Şimdi Ara

Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: YSNYNR Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
0
Favori
2.406
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    On yıl önce Microsoft, Nokia'nın telefon bölümünü 7,2 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Dünyanın en büyük yazılım şirketi mobil cihazlara yöneliyor ve bunun için cep telefonlarının efsane liderini güçlerine katıyordu. Tüm beklentiler inanılmaz bir şekilde yüksekti ancak sadece 2 yıl içinde her şey yerle bir oldu. En nihayetinde Microsoft, Nokia ile ilgili her zararın vergiden düşülmesini talep etti. Ancak bu hikâye biraz daha derinlemesine irdelenmeyi hak ediyor.



    Nokia...



    Nokia’nın geçmişi aslında on dokuzuncu yüzyıla kadar uzanıyor. Tabi o zamanlar şirket ağıt üreten ahşap fabrikalarıyla işe başlamıştı. Ancak firma, 20 yaşından büyük olan herkesin bildiği gibi ikonik 1110 veya 3310 modelleriyle bir şekilde avuçlarımızın içerisine girmeyi başarmıştı.



    Nokia'nın cep telefonlarının ilk yıllarında telekomünikasyon pazarına liderlik ettiği, yüz milyonlarca cihaz satan ve on yıldan fazla bir süre boyunca tepede kalan bir dev olduğu sır değil. Ancak tüm bunlar 21. Yüzyılın başlarında hızla değişti. Nokia, yeni milenyumun ilk on yılından sonra kendini web 2.0 ortamına, iPhone'un ölümcül rekabetine ve Android'in hızlı gelişimine ayak uydurmak için mücadele ederken buldu. Bu mücadele çok geçmeden çakılan satışlara, ardından Microsoft’un satın alımına ve bir başarısızlık hikayesine dönüştü.



    Ancak Nokia ve Microsoft için bu başarısızlıktaki ana sorun neydi? Bunun kısa cevabı şu; Kötü yönetim, kötü yazılımla buluştuğunda donanım ne kadar iyi olursa olsun sonuç her zaman hüsrandır.



    Nokia pazarın sarsılmaz hakimiydi



    Microsoft’un Nokia ile olan ilişkisi aslında 2013-2014’ün çok öncesine uzanıyor. Şu bir gerçek ki Nokia, cep telefonu gibi görünmese de mobil cihazlarda neredeyse her türlü şekli denedi ve bunları satışa çıkardı. Aslında ilk akıllı telefona yaklaşan ürünleri de 1996 tarihli Nokia 900 Communicator modeliydi. Bu model faks, e-posta, elektronik tablolar ve diğer bazı şeyleri yapabilen mini dizüstü bilgisayar görünümlü bir cihazdı. Bu cihaz ticari olarak başarılı olmadı ancak bir şeyi başardı: Microsoft’un dikkatini çekti.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    O dönemde Microsoft, Nokia’ya bir ekip göndererek cihazı incelemiş ve Bill Gates dahil olmak üzere üst düzey yetkililer cihazı deneyimlemiş. Nokia için sonraki başarı ise telefonlarda oyun oynama fikri oldu. Evet, içinde Snake oyunu bulunan ilk telefon olan Nokia 6100 ile oyun dönemi başladı.  Nokia, 1998 yılında üretilen telefon sayısında 100 milyonu aşmıştı. 1998’deki bir büyük kırılma anı da ilk akıllı telefon işletim sistemi olan Symbian'ın geliştirilmesi olmuştu. Sadece o yıl 20 milyar dolar satış geliri elde ederek 2,6 milyar dolar kar elde etmişti. 2000 yılında pazarın yüzde 30’una hakimdi.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Ancak bazı şeyler değişmeye başlıyordu, pazar hızla başka bir şeye doğru evriliyordu. QWERTY klavyeli telefonlar popülerleşiyordu. 2003 yılında bir grup mühendis Symbian’dan daha esnek ve ve uygulama odaklı bir cep telefonu işletim sistemi üzerinde çalışıyordu. Bunun adı Android olacaktı. Aynı yıllarda Steve Jobs, Jony Ive ile birlikte iPhone’un en güçlü yanını yani işletim sistemini geliştirmek için Project Purple'ı başlatmıştı.



