Şimdi Ara

Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU] (109. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
2.238
Cevap
211
Favori
94.048
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 107108109110111
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • srvngrc S kullanıcısına yanıt

    Bence en temel gereklilik her odaya alabildiğiniz en hızlı ve kaliteli ethernet kablosu ile ethernet altyapısı çekmek.


    Sigortaya gelen her nötr kablosunun da hangi fazlar ile ilişkili olduğunu bilmek lazım. Yeni çekilecekse her faz için nötr kablosunun elektrik anahtarına bile gitmesi gerektiğini söyleyin.


    Bunları hallettikten sonra gerisini siz gayet kolay yaparsınız. Profesyonel akıllı ev sistemleri dediğiniz gibi oldukça pahalı ve çok fazla kablo altyapısı gerektiriyor bildiğim kadarı ile. Ve karmaşık sistemler.


    En az ek cihaz ve en sade şekli ile tuya ve benzeri sistemlerle her istediğinizi yaparsınız.


    Ben sizin yukarıda söylediklerinizin hepsini kendim hallettim.

  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt
    Yanıtınız için teşekkürler. Peki her prizin ayrı ayrı sigorta kutusuna kadar çekilmesi de gerekir mi? Yoksa klasik buattan birkaç prize dağılan sistem yeterli mi?
  • srvngrc S kullanıcısına yanıt

    Yeterli olur, mühim olan, eğer sonra her sigortayı kaçak akımlı sigorta ile değiştirmek isterseniz, panoya gelen nötr'ün beslediği alanları bilmek. Bir de söyleyin sigorta kutusundan çıkan kanallar arasında faz ve nötr paylaşımı yapmasınlar, yoksa daha sonra işin içinden çıkmak pek mümkün olmaz.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: stoll

    eğer zigbee kullanıyorsanız işiniz çok daha kolay olur yok wi fi kullanacaksanız HA a tam uyum için entegrasyonu olan bir ürün seçmezseniz işler biraz zorlaşıyor mesela yüksek gerilim ayarı yada kaç liralık elektrik tükettiğinizi HA üzerinden göemek için 40 dereden su getirtir çoğu zaman en fazla akım gerilim ve anlık güç değerini görürsünüz birde varsa rölesini ama tuya üzerinden yapabildiğiniz ayarlara ulaşmak genelde mümkün olmuyor ama zigbee de özelliklede Z2M ile çok uyumlu çalışanlar var örnek



    aliexpress.com
    910.22TRY 70% OFF|Yeni Tuya Zigbee WiFi enerji metre akıllı güç tüketimi monitör akıllı yaşam App tedbir Alarm Zigbee 2MQTT ev yardımcısı|Akıllı Uzaktan Kumanda| - AliExpress
    https://tr.aliexpress.com/item/1005003124743423.html?spm=a2g0o.home.0.0.790510d0QYIibk&mp=1&gatewayAdapt=glo2tur

    HA sistemi Raspberry Pi 5 üzerinde kullanıyorum. Yakın zamanda Sonoff ZB Dongle-P eklemeyi düşünüyordum.


    Önerdiğiniz ürünün Zigbee ve HA uyumlu çalışıyor olması çok iyi oldu. Fiyatı da Shelly kıyasla yarı yarıya.


    Tavsiyeniz için teşekkür ederim.





  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler tekrar. Bu son dediğinizi biraz izah etme şansınız var mı? Elektrikçiye faz nötr paylaşımı yapma desem anlar mı?
  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt

    Deneme amaçlı üstteki ürünü AliExpress üzerinden uygun fiyata satın aldım. Bakalım HA tarafında uydurabilecek miyiz


    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]
  • srvngrc S kullanıcısına yanıt

    Normalde anlaması lazım. Kısaca anlatmak gerekirse, panodan her odaya bir kablo kanalı gider. Bu giden kanaldan başka odaya giden kanal ile faz veya nötr paylaşımı olursa daha sonra panoda bunları ayırmak zor olur.


    Siz pano'dan çıkan her faz'ın nötr'ü belli olsun üzerlerinde işaret olsun deyin.


