Şimdi Ara

7 Kollu Şamdan

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
345
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Niye Museviliğin sembolü? 7 Kollu Şamdan 

    7 Kollu Şamdan

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >



  • Bir aydınlatma cihazı olduğu için. Karanlığı aydınlatan ışığı ama öylesine bir ışığı değil tanrısal ışığı sembolize ediyor ve antik zamanlardan beri başta tarihsel Büyük Kudüs Tapınağı olmak üzere Musevi dininin tapınaklarında ve Yahudi evlerinde kullanılıyor. Pek çok dinde ısı ve ışık sağlayan kaynaklar kutsal sayılır ve sunaklarda kullanılır. İran Zerdüştçülüğünden (Ahura Mazda'nın sönmeyen ateşi atarın sunaklarını barındıran Ateş Tapınakları, Ateşgahlar) Roma Religio'suna (Vesta, yanan bir ocakla temsil olunan hayati önemdeki bir "Hane Ocağı Tanrıçası", Roma devlet ocağını da temsil eden Aedes Vestae denilen bir tapınağı vardı) kadar farklı uygulamaları görülebilir ama yaklaşım benzerdir. İyilik ve pozitif güçle özdeşleştirilen ısı ve ışıkla alakalı. Bunlara mukabil karanlık, soğuk ve rutubet kötüdür. Musevi ve Hıristiyan dinlerinin yaratılış hikayesi Genesis'te Tanrı'nın ilk yaptığı işlerden birisi ışığı yaratmak ve böylece zifiri olan karanlığı yarıp geçmek (Tanah / Eski Ahit, Genesis 1:1-23). Dinlerin yani yerleşik inanç ve sembolizm sistemlerinin oluşumunda insan çağrışımının rolü büyük. Bu sayede ışık ve ışıksızlığın yani aydınlık ve karanlığın algı ve çağrışım temelinde kozmogoniler (evrendoğum teorileri), kozmolojiler (evrenbilim sistemleri) ve dinsel-kutsal objeler (ışık veren 7 kollu şamdan ya da yanan bir ocak gibi) yaratılabildi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nat Alianovna -- 16 Şubat 2021; 11:3:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

    Bir aydınlatma cihazı olduğu için. Karanlığı aydınlatan ışığı ama öylesine bir ışığı değil tanrısal ışığı sembolize ediyor ve antik zamanlardan beri başta tarihsel Büyük Kudüs Tapınağı olmak üzere Musevi dininin tapınaklarında ve Yahudi evlerinde kullanılıyor. Pek çok dinde ısı ve ışık sağlayan kaynaklar kutsal sayılır ve sunaklarda kullanılır. İran Zerdüştçülüğünden (Ahura Mazda'nın sönmeyen ateşi atarın sunaklarını barındıran Ateş Tapınakları, Ateşgahlar) Roma Religio'suna (Vesta, yanan bir ocakla temsil olunan hayati önemdeki bir "Hane Ocağı Tanrıçası", Roma devlet ocağını da temsil eden Aedes Vestae denilen bir tapınağı vardı) kadar farklı uygulamaları görülebilir ama yaklaşım benzerdir. İyilik ve pozitif güçle özdeşleştirilen ısı ve ışıkla alakalı. Bunlara mukabil karanlık, soğuk ve rutubet kötüdür. Musevi ve Hıristiyan dinlerinin yaratılış hikayesi Genesis'te Tanrı'nın ilk yaptığı işlerden birisi ışığı yaratmak ve böylece zifiri olan karanlığı yarıp geçmek (Tanah / Eski Ahit, Genesis 1:1-23). Dinlerin yani yerleşik inanç ve sembolizm sistemlerinin oluşumunda insan çağrışımının rolü büyük. Bu sayede ışık ve ışıksızlığın yani aydınlık ve karanlığın algı ve çağrışım temelinde kozmogoniler (evrendoğum teorileri), kozmolojiler (evrenbilim sistemleri) ve dinsel-kutsal objeler (ışık veren 7 kollu şamdan ya da yanan bir ocak gibi) yaratılabildi.

    hocam ben anlattıklarınızdan ziyade şey diye duymuştum,


    musevilere göre tanrı dünyayı 6 günde yaratmış, 7.günde dinlenmiş, bu yüzden "7 Kollu şamdan" museviliğin sembolü diye duymuştum 7 Kollu Şamdan 





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.