    Microsoft ise 90’larda Windows CE ile mobil cihazlara girmeye çalışmıştı ancak bu, büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yüzyılın başında ise bu işletim sisteminin yerini Pocket PC platformu alacak ve sonrasında Windows Mobile olarak adlandırılacaktı. Microsoft, başta HTC gibi firmaları Windows Mobile platformunu benimsemeye ikna etmiş ve hatırı sayılı pazar payı elde etmişti.



    Takvimler 2007 yılını gösterdiğinde Nokia, cep telefonu satışlarının yarısına hakimdi ve Windows Mobile kendi zirvesindeydi ancak işler bu noktadan sonra sadece düşecekti.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    2007'de iPhone dünyaya sunuldu ve hızla yeni bir endüstri standardı belirledi. Apple'ın o zamanlar yaptığı gibi klavyelerden tamamen dokunmatik ekrana geçmek bile devrim niteliğindeydi. Blackberry, hızla popülerleşiyordu. Google’ın altındaki Android giderek daha çok ilgi çekiyordu.



    Nokia, mühendislik konusunda gerçekten inanılmaz bir firmaydı. Nokia 3310 gibi ürünlerin şarjı günlerce gidiyordu. Telefonlar son derece sağlam ve kullanımı kolaydı. Herkese hitap ediyorlardı. Bundaki başarı da aslında yapılan Ar-Ge harcamalarına dayanıyordu. 2000 yılında, bir Finlandiya şirketi olan Nokia’nın milli gelirdeki payı yüzde 3,6’ydı. Ülkedeki tüm Ar-Ge harcamalarının yarısını yapıyordu. Pek çok dev şirketin başına geldiği gibi Nokia’da zamanla tembelleşti. iPhone gibi kırılma anlarını göremedi ve tepki veremedi.



    Üstelik Nokia, aşırı büyümeyle tek amacı sadece daha fazla para kazanmak olan bir şirkete dönüşmüştü. Ekipler ve bölümler arasındaki iç rekabet şiddetlenmişti.



    Kurtarıcı olarak gelen kişi Nokia’yı öldürdü



    Nokia’nın en güçlü olduğu dönemler CEO Jorma Ollila'nın eseriydi. 1992’de göreve başlayan Ollila, koşullar zor olsa da Nokia’nın Ar-Ge çalışmalarını GSM’e yönlendirerek amansız büyümenin lokomotifi olmuştu. Ollila’nın yerine ise 2005’te Olli-Pekka Kallasvuo getirilmişti. Kallasvuo, bir hukuk ve finans insanıydı. Nokia'nın pazar payındaki hızlı düşüşü denetliyordu ve aslında açık kaynak kodlu Maemo gibi başarısız girişimleri de olmuştu.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Kallasvuo, düşüşü durduramamış ve 2010’da yerine Stephen Elop’u getirmişti. Elop, günümüzde Nokia'yı kurtarmak için onu yok etmeye karar veren birisi olarak anılıyor. Ayrıca kendisi ilk Finli olmayan Nokia CEO’suydu. Elop, Microsoft'ta Microsoft uygulamalarını Symbian'a taşımak için çalışıyordu ve Bill Gates'in arkadaşıydı.



    Elop, açık sözlüydü ve sorunları biliyordu. Nokia’nın yazılımlarının yetersiz ve başının dertte olduğunu söylüyordu. Çalışanlara gönderdiği meşhur “Burning Platforms” mesajında şunları söylüyordu: "İlk iPhone 2007'de piyasaya çıktı ve bizim hala onların deneyimine yakın bir ürünümüz yok. Android iki yıl kadar önce sahneye çıktı ve bu hafta akıllı telefon hacminde liderliğimizi elimizden aldılar. İnanılır gibi değil."