    Benim panoyu yeni topladık.


    Burada her fazın nötr bağlantısı numara ile işaretlendi.


    Siz de bence böyle yaptırın. Daha sonra çok işinize yarar.



    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]




    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]




  • Fushicho kullanıcısına yanıt

    168 lira herhalde vergi ile 278 lira olmuş. Söylenecek çok şey var ama susalım yine de.


    Bu aldığınız röle anlık ölçümler yapıyor ama günlük şu kadar kw elektrik kullanıldı diye yazmıyor sanırım, onu siyah olanlar yapıyor diye biliyorum. Ama hergün yeni modeller çıkıyor, belki bu da böyledir.

  • asukrumercan A kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ediyorum. Sanat eseri gibi pano :)
  • ha’nın arka arkaya güncellemelerinden sonra ısı ve nem sensörü (Zigbee) ha’da görüntüleme hatası vermeye başladı

    aynı şekilde sorun yaşayan var mı?

  • Yeni videom yayında, abone olup bir beğeni bırakarak bana destek olabilirsiniz.




    Home Assistant ve Akıllı Evler[ANA KONU]



    https://www.youtube.com/watch?v=6kGhrqpVbRo




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YNSZ -- 21 Nisan 2024; 16:45:58 >




  • Homepod ve homepod mini on siparise acildi. 10 mayis da stoklarda olacakmis.

    https://www.apple.com/tr/shop/buy-homepod/homepod-mini/uzay-grisi
  • sorumsuzadam kullanıcısına yanıt

    Güzel haber

  • Switchbot lock pro kullanan var mı ? Daire kapısı için elim sürekli bu tip bir ürün almaya gidiyor sonra gereksiz/pahalı diyorum vaz geçiyorum ama değer mi kullananlar varsa yorumlarını beklerim.
  • Herkese selam :) Ben de HA ile biraz uğraşmaya başladım. Elimdeki malzemeler ve ilk aşamada yapmak istediklerim şöyle:


    Elimdekiler:

    - Philips hue hub

    - 5-6 adet Philips led şeritler, lambalar, bir adet hue hareket sensörü (oda sıcaklığı bilgisi de veriyor)

    - Raspberry Pi 5, HA (Core) kurulu düzgün çalışıyor

    - LG Webos, Vestel Android

    - İyi Linux bilgisi

    - Sıfır elektrik bilgisi (yapabildiğim en karmaşık işlem prizi duvardan söküp yenisiyle değiştirmek)


    İlk aşamada yapmak istediklerim:


    1) Evdeki tüm prizlerin elektrik tüketim tüketimini kaydedip takip edebilmek istiyorum. Hatta eğer mümkünse üçlü prizlerin her bir yuvasını ayrı ayrı takip edebilmek isterim.

    2) Evdeki tüm prizleri aç/kapa yapabilmek istiyorum. Röle?

    3) Evdeki tüm anahtarları (duvardaki ampül anahtarları) aç/kapa yapabilmek istiyorum. Röle? İkili anahtarlı olanlar da var, onlarda durum değişiyor mu?



    HA ile biraz uğraştım ve ilk aşamada nasıl çalıştığını anlayabildiğim kadarıyla şunları yapabildim deney amaçlı:


    - Webos tv açıldığında TelegramBot ile bana ve eşime mesaj atıyor (if/then mantığını denemek için yapmıştım)

    - Hue hareket sensörü hareket algıladığında WebOS tv'ye bildirim gönderiyor, filanca odada hareket var diye (Webos tv bildirim denemesi)

    - Accuweather'a üye olup ücretsiz api key aldım ve onu HA'ya ekledim. Şehrin hava bilgisini gün doğarken (sun dawn) telegram bot ile özet bilgi gönderiyor.


    Bunlarla uğraşırken HA'nın çalışma mantığını da giriş seviye de olsa anladım. Şimdi yukarıdaki ilk aşama hedefleri için malzeme tavsiyesine ihtiyacım var :) Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.


