Şimdi Ara

Şeffaf güneş hücrelerinde verimlilik rekoru kırıldı: Bir gün evinizin penceresine gelebilirler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
1.429
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Şeffaf güneş hücrelerinde verimlilik rekoru kırıldı: Bir gün evinizin penceresine gelebilirler
    Boyaya duyarlı güneş hücreleri (DSSC, DSC ya da DYSC) bir süredir hayatımızda olsa da genel kullanıma ne yazık ki ulaşabilmiş değiller. Maliyet konusunda avantajları olmasına rağmen verimlilik noktasında yeterli olmamaları büyük bir eksik konumundaydı. Yapılan yeni araştırma ise boyaya duyarlı güneş hücrelerini artık verimli bir hale getiriyor.



    Ayrıca Bkz.İzmir'de kurulacak güneş paneli üretim tesisine devletten 7.62 milyar TL destek



    İsviçre'deki Swiss Federal Institute of Technology Lausanne’de (EPFL) bulunan bilim insanları yeni bir tür boyaya duyarlı güneş hücresi geliştirdiklerini duyurdu. Yeni güneş hücresinin büyük ölçüde geliştirilmiş verimliliği, yaygın olarak kullanılmaya başlanmasının önünü açabilir. Böylece temiz enerji olarak güneş enerjisi kullanımında alternatif uygulamalar da artmış olacak.



    DSC'lerin kullanım alanı oldukça geniş



    Şeffaf güneş hücrelerinde verimlilik rekoru kırıldı: Bir gün evinizin penceresine gelebilirler
    Grätzel hücreleri olarak da bilinen boyaya duyarlı güneş hücreleri, 1988’de Brian O'Regan ve Michael Grätzel tarafından düşük maliyetli alternatif bir güneş hücresi olarak icat edildi. Boyaya duyarlı güneş hücrelerinin panelleri şeffaf olduğu gibi üretimleri de diğerlerine göre daha ucuz. Birden fazla renkte üretilebilen bu hücreler halihazırda Swiss Tech Convention Center gibi cam cepheli bazı binalarda kullanılmakta.



    Ayrıca DSC panellerinin esnek olacak şekilde de üretilebiliyor olması onları, taşınabilir elektronik cihazlara ve IoT sistemlerine uygun hale getiriyor. Mevcut boyaya duyarlı güneş hücreleri,ticari olarak büyük ölçekte satılıyor olsa da şimdiye kadar güneş ışığını enerjiye dönüştürmede geleneksel güneş panellerinden daha az verimliydi.



    Verimlilikte rekor kırıldı



    Şeffaf güneş hücrelerinde verimlilik rekoru kırıldı: Bir gün evinizin penceresine gelebilirler
    Bilim insanlarının yapmış olduğu son geliştirmelerle birlikte bu verimlilik sorunu da ortadan kalkmış gibi görünüyor. EPFL ekibi, simüle edilmiş güneş ışığı altında verimlilik oranını ilk kez yüzde 15,2 seviyesine çıkararak rekor kırmayı başardı. Aynı zamanda 500 saatten uzun süren test şartlarında yeni DSC’nin operasyonel kararlılığını da koruduğu kanıtlandı. Ek olarak ortam ışığı altında aktif alanı 2,8 cm2'ye çıkararak, güç dönüşüm verimliliği yüzde 30,2’ye de çıkartıldı.



    Araştırma ekibi, "Bulgularımız, yüksek performanslı DSC'lere kolay erişimin yolunu açıyor ve enerji kaynağı olarak ortam ışığını kullanan düşük güçlü elektronik cihazlar için umut verici beklentiler sunuyor.” açıklamasında bulunuyor. İlerleyen dönemlerde boyaya duyarlı güneş hücrelerinin yaygın olarak evlerin pencerelerinde, gökdelenlerde veya seralarda kullanıldığını görebiliriz. Son olarak projenin finansmanının Avrupa Birliği Horizon 2020 programıyla sağlandığını belirtelim.




    Kaynak:https://www.techspot.com/news/96467-low-cost-solar-cells-reach-new-efficiency-record.html







  • Mutlaka kullanım alanı olacaktır ve fayda sağlayacaktır ama penceremizde bunu kullanmanın faydadan çok zararı olur. Pencerelerimiz içeriye ışık almak için varlar ve boyutları da ışık ihtiyacımızla orantılı. Buraya konulacak panel ne kadar şeffaf da olsa cam gibi değil, sebep olacağı karanlığı lamba yakarak telafi edersek zarar olur. Pencere yerine dış cephede bu tip çözümlere gitmek daha akılcı olur.
  • Tüm dünyaya yararlı olması için uzun yıllar gerekebilir fakat neticede çok iyi ve yararlı bir gelişme. Keşke çok hızlı yaygınlaşsaydı.

