Şimdi Ara

Zorunlu BES'ten cayma hakkını kullanmak çok kolay (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
46
Cevap
2
Favori
3.314
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Bireysel emeklilik soygunu: Zorunlu girişler başladı çıkma hakkınızı kullanın
    Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası Uygulaması olarak lanse edilen düzenleme, çalışanlardan yapılan zorunlu kesintilerle oluşturulan fonun uzun vadede yağmalanmasına, kısa vadede ise başka hakların gaspı için kullanılmasına hizmet ediyor. Çıkma hakkını kullanan bir banka çalışanı soygunun detaylarını anlattı.
    Haber Merkezi
    Salı, 31 Ocak 2017 10:37




    OHAL döneminde birçok yasal düzenlemeye imza atan hükümetin icraatlarından en önemlisi, bireysel emeklilik sisteminin (BES) yaygınlaştırılmasına dönük bir kanun çıkarmak oldu. 45 yaş altında çalışanların ücretlerinden yapılacak kesintilerle, milyonlarca ücretli sisteme zorunlu olarak dahil edildi.

    Kamuoyu gündemine geldiği ilk dönemlerde ‘Zorunlu BES uygulaması’ olarak lanse edilen düzenleme, zamanla ‘Otomatik BES’ ismini alırken, hem özel sektör hem de hükümet yetkilileri tarafından söz konusu sistem sürekli gündemde tutuldu.

    İşsizlik sigortası fonunun, amacı dışında kullanıldığı ve OHAL döneminde hükümetin sermayeye kapıları ardına kadar açtığı düşünüldüğünde; BES’in en önemli amacının patronlara yeni kaynak yaratmak olduğunu, bu devasa kaynağın yatırım için sermayenin emrine verileceğini düşünmek hayalcilik olmaz.

    10 Ağustos’ta yasalaştırılan ve 24 Ağustos’ta yürürlüğe giren BES düzenlemesinde, ‘60 gün içinde cayma hakkı’ maddesi yer alıyor. Sisteme dahil edilen çalışanların çok büyük bir bölümü, Ocak 2017 maaşlarını Şubat başında alacaklar ve otomatik kesinti bu aşamada yapılmış olacak. Maaş ödemelerinin peşin yapıldığı banka çalışanları içinse, otomatik kesinti bu ay başında gerçekleşti ve ‘cayma hakkı’ için süre başladı. Birkaç hafta içinde çok sayıda çalışan bu hakkı kullanmış oldu.

    Zorunlu BES’e dahil edilen bir banka çalışanıyla BES’e nasıl dahil edildiği, sistemde yer alan ‘fon seçme’ işleminin neye göre belirlendiği ve BES’ten çıkışı neden tercih ettiği üzerine konuştuk.

    Bireysel Emeklilik Sistemine girişiniz, yayımlanan kanun kapsamında zorunlu olarak mı gerçekleşti, yoksa sizin mi talebiniz oldu? Süreci biraz anlatabilir misiniz?

    Sisteme girişim bilgim dışında gerçekleşti, kesintiyi bordroma bakınca anladım. Zorunlu bireysel emekliliğin başlayacağı konuşuluyordu ama süreç hakkında karmaşa vardı, kimse ne zaman başlayıp ne kadar süreceğini bilmiyordu. Aylık ödenecek katkı payı miktarını, çıkışta bizi bekleyecek yaptırımları, paramızın hangi fonlarda kim tarafından yönetileceğini, 20’den fazla emeklilik şirketi arasından hangisini seçmemiz gerektiğini... Bunların hiçbirini bilmeden, kendimizi zorunlu BES’in içinde bulduk.

    Bireysel Emeklilik Sistemine girerken, prime esas kazancınızın % 3’ünün maaşınızdan kesilmek zorunda olduğu bilgisi var. Bu kapsamda, asgari ücret ve asgari ücretin biraz üzerinde çalışan bir işçinin maaşından yapılacak bu kesinti oldukça yüksek değil mi?