    Elop tespitlerinde tamamıyla haklıydı. Sorunları gidermek için bulduğu çözüm ise Windows Phone'du. Elop’a göre Symbian yerine Windows Phone'u kullanmak yazılım tarafındaki sorunlar çözecekti. Biliyoruz ki, bu işe yaramadı.



    Yanlış bir karar



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Nokia için Windows Phone’u benimsemek aslında sorunlar çözmeyecek, aksine daha kötü hale getirecekti. Çünkü o dönemde zaten Android, giriş ve orta seviyeyi ele geçirmişti. iPhone ve iOS ise üst seviyede vazgeçilmez olmuştu. Windows Mobile’ın pazar payı küçüktü ve açıkçası geliştiriciler burayı önemsemiyordu.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Microsoft, Windows Phone 8’i tasarlamıştı. Masaüstündeki Windows 8 gibi bu da kötü bir işletim sistemiydi. Tabletler için tasarlandığı düşünülen bu işletim sisteminin mobil yüzünün kötülüğünün bir diğer nedeni de eski çekirdek yapısını terk ediyor olmasıydı. Hatırlarsanız, Microsoft’un Windows CE ile girdiği mobil pazarda işletim sistemini Windows Mobile ve sonra Phone olarak adlandırdığından bahsettik. Windows Phone 8 ile Microsoft WinCE çekirdeğini NT tabanlı bir çekirdekle değiştirdi. Böylelikle şimdiye kadar Windows Phone için çıkan tüm uygulamaların yeniden yazılması gerekecekti.



    Elop liderliğinde Nokia ile Microsoft’un yakınlaşması devam etti ve 2014 yılında 7,2 milyar dolara yazılım devine satıldı. Microsoft ayrıca Nokia'nın patentleri üzerinde on yıllık bir lisans hakkı ve sonsuza kadar yenileme seçeneği elde etti.



    Sonrasını az çok biliyoruz. Nokia, Finlandiya'daki ağ işlerini elinde tutmaya devam etti ve Siemens'in Nokia Siemens Networks ortak girişiminin yarısını satın aldı. Ardından bunu Nokia Networks olarak yeniden adlandırdı. Microsoft’a geçen Nokia tarafında ise işler çok zorlu görünüyordu.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Dönemin Microsoft CEO’su Steve Ballmer, 2014 yılında şirketten ayrıldı. Geride ise büyük bir karmaşa vardı. Ballmer, mobil işletim sistemini Windows 10 ile birlikte bütünleştirmek istiyordu. Masaüstündeki Windows 10 firmanın son yıllardaki en iyi işletim sistemiydi ancak mobil taraftaki Windows Mobile 10 ile olan sinerji kötüydü.



    2013 yılına kadar Nokia, Symbian temelli ve akıllı telefon karışımında yaklaşık 251 milyon telefon sattı. Windows Phone'ların Lumia 800 ile başlayan macerasında satışlar yalnızca 30 milyondu. Microsoft’un yeni ve şimdiki CEO’su Satya Nadella için bu kontrol edilmesi gereken bir durumdu ancak o göreve geldiğinde işlerin zaten iyi gitmediği netleşmişti.



    Belki de Microsoft, Windows işletim sistemini tüm akıllı telefonlarında ücretsiz hale getirseydi işler daha farklı olabilirdi. Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolay. Ancak sadece düşünecek olursak, Windows Phone'un ücretsiz olarak benimsenmesi kesinlikle Android'e daha doğrudan bir rekabet getirebilirdi. Ancak bunlar olmadı.



    Nokia, vergi indirimi oldu



    En nihayetinde ise 2015 yılında Microsoft, Nokia satın alımının bir sonucu olarak 7,6 milyar dolar zarar yazdı. Bu, vergi indirimi anlamına geliyor elbette... Finlandiyalı Nokia ise 2015 yılında Avrupalı ağ devi Alcatel-Lucent'i satın aldı. Bu firma anlaşma gereği tabletlere odaklandı.



