Şimdi Ara

Liberalizm nereden öğrenebilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
253
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Liberal var mı forumda bilmiyorum, hangi kitaplardan öğrenilebilir?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelrhaynr -- 6 Mayıs 2024; 22:12:23 >



  • Birisi yazmıştı ama mesaj silindi...
  • Tek başına liberalizmi öğrenemezsin. Önce temel sosyoloji öğrenmen lazım. Kapitalizm ile protestanlık arasındaki ilişkiyi öğrenip Marx, Weber, Mill, Locke, Popper, Adams, Ford deyip günümüze kadar gelmen lazım.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: scientia

    Tek başına liberalizmi öğrenemezsin. Önce temel sosyoloji öğrenmen lazım. Kapitalizm ile protestanlık arasındaki ilişkiyi öğrenip Marx, Weber, Mill, Locke, Popper, Adams, Ford deyip günümüze kadar gelmen lazım.

    Üşendim
  • İdeoloji bu şekilde kavranıyor. Maalesef iki üç satırlık bilgi ile bir şey elde edemeyiz.

    Das Kapitali kim ne derse desin okumam, 2700 sayfa kitap ve gereksiz terim çok fazla var. Bunun yerine bir tanıdığım 2-3 tane Das Kapitali günümüz şekliyle sadeleştiren kitap okumamın daha fazla olacağını söylemişti. Öneriler için çok teşekkür ediyorum, ben de sizin dediğiniz gibi okuya okuya gideceğim büyük ihtimal.


    @scientia




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi axelrhaynr -- 6 Mayıs 2024; 23:15:35 >
  • axelrhaynr A kullanıcısına yanıt

    Das Kapital'i ben de okumadım. Hatta Popper kitaplarını okumadım ama textbook'larda dediğin gibi point point açıklaması oluyor. Genel kültür elde edecek kadar öğrenebiliyorsun o şekilde. Daha derine dalmak isteyen olursa kaynağına tabii gidebilir. Ama Durkheim'ın Suicide kitabını okudum ilgimi çektiği için.

  • Beysim Tibuk videolarını izleyebilirsin, deneyimlerini anlatıyor. kanalın adı: Kanal Serbesti
  • 01001101 kullanıcısına yanıt

    İzliyoruz hocam hem de yoğun şekilde, bir saat önce yeni video attılar. :) Bana nokta atışı olayı kavratacak ve hayat pratiğine dökecek kitaplar gerek.

  • Liberalizmi nasil ogrenirim diyorsan sen liberal degilsin. Boyle seyleri akisina birakacaksin. Bir yasanmisligin olacak birsey seni tetikleyeckki sonuc olarak liberal, milliyetci, komunist vs herneyse olup cikacaksin.
    Ben taaa ilkokulda sosyal bilgiler dersinde vergiyi ogreniyorduk misal. Ben hocaya cok sacma falan demis muhalefet etmistim . Soyle boyle olmali demistim daha ilkokul cocuguyum ha liberalizm nedir omrumde duymamisim.Cok sonralari ogrendimki benim dusunce tarzima liberalizm deniyormus. Ondan sonra neymis ne degilmis bu deyip ise koyuldum, liberal literature goz attim.
    Suan liberalmiyim, kismen katildigim yonleri var. Kendimce turk milliyetciligi ve liberalizmi harmanladim, sentezledim. Kendimde bir dusunce tarzim, hayat gorusum var. Ana akim liberalizmede milliyetciligede uymuyorum.
    Milliyetci olmamda once acilim sureci sonrada multeci istilalari ve akpnin ummetci ihvanci neo osmanlici politikalarinin urunu.
    Milliyetci literatur okuyarak milliyetci olmadim tamamen tepkisel.
    Milliyetci literaturu milliyetci olduktan sonra okudum.
    Bu saatten sonrada liberalizmden ama daha cokta milliyetcilikten asla vazgecmem neden cunku cok guclu, neden guclu cunku bir travmanin, yasanmisligin sonucu.Misal ne zaman biraz milliyetcilikten uzaklasir gibi olsam aklima direkt acilim sureci, ergenekon kumpaslari, yetmez ama evetciler, suriyeliler falan geliyor tekrar bir kanim kayniyor.Anilar ve travmalar kafamdan silinmiyor. Literatur okuyarak milliyetci veyahut liberal olsaydim en basta omurgam olmazdi ayni siyasetciler gibi. Surekli degisen su calkantili Turkiye siyasetinde hergun farkli yone sapardim

