Şimdi Ara

Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'de her altı ayda bir seçim yapmak lazım.

  • idrisezman kullanıcısına yanıt

    Geldi bizim deli. Ölü taklidi yapın arkadaşlar

  • Bat-Man kullanıcısına yanıt
    Ararsınız böyle deliyi. Bir köyde adamla dalga geçiyorlar deli diye 25 sene sonra adam MİT ajanı çıkıyor. :))

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • L.Croft kullanıcısına yanıt
    sizin grup %60 ile ilk turda kazanıyordu ne oldu o iş? hani ilk turda %60 ile kesin kazanacağınıza rağmen muharrem ince oyları bölüyor diye, çekilsin diye iftiralar atılıp duruyordu, soğan ise oyları çarpıyordu herhalde ona çekilsin demediniz hiç. dc motora pervane takıp kesin o kadar gücü üretirsin, ben inanıyorum sana, eğer çok istersen uzay mekiği bile olabilirsin...

    en komik şey ise savunma sanayine, yani akpnin en güçlü olduğu yere (aslında güçlü olduğu tek yer, akp stepneleri+chp işbirlikçileri sayesinde hala orada) bu kadar bok atıp duruyorsunuz, 2-3 sene içinde dönüp dolaşıp size zarar veriyor, chp adeta bilinçli bir şekilde akpye çalışıyor gibi... bir de çay "DEM"leniyordu, dem durumu nasıl?

  • L.Croft kullanıcısına yanıt

    Yapsaydın y abu zamana kadar. birisi yapınca mı aklına geldi. o kadar firma gerizekalı demekki dc motora pervane takmak akıllarına gelmemiş dünya para verip pw den gm dan motor satın alıyor yada ambargoda alamayıp motorsuz kalıyor iran gibi

  • neredeyse 100 yıldır savaş uçağı moturu üretebilme tecrübesi olan ülkeyle bir tutmak doğru değil. motor 3 senede yapılmış

  • Seçim çalışması aylık, haftalık, yıllık falan olur gençler.


    Uçak gibi, motor gibi, savunma sanayii ürünleri gibi 30 yıllık 50 yıllık projeler seçim çalışması olarak yapılacak projeler değildir.


    Şu an bu işleri yapan şirketlerimizin geçmişini bir araştırın, hangi projelerin kökleri hangi yıllara ve nerelere dayanıyor bir bakın. Siyasi iradelerin yapacağı şey desteklemek ve teşvik etmek olabilir. Akp'nin geçmişi ihanetlerle dolu olsa da son yıllarda 180 derece bir dönüş yaşandı özellikle fetö olaylarından sonra. O gün bu gündür savunma sanayiinde büyük bir ivmelenme ve açığa çıkan onlarca proje oldu.


    Demek ki ne işler başaracakmışız ama ne kadar çok engellemere maruz kalmışız. Ki öyle de olmuştu zaten, 1940'larda biz uçak üretmiştik Nuri Demirağ gibi yiğitler vardı bu ülkede. Salak saçma bahanelerle seri üretime geçirmediler yaptığımız projeleri. Baş mühendisleri görevlerinden alıp doğudaki ücra köşelere memur olarak sürgün ettiler bu ülkede.


    Hiç kendi yakın tarihimizle alakalı milli hafızamız olmadığı için ota boka oy için yapıldı diyenlerle doldu taştı ortalık. O kadar çok şeyin üstü örtülüp Türkler hiçbir şey üretemedi süsü verildi ki bu günkü amip gençlik ağzını havaya dikip avrupa'ya ilah gibi tapıp kendi ülkesini gömmek için forumlarda kavgalar verir hale geldi. Daha kendi kendimiz ikna edemiyoruz bizim aslında bir şeyler yapabilen ama yaptırılmayan bir ülke olduğumuza.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabus2224 -- 10 Mart 2024; 21:47:10 >




  • Her yeni gelişmede olduğu gibi çapulcuların bir yerlerine girmiş yine küsümceyiciyi imalar, iğneler

