Şimdi Ara

Alacağım Kule Tipi Soğutucu ile Egzoz Fan Arasında Ne Kadar Boşluk Olmalı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
1.470
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Herkese hayırlı günler.

    https://www.n11.com/bilgisayar/bilgisayar-bilesenleri/sogutucu-ve-fan

    Bu linkteki kule tipi soğutucuyu almak istiyorum.

    Kafama takılan şey micro atx bir asus prime b450m-k anakarta bu kule tipi soğutucu uyar mı montaj esnasında soğutucunun ramlerde soğutucu bloklar olduğu için çarpma gibi bir sıkıntısını görür müyüm ?

    Anakartım https://www.hepsiburada.com/asus-prime-b450m-k-amd-b450-am4-ddr4-4400-mhz-matx-anakart-p-HBV00000CVK1I?magaza=Vizyon%20Bilgisayar&wt_gl=cpc.6802.shop.elk.it-ssc&isFashion=true&gclid=CjwKCAiAwrf-BRA9EiwAUWwKXnQYzoZ00YtW8Jrms1RJtQT9vUPbq6ssoZMV7H8lyz7ZWm5064WczhoCf68QAvD_BwE

    Ramim şu anda 8gb 1 tane slotta takılı ama daha sonradan bir 8gb ram daha almayı planlıyorum o yüzden 2 slotu da kullanacağım için herhangi bir temas olsun istemiyorum.

    Kullandığım ram https://www.trendyol.com/xpg/8gb-3200mhz-ddr4-gammix-d30-gaming-masaustu-ram-p-42345075?boutiqueId=537784&merchantId=107311&gads=true

    Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler şimdiden.

    Anakartıma uyumlu başka bir soğutucu da önerebilirsiniz ayriyeten illa bu olucak diye bir şey yok. Araştırmalarım sonucu bunu uygun görmüştüm daha iyisi varsa yazın lütfen.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furrardo -- 7 Aralık 2020; 19:53:5 >







  • @Furrardo


    Anakart ölçüleri hakkında araştırma yaptım, bir şey bulamadım. Kullandığım anakart galerisindeki resimle, sizin anakart galerisindeki resimleri karşılaştırdım ve göz kararı (buradan bakınca) ölçüler aynı gibi duruyor.


    Soğutucunun her hangi bir resmi sitesi yok sanırım, onun ölçülerine bakarak bir şeyler diyebilirdim. Burada sorun 3 tane fan olması, toplam uzunluk 14 cm diyor fakat bu ölçünün ne kadarı işlemcinin ram slotları tarafında, ne kadarı arka tarafına bakıyor bilmek lazım. Eğer satıcıda gördüğüm ölçülerdeyse, ram slotu kapatacak olan fanı biraz daha yukarı takabilir ya da o fanı çıkarırsınız.


    Şu ilanı inceleyin, göz kararı soğutucunun kaplayacağı alanı görün. Hatta size tavsiyem, illa sıfır almnıza gerek yok, ikinci el alın, hem satışa çıkan ürünler değerlendirilmiş olur, hem de sizin işiniz görülür.


    Şu ilanları incelemenizi tavsiye ederim. Bunlar bir kaç örnek, forum 2. elini dolaşırsanız eğer, kesenize uygun bir şeyler bulacağınızı düşünüyorum.


    https://forum.donanimhaber.com/sunbeam-contact-freezer-ultra--143439095


    https://forum.donanimhaber.com/re-nvidia-tam-gaz-yoluna-devam-ediyor--14684


    https://forum.donanimhaber.com/snowman-t6-islemci-sogutucu--146811674





  • @aalpan


    Anakartta ramin işlemciye yakın olan slotundan ölçtüğümde egzoz fan ve ram arası uzaklık 16cm. Snowman x6 yı takabilidğimi düşünürsek egzoz fanla arasında 2cm uzaklık kalıyor. Anakartımın eni 22cm boyu da 22cm. Bu da montaj esnasında bi sıkıntı verir mi ya da montajlanabilir mi anakartıma uyar mı diye çok düşündüm mikro atx anakart olduğundan dolayı.


    İkinci el tavsiyesine cevap olarak da yaşadığım ilin yakınlarında bi kule tipi soğutucu bulamadım o yüzden sıfır bir parça almak zorundayım şu anda.