  • Herkesin müstakil çatısı yok. Çoğu apartman dairelerindekiler için verimlilik artarsa işe yarar.

  • Mutlaka kullanım alanı olacaktır ve fayda sağlayacaktır ama penceremizde bunu kullanmanın faydadan çok zararı olur. Pencerelerimiz içeriye ışık almak için varlar ve boyutları da ışık ihtiyacımızla orantılı. Buraya konulacak panel ne kadar şeffaf da olsa cam gibi değil, sebep olacağı karanlığı lamba yakarak telafi edersek zarar olur. Pencere yerine dış cephede bu tip çözümlere gitmek daha akılcı olur.

  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Balkon camlamalar 😉

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Radiant energy diye bir kavram var ! güneşten gelen direk elektrik akımı anlamına geliyor. işte bunu toplayan direk enerjiye çeviren projelere yüklenilse dolunayın bile olmadığı akşamlar karanlıkta kalmayacaksınız !

  • ProjectMan kullanıcısına yanıt

    İnsanlar, "güneş panelleri sadece gündüz ..." vs diyor ama

    büyük resme baktığında çok saçma.


    Onlarca farklı enerji depolama sistemleri var, kullanılır olur biter.

  • Malum zihniyet: GEÖTV (Güneş Enerjisi Özel Tüketim Vergisi) hayırlı olsun. Sen nasıl elektrik şirketlerini zengin etmezsin de güneşten yararlanırsın! Ver bakalım vergisini.

    Umarım yakın zamanda yaygınlaşır çünkü çok güzel bir gelişme. Atık konusunda da geri dönüşüm oranını arttırırlarsa çok daha güzel olur. Keşke 5 sene içerisinde inanılmaz yaygınlaşsa.

  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Sauron reis, senin karanlığı sevmen lazım.
    Max Nick mesaj uyumsuzluğu 😁

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Darklord Sauron kullanıcısına yanıt
    Hocam duvardaki prize bu güneş hücrelerinden elektrik gelmiyor ve bilim fantezi uygulamar dışında hiç gelmeyecek. Duvardaki prize elektrik termik santral veya rüzgar çiftliğinden de gelmiyor. Demo amaçlı gelebilir belki ancak 7x24 milyonlarca bina işyeri sokağın elektriği, santralde kömür veya d.gaz yakarak, rüzgar çiftliğinden rüzgar eserek geliyor olamaz. Elektrik tüketimi her yıl artıyor fakat elektrik üretimi yine yetiyor. 7x24 yüzlerce megawatt üreten termik santral hiç mi bozulmaz, esen rüzgar hiç mi durmaz? Kışın ve geceleri güneş zaten yok. Ama duvardaki prizde elektrik hep var. Bu işte bir oyun olmalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    bence yorumunuzu silin. utanç verici çünki.

  • scapegoat111 kullanıcısına yanıt
    enerji alanında birçok aldatmaca var.

    2010'larda Almanya Kuzey Afrikaya yüzbinlerce km2 güneş paneli kuracak, Akdeniz altından kablolarla iletecek, Almanya elektrik ihtiyacının yarısı oradan karşılanacak haberleri çıkmıştı. Örneğin o bir aldatmacaydı. Öyle bir tesis hiç kurulmadı. Kurulsa bile, elektrik Akdeniz altından kablolarla iletmek, Alp dağlarını aşarak Almanyaya getirmek ne kadar mümkün olabilir? Hadi mümkün oldu diyelim, Afrika'da güneş hiç batmıyor mu. Güneş battığı zaman Almanya elektriginin yarısı bataryadan karşılanabilir mi, her gün, yıllar boyu hangi batarya öyle bir yüke dayanabilir velev ki güvenilir olabilir?

    rüzgar türbinindeki aldatmacayı ise gözlerinizle görebilirsiniz. rüzgar esmiyor, türbinler 7x24 dönüyor belli ki içinde türbini döndüren bir motor var, o motorla türbin dönüyor sonra "2 MW elektrik üretiyor" denilyor. Motorla döndürülen bir türbin, elektrik üretebilir mi? Türbinleri "burada elektrik üretiliyor" izlenimi için inşa ediyorlar, net.