    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Bu arada Elop ve Microsoft'tan kaçan bir grup eski Nokia yöneticisi kendi mobil şirketlerini kurdular: HMD. 2016 yılında Microsoft Mobile, HMD'ye açıklanmayan bir meblağ (muhtemelen birkaç yüz milyon dolar) karşılığında satıldı. HMD ise hem kendi adını hem de Nokia adını kullanarak uygun fiyatlı Android telefonlar satıyor. Son olarak Finlandiyalı Nokia ise şimdilerde ağ işine odaklanmış durumda. Firma, 5G ağlarda endüstrinin en büyük oyuncularından biri. Hatta Aya interneti Nokia götürecek.



    Bu yeni aşamada, tekrar Finlandiyalıların eline geçen Nokia, köklerinin bir kısmını geri kazanıyor gibi görünüyor ve artık pazarın orta-alt ucu için basit cihazlar üretiyor. Ancak, yeni nesiller için neredeyse bilinmez hale geldi.Nokia unutulmuş olsa da ortaya koyduğu ürünleri zirveden düşürmek çok zor. Tüm zamanların en çok saten mobil telefonları arasında ilk iki sırada Nokia 1100 ve 1110 bulunuyor. İlk 15 model arasında 7 Nokia, 7 Apple iPhone ve 1 Samsung cihazı var.




    Kaynak:https://www.theregister.com/2024/05/05/microsoft_nokia_anniversary/
    Kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia







  • Olli-Pekka Kallasvuo’dan sonra gelmesi gereken kişi Anssi Vanjoki idi. Vanjoki, geleceğin Linux’ta olduğuna inanıyordu ve Intel ile ortaklaşa yürüttükleri MeeGo projesini destekliyordu. Bir bakıma Nokia’yı tekrar mobil dünyanın zirvesine taşıyacak yegane kişiydi. Fakat bunun yerine Elop getirildi ve Windows Phone gibi hilkat garibesi rezil bir işletim sistemi için MeeGo projesi çöpe atıldı. Vanjoki başa geçmiş olsaydı bambaşka bir mobil dünyada olurduk.
    yazar windows phone 8'i fena gömmüş, kötü bir işletim sistemiydi demiş. daha da enteresanı "bu işletim sisteminin mobil yüzünün kötülüğünün bir diğer nedeni de eski çekirdek yapısını terk ediyor olmasıydı." .

    tam tersi microsoft windows ce'yi bırakmakta çok geç kaldı. windows phone 8 gerçekten teknik olarak da kullanıcı arabirimi olarak da (arabirim olarak farklı bir yolu seçmişti) mükemmel bir mobil işletim sistemiydi, tek sorunu çok geç kalmasıydı. pazar android ve ios tarafından paylaşılmış durumdaydı. microsoft geliştiricilere para teklif etti, xamarin'i satın aldı, ücretsiz açtı (böylece yazılımcılar ios/android/windows mobile ortamlarına tek bir yerden ortak geliştirme yapabilecekti), neler neler yaptı ama malesef atı alan üsküdarı geçmişti. windows phone 8'in batmasının sebebi appstore'unun çok küçük olmasıydı. alan pişman oldu bu yüzden o telefonu. yoksa arabirimi mükemmeldi, teknik olarak da mükemmeldi. ios'tan iyi olmayabilir ama android'den kesinlikle daha iyiydi teknik olarak.