    Ayriyeten bu olmazsa şunu alırım diye kendime https://urun.n11.com/sogutucu-ve-fan/snowman-m401-cpu-fan-rainbow-cpu-fan-P433142850 bu soğutucuyu seçtim bunun da eni 12.5cm yüksekliği 15.5cm fan boyu daha geniş. Benim kasamın derinliği ise 18-19cm civarı bir aralıkta. Kasa kapağının kapanıp kapanamayacağı tartışılır gibi :D


    Sizce Snowman x6 olur mu yoksa riske girme de Snowman t6 ultra al performansta fazla bi fark olmaz mı dersiniz cevabınızı bekliyorum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furrardo -- 8 Aralık 2020; 3:4:52 >




  • @Furrardo


    Gece yanıtınız gördüm; ancak o vakitte gürültü yapmayayım diye yazmadım.


    Alacağınız soğutucunun max. yüksekliği ile ilgili bilgiyi kasanın üretici sayfasından bulabilirsiniz ya da internetten araştırarak, belki kullananlar bu konuya cevap vermiş olabilir.


    Diğer konu, egzoz fanıyla arasında o kadar az bir mesafe kalması sorun olur mu? Fikrimce sadece gürültü yapar, birbirine çok yakın olunca ekstra bir ses meydana geliyor.


    Bir diğer konu : Bana sorarsanız, o kadar uzun ya da büyük soğutucu işlemciyi kutup sıcaklıklarında tutmayacak. Kasanız da küçük, elimde sizin donanımlarınız olmadığı için inanın size buradan bir şeyler yazıp, sizi yanıltmak istemem.


    Kendimden örnek vereyim : phanteks p400 sahibiyim, bu kasanın üreticisi takılabilecek max. işlemci yüksekliği 158mm olarak yazmış, belki 1-2 mm pay olabilir. Ben tercihimi bu ölçülere göre yapıyorum. 2. elde (sıfır olsa alamazdım sanırım) noctua nh-u12s soğutucu aldım. Noctua sitesine girdiğimde soğutucu ölçüleri, sokete göre ölçüler verilmiş ve kararımı bu ölçülere göre veriyorum.


    Bu sebeple ölçüler olmadan, bir şey demek yanlış olur.





  • @aalpan

    https://en.ventocase.com/vg07f kasam bu. 16cm'ye kadar işlemci yüksekliği destekliyo yanlış anlamadıysam bir de siz bakarsanız çok mutlu olurum.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furrardo -- 8 Aralık 2020; 11:32:29 >
  • @Furrardo

    Tekrar merhaba, yükseklikten yana sıkıntınız yok.


    Aşağıda paylaştığım resimde benim kullandığım soğutucunun ölçüleri var. Sizin dikkat etmeniz gereken ölçüyü orada işaretledim. Kendi kasama bakıp cevap vermeye çalışıyorum. Göz kararı, soğutucunun ortasından, fan ucuna kadar max. 55m ölçüde olursa fan, ram'a neredeyse dokunacak.


    Alacak olduğunuz soğutucunun ortasından itibaren, ram tarafına doğru olan ölçü bundan fazlaysa fan, ram'a çarapacak.


    2 seçenek var : ya fanı yukarı kaldıracaksınız ya da en baştaki fanı sökeceksiniz.


    Şu resimde soğutucuya 2 fan takılmış, bende sadece bir tane fan var (aşağıda kalan fan). Umarım bu resmin faydası olur.


    Alacağım Kule Tipi Soğutucu ile Egzoz Fan Arasında Ne Kadar Boşluk Olmalı ?




  • @aalpan


    Merhaba, resimlerde görüldüğü üzere fanınızın eni ve boyu aşşağı yukarı T6 Ultra ile aynı olması lazım, kasanız da mid towersa T6 Ultra benim kasama da sığar. Şu anda kalan tek soru mikro atx bi anakarta uyar mı ? ve sizin anakartınızın eni boyu kaç cm ?

  • @Furrardo


    Bende asus tuf b450-plus gaming atx anakart var. İlk mesajımda da belirttiğim gibi ben göz kararı bakarak yazdım size.


    Size resimleri atayım, referans aldığım (üstte daire içersindeki pinler) nokta ile siz kıyas edin. Tekrar belirtmek zorundayım, size "alın, bir şey olmaz " demek yanlış olur.


    Bakıldığında, bir sorun olmaz gibi görünüyor, yine tekrarlıyorum en fazla ram'a dokunacak ilk fanı az daha yukarıdan bağlarsanız yine sorun çözülür.


    Alacağım Kule Tipi Soğutucu ile Egzoz Fan Arasında Ne Kadar Boşluk Olmalı ?
    Alacağım Kule Tipi Soğutucu ile Egzoz Fan Arasında Ne Kadar Boşluk Olmalı ?