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • estf kullanıcısına yanıt

    ben ne sağcıyım ne solcu ne de herhangi bir partinin yancısı, yıllardır forumdayım yıllardır da yazarım. Sizin grup vs diye başlaman 50 iq ortalamada olduğunu gösteriyor. Hiçbir bilgi ve argüman olmadan cahilce yaşamak ne kadar güzel olmalı keşke ben de senin gibi olabilseydim. Savunma sanayi çok güçlüymüş, geçen yıl Türkiye savunma sanayisinin tümünün toplamında 5.5 milyar dolar ihracat gerçekleşmiş, sadece VAG grubunun geçen yıl ki net kazancı 14.5 milyar dolar. Gerçekten çok güçlüymüş, keşke dediğin kadar güçlü olsaydı da pervaneli uzaktan kumandalı cihazların yüzlercesi arı kovanı misali sınıra dayayıp sabah akşam taş üzerinde taş bırakılmasaydı, o kadar asker şehit olmasaydı, o kadar kaçak göçmen ülkeye girmeseydi. Keşke dediğin kadar güçlü olsaydık ta her kesimden insanın zora düşmeden alıp kullanabileceği, en azından 4 tekeri olan içten yanmalı MAKUL bir aracı kendimiz tasarlayıp üretebilseydik belki o zaman yazdıklarına hak verirdim.





  • Keşke her sene seçim olsa baksana uzaya bile gideriz bu gidişle

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • L.Croft kullanıcısına yanıt

    Tamam destek ver devamı gelsin o zaman, bu gün yaşadığımız sıkıntıları aşmak için bok attığın şeylerle bir başlangıç yapmamız gerekmiyor mu?


    Onu da yapmazsak hayalini kurduğunu iddia ettiğin Türkiye nasıl olacağız? Akp dediğin bu gün var yarın yok, sen desteklemezsen, ben desteklemezsem yarın gelecek olanlar bu sanayii oy getirmiyor diyip geçmişte olduğu gibi devlet desteğini keserse, batıdan alkış almak uğruna savunma sanayiinin önüne set çekerse senin dediğin olumsuzluklardan nasıl kurtulacağız?


    Ne istiyorsun yapmayalım mı? Pervaneye bu güne kadar neden sen güç verip bizi geliştirmedin o zaman? Sen yapsaydın biz de seni destekleseydik. Bırak bari yapan yapsın niye köstek oluyorsun.


    Ayrıca 50.000 şehit verdik yaklaşık olarak toplamda, ama en çok teröristi öldürüp en az kayıp verdiğimiz operasyonları son yıllarda savunma sanayiinde elde ettiklerimiz ile yaptık. Bize tabanca mermisine bile ambargo koyan batı ülkeleri karşısında eğer o küçümsediğin araç gereçleri de üretmezse sapanla mı çatışacağız bu teröristlerle? Heriflerin ellerinde AT4 tank savarlar var artık, sıfır görüş mesafesinde -20 derece soğuk havada gelip Türk üslerine saldırabilecek teknoloji veriliyor artık pkk'ya.


    Sence niye bu kadar ileri gittiler pkk'yı silahlandırmakta? Çünkü senin savunma sanayiin çok ileri gitti, onu karşılayacak bir denge unsuru gerekiyordu teknoloji transferine başladılar göz göre göre. Demek ki boş değilsin bir şeyler yapıyorsun. Bu kadar büyük olayların yaşanması nasıl oy için olabilir? Yani TSK'ya bir şey katmanın oyu mu olur? Farz et ki oy için, sen yeter ki orduya bir şey yap ben oy veririm.


    Bu gün 5.5 milyar dolar olur yarın 15.5 milyar dolar olur. Biz ürettikçe ve sahada kullandıkça birileri farkına varıp bizden bir şeyler alıyor. Kaç tane ülkenin zırhlı araçları bizden gitmeye başladı özellikle güney amerika ülkeleri. Kaç ülkeye silahlı insansız hava aracı satıldı, kalkıyorsun bu gün afrika'da üsler kuruyorsun onca ambargonun ortasında. Sen üretemiyor olsan, küçümsediğin kadar güçsüz olsan bunları nasıl yapacaksın?


