Şimdi Ara

Galatasaray - Fenerbahçe derbisi 3D teknolojisiyle....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
1.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Futbol maçını stadyumdan izlemenin keyfi bir başkadır. Taraftarların yarattığı ambians, omuz omuza şarkılar söylemek benzersiz bir mutluluk verir. Renklerine gönül verdiğimiz takımın oyuncuları önümüzde akıtırlar terlerini...

    İşte bu büyülü maç atmosferini evlerinize taşımakta kararlıyız. Nasıl olacak bu?

    Tabii ki 3D canlı yayın sayesinde.

    Manchester United ile Chelsea arasındaki maçla birlikte dünyadaki 3D canlı maç çekimi ve yayınının üzerinden henüz sadece bir sene geçti. Bu maçtan sonra canlı 3D çekimlerin yapıldığı en büyük organizasyon ise geçen yılki FIFA Dünya Kupası oldu.

    Bugün dünyada 3D çekim ve canlı maç yayını yapan, futbol yayın hakkı sahibi kanal ve platform sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. LİG TV de dünyadaki sayılı yayıncı kuruluştan biri olarak Türk izleyicisine 3D canlı maç yayını keyfini yaşatarak öncü olmaya devam ediyor. Dünyadaki ilk 3D canlı maç yayınından sadece bir sene sonra, 26. haftada oynanacak Galatasaray - Fenerbahçe derbisi de 3D ve canlı yayınla evlerinizde olacak!

    3D canlı yayın çekimi henüz standartlaşmamış, ekibi ve ekipmanıyla çok fazla emek ve tecrübe gerektiren özel bir çalışma. Bir filmin 3D çekilmesinden çok farklı. Örneğin, montaj aşamasına gelip yapılan hataları düzeltme şansınız yok, çekim boyunca ekibin çok hızlı ve dikkatli hareket etmesi gerekli.

    DEVASA BİR EKİP VE EKİPMAN
    Bu nedenle standart HD çekimlere kıyasla çok daha büyük bir ekip gerektiriyor. 3D çekimlerde her kamera pozisyonu aslında iki ayrı kameradan oluşuyor. Bir nesneye bakarken gözlerimizin hafif ‘şaşılaşarak’ nesneyi hedeflemesi gibi her iki kameranın da nesneye isabet edecek açıda olması gerekiyor.

    3D yayınlanacak Galatasaray - Fenerbahçe maç yayını için de Türk Telekom Arena’da sekiz kamera pozisyonunda 16 adet kamera kullanılacak. Bu kameraların çoğu yeşil saha seviyesinde olacak ve sahaya yakın olma ve 3 boyut algısını yaratacak.

    Sonuçta HD, SD ve 3D maç yayınının çekimi için derbide toplamda 40’ın üzerinde kamera kullanılacak ve çekim için 100’ün üzerinde çalışanıyla dev bir canlı yayın ekibi görev yapacak.

    Maç yayını sırasında Türk Telekom Arena’nın hemen dışında 3D ekipmanı ile donatılmış iki adet naklen yayın aracı çalışacak. Araçlardan biri kameraların 3 boyut ayarlarının yapıldığı ekip ve ekipmanın bulunduğu ‘stereoscober’ aracı, diğeri ise yönetmenin ve tüm ekibin bulunduğu ana yayın aracı olacak. Kamera pozisyonlarının farklı olması, sağ sol hareketlerinin daha yavaş olması ve lens zum değerinin farklı uygulanmasından dolayı 3D için kullanılan hiçbir ekip ve ekipman standart HD yayın için kullanılamayacağı için maç çekiminde kullanılan her ekipmandan ikişer adet bulunuyor olacak.

    GÖZ YANILMALARI SON BULUYOR
    Çoğumuzun başına gelmiştir; kaleye doğru müthiş hızlı bir şut atılır, televizyonda maç izlerken gol olacak diye ayağa kalkarız ve sadece bir salise sonra anlarız ki top kaleden çok farklı mesafeden dışarı çıkıyor. Nasıl da yanlış görmüşüz! Aslında yanlışlık yok, çekim yapan kameranın pozisyona olan açısından dolayı topun gittiği açı farklı algılanıyor, bizi yanıltan da bu. Görsel zenginliğin dışında, 3D çekimin getirdiği teknik farklardan biri de, tüm açıların, dolayısıyla topun gittiği açının da doğru şekilde algılanması. Artık maçın tam ortasında olacaksınız!

    3D DERBİYİ NASIL İZLEYECEKSİNİZ?
    Derbi maçı 3D izleyebilmek için ‘yeni nesil’ 3D TV özelliğine sahip bir televizyonunuz  olması gerekiyor. Standart LCD ve plazma televizyonlar ‘Anaglif’ adı verilen düşük  kaliteli 3D yayınları aktarırken, ‘yeni nesil’ 3D yayınları çözme ve dönüştürme  yeteneğine sahip değiller. Kısaca ‘yeni nesil’ bir 3D yayın yeni nesil bir televizyon
    gerektiriyor. ‘Yeni nesil’ 3D yayında, sağ ve sol görüntüler 3D TV tarafından farklı zamanlarda ekrana yansıtılır. Bu yüzden çözünürlük kaybı yaşanmamaktadır.

    Bu arada aklınızda bulunsun, piyasadaki tüm 3D TV modelleri DIGITURK 3D yayınıyla
    tamamen uyumlu. DIGITURK’ün gerçekleştirdiği yayın ‘Yan-Yana’ (Side-by-Side) formatında. Yayını izleyebilmek için 3D TV’nizin 3D modunu açmanız ve ‘Yan-Yana 3D’ formatını seçmeniz yeterli olacak. Yeni nesil 3D’de gözlük 3D TV setinin bir  parçasıdır. Bu nedenle gözlüğünüzü televizyon setinize göre seçmeniz gerekecek.
    3D TV setinizi alırken ihtiyacınız kadar gözlük edinmenizde de fayda var.


    http://www.digiturk.com.tr/DigiLife/Galatasaray_-_Fenerbahce_derbisi_3D_teknolojisiyle_LIG_TV-22de!.aspx







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.