Şimdi Ara

Sıcaklığa bağlı fan kontrol devresi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
36
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • sıcaklığa bağlı fan kontrolü yapan bir devreye ihtiyacım var.

    devre 2 kanal fan kontrolü yada tek kanal olabilir.

    2 kanal olursa en az 20a

    1 kanal olursa en az 10a olması gerekiyor.

    Ayarlanan sıcaklığa göre fan hızını ayarlaması gerekiyor.

    mesela 40 min 80 max ise bu aralıkta fan hızını ayarlayacak.

    40ın altında fanı kapatacak.

    fan pwm kontrolü yok. hızı voltaj ile ayarlaması gerekiyor.

    Fan 12v ile çalışacak.

    devre beslemesi 220v yada 12-24v arası olabilir.

    nasıl bir devre işimi görür?




  • PWM (Pulse Width Modulation) kullanımı, yüksek güçteki yükleri kontrol etmek için genellikle tercih edilen bir yöntemdir. Özellikle 10A gibi yüksek akımları doğrudan kontrol etmeye çalışmak, kontrol elemanlarında önemli derecede ısınma ve güç kayıplarına neden olabilir. Bu nedenle, PWM siz kontrol zor olur.

    Bu devrede, PWM sinyali oluşturmak için NE555 timer çipi ve LM358 operasyonel yükselteç (Opamp) kullanılmaktadır. NE555, ayarlanabilir bir multivibratör olarak kullanılarak yaklaşık 1 kHz frekansında kare dalga üretir. Bu kare dalga, R3, R4 dirençleri ve C2 kondansatörü aracılığıyla bir rampa sinyaline dönüştürülür. Devrenin birinci kısmında (U2A),

    LM358 opamp, bu rampa sinyalini ve bir karşılaştırma gerilimini (ayarlanan sıcaklığa göre değişen) karşılaştırır. Bu karşılaştırma sonucu, yüksek veya düşük çıkış durumuna göre bir PWM sinyali üretilir. NTC termistör ve bir potansiyometre (POT1) kullanılarak sıcaklığa bağlı olarak PWM sinyalinin duty cycle'ı (çalışma süresi) ayarlanır. Böylece, motorun çalışma hızı sıcaklığa göre otomatik olarak ayarlanabilir.


    Sıcaklığa bağlı fan kontrol devresi

    Devrenin ikinci kısmında, diğer LM358 (U2B) kullanılarak sıcaklık ile ilgili başka bir karşılaştırma yapılır. Bu kısımda, bir potansiyometre (POT2) ile belirlenen sıcaklık değeri, PWM'nin aktif hale gelmesi için gerekli minimum sıcaklık eşiğini ayarlar. Eğer devre sıcaklığı bu eşiği aşarsa, NE555'in reset pinine sinyal gönderilir ve PWM sinyali aktif hale gelir, böylece motor çalışmaya başlar.

    R2,POT1 ve POT2 10K olarak gelişi güzel seçilmiştir ancak devreyi sabit olarak kurmadan evvel deneyerek bu değerleri değiştirebilir, istediğiniz sıcaklık aralığına göre kalibre ederek kullanabilirsiniz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rakimalar -- 27 Mayıs 2024; 13:53:6 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.