Şimdi Ara

24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı
    Intel’in ilk yapay zekâ hızlandırıcılı oyuncu işlemcisi sloganıyla geliştirdiği Arrow Lake-S ailesi için meraklı bekleyiş devam ederken bugüne kadar pek çok bilgi ortaya çıktı. Şimdi ise serideki işlemcilerin isimlendirmesi sızdırıldı.



    Intel Core Ultra 9 285K



     



    Intel Core Ultra 2 veya Intel Core Ultra 200 çatısı altında toplanması beklenen yeni işlemciler 24 çekirdeğe kadar ölçeklendiriliyor. Seride 3 adet hız aşırtma destekli ve 3 adet çarpan kilidi kapalı işlemcinin isimleri belli oldu. İsimler şu şekilde:




    • Intel Core Ultra 9 285K (Intel Core i9-14900K devamı)

    • Intel Core Ultra 7 265K (Intel Core i7-14700K devamı)

    • Intel Core Ultra 5 245K (Intel Core i5-14600K devamı)

    • Intel Core Ultra 9 275

    • Intel Core Ultra 7 255

    • Intel Core Ultra 5 240



    Ayrıca Bkz.Intel Arrow Lake-S örneği sızdı: Hyper-threading rafa mı kalkıyor?



    Intel Core Ultra 9 285K işlemcisi serinin amiral gemisi olacak ve 8+16 şeklinde dizilecek. K modellerde 8+16, 8+12 ve 6+8 dizilimler göreceğiz. K olmayan modellerde ise 6+8 dizilimine kadar konfigürasyonlar olacağı belirtiliyor. Intel Arrow Lake-S ile ilgili bilinenler şu şekilde:




    • LGA 1851 soket ömrünün 2026'ya kadar uzatılması planlanıyor

    • Yalnızca DDR5 uyumluluğu olacak, DDR4 desteği olmayacak

    • 800 serisi anakartlarla çıkış yapacak

    • DDR5-6400'e kadar bellek desteği (doğal JEDEC)

    • CPU ve PCH yoluyla artırılmış PCIe Gen 5.0 hatları

    • P-Çekirdek başına 3 MB L2 önbellek bulunacak

    • Alchemist iGPU'lara (4 Xe-Çekirdeği) sahip olacak

    • GPU karosu için entegre LLC "Adamantine" özelliğine sahip olacak

    • 8+16, 8+0, 6+8 çekirdek konfigürasyonları bulunacak

    • 2024'ün 2. yarısında piyasaya sürülecek




    Kaynak:https://wccftech.com/intel-arrow-lake-desktop-cpu-core-ultra-9-285k-core-ultra-7-265k-core-ultra-5-245k/







  • kaç nm olacak?

  • Ne iş göreceği, performansı, standartları, kullanım alanları muallak, yazılımları yaygın olmayan; ne idüğü belirsiz yeni bir teknolojinin giriş seviyesi. LGA 1851 soket 2026 da bitecekmiş. Ondan sonra durum netleşir ve tekrar bakarım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 2nm yapacak karpuz kesecek diye haberler sonrası işlemci modelleri bilgi sızması ama nm kaç belli değil. 10++++++ diye gelirse ne anladık biz bu işten?

  • komedi

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • @Boşnak Ağa Intel Core Ultra 9 285K SX AK Intel bu defa fena geliyor gibi, Emperor Strikes back!

  • Jake Lockley kullanıcısına yanıt

    4 nm olacak söylentileri var ama net bir açıklama yok.


    :) Şöyle bir yorum gördüm, sadık kullanıclar memnun.


    "It's like back to the beginning. I like it a lot, all those digits was just like they tried to prove something, and now they don't have to.


    875K

    2700K

    3770K

    4770K

    4790K

    5775C

    6700K

    7700K

    8700K

    9900K

    10900K

    11900K'LOL

    12900K

    13900K

    14900K

    285K

    "

  • artık iş "bul kızı(anakartı) ver parayı" işine döndü

  • Zenohsama kullanıcısına yanıt

    nasıl yok yav daha karpuz keseceğidik??24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı 


    24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı
    24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldıinventus
    AMD Phenom II X4 965 Black Ed. C3 HDZ965FBGMBOX, 3.40GHz, 8MB, 2000MHz HT, 125W, AM3 İşlemci - inventus
    https://inventus.com.tr/mi_products/Product.aspx?PID=2312

    4nm falan rüyasında görsün. 10nm'den intihar dalışı olur biraz in de öyle yap diye. amd 90nm'den indi 5nm'ye 2007'den bu yana. intel 14nm'yi bırakamadı ki yıllarca şimdi ne 4nm'siymiş bana tıraş geldi o iş biraz.

  • @Zenohsama



    "Intel Core Ultra 9 285K SX AK"



    Aaaa bu benim araba yahu. Yalnız benimki aynı zamanda SW. Lütfen ama standart olanla karıştırmayalım. Farkımız belli olsun.