    tüm bunları bir yazılım geliştirici olarak söylüyorum. yazar kusura bakmasın ama hakim olmadığı bir konuda iyi bir araştırma yapmamış.
    Söylediklerinin altına imzamı atarım. 6600 7 sene kullandıktan sonra ARGE telefonu N900 modelini 2 yıl kullandım. (kayıt 5 TL 😁 idi o zaman) Mee go symbiandan geçiş demekti. Bu telefon mükemmeldi. Kalem, dokunmatik ekran, ve klavye şuan bile gideri olduğunu düşündüğüm çağının ötesinde bir teldi. Ama vazgeçip rezil bir Windows phone modeline döndüler ve iplerini çektiler. Öyle kocaman karolar simgelerin yerini aldı. Duvar kâğıdı gibi. Gençl nesil hiç sevmedi. Zaten kullanışlı bişey değildi. Gerisi çok hızlı gelişti ve nokia tarih oldu. Apple a gün doğdu 😊
    Ericsson GH 688'den bu yana mobil cihaz kullanırım. iOs, Android, Blackberry, Sybian ve Windows Phone kullandım. Şu anda da iOs kullanıyorum.

    Şunu söyleyeyim kullandıklarımın içindeki en iyi isletim sistemi açık ara Windows Phone idi. Hem hızlı, hem güvenliydi. Zamanının ötesinde özellikler vardı. Kullanıcı Hub'ı ile rehberinizdeki kişiye ister sms ister facebook isterse başka platformların mesajlarını tek ekrandan atabiliyordunuz. O dönem böyle çözümler yoktu. Kullandığım Lumia 920'nin kamera kalitesi harikaydı. Bir uygulama delisi olarak ihtiyacım olan ve kullanamadığım hiçbir uygulama yoktu. Her şeyi hızlı ve akıcı bir şekilde halledebiliyordunuz. Ekran kapalıyken muazzam şekiller koyar OSD olarak kullanırdık. Apple bunun daha kötüsünü iPhone 14'te yeni getirdi. iPhone 4 ve Glaxy s3 zamanlarında çıkan bu telefon çılgın atıyordu.

    Gelgelelim ne yazık ki bu platform ürettiği her iyi şeyi pazarlama ve destekleme konusunda yüzüne gözüne bulaştıran, reklamını yapamayan Microsoft vardı. Başka hangi firma dünya üzerinde bilgisayarı olan herkesin kullandığı, insanlara telefon numarası yerine msn adresi sorulduğu Msn Messenger (Windows Live Messenger) gibi bir yazılımı sırf satın aldığı Skype'ı kullandırmak için bir gecede fişini çeker? Bunu telefon numaralarıyla ilişkilendirip mobil uygulamasını çıkarsan bugün whatsapp, telegram olmazdı. Sonrasında alternatif olarak ortaya çıkan Whatspp gibi yazılımlar daha messenger'da bulunan özelliklerinin bir kısmını yeni yeni kullandırmaya başladı. Demem o ki MS gibi kötü yönetilen, yaptığı şeyi pazarlayamayan. Bunu başaramayınca fişini çeken başka bir firma daha yoktur. Windows Phone da bu iş bilmezliğin kurbanı oldu. Office yazılımı bu kadar iyi olmasa onu da batırırdı bunlar.

