu programın tahmini maliyeti geçtiğimiz haftalarda 4 milyar dolardan 11 milyar dolara yükseltildi ve Mars Sample Return (MSR) görevi şimdilik belirsizliğe gömüldü. Yapılan bağımsız araştırmalara göre NASA, gerekli bütçeyi sağlayabilse bile örneklerin 2040 yılına kadar Dünya'ya getirilmesi beklenmiyor. Şimdilerde NASA, Mars toprağını Dünya’ya getirmenin ucuz bir yolunu arıyor.



    Çin, Mars’ta yeni bir oyuncu



    Çin, ABD’yi geçerek 2030’da Mars örneklerini Dünya’ya getirmeyi hedefliyor
    Çin’in hedefler iddialı olsa ülkenin Mars tecrübesi oldukça yakın geçmişe dayanıyor. Öte yandan NASA’nın Mars keşfi elli yıl önce başladı. Viking 1 ve Viking 2 uzay araçları 1976 yılında Kızıl Gezegen'e inen ilk uzay araçları oldu. Daha sonrasın Sovyetler Birliği ve Avrupa Uzay Ajansı'nın iniş denemeleri olsa da bunlar başarısızlıkla sonuçlandı. Çin ise Tianwen-1 uzay aracı 2021 yılında gezegenin yörüngesine bir yörünge aracını başarıyla yerleştirdi. Aynı görevde Mars yüzeyine bir iniş aracı ve keşif aracı da indirildi. Çin ayrıca 1972'de Apollo döneminin sona ermesinden bu yana geçen 50 yıl içinde Ay'dan toprak örnekleri getiren tek ülke.




    Kaynak:https://interestingengineering.com/space/china-sets-2030-target-to-overtake-us-in-mars-sample-mission-space-official-says







  • Space x,Blue origin vs gibi özel girişimler Abd'nin uzay yarışında hala bir şekilde var olmasını sağlıyor iş Nasa ya kalsa bırakın Çin'i Hindistan ve Japonya bile çok rahat nal toplanır Abd ye

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • eğer bu olursa uzay yarışı yeniden başlar ABD ile rekabet etse gerçekten keşke

  • Uzay da baya gerideyiz. Savaşlar olmasa bilim çağ atlayacak her alanda .

    Çin olayına savaş olmadığı sürece Amerika için pozitif yönde katalizörlük etkisi olacaktır. Savaşmak yerine SAV-aşmak bilim aşkıyla SAV-aşmak yeğdir .

  • Gelecek uzayda

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gezegenler arası yolcuk başlamadan öleceğim için çok üzülüyorum

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yeni soğuk savaş ÇİN ve ABD.

  • Çin tamam da Hindistan bile 2000 li yıllardan beri bu işlerle uğraşıyor biz harbiden geri geri gidiyoruz, diyanet başkanı 15 milyona araç alıyor keza en çok harcama yapan kurum kendileri, yani ay uzay vs bu tarz araştırmalara yatırım her türlü çıkar ama ULEMA ekipleri salmadı yakamızı..

  • çok isen az görün, az isen çok görün. sun tzu.

    abd çok görünüyor. çin az görünüyor. çin abd yi zaten geçti.

  • Geçer, çünkü ABD tıkandı artık. Bitti onun işi.

    Çin yükselen yıldızdır.

  • smart1978 kullanıcısına yanıt
    SAV - " L " aşmak yani?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V4LKyR -- 29 Nisan 2024; 11:51:26 >
  • lütfen calvin olmasın lütfen calvin olmasın lütfen calvin olmasın

  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt

    Çin'in uzay yarışındaki avantajı kendisini savaşlardan uzak tutması ve bu sayede potansiyelde uzay araştırma programlarına daha çok kaynak ayırabilecek oluşu. ABD ise öyle değil. Ukrayna-Rusya ve İsrail-Filistin açmazlarında sıkışmış vaziyette, üstüne bir de askeri bir uzay gücü oluşturmaya çalışıyor. NASA'nın da benzer bir örnek getirme projesi mevcut ama onlar bütçe sorunları ve maliyetlere ilişkin politik baskılardan dolayı bu konuda o kadar umutlu değiller. Çinliler örnek getirirken NASA çağdaş kemer sıkmacı ama militarist Amerikan politikaları nedeniyle yerinde sayabilir. Çinliler de askeriyeye yatırım yapıyorlar ama kesinlikle Amerikalıların abarttığı veya yaygara kopardığı bir seviyede değil. Enerjilerini esas olarak iktisadi ve teknolojik hakimiyete kanalize etmiş haldeler, işte kuantum bilgisayarlar, otomotiv ve akıllı telefon gibi sektörlerde liderliğe oynama, robotik ve yapay zekada Batılı rakiplerini yakalamaya çalışma vs - ki akıllıca olan bu.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.