    Kesinti miktarı gerçekten çok fazla. Zam olarak verdiklerinden fazlasını almaya çalıştılar tasarruf adı altında. Kimse bu ülkede sokağa çıktığında bile akşam eve sağ salim geri geleceğinin garantisini veremiyorken, insanlara emeklilik döneminde hayal satmaya çalıştılar.

    Katkı payını brüt maaşın yüzde 3’ü olarak sabitlemeleri, önümüzdeki senelerde maaş zamlarımızın tırpanlanacağının kanıtı. Üstelik devlet katkısının kaç yıl daha devam edeceğinin bilgisi de net değil. Muhtemelen, insanlar sisteme zorunlu olarak angaje edildikten sonra devlet katkı payı vermeyi kesecektir. Zaten devlet katkısını hak etmek için ciddi zorluklar bulunuyor sistemde. Devlet katkısını hak etmek için, 10 yıl katkı payı ödeyip 56 yaşını beklemek gerekiyor. Bu süre öncesinde BES’ten çıkanlar içinse, hem devlet katkısı miktarı ciddi oranda azalmış oluyor hem de fon getirilerinden yüzde 15 gelir vergisi kesiliyor. Emeklilik şirketlerinin ödediğimiz katkı paylarından kestiği yönetim gider kesintileri, fon işletim kesintileri, çıkış aidatı gibi kesintiler de olabiliyor.

    Sistemden çıkışı neden tercih ettiniz?

    Sistemden çıktım çünkü; yüksek ihtimalle fonların batırılıp, biriktirdiğimiz tutarların enflasyon karşısında her gün biraz daha eriyeceği bir sonuç çıkacaktı önümüze. Zaten hali hazırda, zorunlu BES başlamadan önce, bireysel emeklilik fonları kötü yönetilip zarar ediyordu. Sistem, bankalar tarafından istismar edilip, insanlara çıkışta karşılaşacakları zorluklar veya kesintiler anlatılmadan, “kumbara hesabı” vb. isimlerle sunulup insanlar yanıltılıyordu. İnsanlara kredilerin yanında “BES yapmazsanız krediyi kullandırtmayız” denilerek satıldı.

    Bunda banka yönetimlerinin, BES’i uzun süreli bir kaynak olarak görüp, çalışanlarına inanılmaz satış baskısı uygulamalarının rolü büyük. Türkiye’de emeklilik şirketlerinden ziyade banka şubelerinde bu ürünün satışı gerçekleştiriliyor. Başından beri, banka yönetiminden banka emekçilerine karşı mobbing unsuru olmuş bu ürün, katılımcılar için ciddi belirsizlikler taşımakta. Mesela 56 yaşına geldiğinde ne tutarda bir emeklilik maaşını hak edebileceğinin ya da para miktarının artış veya azalış göstereceğinin garantisi veya sözü verilememekte.

    Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilen herkesin bir fon seçmesi gerektiğini belirttiniz. Bu fonlar nasıl seçiliyor? Yurttaşların, bu fonların içeriğine hakim olması ve bilinçli bir seçim yapabilmeleri mümkün mü?

    Bireysel Emeklilik Sistemi'nde fon seçiminin katılımcıya bırakıldığı sadece teoride doğrudur. Zaten, insanlara yalnızca cazip tarafları anlatılan ve karşı tarafın rızası olmadan satılan bir üründe, fon tercih hakkı vermeleri sadece komik. Bireysel emeklilik formları, genelde kredi sözleşmesinin yanında insanlara imza attırılan, kimsenin çoğu zaman neyi imzaladığını bilmediği bir süreç. Bu fonlar her emeklilik şirketinde farklılık gösteriyor ve müşterinin risk getiri profili araştırılmadan, oldubittiye getirilerek fon seçimi yaptırılıyor. Böylece; müşteri konumundaki kişi, yani bireysel emeklilik fonu seçtiğini düşünen çalışan, çoğu zaman zarar ettiriliyor.