    Ayrica sunuda belirteyim liberal olmamda ozel okulda okudugum gercegide etkili bence. Ben ilkokul, lise, universite full ozelde okudum. Omrumde hic devlet okuluna gitmedim ayrica bursaliyim ve bursa sanayi sehridir. Ozellikle tekstil ve otomotiv konusunda.
    Haliyle benim cocukken arkadaslarimin babalari falan hep sanayici, fabrikator kodoman tiplerdi. Okula lamborghini aventadorla gelen arkadasim vardi ilkokulda iken. Baska bir arkadasimin babasi Turkiyedeki 30 civari milyarderden bir tanesi idi.
    Ben orta halli beyaz yaka mimar ve ogretmen anne babanin cocugu olmama ragmen cevrem zengin olunca onlar gibi dusunmeye basladim galiba.
    Cevrede cok etkili hayat gorusunun oturmasi acisindan.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cübbeli mehmet -- 7 Mayıs 2024; 0:43:11 >




  • cübbeli mehmet kullanıcısına yanıt

    Ben liberalim diye bir şey söylemedim zaten hocam. Ama söylediğiniz, " sen neysen osun, zaten her şey içinde var." tezine katılmıyorum kesinlikle.

    Her insanın fıtratı(veya evrimi diyin artık neye inanıyorsanız.) ve çevresinin etkili olduğu belirli ideolojilere yatkınlığı olur tabii ki ama insan okuyan, öğrenen ve kendini geliştiren bir varlık. Liberalizmi tam anlamıyla kavramadan göz ucuyla söyle bir bakıp ben liberalim demek kadar saçma bir şey yok. Aynısı komünizm için de milliyetçilik için de geçerli. Ben eşitlikten yanayım diyen herkes komünist mi? Kaldı ki hayatında bir olay yaşama muhabbeti de doğru değil, yaşadığın olay araştırmaların işte. Benim Liberal olmam için illa başıma özgürlüğümü gasp edecek bir şey mi gelmesi gerek?

  • Hap formu var aninda tesirli :) ...



    Bu tur seyleri once surecsel olarak yasamak yani anlamak gerekir. Tarihsel olarak hangi ortamladrda hangi etkilesimlerle olusmus bunu etraflica tarihsel olarak ta ele almalisin. Sonra ilgili tanimlara vs bakilir.


    Turkiye gibi bircok surecleri benzer sekilde yasamadan direk tabir-i caizse bodoslama okuyarak ogrendigini bildigini ifade ederek YASADIGINI HISSETIGINI surecleri de ayni sekilde idrak etmisligi ile ilgili kaynaklari kitaplari vs istersen 100 kere tekrarla surekli bir CACIK olmaz SAMiMi olunmaz .


    Yapilmayan veya yapilamayan bu YOZ yaklasim bircok alanda bircok konu da gecerlidir. Komunizm mi bilmezler! Liberalizm de bilmezler. Ronesansi da bilmezler Reformlari da bilmezler.




    Burada kuru kuru kitapsal bilgilerden bahsetmiyorum gecmisi ve sureci kapsamli hissederek ozumsemekten bahsediyorum hem de her konuda ...


    Noksanlikla bir seyin piri de gelse nafile maya tutmaz idrak edilmez tarihsel surecsel empati yasanamaz ...





  • smart1978 kullanıcısına yanıt

    Evet özellikle Avrupa Sömürgecilik tarihi, Aydınlanma Çağı ve Floransayı filan da araştırıyorum yandan. Amaç burada yarım bir şey yapmak değil zaten, tam olarak ozumsemek ve kavramak.

  • öğrenip nabacaksın ülke mi kuracaksın sanki.

  • Return to Monke kullanıcısına yanıt

    Çin Rusya gibi ülkeleri yıkmaya yarar ama .

  • yorumları okuyunca bi an Popmundo sandım allah çarpsın

  • Liberal ekonomi ile ilgili ilk kaynak Adam Smith- Ulusların Zenginliği (bu kitapla başlayabilirsiniz).


    Felsefe okumaları yapabilirsiniz liberal düşünceden etkilenen ya da liberal düşünceyi etkileyen filozofları okuyabilirsiniz. Bunun dışında pek okumadım.

  • Denamint kullanıcısına yanıt

    Milletlerin Zenginliği terimsel olarak çok ağır mı? Sadece iktisat değil esas olarak olaya sosyolojik baktığını söylüyorlar.(iyi yani bu.)

  • axelrhaynr A kullanıcısına yanıt

    Genelde terimsel olan kitapların sözlüğü oluyor ya da bir iktisat sözlüğü iş görebiliyor hocam. 

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.