    elektrik güneş paneli, rüzgar türbini, termik, hidroelektrik, nükleer santralde üretilmiyor. atmosferde her daim yüklü statik elektrik çekilerek üretiliyor. şehir dışında sıklıkla gördüğümüz, pilon denilen çelik kafes direklere asılı kablolar, atmosferde yüklü sınırsız büyüklükteki elektriği çekiyor, şalt sahalarında güvenlik ve yıldırım koruma devrelerinden geçirilip birkaç bin Volt voltajda şehirlere dağıtılıyor, sehir içinde trafolarda 220V AC'ye dönüştülüp binalara dağıtlııyor. Bunca yıldır bu kadar sorunsuz kesintisiz elektriğin gelmesinin bir açıklaması olmalı.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • antigravity74100 A kullanıcısına yanıt

    Napolyon boşuna para,para dememiş.

  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    ilginç düşünüyorsunuz gerçekten.

    hadi bana 2015'i blackout'unu açıklayın o zaman.

  • scapegoat111 kullanıcısına yanıt
    Ben ilginç düşünüyor değilim. Gördüğüm şeyler ilginç.

    Danimarka-Almanya kıyı şeridinden 70km batıda 5MW'lık 80 türbinin inşa edildiği Sylt rüzgar parkı tanıtım videosu:

    https://www.youtube.com/watch?v=RqdE53JhJ4E


    Videoda 44:37 - 44:43 arasında öndeki türbin, 44:42 - 44:45 arasında arka sağdaki türbin, kanatları kapalı (pitched-off) konumda dönüyor. Tanıtım amacıya o bölümü 6x time-lapse oynatmışlar, 6x yavaşlatınca türbinler standart 30-35rpm da dönüyor.

    O videodan bir kare:

    Şeffaf güneş hücrelerinde verimlilik rekoru kırıldı: Bir gün evinizin penceresine gelebilirler

    Dolayısıyla, rüzgar türbinleri içinde türbinleri döndüren bir motor var. Bu motor rüzgar olmadan türbinleri döndürüyor. Videoda onun denemesi yapılıyor. Hiçbir tanıtımda böyle bir motorun bahsi geçmiyor. Buradan gizlenmeye çalışıldığı düşünülür. Bu düşüncede ilginçlik var mı sizce? Türbin içinde olan bir şey neden gizlenmek istenir ki? Rüzgar türbinleri, hiç rüzgar olmayan havalarda bile 7x24 dönüyor, onun sebebine ipucu vermesin diye olabilir mi? Sorunun ilginci de olmaz. Bu sorular yanıtsız.

    Elektrik ve ona bağlı rüzgar türbinleri konusunda daha birçok soru var. Hepsini tek konuda soramam, konu patlar.

    https://www.youtube.com/watch?v=ukjnwhNkz4w "proven wind turbines problems blade failure uk"

    Tek kanat dönen rüzgar türbini. Bu video, türbinin içinde bir motor olması iddiasını doğruluyor. Bu videoyu başka bir konuda gönderdim "animasyon videolar çok yaygınlaştı" dedi biri. Ne yazık ki bunun gibi 1 veya 2 kanadı koptugu halde dönen başka türbin videoları da var, hepsi mi animasyon.

    Bunlar benim düşüncelerimde değil, gerçekte olan ilginçlikler
    2015'teki blackout da ilginçti. Amacı üzerine pek düşünmedim. Atmosferden elektrik üretilmesi iddiasını doğrulayan veya çürüten bir olay olarak görünmüyor. Hehirlere giden hatlarda şalterler var. Hepsi istenildiği an kapatılabilir, açılabilir. Tüm şalterler kapatıldı açıldı. Amacı belirsiz fakat o dönem enerjiden sorumlu sakallı bir bakanın gülmesini hatırlıyorum. Blackout'un neden yapıldığını kesin biliyordur, 82 milyon bilmiyor o yüzden gülüp duruyor olmalıydı. Gördüklerimizden çıkarabildiklerimiz bu kadar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Nerede yaşıyorsunuz bilmiyorum ama benim yaşadığım yerde yüzlerce rüzgar türbini var, rüzgarsız günlerde döndüklerini görmedim. Nasıl bir teori bu böyle tüm dünya ülkeleri istisnasız olarak sır gibi saklıyor hatta gizlemek için milyar dolarlık yatırımlar yapılıyor, HES'ler, Nükleer tesisler inşa edilip doğanın içine ediliyor :) Gerçekçi olsun diye mi yapılıyor bunlar? Biraz abartmamış mısınız :)



    Hocam acilen psikiyatra görünün.

