Şimdi Ara

Akıllı Evler ve Home Assistant

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
6
Favori
1.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Standartları hala tam oturmamış olmakla birlikte, halk arasında "Akıllı Ev", teknik bilgili insanlar arasında "Ev Otomasyonu"olarak geçen bu konu özellikle Avrupa'da oldukça yayılmış olmakla birlikte, ülkemizde yeni yeni kişisel merak ve konut satışlarını artırmak için pazarlama esaslı kullanılmaktadır. 3-4 yıldır amatör olarak bu işle ilgilenmekle birlikte, kendi adıma bildiğim kadarını sizlerle paylaşmak istedim, tabii ki siz değerli üyelerin katılımı ve bilgi birikimlerinden faydalanmak bu konuda en önemli unsur olacaktır...

    Bu konu başlığı hem yeni başlayanlar, hem de aktif olarak bu konuyla lgilenenler için düzenlenmiştir, o nedenle hem genel hem de detaylı bilgiler bir arada yer alabilir.

    Genel Bilgi olarak 3-4 ana başlıkta belirtmek gerekirse:

    A. AĞ STANDARDI:
    Mevcut durumda birçok ev otomasyonu haberleşme standardı bulunmaktadır. Bunların kendş içlerinde birçok avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Yeni başlayanlar için tüm otomasyon ağınızı tek bir standart olarak belirleyebileceğiniz gibi, eynı ev içinde birçok değişik standardı kullanan cihaz da kullanabilirsiniz. Ama şunu belirtmekte fayda var, ne kadar çok değişik standart kullanırsanız işler o kadar komplikeleşir ve iş sizin teknik bilgi ve becerinize kalır. Sonoff ve Shelly markası bunda en öne çıkanlardır.
    1. WiFi: Elektrik-Işık anahtarı, elektrik prizi, akıllı asistan vb. gibi bir çok ürün vardır. Ortak özellikleri hepsinin WiFi üzerinden kablosuz olarak haberleşebilmesidir. Her cihazın kendi IP adresi vardır. Avantajı kolay kurulum yapılabilmesi, dezavantajı ise mesh yapıya uyumlu olmamasıdır. Mesh yapı derken, cihaz modem-router ile direk iletişim kurmalıdır, cihazlar kendi arasında iletişim kuramaz; router üzerinden haberleşmelidir. Bu nedenle ev içinde routera uzak bir noktada kalırsa haberleşme problemleri yaşayabilir. Bir WiFi yansıtıcı ile çözüm bulunabilir.
    2. ZWave: Lisanslı bir üründür.Kablosuz haberleşir ve WiFi frekansı yerine 868MHz üzerinden kendi frekansında yayın yapar. HEr kıta için ayrı bir frekans kullanır, o nedenle sadece Avrupa için üretilen cihazlar Türkiye'de çalışabilir. Kendi özel hub'ına ihtiyaç duyar. Avantajları mesh yapısına sahip olması, yani elektrikli olan cihazlar kapsama alanında birbirleriyle de haberleşerek (Pilli olanlar mesh değildir) her cihazı bir yansıtıcı olarak kullanabilirler. Bu nedenle ne kadar çok elektrikli ZWave kullanırsanız o kadar performans artar. Dezavantajı oldukça pahalı olması ve kurulumunun zor olmasıdır. Hemen her tür anahtar ve sensörü vardır, ayrıca çoğu cihaz elektrik tüketimini de ölçebilir.
    3. Zigbee: Philips Hue'nun ve Xiaomi Akıllı Ev'in kullandığı sistemdir. Aynı ZWave gibi mesh yapısına sahiptir. ZWave'e göre daha ucuz olmasına rağmen çeşitliliği çok fazla yoktur. Açık kaynak kodu kullandığı için kurulumu daha basit ve hub olasılığı daha yüksektir. 2.4 GHz WiFi frekansından yayın yapar ancak WiFi ağında görünmez ve IP yapısı yoktur.
    4. Insteon: Eski bir sistemdir, öncelikle Amerika pazarına uygulanmış daha sonra Avrupa'ya açılmıştır. Powerline ve kablosuz iletişim kullanır, çok tavsiye etmiyorum.
    5. KNX: Tek bir bus line kullanan kablolu bir sistemdir, genellikle yen evlerde kullanılır. Piyasada akıllı ev diye pazarlanan yeni evlerin çoğunda bu bulunur. Pahalı bir sistemdir. Mevcuttaki eve uygulanması zordur zira yeni kablo çekilmesi gerekir. Ama daha kurumsaldır.
    6. Kendin yap: DIY çözüm diye de adlandırılan bu sistemde iş kulanıcının kendi elektronik bilgisine dayanır. En ucuz yöntemdir, kablolu ya da kablosuz çözümler bulunabilir. Bunun için en çok kullanılan sistemler Arduino, Raspberry Pi, NodeMCU, ESP8266 gibi elektronik cihazlardır. Bu sistemde kendi çözümünüzü bulabileceğiniz gibi,www.mysensors.com'daki gibi yazılımları daha önceden yapılmış sistemler de kullanılabilir. En ucuz fakat en az kurumsal çözümdür.