    Fiat Tempra SX AK SW (klimalı)




    Zarif İtalyan beyefendisi diye bilinir. Zamanının uzay aracı diye tanınır ve benim 15 senedir cefamı çekmektedir kendisi. Hala çatır çatır çalışıp yükümü çekiyor. Yalnızca param olmadığından değil ama aynı zamanda kendisini çok sevdiğimden arabam hala SX AK SW'dir.




    Nazar etmesin kimse rica ederim. Sonra sokak köpeğinin birisi gece can sıkıntısından tamponu çekip götürüyor sonra uğraş dur. Rica ediyorum bak.





    Of of of of of bunlar nasıl güzel isimlendirmedir nasıl güzel işlemcilerdir hocam böyle. Adeta özümüze dönüyoruz AMD denen küçük şirketi yeniden eski günlerdeki gibi paramparça edeceğiz, duvardan duvara vuracağız, suya götürüp susuz getireceğiz demek istiyorlar sanki. Çok sinsi bir şirket bu İntel gerçekten. Çok acayip mesaj veriyorlar. Kimi zarları intel 2nm, kimi zarları TSMC N3B basılan bu muhteşem Arrow Lake işlemcilerin yeni isimlendirmelerini çok manidar buluyorum yalan yok.




    Yahu bu işlemciler öyle bir şey ki yani Zen5 %50 bilemedin %40 IPC artışı ile gelmediği zaman durum nanay. Zaten dün AMD'nin ilk çeyrek sonuçları açıklandı durum fecaat.




    Hem kar azalıyor hem satışlar azalıyor hem de pazar payı azalıyor. Çok üzücü. Halbuki forumdaki kimi AMDcilere kalsa yok satıyor Zen4 falan fıstık. Amazon CPU satış oranlarına bakıp yada Almanya'nın bir köyünde satış yapan ve önünde AMD bayrağı dalgalanan tek bir firmanın açıkladığı satış oranlarına bakıp bakıp gaza gelen AMDciler bir süredir devam eden bu pazar payı kaybını biliyor mu bilmiyor mu emin değilim.




    Ben intel 10++++++++++ nm ile 5nm Zen4 tokatlıyor dediğimde kızıyorlar zira. AMDciler birbirlerini gazlaya gazlaya gerçeklikten iyice uzaklaşmış gibi duruyor. Çok üzülüyorum çok.




    İlk çeyrek AMD rakamları görünce çok üzüldüm resmen.





    Bak şimdi hocam bu yeni Lion Cove çekirdeği çok muhtemeldir ki ALU portları ile FPU portlarını ayırıyor. Sadece bellek operasyonları için 8 adet işlem portu (6x AGU+ 2X S/D) ile gelmesi muhtemel görünüyor.





    Front End Golden Cove'daki toplam 6 dekode + 8 uOP cache paylaşım genişliğinden toplam 8 dekode ve 12-14-16 uOP cacheye çıkıyor. Hatta dekode 8 değil 10 bile olabilir. İntel'in yeniş yayınladığı orijinal şematik bunu açıkça işaret ediyor.




    Bu olay Front End'in inanılmaz artışı demek ve bu devasa beslemeyi doyurmak için Execution Port sayıları da 12 den 18'e çıkmış görünüyor ki zaten anca kurtartır bu kadar geniş Front End'i.




    Ama beni asıl heyecanlandıran muhtemel ALU ile FPU portlarının ayrımı. Bu enerji verimliliği konusunda tek başına ciddi bir zıplama yapacaktır. Zarlar zaten neredeyse 1 yıldır bildiğimiz gibi 2nm ve 3NB.




    Buradan da acayip bir verimlilik geliyor (hatta bu kadar geniş çekirdek için adeta zorunlu). Sonuç olarak ciddi IPC artışı yanında maksimum 170 watt'lık PL2 iddiaları da buna bakınca yerine oturuyor.




    Tabi AMDcilerin ana konuda yazıldığı halde hiç dikkatini çekmeyen Adamantine bellek yazısı da var.





    "GPU karosu için entegre LLC "Adamantine" özelliğine sahip olacak"





    Bildiğim kadarıyla bu henüz iddia. kesinleşmedi. Meteor Lake'den beri var bu iddia geldi gelecek diye. Yani de değil. Şimdi tabi bu fanatik AMDcilerin uykusunu kaçıracak bir olay. Patent grafiği şu:





    24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı

    (Image Credit: Intel)




    Kırmızı ile gösterilen ADM adamantine L4 cache. Tıpkı zen 3D deki zar gibi ayrı bir önbellek zarı kısaca. Ama intel akıllıca bir hamle ile zarı işlemci tepesine değil interposer'a gömülü halde tabana getiriyor ki ekstra ısınma sorunu yaratmasın.