    Siz bu sistemin getirilmesiyle, İş Kanunu gereğince, işçilik alacağı olan kıdem tazminatının kaldırılacağını düşünüyor musunuz?

    Sistemin asıl amacının, insanlara aktif çalışma dönemlerinde zorunlu tasarruf yaptırmak olduğunu düşünüyorum. Bunu devlet katkılarıyla cazip hale getirirlerken, kıdem tazminatlarında veya emekli maaşlarında azalmaya zemin hazırlayacaklarını düşünüyorum. Çalışanlara yaptırdıkları bu “zorunlu tasarruf”, aslında onların yararlanacakları ve sosyal güvenlik haklarını budamayı mümkün kılan bir uygulama olacak. Avrupa’da bazı ülkelerde, tam da bu şekilde oldu. İnsanlara kendi tasarrufları ölçüsünde ödeme yapılarak, kıdem tazminatları gasp edildi. Ülkemizde, emekçilerin yaşadıkları hak gasplarını dikkate alırsak, ileriyi tahmin etmemiz çok zor değil.

    Bir vatandaşın 60 günlük cayma süresini geçirmesi durumunda, yapılacak kesintilerin neler olduğuna dair bilginiz var mı? Sisteme girişiniz yapılırken sizlere bu bilgiler aktarıldı mı?

    Zorunlu BES’te cayma süresini kaçırdıktan sonra yapılacak kesintiler hakkında bilgi verilmedi, fakat sözleşmeden caymak için aradığımda, bir daha girmek istediğimde 1 yıl devlet katkısı alamayacağım konusu defalarca hatırlatıldı. Sonradan araştırdığımda, çıkış aidatı ve fon getirisinin yüzde 15’inin, gelir vergisine kesileceği bilgisine ulaştım. Sözleşme imzalama sürecinde kimse bu bilgileri benimle paylaşmadı, hatta hiçbir sözleşme de imzalamadım. Yani; imzamın olmadığı, sözleşmeyi okumadığım ve kimseyle konuşmadan zorunlu olarak katıldığım bir süreç oldu.

    'HAKLARINIZI YEDİRMEYİN'

    Anlattıklarınızdan Bireysel Emeklilik Sistemi'nin aslında bahsedildiği gibi kişiye yarar getiren bir tasarruf sistemi olmadığını insanların birikimlerine el konulduğu bir düzenleme olduğunu görüyoruz. Zorunlu olarak sisteme dahil edilenlere önerileriniz neler?

    İş yerinde 16 kişiyiz 14 kişi sistemden caydı. Çünkü; istediğiniz zaman sözleşmenize ait katkı paylarına ara veremiyorsunuz veya azaltamıyorsunuz, maaşınızdan otomatik kesiliyor, yani çalışan için teknik olarak bir sürü dezavantajı bulunmakta. Verilen maaş zamlarının geri alınıp, bankalara kaynak olarak aktarılması anlamına gelen zorunlu BES'in kimseye tasarruf sağlamayacağını düşünüyorum. Önceleri, birikimli hayat sigortaları gibi, BES'e benzeyen ürünlerde insanların birikimlerinin nasıl çalındığına şahit olduk; zarar eden fonlar, ödenmeyen paralar, 'iyi de imzanız var' denilen aleyhimize sözleşmeler...