  • @aalpan

    Sorun çözüldü sanırım dediğiniz gibi bi sıkıntı olucak olsa bile fan ayarlanıyorsa yukarı alırım. Bana çarpmaz gibi geliyo da sorun çıkarsa işte dediğniz gibi yaparım.

    Her şey için çok teşekkürler uzun uzun araştırmışsınız yazmışsınız Allah razı olsun sağolun.

  • @Furrardo


    Teşekkür ederim, Allah sizden de razı olsun; fakat çok yardımcı olamadım. Ölçülerin hepsini görebilsek daha rahat konuşurduk ancak, sır gibi saklanıyor. Bakın şöyle de yapabilirsiniz (elbette bütçe meselesi) gelen fanlar büyük ihtimal 25mm kalınlığında, 15mm'lik bir fan alır, sorunu da o şekilde çözebilirsiniz. Size hayırlı olsun, güle güle kullanmanız dileğiyle.


    Fan ayarlaması şöyle bir durum, bu fanlar soğutucu yapraklarına tellerle tutturuluyor. Fanı 1-2 yaprak yukarı takacaksınız, sorun kalmayacak.

  • @aalpan

    Hmm anladım çok teşekkür ederim hayırlı günler dilerim.

  • @Furrardo Hayırlı olsun, güle güle kullanın, iyi akşamlarAlacağım Kule Tipi Soğutucu ile Egzoz Fan Arasında Ne Kadar Boşluk Olmalı ? 

  • @aalpan

    Tekrardan rahatsız ediyorum çok özür dilerim fakat bi sorum daha olacak son olarak :D

    Ben T6 Ultrayı sipariş verdim ve vermeden önce mağazaya soğutucunun tdp değerini sordum bana 95W olduğunu söyledi.

    Amd'nin stok soğutucusuna baktığımda onun 65W olduğunu gördüm.

    İşlemcim 65W bir güç tüketiyor, sizce bakır borular sayesinde mi daha iyi oluyo bu kule tipi soğutucular ve bana güzel bir soğutma sağlayabilir mi bu T6 ultra.

    Son olarak sizin işlemcinizin tdp değeri ve soğutucunuzun tdp değeri nedir kaç derece bir avantaj sağlıyor cevabınızı bekliyorum.

    Tekrar rahatsız ettiğim için özür diliyorum :D




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furrardo -- 8 Aralık 2020; 23:4:50 >
  • @Furrardo


    Rahat olmanızı rica ediyorum, burada deneyimlerimizi paylaşıyoruz, bildiğim ölçüde sizinle paylaşırım, lütfen rahat olun.


    Eğer yazım uzun olursa, kusuruma bakmayın lütfen.


    2600 kullanırken, stok fanla sıcaklıklar (tam hatırlamıyorum) 40 civarı idi, sonra gittim Deep Cool Gammaxx ın en ucuz soğutucusunu aldım, o dahi 32 dereceye düşürdü. Daha sonra 2. el noctua u12-s aldım, 30 dereceye düştü. Bu soğutucunun maalesef soğutma kapasitesi sitesinde de yazmıyor. Görmek isterseniz eğer, uyumluluk listesi bağlantıda


    https://noctua.at/en/nh-u12s-se-am4/cpucomp#manuf_8305_socket_8273


    Kule tipi soğutma neden daha iyi soğutuyor, bunun cevabını verecek kadar teknik bilgi sahibi değilim. Tek diyebileceğim, soğutulan alan geniş, kullanılan fan büyük ve ısı iletimi için bakır kullanılıyor. Bunun yanında, ses konusu da var, stok fan (eğer biostan fan hızları ayarı yapmazsanız) değişen ısıya göre inişili çıkışlı bir devirlenme sergiliyor. Stok, yüksek devirlerde çok sesli, kule tiplerinin bir avantajı da bu. Hem daha sessizler, hem de işlemciyi daha serin tutuyorlar.


    Etken sadece işlemci fanı değil; şu an 3700x kullanıyorum; kasada (https://www.qp.com.tr/phanteks-eclipse-p400a-temperli-cam-mid-tower-atx-bilgisayar-kasasi) sadece egzoz fanı var ve işlemci sıcaklığı 48. Kasanın önüne 2 fan, üste de bir fan eklesem bu sıcaklıklar bir miktar daha düşer. Kasa fanlarının bir faydası da ekran kartı, anakart, ram gibi donanımlardan kaynaklanan ısının dışarı atılmasını sağlıyor.