    Bak motor yokken diyorsunuz ki bu aracın motoru yerli değil. Sonra motor geliyor diyorsunuz ki buna pervane takar bende yaparım. Araba yapılıyor diyorsunuz ki bunun fabrikası bile yok dışardan geliyor. Sonra fabrika gösteriliyor, muhalefet bile ziyarete gidiyor bu sefer diyorsunuz ki ben binemiyorum ben bunu napim.


    E ne istiyorsun sen hacı? Bu art niyet açık açık. Ona yok, buna yok, öyle yaparsın hayır, böyle yaparsın hayır, şöyle yaparsın ona da hayır. Peki ne istiyorsun? Öyle amip gibi oturalım mı? Mühendislerimizi dışarı mı satalım? İşi bıraksınlar gümrük memurluğuna mı başlasınlar? Ne istiyorsun onu söyle madem.





  • Sonuçta; modernliğin, çağdaşlığın ve bilimin göstergesi rakı veya heykel yapılmamış. Tabii ki takdir etmeyeceğiz.

  • Kaana yetebilmesi için bundan 15 tane motor takmak lazım 6000lbf nedir ya

  • keşke su tür haberleri parti bağımsız değerlendirebilecek kadar tarafsız olabilsek siyasi partiler gelir gecer ama bu kurumlar cumhuriyet yasadıkca gelişecek ve bence motora bir civata eklese bile bu bir hizmettir ve gurur duyulmalıdır.

  • tabi canım 100 lerce mühendis senin kadar nerden bilecek. ilk testte full afterburner çalışması lazım.

  • bilerek bekleterek seçime denk getiriyorlar malzeme çıkıyor meydannda konuşacak ama ülkemiz için güzel gelişme emeği geçenleri tebrik ederim

  • Daha tank motorunun alaşımını halledip uzun ömür beklentisini karşılayamadıkları için kore den motor alanlar ki o kore de bize aldığımız kendi motoru yerine dışarıdan motor tedarik ederek tanklarına takıyor uçak motorunu 2 döndürdük diye büyük olay gibi her nedense tam da seçim arefesi sunuyorlar. Geçen seçimlerde milli yolcu uçağımız göklerde diye afiş bastırıp asanlardan fazla beklentiye girmemek lazım.

    O motoru günümüz Catia, solidworks vs programlarla tasarlarsınız. Temel türbin tipleri fanlar zaten biliniyor ders olarak okutuluyor. Önemli olan metalurji alanında doğru alaşımla uzun ömürlü ve güvenilir şekilde çalışan bir motor üretmek. 10dk çalışma ile tamam yaptık diyemezsiniz. 10-20 sene önce yapılamayan işleri bugün insanlar garajlarında yapabilir hale geldi. Haliyle motor montajı yaparak ve bakım, onarım, revizyon yaparak tecrübe kazanmış bir kuruluşun motor yapabilmesi garip yada büyük bir başarı değil. Önemli olan onun idame ettirilebilmesi, güvenilir ve uzun ömürlü olması. Takarsın kızılelmaya 12 saat aralıksız ve güvenli şekilde uçabilir mi bakarsın. Şu anda mümkün değil. Bazıları sanıyor ki bastın kontağa çalıştı hadi yarın seri üretime geçelim. Dediğim gibi daha tank motorunun alaşımını çözüp işler hale getiremedik ondan çok daha zorlu şartlarda çalışacak çok yüksek devirde dönen türbinleri olan motorun üretim aşamasına geleceğine hem de kısa sürede ben ihtimal vermiyorum. Olursa da o beğenmedğiniz Ukrayna dan birşeyler gelmiş demektir en azından.

    Kendi ülkemizi küçük görmek değil de ayaklarımızı yere basmak zorundayız. 7 sene ben uçak avonikleri ile uğraştım. Bahsedilen şirketler kurslara gittim gezdim gördüm konuştum. Kimse kimseyi kandırmasın. Yabancıların bildiği şeyleri halkımız maalesef bilmiyor o nedenle de çok kolay manipüle olabiliyorlar. Herşeyden önce o motoru yapacak ekipmanlar yurt dışından temin edilebiliniyor ve o ekipmanları öyle parasını verdin mi her isteyene de satmıyorlar anca eski nesillerini kendi kullanmadıklarını satarlar. Türkiye maalesef avrupa ve amerikanın kullandığı ekipmanların son durağı oluyor yani en yenisini Amerika kullanır, eskidikçe avrupaya transfer eder onlar da daha yeni nesle geçince eskisini bize yollarlar.