    Sorular :)


    1) Sıva altı prizlere hem tüketim değeri takibi yapan hem de aç/kapa özelliği olan bir ürün varsa önerebilir misiniz? Gerekirse pahalı olsun ama iyi kalitede olsun, elektrik işi riske gelmiyor.

    2) Tekli anahtar aç/kapa için ne önerirsiniz? İkili anahtarlar için de bir çözümümüz var mı?

    3) Philips hue hub'ı genel bir Zigbee hub gibi kullanmayı düşünüyorum. O yüzden Wifi değil de Zigbee ile devam edeyim diyorum. Philips hue varken yine de "Zigbee 3.0 USB Dongle Plus– ZBDongle-E" gibi bir ürüne ihtiyacım olacak mı?

    4) Priz ve anahtarlardan sonra hareket sensörü sayısını artırıp, kamera, kapı otomatı kontrolü, ev içinde text-to-speech vb ile uğraşırım diye düşünüyorum. Şuna en başta dikkat et diyeceğiniz bir tavsiye olur mu?


    Konu birinci sayfadan itibaren çok faydalı bilgiler içeriyor, ayrıca ilham verici bir sürü fikir de paylaşılmış. Herkesin eline sağlık.





  • hEro_ kullanıcısına yanıt

    Sorularınızın hepsine yanıt verebilir miyim emin değilim ama şöyle önerilerde bulunayım.


    1) Eğer tüketim ölçümü yapacaksanız 'Shelly 1PM Mini Gen3' gibi bir röle almanız lazım. PM; power metering olarak geçiyor. PM olmayan versiyona göre farkı tüketim ölçebilmesi sadece.


    2) Tekli anahtar için (ışıksa eğer) Sonoff öneririm, çünkü Shelly'ye göre daha ucuz. Ama şuna dikkat etmeniz lazım. Anahtara nötr kablosu gelmiyorsa, sadece anahtara gelen ve anahtardan giden line in ve line out kabloları varsa nötrsüz çalışabilen Sonoff Mini L2 almanız lazım. Nötr kablosu da geliyorsa eğer Sonoff Mini R4 boyutu ile güzel bir seçenek olur. Mini R4 ile Mini L2 boyut olarak aynı gibi zaten. İkili anahtarlar için de dual versiyonlar var ama dediğim gibi asıl önemli nokta anahtarın arkasında nötr hattı var mı yok mu? Ona dikkat etmek lazım.


    3) Reddit'te kullanıcılar Hue Bridge'e başka marka zigbee ürünleri bağlayabildiklerini söylüyorlar. Ben direkt zigbee hub olarak Echo Dot kullanıyorum. Haliyle Hue Bridge'i de Alexa'ya bağlayıp kullanıyorum. Hub için kesinlikle Alexa tavsiye ederim, eğer İngilizce komut vermek sıkıntı olmayacaksa.


    4) Ben hub olarak Alexa kullanıyorum. Haliyle her merkadan ürün var evimde. Örneğin başta Hue Bridge yoktum ama Alexa aynı bridge gibi tüm Hue ışıklara komut gönderebiliyordu. PC ekranı ile senkronize olsun diye Hue Bridge de aldım ve bir farkını hissetmedim açıkçası. Artık ekran ile senkronize bir ışık çalıştırmayacaksam Hue almaktan kaçınıyorum, çünkü çok pahalı.


    Mi ürünlerinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü ışık haricinde hiçbir ürünü akıllı değil. Sadece aç kapa yaptırabiliyorum ama ışıkların da Hue ampullerinden kalite olarak pek farkı yok. Mi kamera var örneğin ama sadece Alexa'ya aç kapa yaptırabiliyorum. Alexa'dan kamerayı izlemek istediğimde göstermiyor. Aynı şekilde hava temizleyici de var ve mod falan değiştiremiyorum ya da sıcaklık bilgisi okuyamıyorum Alexa üzerinden. Sadece aç kapa mantığını koymuşlar.