    Özetlersek, aldığınız ürünün size vereceği performansa etkisinden yana şüpheniz olmasın. Bunun yanında, kasaya da imkan ölçüsünde fan eklemeyi düşünmenizi tavsiye ederim.





  • Arkadaşlar yeni konu açmak istemedim bios a giremiyorum bilen birisi PM atabilirmi anakartim Intel tylerburgs 5500
  • @aalpan

    Teşşekkür ederim sağolasınız.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Furrardo -- 9 Aralık 2020; 0:22:11 >
  • @Furrardo Rica ederim, iyi akşamlarAlacağım Kule Tipi Soğutucu ile Egzoz Fan Arasında Ne Kadar Boşluk Olmalı ? 


    @Harun18x Bu kart server kartı mı? Araştırırken, öyle bir şey denk geldi. Sizinle bağlantıyı paylaşayım, sayfa 25 "Pres F2 enter the setup" yazıyor. Eğer aynı kartsa, bilgisayarı açtığınız andan itibaren F2 tuşuna basıp-çekin. Genelde ya "delete" tuşu olur ya da F1 veya F2...


    Sayfa 25

    https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/motherboards/server/s5500bc/sb/e52448002_s5500bc_user_guide_rev_2_0.pdf





  • aalpan A kullanıcısına yanıt
    Xeon x5660 işlemci takılı ve sadece onu destekliyor bu anakart bu olması gerekhttps://ark.intel.com/content/www/tr/tr/ark/products/36784/intel-5500-i-o-hub.html

    Del f2 F10 bunları denedim ama giremedim
  • @Harun18x Gönderdiğiniz bağlantıda, data sheet denilen bir sayfayı açtım (ingilizcem kötüdür), orada da F2 yazıyor.


    Sayfa 54


    https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/motherboards/server/sb/d38960006_s5000datasheet.pdf


    Garip gelmesin ancak bazen akla gelmeyen şey, basit bir çözüm olabiliyor. Kart resimlerine bakıyorum, fare ve klavye usb'den bağlanıyor. Farklı bir klavyede deneyin, belki F2 tuşu bozulmuştur.


    "Entering BIOS Setup The BIOS Setup utility is started by pressing the key during the system boot when the OEM or Intel logo is displayed. When Display Logo is disabled, the following message is displayed on the diagnostics screen: “press to enter setup”.



    Çevirisi de bu-


    "BIOS Kurulumuna Girme

    BIOS Kurulum yardımcı programı, sistem önyüklemesi sırasında <F2> tuşuna basılarak başlatılır.

    OEM veya Intel logosu görüntülenir.

    Ekran Logosu devre dışı bırakıldığında, teşhis ekranında aşağıdaki mesaj görüntülenir:

    "Kuruluma girmek için <F2> tuşuna basın"



    Bir diğer seçenekte bios sıfırlamak, onun da çevirisi. Yani ya clear cmos için pin kullanacaksınız ya da F9'a basıp, ayarları sıfırlayacaksınız. F9'a basıp, deneyin, bakalım sonuç ne olacak?



    Sistem konfigürasyonunu varsayılan değerlere sıfırlamak için farklı mekanizmalar mevcuttur. Zaman

    sistem yapılandırmasını sıfırlama isteği algılandığında, BIOS varsayılan sistemi yükler

    sonraki POST sırasında yapılandırma değerleri. Sistemi varsayılanlara sıfırlama talebi,

    aşağıdaki şekillerde gönderilebilir:

    ƒ Sistem yapılandırmasını sıfırlama isteği, <F9> tuşuna basılarak oluşturulabilir.

    BIOS Kurulum yardımcı programında.

    ƒ Temiz CMOS'u hareket ettirerek bir sıfırlama sistemi yapılandırma isteği oluşturulabilir

    yapılandırma atlama teli.

    Aşağıdaki adımlar BIOS varsayılanlarını yükleyecektir:

    1. Sistemi kapatın. (AC gücünü kesmeyin.)

    2. Clear CMOS atlama kablosunu 1-2 numaralı pinlerden 2-3 numaralı pinlere taşıyın.

    3. Clear CMOS atlama kablosunu 2-3 numaralı pinlerden 1-2 numaralı pinlere taşıyın.

    4. Sisteme güç verin.



    Benim aklıma gelen çözümler ve üreticinin belgelerine biosa girmenin yolu bunlar, daha fazlasını bilmiyorum.





  • Klavye yeni f2 çalisiyor
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.