    2011 seçimleri:



    Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı


    Yolcu uçağı dikkatinizi çekerim.

    Haliyle bu kadar palavrayı göre göre inanmaz olduk.

    Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sozuak -- 11 Mart 2024; 13:6:43 >




  • L.Croft kullanıcısına yanıt

    O 5.5B USD nin içinde ne kadarı ithalatla karşılanmış ona da bakmak lazım. Ülke dışından al işçilik ekle sat rakam büyüsün. En az 3B USD ithalat yapılımıştır. :)


    Baksan tonlarca buğday ürünü ihracatı var ama tonlarca da buğday ithalatımız var.

  • Bir yerden başlamak gerekli , pervane bile yapsak biz yapabildik diyip desteklemeliyiz

  • kabus2224 kullanıcısına yanıt

    Demogoji ve boş muhabbet yapma hocam ya, bu kadar basit argümanlarla zekamı küçümseme gülünç oluyorsun. Neyine destek vereceğim? Bu forumda yazdın diye savunma sanayisine ayrılan bütçeye 200 milyar dolar bütçe yatırımı yapmış mı oluyorsun? Yine başka bir boş muhabbet, ben elektroniğin kitabını yazmış bir mühendisim, en ufak projelerim için gerekli uyduruk kıytırık yarı iletken ekipman için gümrük ile papaz olmaktan yıldım, gümrüğe para saçmaktan midem bulandı. Gelmiş sen niye geliştirmiyorsun diye maval okuyorsunuz, benim amcam dayım yok be paşam bana yardımcı olsun. Niye köstek oluyorum, ben yazdım diye bütün savunma sanayi çöktü, mühendislerin psikolojisi bozuldu iş yapamaz hale geldiler değil mi, harbiden komik insanlarsınız. Ben insanın önce niyetine bakarım, refah düzeyine bakarım. Sözde sosyal devlet anlayışının işleyişine bakarım, MR tomografi için 15 ay sonrasına verilen randevulara bakarım, insanların maaşının yarısını kesip ödenen sigorta vergilerin nereye gittiğine bakarım. Adamın ağzında diş yok diş, abi implant yapmıyor diş hastanesi diyor. Ben buna bakarım, insanlar gideceği yolun, tatilin her şeyinden önce ne kadar yakıt harcayacak onu hesaplıyor, ben buna bakarım. En düşük gelir düzeyine sahip neredeyse ülkenin yarısının ömrünü harcasa bile teneke bir araba ve depremde tabutu olacak betonarme kıytırık bir ev sahibi bile olamayacağına bakarım. Anlattığın zırhlı araçların getirisi 5.5 milyar dolar, VAG grubu 4 tekerlekli arabalar üreterek o çok değerli sanayini 3 e katlıyor tek başına :) Lütfen daha fazla gülünç olmayın. Araba yapmış ta fabrikası burdaymış ta bir sürü maval ve boş muhabbet. Bize 200-300 bin TL ye alabileceğimiz, güvenlikli, temiz ve insanımıza yakışır ortalama bir araç gerekiyor ki dövizin çok çok büyük bir kısmı ülkeden gitmesin, demir çelik fabrikalarımız Cumhuriyet kurulduğundan beri var, lastik üreten Türk firmalarımız var, sac şekillendirme yapan bir sürü firmamız var, motor ve aksamlarını, camlarını, iç dış karoser ve trim parçalarını kısaca arabanın neredeyse tüm parçalarını üretme kapasitesine sahip bir ülkeyiz ama kişi başına düşen araç miktarı gülünç seviyede. Devir tankla tüfekle savaşma devri değil, bizim ülkenin gayri safi milli hasılası dünyadaki tek bir şirketin net karına bedel, savunması güçlüymüş te oy verirmiş. Kafa yapınızı biliyorlar çünkü o yüzden :) çok güçlüymüş hadi oradan Dönüm noktası: Türkiye'nin ilk turbofan uçak motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı 


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.