Şimdi Ara

Elon Musk, açıkladı: Güneş ne renk?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
441
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elon Musk, açıkladı: Güneş ne renk?



    Güneş ne renk? sorusuna genellikle ilk yanıt sarı olarak verilir. Ancak uzaydan çekilmiş bir görüntüde güneşin rengi beyazdır. Ancak Elon Musk, bize güneşin başka bir renk olduğunu söylüyor.



    Musk: Güneş, yeşildir



    Güneş ne renk?” tartışması Twitter’da birinin gün boyunca gökyüzünün neden mavi göründüğünü kısmen açıklayan optik olay olan Rayleigh saçılımını açıklamasıyla başladı.  Elon Musk’a göre Güneşin rengi yeşil. Peki, Musk haklı mı?






    Beyaz ışık çeşitli renklerden oluşur; bunu da büyük olasılıkla gökkuşağıyla ilişkilendiririz. Güneşin kendisi tam spektrumda ışık yayar; yani, bizim gökkuşağında gördüklerimizin ötesinde dalga boylarından oluşan bir ışık… NASA’ya göre, Güneş, enerjisinin çoğunu 500nm civarında yayar; bu da yeşil renge denk gelir. Güneş her şeyden daha fazla mavi-yeşil renk yayar. Bu nedenle Musk’ın iddiası mantıklı.



    NASA ne diyor?



    Ancak Güneş her ne kadar her şeyden daha fazla mavi-yeşil yayıyor olsa da görünür tüm renkleri yoğun bir şekilde yayar. Renk için üç koni hücre reseptörü içeren gözlerimiz, beynimize birçok renk gördüğünü aktarır. Gözlerimiz tüm renkleri beyaz ışıkta birleştirir ancak uzaydan çekilmiş bir görüntüye baktığımızda beyaz olarak görürüz. Dünya’da ise atmosfer, gördüklerimizi değiştirir. Rayleigh saçılma etkisi, gezegenimizin atmosferinin ışığı nasıl saçtığını açıklar; bunu da kısa dalga boylarında daha etkili bir şekilde yapar. Mavi, en kısa dalga boylarından biri olduğundan, diğer görünür renklerin çoğundan daha baskın bir şekilde dağılır. Güneş ışığı gözümüze vurduğunda mavinin olmaması bize sarı izlenimi verir.



    Peki, Güneş hangi renktir? Diğer renklerden daha fazla yeşil ışık yaydığı için yeşil midir? Uzayda göründüğü gibi beyaz mıdır? Veya doğrudan gördüğümüz gibi sarı mıdır? NASA’ya sorarsanız üç cevap da doğru.




    Kaynak:https://eclipse2017.nasa.gov/what-color-sun







  • Bence güneş rengi diye bir şey yoktur.

  • Güneş yeşil, kan mavi, su da herhalde kırmızıdır

  • Musk haklı

  • doğru, mavi kan vardır.

  • Bence günes diye bir sey yok

  • Tabii ki beyaz uzaydaki hali. Dünyadaki hali sarı.

    Renkleri insanlar keşfettiğine göre insanların söylediği geçerli olmalı.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Kime göre mavi sarı ve yeşil? Belki de atlar güneşi mor görüyordur?

  • Bence yeşil güneş renktir.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • İnsan gözü ve fotoya göre turuncu-sarı görünüyor.. Uzaylı gözüne göre nedir bilmiyorum

  • Demek ki küçükken sarı rengi yoktu yeşile boyuyordu Elon. :)
    Not: sarı da değil tabii.

  • monacomen kullanıcısına yanıt

    Doğru dedin ha. Belki atlar doğru görüyor biz hatalı görüyoruz ne malum.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • beyaz olarak öğretilmişti bize asmosferden dolayı sarı oluyor denmişdi demekki yeşil'miş



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zdniz -- 23 Aralık 2022; 16:25:27 >
  • Güneşimiz sarı renklidir, ailesi Kal/Superman'i özellikle sarı güneşli bir sisteme göndermişti. Bir de kırmızı güneş sistemleri var orada gücünü kaybediyor.

  • quote:

    Ancak Güneş her ne kadar her şeyden daha fazla mavi-yeşil yayıyor olsa da görünür tüm renkleri yoğun bir şekilde yayar. Renk için üç koni hücre reseptörü içeren gözlerimiz, beynimize birçok renk gördüğünü aktarır. Gözlerimiz tüm renkleri beyaz ışıkta birleştirir ancak uzaydan çekilmiş bir görüntüye baktığımızda beyaz olarak görürüz. 


    Anekdot olsun; Newton aslında kaç asır evvel karanlık mekana vuran beyaz Güneş ışığını bir prizma yardımıyla bileşenlerine ayırarak Güneş'in görünür renkleri yaydığını ve beyaz ışığın ya da beyaz "rengin" görünür ışık spektrumunun farklı tiplerinin bileşiminden meydana geldiğini ortaya koyuyor. Güneş tüm renkleri verecek çeşitlilikte farklı enerjilere sahip fotonların hepsinden yaydığı için uzayda - veya loş bir ortamda, bir aralıktan vs ışığı vururken - beyaz. Henüz fotonlar bilinmezken Newton bu durumu açıklamak için ışığın tanecikliliği teorisine başvurmuştur. Einstein ise fotoelektrik çalışmasıyla fotonların varlığını kesin olarak ispat etmiştir. Fotonların birim zamanda hareket salınımı ve alanı yani frekansları ve frekanslarıyla ters orantılı dalga boylarının insan gözü ve beynindeki karşılığı renklerdir. Güneş muazzam bir elektromanyetik spektrumda radyasyon yayar yani dediğimiz gibi her frekans ve dalga boyunda foton yayar. İnsan gözü ve beyni bunu beyaz olarak alır. Fotonun kuantizasyonunun sürekliliği ve fotonların sayıca yoğunluğu renklerde bir süreklilik veya kalıcılık izlenimi yaratır. Aslında foton bir kuantum varlık olduğu için ortaya çıkan tablo özünde tamamen kesintili ve belirsizdir ama fotonların miktarca yoğunluğu ve atik salınımları itibarıyla algımızda böylesi bir illüzyon söz konusudur.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.