    AMD 3D için TSMC'nin teknolojisini kullanıyor. Buna intel'den yanıt da işte Adamantine interposer'i yada zarı yada L4 belleği.




    Kısaca 3D bellek intel'e geliyor. Oradaki "GPU için Adamantine" lafı bunu söylüyor. Şimdilik bu zar için sadece entegre iGPU için kullanacak deniyor ama intel bir sürpriz yapıp bu zarı çekirdeklere de bağlayabilir ileride.





    Gör o zaman şamatayı.




    Intelimiz adeta bu yeni 2nm/3nm Arrow Lake ile teknolojiyi zirveye kaldırmış hocam. Çok ürkütücü çok endişe verici. Resmen AMD için endişeleneceğim yahu.






    Tıpkı @-dehşet- hocanın yıllardır haklı olarak beklediği gibi yeni bir devrim görme ihtimalimiz var. Tabi bu işler sürprize açık. Beklendiği gibi olur olmaz, başka engellerle karşılamışlardır yüzde 10 IPC artışı görürüz hayal kırıklığı olur orasını bilemeyiz. Adamlar teknolojinin sınırlarında geziyor olumsuz ve beklenmedik sürprizler gayet muhtemel.





    2nm'ye, RibbonFET'e, PowrVIA'ya, (ben bu seride beklemiyorum ama) muhtemel CPU Adamantine belleğe, tamamen yeni bir anlayışla tasarlanmış devrimsel mimariye rağmen istenen sonuç ilk seferde alınamayabilir. Core1 Core2 geçişinde ne oldu hepimiz biliyoruz. Bu yeni mimarinin ilk adımı olur ve asıl bomba bu yeni mimarinin bir sonraki iterasyonunda ütülenmiş tiril tiril hale getirilmiş şekliyle Panther Cove'da yada Nova Lake'de önümüze çıkar belki. O arada Zen 4 çok ciddi bir IPC artışı ile gelir Arrow Lake'i parçalar, intel iyice tepetaklak olur falan. Bunlar hep ihtimaller.




    Boşnak ağa olarak görenin dönüp bir daha baktığı Tempra SX AK SW'mizden gelişmeleri izliyor olacağız. Saygılar sevgiler yolluyorum hocam. Seni etkilemez bunlar. İşlemcin çok güzel. Gaza gelip yenileme hemen derim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 3 Mayıs 2024; 15:45:51 >




  • Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

    Rüya gibi arabaydı zamanında. 24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı 


    Intel, Soket ömrünü uzatmayı vadetmiş ne güzel hareketler bunlar, bu manada rekabet kullanıcı için ne kadar iyi bir şey onu yaşayarak görüyoruz.


    Ama AMD'yi de çok boş bırakmaması lazım, 3D bellek muhabbeti Moore yasasının anlamsız kalmasından sonra yeni bir umut oldu ve işe de yarıyor, transistör sayısı ve üretim teknolojilerinin gittikçe ufalmasının yanında böyle güzel gelişmeler de olmalıydı zaten.


    İşlemcimden memnunum, kısa vadede değiştirmem. AMD ve Intel benimkinin üzerine birkaç seri çıkarsın bakalım, ileride düşünürüz. 24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldı 




    Hey gidi günler, nereden nereye yakında atomlara moleküllere işlem yaptıracaklar.



    24 çekirdekli Intel Arrow Lake-S işlemcilerin isimleri sızdırıldıNISENetyoutube
    The inside of a microchip is a mysterious thing. Here, we zoom into a microchip using a digital SLR camera then we transition to a scanning electron microscope, aka SEM. Although this is an older microchip, many of the same principles still apply to microchip design but with much, much smaller structures measured in nanometers instead of microns. Learn more: Education professionals: www.nisenet.org Public audiences: www.whatisnano.org
    https://www.youtube.com/watch?v=Fxv3JoS1uY8&feature=youtu.be




  • Son generasyonlardaki en buyuk performans sıcraması verecek diyorlar. Sohbahar gibi rtx 5000 ailesi ile cıkısını yapar gibi. Sistem kurmak icin beklesekmi acaba?

  • Ben AMD'den işlemci olarak memnunum. vs2022 Sqlexp yanda 15 tab açık brave ki mutlaka film sitesinden film açık oluyor. arada youtube da açıyorum hiçbirşey yapmadan. üstüne RDR2 açtım en son yine bana mısın demedi.



    intel de işler nasıldır bilemiyorum ama ben bu 7900x ile memnunum. yeni nesil gelirse belki geçiş yaparım.

  • ugacomtr U kullanıcısına yanıt
    10++++++

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Okuduğum bir habere göre P çekirdek hızları şuan ki işlemcilerden düşük olacakmış ve öyle büyük bir performans artışı da olmayacakmış. Haberde geçen soketin ömrünü 2026'ya kadar planlıyorlar demek yani kesinlik yok yani bunlar yine 2026 da yeni sokete geçip yeni anakart diyebilirler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.