    Her neyse taş gibi yazılım, harika bir sistemdi. İş bilmezliğin kurbanı oldu. Kullanmayanların kulaktan dolma bilgilerle bu konuda yorum yapması çok önyargılı ve gerçekdışı olur.
  • Olli-Pekka Kallasvuo’dan sonra gelmesi gereken kişi Anssi Vanjoki idi. Vanjoki, geleceğin Linux’ta olduğuna inanıyordu ve Intel ile ortaklaşa yürüttükleri MeeGo projesini destekliyordu. Bir bakıma Nokia’yı tekrar mobil dünyanın zirvesine taşıyacak yegane kişiydi. Fakat bunun yerine Elop getirildi ve Windows Phone gibi hilkat garibesi rezil bir işletim sistemi için MeeGo projesi çöpe atıldı. Vanjoki başa geçmiş olsaydı bambaşka bir mobil dünyada olurduk.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 6 Mayıs 2024; 15:49:31 >
  • Arayüzünü düzgün yapsaydı Windows daha çok tutardı. Mevcuttaki masaüstü bilgisayarları Windows kullanıcılarını kendine bile çekemedi bu avantajı kullanamadı.
  • Mr. Jingles kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinin altına imzamı atarım. 6600 7 sene kullandıktan sonra ARGE telefonu N900 modelini 2 yıl kullandım. (kayıt 5 TL 😁 idi o zaman) Mee go symbiandan geçiş demekti. Bu telefon mükemmeldi. Kalem, dokunmatik ekran, ve klavye şuan bile gideri olduğunu düşündüğüm çağının ötesinde bir teldi. Ama vazgeçip rezil bir Windows phone modeline döndüler ve iplerini çektiler. Öyle kocaman karolar simgelerin yerini aldı. Duvar kâğıdı gibi. Gençl nesil hiç sevmedi. Zaten kullanışlı bişey değildi. Gerisi çok hızlı gelişti ve nokia tarih oldu. Apple a gün doğdu 😊
  • yazar windows phone 8'i fena gömmüş, kötü bir işletim sistemiydi demiş. daha da enteresanı "bu işletim sisteminin mobil yüzünün kötülüğünün bir diğer nedeni de eski çekirdek yapısını terk ediyor olmasıydı." .

    tam tersi microsoft windows ce'yi bırakmakta çok geç kaldı. windows phone 8 gerçekten teknik olarak da kullanıcı arabirimi olarak da (arabirim olarak farklı bir yolu seçmişti) mükemmel bir mobil işletim sistemiydi, tek sorunu çok geç kalmasıydı. pazar android ve ios tarafından paylaşılmış durumdaydı. microsoft geliştiricilere para teklif etti, xamarin'i satın aldı, ücretsiz açtı (böylece yazılımcılar ios/android/windows mobile ortamlarına tek bir yerden ortak geliştirme yapabilecekti), neler neler yaptı ama malesef atı alan üsküdarı geçmişti. windows phone 8'in batmasının sebebi appstore'unun çok küçük olmasıydı. alan pişman oldu bu yüzden o telefonu. yoksa arabirimi mükemmeldi, teknik olarak da mükemmeldi. ios'tan iyi olmayabilir ama android'den kesinlikle daha iyiydi teknik olarak.

    tüm bunları bir yazılım geliştirici olarak söylüyorum. yazar kusura bakmasın ama hakim olmadığı bir konuda iyi bir araştırma yapmamış.




  • Aslında Windows Phone cihazlar çok az donanımla bile çok akıcı çalışıyordu özelleştirme seçeneğinin az olması uygulama marketin gelişmemesi sonunu getirdi. Belki de ilk öncelik başarılı olmak değildi Nokia,Ericsson,Siemens ve Alcatel gibi mobil cep sektörünü kontrol eden Avrupanın elinden almaktı kim bilir ?
  • Ericsson GH 688'den bu yana mobil cihaz kullanırım. iOs, Android, Blackberry, Sybian ve Windows Phone kullandım. Şu anda da iOs kullanıyorum.

    Şunu söyleyeyim kullandıklarımın içindeki en iyi isletim sistemi açık ara Windows Phone idi. Hem hızlı, hem güvenliydi. Zamanının ötesinde özellikler vardı. Kullanıcı Hub'ı ile rehberinizdeki kişiye ister sms ister facebook isterse başka platformların mesajlarını tek ekrandan atabiliyordunuz. O dönem böyle çözümler yoktu. Kullandığım Lumia 920'nin kamera kalitesi harikaydı. Bir uygulama delisi olarak ihtiyacım olan ve kullanamadığım hiçbir uygulama yoktu. Her şeyi hızlı ve akıcı bir şekilde halledebiliyordunuz. Ekran kapalıyken muazzam şekiller koyar OSD olarak kullanırdık. Apple bunun daha kötüsünü iPhone 14'te yeni getirdi. iPhone 4 ve Glaxy s3 zamanlarında çıkan bu telefon çılgın atıyordu.