  • AkoobLaze A kullanıcısına yanıt
    Yaşadığınız yerde ise, rüzgarsız günde yüzlerce rüzgar türbinini dönmüyorken bir videosunu çekebilirsiniz değil mi? Video çekip göndermediğiniz sürece yorumlarınız sadece laftan ibaret kalacaktır. Önce belgeleriniz varsa gönderin sonra sizin psikiyatr konunuzu konuşalım.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • berkandinçay B kullanıcısına yanıt

    Yok canım yalan söylüyorum, ben Küresel Elektrik Dağıtım ajanıyım. Halka yalanlar söyleyerek, hatta rüzgarsız günlerde türbinleri durdurarak inandırıcılığı artırmakla görevliyim.



    Tamam, unutmayacağım türbinlerin çalışmadığı bir gün mutlaka buraya bir video göndereceğim. Yalnız Çeşme'de yaşıyorum ve burası genelde aşırı rüzgarlı, öyle ki balkona çıkılmıyor. Ancak geç de olsa video atacağım.

  • AkoobLaze A kullanıcısına yanıt
    Hocam olayı kişisel olarak degerlendiriyorsunuz. Yok halka yalan söyleme ajanıyım, yok rüzgar türbinlerine inandırıcılığı arttırmakla görevliyim, falan. Biz Türklerin en zayıf yönüdür olayları, konuları tartışırken kişisel kavgaya cevirmek.

    Böyle tepkiyi elektrik işinde çalışan veya çalışmış kişiler gösterse anlarım. Ancak siz Çeşme'de yaşıyorum, yüzlerce rüzgar türbinleri görüyorum diyen kişisiniz burada elektrik işinde bir oyun olabileceğini tartışıyoruz, olayı üstünüze alıyorsunuz.

    Rüzgarsız günde 100'lerce türbinin hepsi duruyor dediniz. Buna dair videoyu bekliyorum. Gerçi önümüz Kasım Aralık. Rüzgarsız gün de zor olur.

    Ben video göndereyim.

    Yaprak kımıldamayan, çalılar oynamayan tamamen rüzgarsız bir günde, türbinler harıl harıl dönüyor:https://www.youtube.com/watch?v=FPvPA07kAvo

    Ağaçtaki yaprakların oynamadığı görülen rüzgarsız günde, türbin tam devir dönüyor:https://www.youtube.com/watch?v=EyfeQxzmdwA

    Bu videoda az/çok rüzgar var. Ancak türbinlerin yarısı dönüyor, yarısı duruyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=N0q7JFnltIg

    Şimdi rüzgar varken neden yarısı duruyor, onların durduğu her saniye termik santralde kömür, doğalgaz yakarak küresel sözde ısınmayı arttırmaz mı, bu türbinlerin amacı küresel ısınmayı azaltmak ise neden çalışmıyorlar ?

    başka bir ilginç video:https://www.youtube.com/watch?v=FfYj-ZnETaI İki türbin farklı yönde dönüyor. Birisi rüzgarı önüne almış öteki arkasına almış dönüyorlar. Ancak türbin rüzgarı her zaman önüne almaz mıydı? Arkadan gelen rüzgarla dönerken türbinin kabini (nacelle) daha az rüzgar gelmesine yol açmaz mı? Daha az rüzgara ragmen yine de standart hızda dönüyor. Yoksa bu türbinlerin içinde bir motor döndürüyor olabilir mi türbini?

    Türbinin 3 kanadından 2'si kopmuş tek kanatla dönen türbin:
    https://www.youtube.com/watch?v=7UE_kcaOQW0
    https://www.youtube.com/watch?v=ukjnwhNkz4w
    Tek kanat türbin sabit 33rpm hızda nasıl dönebilir açıklayabilir misiniz? En mantıklı açıklama, türbin içinde türbini döndüren bir motor olması. Türbin içinde öyle bir motor varsa, türbin tanıtımlarında ondan neden hiç bahsedilmiyor, neden gizleniyor, bu konuda hiç fikriniz var mı?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.