Şimdi Ara

ekran kartı donmas sorunu ( ısınınca değil soğuyunca )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
1.672
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • merhaba arkadaşlar.
    imzamdaki hd4850'yi kullanıyorum. bu kartı çok uzun süredir standart fanıyla kullanıyorum. standart fanıyla çok ısınıyordu. boştayken 80 dereceyi buluyordu. ancak hiç sorunsuz çalışıyordu.
    elimde 7600gt'den kalma zalman vf-900cu-led vardı. onu taktım. internetten şu heatsinkleri aldım :http://www.teknobiyotik.com/overclock-sogutucu-modding/ekran-karti-vga-sogutucu/akasa-ekran-karti-vga-bellek-sogutucusu.html

    bu haliyle 1 kez kullandım ve vrm'leri soğutamadığım için ekran kartı ısınınca donuyordu. bende çıkarıp tekrar stok fanı taktım karta. bu şekilde 2 hafta kadar kullandım ve geçen firebal'daki indirimi görünce şunları aldım (17tl):http://www.sanalmarketim.com/urun/6ee0342c48b6bebc53fcd9dae7f55fd4/SCYTHE-VGA-Chip-Sogutucu-
    yeterince pasif soğutucuya sahip olunca tekrar zalman vf900cu'yu taktım. kart boşta önceden 80 iken şimdi 45~50'nin üzerine çıkmıyor.
    sıcaklıkları gpu-z ile kontrol ediyorum "gpu,disp,mem,shader" her 4 sıcaklık değeride stok fanla boşta 80 derece, zalman vf900cu ile max50 derece. vrm çiplerin sıcaklığınıda kasamdaki termometre sensörünü vrm soğutuclarına yapıştırarak öğrenebiliyorum.

    kullandığım termal macun da meşhur "Sunbeam Tuniq TX-2".
    kasada toplam 7 tane 12 cm fan var. hepside performanslılar ve kasa içini çok iyi soğutuyolar. kasada gayet iyi (imzamda). sonradan birde xigmatek red scorpion aldım ve bu soğutucu vga'dan üste doğru soğutma yapıyor. (ek not: gayet de memnunum)

    işletim sisteminde bir problem yok. geçen yeni aldığım hdd yüzünden yeni format attım. problem önce de vardı şimdi de. bilgisayarım günün en az 10 saati iş için kullandığımdan cra-ck falan olmaz. ne olduğu belli olmayan programlar kullanmam. driver'lar dışında photoshop ve bi kaç metin editörü dışında bişey de yüklü değil. oyun olarak da sadece bfbc2 yüklü. driverların tamamı güncel. direct x güncel.

    yani özetleyecek olursam: ekran kartının sıcaklığını her yöntemi deneyerek test ediyorum. daha önce oyun oynarken elimle ekran kartına dokunamazdım. şuanda gerek elle, gerek yazılımla ve gerek termometre sensörüyle test yaptıysam da hep aynı sonuca ulaştım. ekran kartımın her noktası (gpu, ram, vrmler) en az 30 derece daha soğuk. oyun sırasında gpu-z'ye ve ati ccc ' ye de bakıyorum (alt+tab). ama oyun sırasında yaklaşık yarım saat oynadıktan sonra "rrrrrr" diye tabir edebileceğim bir ses çıkarıyor ve bilgisayar donuyor. bir çözüm bulamadım. internette de aradım. kart soğuyunca donma sorunu yaptığına da ilk defa şahit oluyorum.

    acaba bu vsync'den mi kaynaklanıyor. çok çok eskiden bu problemle karşılaşmıştım 1-2 defa ve vpu recover gibi bir seçenekle bu işi çözmüştüm. şimdi ati ccc'de öyle bir ayar yok ya da ben bulamadım.
    bu problemin çözümünde yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
    ha unutmadan söyleyim: ekran kartına bugüne kadar hiç oc yapmadım. sistemin hiç bir bileşeninde oc yok. sistem imzamdakidir. (psu: tt 500w tr rx2)







  • bu sorunun ekran kartı ısısı ile ilgisi yok bence. bc2 sorunlu bir oyundur bende de çok oldu o olaylar runtime driverları tamamı windows da

    yani bunlar:

     ekran kartı donmas sorunu ( ısınınca değil soğuyunca )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alito -- 22 Ağustos 2011; 0:21:01 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: alito

    bu sorunun ekran kartı ısısı ile ilgisi yok bence. bc2 sorunlu bir oyundur bende de çok oldu o olaylar runtime driverları tamamı windows da

    yani bunlar:

     ekran kartı donmas sorunu ( ısınınca değil soğuyunca )



    anlamadım. bunları mı kaldırayım?

    sorun stok fanı değiştirdikten sonra oldu. bunu özellikle belirtmek isterim.
  • hayır bunlar kurulu olmalı. peki stok fanı takıncada oluyormu?
  • bunlar kurulu.
    stok fanı takınca olmuyor.
    yukarıdaki mesajımda da belirttiğim gibi gpu-z deki 4 sıcaklık göstergeside stok fana göre 30 derece daha soğuk. vrm leride termometre sensörünü yapıştırarak kontrol ediyorum. onlar da eskisine göre daha soğuk.

    furmark ile ekran kartını test ediyorum onda da sıcaklıklar 60'ı geçmiyor.
    stok fanın temas yüzeyini kontrol ettim. kart üzerindeki hangi bileşene temas ediyorsa oraya heatsink yapıştırdım.
  • everest programı varmı her ihtimale karşı kartın kendi sensöründen GPU VRM ısılarına bir bak kaç derece.
  • atinin kendi programından da bakıyorum aynı.
    yani gpu-z, ati ccc ve furmark aynı ısıyı gösteriyor. kasanın termometre sensörü de vrmlere neredeyse yapışık.
  • yani oyun soğutucu seçmez bu saçma birşey mutlaka bir etken olmalı birşeyleri atlıyoruz. bence tekrar tekrar kontrol et eğer stok fanda oyun saçmalamıyorsa kesinlikle biryer yeni soğutucuda fazla ısınıyor olmalı mutlaka mantıklı bir açıklaması var bunun.



    ek: yeni soğutucu ile furmark testinden burn-in testi yaparmısın 10 dakika filan. bakalım geçebiliyormu testi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alito -- 22 Ağustos 2011; 1:17:36 >
  • evet oyun soğutucu seçmez. bu söylediğim şey gerçekten çok saçma geliyor bana da. aklıma iki şey geliyor, ya ısı sensörleri hatalı ölçüm yapıyor ya da ram'lerden biri tam soğumuyor. aklına başka bişey gelen var mı?
  • ram fikri mantıklı sensörlerde sıkıntı olacağını sanmam öyle olsa sogutucu değiştiğinde ısı değerleri değişmezdi. yeni soğutucuyu doğru monte ettiğine eminmisin yani birden fazla şekilde yerleştirilme imkanı tanıyormu fabrikasyon olarak? eğer tanıyorsa yanlış yerleştirme filan yapmış olabilirsin yanlışlıkla.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.