    Gelgelelim ne yazık ki bu platform ürettiği her iyi şeyi pazarlama ve destekleme konusunda yüzüne gözüne bulaştıran, reklamını yapamayan Microsoft vardı. Başka hangi firma dünya üzerinde bilgisayarı olan herkesin kullandığı, insanlara telefon numarası yerine msn adresi sorulduğu Msn Messenger (Windows Live Messenger) gibi bir yazılımı sırf satın aldığı Skype'ı kullandırmak için bir gecede fişini çeker? Bunu telefon numaralarıyla ilişkilendirip mobil uygulamasını çıkarsan bugün whatsapp, telegram olmazdı. Sonrasında alternatif olarak ortaya çıkan Whatspp gibi yazılımlar daha messenger'da bulunan özelliklerinin bir kısmını yeni yeni kullandırmaya başladı. Demem o ki MS gibi kötü yönetilen, yaptığı şeyi pazarlayamayan. Bunu başaramayınca fişini çeken başka bir firma daha yoktur. Windows Phone da bu iş bilmezliğin kurbanı oldu. Office yazılımı bu kadar iyi olmasa onu da batırırdı bunlar.

    Her neyse taş gibi yazılım, harika bir sistemdi. İş bilmezliğin kurbanı oldu. Kullanmayanların kulaktan dolma bilgilerle bu konuda yorum yapması çok önyargılı ve gerçekdışı olur.




  • beyinsis B kullanıcısına yanıt
    WP8 arayüzü berbattı. Ne o öyle karolar? Bakınca bile insanın içi daralıyordu. Android ve iOS fersah fersah tasarım olarak ilerideydi.

    Böyle arayüz olmaz olsun. Klasik simgelerden oluşan bir arayüz yerine karolardan oluşan tekdüze ve sıkıcı bir arayüze katlanmayı kim ister? Android ve iOS’un yanında o kadar çağdışı basit kalıyordu ki sanki tasarımdan parayı kesmişler de alel acele çıkmış gibi bir izlenim bırakıyordu.
    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı

    Bu da Android ve iOS.
    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı
    Hayal kırklığının hikayesi: On yıl önce Microsoft, Nokia’yı satın aldı




  • Bence Windows 8 en güzel mobil işletim sistemiydi. Windows 10 da iyiydi ama Windows 8'deki sadelik ve güzellik bambaşkaydı. Fakat bende bıraktığı güzel izler gibi, diğer insanlarda bunu başaramadılar. Şu anda Android kullanıyorum, memnunum. Ama bugün windows phone 11 çıkacak olsa hiç düşünmeden geçerdim.
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt
    Saçmalıyorsun. Zevkler ve renkler bir kere... sen onu sevmiyorsun, hepsi bu.

    Ha karo, ha simge, temelde aynı işi yapıyorlar. Canlı kutular harikaydı. Küçük, orta, geniş ya da çok büyük. Kendi duvarındaki kutuları istediğin gibi istifle. Canlılar ve ara sıra dönüyor, kendiyle alakalı şeyler söylüyorlar.

    Ben de insanların bunu sevmemesini garipsiyorum ama yine de işte ne yaparsın ki, herkes her şeyi sevmez.
  • Symbianist S kullanıcısına yanıt

    daha neler. :)


    dokunmatik ekran kullanımına en uygun, en pratik tarz olduğu için windows mobile 8'de bu arayüz seçilmişti. arayüz değil ki mesele zaten, o arayüzü klasik ikonlardan oluşan arayüze çevirmek kolay bir iş. bence güzel, devrimci bir arayüzdü. mağazaya uygulama bulamadı microsoft, ordan kaybetti.

