Şimdi Ara

Ubuntu kurulmamakta ısrar ediyor.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İyi forumlar herkese. Hp Pavilion serisi bir laptopum var. Belirli aralıklarla hep linux kurmaya çalıştım ama neredeyse her zaman kurmaya çalıştığım her dağıtımda sorun yaşadım. Şimdi ise gene halihazırda Windows 11 kurulu olan laptopun yanına Ubuntu'yu kurmak için niyet ettim. Windows içerisinden kullandığım ssd diskimden 50GB'lık boş alan ayırdım ve kuruluma geçtim. İlk dil seçme ekranına kadar sorun yaşamıyorum. Ancak ordan sonraki neredeyse her sayfada tek tek çeşitli sorunlar yaşadım. Yazı uzun olmasın diye tek tek anlatmak yerine çözmek için yaptığım adımları yazacağım. Secure boot özelliğini kapattım, legacy modunu aktif ettim, Ubuntu'yu safe mode ile açmayı denedim. Sonuç olarak en fazla disk seçim ekranına kadar gelebildim bu uğraşlarım sonucunda. Ancak o ekranda da takılı olan disklerim bir türlü yüklenemedi. En son sinirlenip bir de linux mint cinnamon sürümünü kurmayı denedim. Onda da çeşitli sorunlar yaşadım ve çözebildim kadar çözüp burada da en fazla kuruluma geçebildim. Geçebildim ama o kurulum bir türlü tamamlanmadı. Yani linux mint'i de kuramadım. Son olarak bundan 1 yada 1.5 ay önce sisteme sadece Ubuntu'yu zar zor kurmayı başarmıştım. Ancak sistemde en küçük bir şeye tıkladığımda donuyordu ve ben güç tuşundan kapatmadığım müddetçe hiç düzelmiyordu. Onun haricinde de Ubuntu kurulu iken fan hep tam kuvvet çalışıyordu. Şimdi asıl istediğime geliyorum. Windows 11 işletim sisteminin yanına Ubuntu'yu kurmak istiyorum. Ancak yazdığım üzere bir türlü beceremedim. Nasıl bir yol önerirsiniz? Her türlü tavsiyeye açığım. Şimdiden teşekkürler.







  • USB live OS yapıp çalıştırmayı deneyin birde. Belki kurumlum için ayırdığınız miktar yetmiyordur. Bu şekilde usb üzerinden boot olup çalışırsa sistemde başka sorunlar olabilir.

  • Linux dağıtımlarının çoğu kurulum yapmadan önce live usb modunda açılır. Live usb modundayken wifi, ses kartı, kamera vb. denemek istediğiniz herşeyi deneyebilirsiniz. Ubuntu'da bunu yapmak için kurulum ekranı ilk karşınıza geldiğinde "Try Ubuntu" seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Live usb modunda işletim sistemini deneyip görebilirsiniz, bilgisayarınızın uyumlu olup olmadığını. Live usb modunda açıldığında wifi, ses kartı, touchpad vs. herşeyi deneyin. Eğer bir sorun varsa sebebi donanım uyumsuzluğu olabilir. Birde donmalardan bahsetmişsiniz, donanım ve sürücü uyumsuzluğu dışında sisteminiz ubuntu'yu çalıştırmak için yeterli olmayabilir. Bu durumda Xubuntu(ubuntu'nun xfce versiyonu) gibi daha az sistem gereksinimi isteyen bir dağıtımı tercih etmeniz daha iyi olabilir.


    Birde Windows ile linux'u dual boot olarak kullanırken Windows'un fast startup özelliğinide kapatmanızı tavsiye ederim çünkü açık kaldığında linux'de donanım sorunları çıkabiliyor.





  • Donanım detayı vermemişsiniz. Onları yazarsanız daha isabetli yardımda bulunma imkanımız olabilir.
    İşlemci, varsa ekran kartı, RAM gibi...
    Ubuntu'dan vazgeçip LMDE (Linux Mint Debian Edition) kurabilirsiniz.
    Kurulumdan önce gelen grupta güvenli mod yerine uyumluluk modu (compability mode) seçerek devam edin.
    Kurulum tamamlanırsa ilk açılışı da uyumluluk modunda yapın.
    Depoları güncelleyip tüm güncellemeleri yapın.
    Sürücü yöneticisinden sahipli sürücüleri yükleyip bilgisayarı yeniden başlatın.
    Bunlardan sonra artık normal modda açabilirsiniz.
    Fan için uygulama var. BIOS'tan da yüksek fan ayarı kapatılabilir.
    Not: EFI modunda çekirdek güncellemelerinden sonra Grub'dan Windows siliniyor. Elinizde hazır Linux Mint USB'si hazır bulunsun. Onunla Grub'u onarmak gerekiyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi WmLord -- 3 Ekim 2023; 10:33:40 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.