    Son zamanlarda Tapo markasına yöneldim. Fiyatları oldukça uygun ama ampulü hiç kaliteli değil. Hue'ya alıştıktan sonra çok kalitesiz geliyor. Ama onun dışında sensörler, butonlar, kameralar falan gayet kaliteli ve uyumlu. Özellikle hareket sensörü Hue'nunkinin fiyat olarak çok aşağısında ama denemedim hiç. Sıcaklık ve nem sensörlerini kullanıyorum, aşırı kaliteli diyebilirim.


    Kapı otomatı için de kesinlikle Sonoff değil Shelly almanız lazım. Çünkü Sonoff ürünlerinde 220V alıp 220V gönderiyor. Shelly'de güç beslemesi 220V (12V uyumlu versiyonları da var) ama açıp kapattığı devre herhangi bir voltta çalışabiliyor.





  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    1) 'Shelly 1PM Mini Gen3' wifi diye gördüm. Mümkün olduğunca Zigbee'de kalmak istiyorum. Zigbee için de önerebileceğiniz bir ürün var mı acaba?

    2) Tamamdır nötr'e bakar sonuca göre sipariş veririm.

    3) Hue Bridge'ı yıllar önce almıştım. O zamanın ekonomisinde yine pahalıydı. Şimdi elimde varken mümkün olduğunca onu kullanıp bir yenisini almaktan kaçınmaya çalışıyorum. Bakalım nerede tıkanacağım :)

    4) Sesli komutu hiç düşünmemiştim ama bir noktada onu da isteyeceğim herhalde. O zaman için Alexa aklımda dursun.


    Diğer tüm tavsiyeleriniz için de çok teşekkür ederim :)

  • hEro_ kullanıcısına yanıt
    Birkaç gündür ben de baktım da zigbee olarak power monitor röleleri yok galiba. Sonoff’un birkaç ürünü varmış ama onlar da zigbee değil wifi. Fiyat açısından Tapo P115 uygun duruyor ama o da röle değil priz. Sonoff Pow R3/Elite ikilisi dışında Dual R3 var. Ama dediğim gibi bunların üçü de wifi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trkgncr -- 7 Mayıs 2024; 14:56:17 >
  • trkgncr kullanıcısına yanıt

    Ben de bu arada Shelly ile yazıştım. Hiç Zigbee ürünümüz yok yanıtını verdiler. Sanıyorum Zigbee ciddi bir pazar oluşturamıyor ve o yüzden ticari olarak hepsi Wi-fi'ya yönlenmiş durumda :/ Ya da teknik bir limite takılıyorlar ve verimli çalışmadığı için tercih edilmiyor? Bir sürü priz vs ile de router'a onlarca cihazı bağlamak istemiyorum. Zigbee bulamazsam PM işine girmem diye düşünüyorum. Diğer yandan inat etmeyip 8-10 civarı röleyi wi-fi ile router'a (sabit ip dağıtarak) bağlamak o kadar da kötü durmuyor :))


    En kötü Tapo P115 gibi bir Zigbee bulabilirsem ona bakarım ama o da 'priz üstünde priz' şeklinde çirkin görünüyor :)




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hEro_ -- 7 Mayıs 2024; 16:46:16 >
  • hEro_ kullanıcısına yanıt

    Aslında WiFi 6 bir router varsa çok da problem olmaz. WiFi ile sistem kurulduğunda da genel olarak kapsama alanı sıkıntı oluyor. Ben o yüzden WiFi mesh sistemine geçtim. 3 tane ortak çalışan router ile tüm eve WiFi yayabiliyorum. Alexa hubları da her sistem ile çalışabildiği için çok da zigbee ya da WiFi düşünmeme gerek kalmıyor.


    Siz söyleyince PM işi benim de kafama yattı. Sonoff Pow R3 modeli sigorta kutusunun çıkışına bağlamak için mantıklı geldi bana. 16A yetmezse Pow Elite modeli 20A’ya kadar dayanıyor. Ama masraf edip her sigortanın çıkışına ayrı cihaz bağlamak lazım. İlk adımda sadece beyaz eşyaların bağlı olduğu hatlara takmak daha mantıklı olacak gibi.

  • 
Sayfa: önceki 107108109110111
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.