  • Zaten batırmaya geldi ki.
  • Windows Phone tasarım olarak gayet iyi ve geleceğin ötesinde minimalist bir tasarımına sahipti. Şimdi her şirket logosunu minimalist yapmaya çalışıyor.
  • Sevgili editör kusura bakma dağınık anlatımla yazdığın bir yazı daha görmek hoş olmadı, başlığın dışına çıkacak yazı yazmışsın içerikte dağınık.

    MS'un Nokia gibi kaç tane alıpta beceremediği iş var saymakla bitmez. iyi ki öyleler yoksa onların tekeline kalan uygulama alanlarının durumuna bakarsanız her şey çok net.

    Nokia'nın batacak denseydi 2004-2005'lerde nokia batacak diyen olsa nasıl mümkün olabilir derdiniz. batışa ve çıkışa çok örnek olsa da şirket yöneticileri asla böyle şeylerden ilham almaz kendileri en iyisini bilirler.

    MS'un kamyon dolusu para verip aldığı batırdığı şeyleri saysak buradan köye yol olur. iyi ki batırıyorlar dünyanın başına bela olurlardı.
  • Geliştiriciler wp gelişsin kullanıcı sayısı artsın öyle uygulama geliştiririz dediler, kullanıcılar da uygulamalar gelsin öyle alırız dediler. Microsoft bu çıkmazı kırmak için çok para döktü ama işe yaramadı.
    Bir diğer konu da android ve windows phone'un farklı bir yaklaşımla geliştirilmesiydi. Microsoft tarafı premature optimizasyon ile uğraşırken Android tarafı sistem kaynaklarını su gibi içerek yeni özellikler eklemeye devam ediyordu. Kazanan Android oldu. Çünkü olmayan özelliğin hızlı çalışabilmesi kullanıcı için bir anlam ifade etmiyor.
  • Cihazları harika çalışıyordu lumia kullandım uzun sure hala da elimde iki adet sifir mevcut kenarda duruyor ;)
  • Lumia'lar donanım açısından oldukça kaliteliydi. Hala çoğu lumia, günümüz orta segment telefonlarından daha iyi kameralara sahip.


    Asıl sorun windows phone'un uygulama geliştirme tarafıydı. Android ne kadar hafifse wp8 o kadar hantal kalıyordu. Çoğu uygulama sorunlu çalışıyodu. Çünkü geliştirici tarafındaki destekler aşırı kötüydü.


    Google ile prensip anlaşmasına varıp, android programlarını çalıştırabilecek hale gelseydi asıl o zaman bambaşka bir seviyede lumia'lar görürdük. Ancak Microsoft'un tamamen kapalı yapısı bunu istemedi.


    Hep bir Lumia 950 XL'a sahip olmak istemiştim, 1020 ye sahip olduğum kısa bir dönem var. Telefonda sadece belirli şeyler yapanlar çok iyi bir telefondu.. Anılar.

  • müthiş bir mobil işletim sisteminin uygulamasız kalması.. trajik.

  • Lumia 920 gibi çağının ötesinde özellikleri olan cihaz ahh ahh... Lütfen kullanmamış olanlar çamur atmasın.
  • Akıllı telefonların hayatımıza yoğun olarak girmeye başladığı dönemde mağazacılık sektöründeydim. QWERTY, tuşlu, rezistif, dokunmatik, kapasitif dokunmatik telefonların bir arada satıldığı zamanlar. Türkiye' de satılan tüm Lumia modellerini deneyimleme fırsatım oldu. Malzeme kalitesi gerçekten iyiydi yazılım ve özellik olarak gerçekten zamanın ilerisinde cihazlardı. Ancak arayüz ilk kez akıllı telefon kullanacak insanlara çok karmaşık geliyordu markaya olan güvenden dolayı Nokia' ya bakmak istiyoruz diyen insanlar android ve ios ile karşılaştırınca "ben bunu kullanamam" deyip çoğunlukla android cihazlara yöneliyordu. Android' e her gün yeni bir uygulama çıkarken Lumia uygulamasız kaldı ve sonu çok çabuk geldi.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.