    B. AKILLI EV YAZILIMI:
    1. Sistem bazlı çözüm: Satın alınan her hazır çözümün mutlaka kendi akıllı telefon uygulaması vardır. Eğer tek sistem alıyorsanız bu fazlasıyla yeterlidir, ancak birden fazla değişik sistem kullanıyorsanız başağrısı yaratmaya başlar. Zira her cihaz için ayrı bir uygulama kullanmak ve bu cihazların kendi arasında haberleşememsi problem yaratır. Genele baktığınızda hepsinin ortak noktası aç-kapa yapabilmesi ve otomasyon kuralları belirlenmesidir. Eğer sadece evde Philips Hue ürünleri kıllanıyorsanız Hue aplikasyonu her işi halleder, ama yanında Netatmo, Xiaomi, Sonoff vs kullanıyorsanız elinizde bir sürü birbiriyle haberleşemeyen uygulama olur.
    2. Kurumsal çözüm: Google Home, Apple Homekit, Fibaro Homecenter vb. şirket çözümleridir. Avantajı profesyonel destek olması, dezavantajı ise belirli bir cihaz kesimine hitap etmesidir. HEr marka ve ürünle uyumlu değildir.
    3. Açık kaynak kodlu çözümler: Home Assistant, Domoticz, openhab gibi bu işin meraklıları tarafından desteklenen çözümlerdir. Hepsinin kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Destek hemen hemen tamamen ingilizce forum sitelerindedir ancak meraklıları çok yardımseverdir. Kendi tecrübelerime göre domoticz en kolay kullanımlı ve en az stabil olanı, openhab daha tenik beceri gerektiren, home assistant ise en çok teknik beceri gerektiren ve en stabil çalışanıdır.

    C. MEVCUT EV, İNŞA EDİLMEKTE OLAN EV:
    Çok iyi planlama gerektiren bir konu. Eğer eviniz yeni inşa ediliyor ise tüm ışık anahtarlarına nötr kablo çekilmesi, tüm odalara network hattı çekilmesi, tüm kapı,pencere ve odalara alarm kablosu çekilmesi avantaj olur. Kullanmasanız bile ilerisi için kırıp dökmenin önüne geçer. Kablolu iletişim her zaman için kablosuza göre avantajlıdır. Eğer eviniz mevcut ev ise iki çözüm var:
    1. Kablosuz haberleşme: Zigbee, wifi ya da ZWave ürün kullanacaksanız, her noktada faz ve nötr elektrik kablosu olmasına dikkat edin, hemen hemen hiçbir ışık anahtarında nötr olmamasına rağmen, anahtarın üzerindeki buvattan ekstra bir nötr kablo çekilmesi başağrısı olsa da çok zor değil.
    2. Kablolu haberleşme: Ya elektrik hatlarını kullanan Pwoerline adaptörler, ya da kırıp dökme gerektiren yeni kablo çekilmesi, Ev badana yapılacaksa badanadan hemen önce bu çözüm uygulanabilir.

    Bir sonraki mesajımda Home Assistant yapısını anlatacağım.







  • Yabancı platformlarda karşılaştırmaların sonucunda openHAB daha iyi denilmiş.

    Bende Home Assistan kullanmaya yeni başladım inşallah çözerim :)

  • merhabalar,kendi akıllı evimi yapmak için rasperry pi 4 2 gb aldım şimdide sisteme dahil etmek için zigbee ürünlere ihtiyacım var bir çok kaynakta şu ürünü gördüm: https://www.hepsiburada.com/sonoff-zigbee-3-0-usb-dongle-plus-usb-stick-zbdongle-e-p-HBCV0000471YIW?ftid=fki7o3rc2ak06uug&magaza=Miabella%20Home&url_src=ios-product-detail fakat bu ürün sadece sonoff ürünlerini mi çalıştırır yoksa zigbee protokolü olan tüm ürünleri çalıştırır mı ? yardımcı olursanız sevinirim.



    not:akıllı ev sistemi ile ilgili tavsiyelere açığım





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.