    Bizler sistemi az çok biliyoruz. Kesinlikle sistemden çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Eğer kafalarında çıkışa dair soru işaretleri varsa araştırsınlar. Araştırdıklarında ve hesaplama yaptıklarında görecekler ki; aslında bu bir tasarruf yöntemi değil, tamamen kazançlarının çalındığı bir süreç. Diyelim ki, asgari ücretli bir kişi sisteme 36 yaşında girdi ve 56 yaşında çıktı. Bugünkü maaşından yapılan %3 kesinti olan 53 lira, fon seçimi yapmayıp standart fonda kalırsa (asgari ücret artışını eklemeden), ancak 20 sene sonunda 22 bin TL civarında oluyor. Günümüz şartlarında asgari ücret zamları da düşünüldüğünde iyimser bakarsak, 24 bin TL'yi belki bulur. İlk bakıldığında büyük gibi görünen ve biriktirdiğinizi düşündüğünüz paranın, ülkemizin ekonomik anlamda kötü gidişatı da düşünülürse, 20 sene sonra hiçbir değerinin kalmayacağı görülecektir. Çalışanların örgütlenerek toplu çıkışlar sağlaması ve 'durun' demesi gerekiyor. Şimdilik söylenti gibi duran, kıdem tazminatının kaldırılması konusu gerçek olmadan, işçilik haklarından vazgeçmeyeceklerini göstermeleri gerekiyor.

    'SOYGUNCU ŞİRKETLERİN EMEKÇİYE ÇİFTE ZULMÜ

    Bir de işin başka bir boyutundan daha bahsetmek isterim. Bu sistem getirilirken, bireysel emeklilik aracısı olarak çalışan beyaz yakalı işçiler ciddi bir performans değerlendirme sürecine girdiler. Emeklilik şirketleri arasındaki büyük rekabet, bu işçileri de ezip geçmekte. Bireysel emeklilik sözleşmesi satışı için, her gün daha fazla baskı altına alınıyorlar. Birçoğu performans yetersizliği gerekçesiyle işten atılıyor. Sistem, kendi içinde devamlılığını sürdürebilmek için, var olan işçiyi de ezip geçiyor.

    Röportaj, Boyun Eğme'nin 63. sayısında yayınlanmıştır.

    http://haber.sol.org.tr/emek-sermaye/bireysel-emeklilik-soygunu-zorunlu-girisler-basladi-cikma-hakkinizi-kullanin-184024




  • Param 4-5 gün içinde yattı arkadaşlar, bu başlığı canlı tutalım, herkes hakkını alsın bu soygunculardan.
  • illa telden mi oluyor ? şubeden yada internet sayfası aracılığı ile yapamıyormuyuz ?
  • bilgilendirme için çok teşekkür ederim peki maaş hareketlerinde belli oluyormu acaba zaten 3 kuruş maaş alıyoruz oda gitmesin
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kilicoglu

    Neden zorunlu olduğu bile tartışılmalı bence.

    Adı zorunlu. Caymak hakkı da var. Sıkıntı ne? Niyetleri farklı olsa cayma hakkı da koymazlardı ne olacaktı o zaman? Bende saçma buluyorum bu yapılanı ama eleştiri yaparken biraz olsun nefretinizi durdurun.
  • o paraları da varlık fonuna aktarıp ezecekler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bes in zorunlu olması saçma hadi zorunlu yapıyorlar sistemi iyileştirmeleri lazım. Yoksa doların 1 ayda %30 civarı yükseldiğini göz önüne alırsak emeklilikte yatırılan parayı aldığımızda elimizde hiçbirşey olmayacak. Ancak gss farklı bir olay gss avrupa ve amerikada oldugu gibi Trde de olmak zorunda muhalefet yaparken herşeye muhalefet olmayın.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Scheisse

    Bes in zorunlu olması saçma hadi zorunlu yapıyorlar sistemi iyileştirmeleri lazım. Yoksa doların 1 ayda %30 civarı yükseldiğini göz önüne alırsak emeklilikte yatırılan parayı aldığımızda elimizde hiçbirşey olmayacak. Ancak gss farklı bir olay gss avrupa ve amerikada oldugu gibi Trde de olmak zorunda muhalefet yaparken herşeye muhalefet olmayın.

    GSS nasıl olmak zorunda?Avrupayla Amerikayla aramızda uçurum var.Onlarda GSS olabilir.İnsanların alımgücü var.Ekonomileri güçlü.Türkiye gibi gelişmekte olan hiçbirşey üretemeyen 3.Dünya ülkelerinde GSS tam bir vugundur.
  • Exnuc kullanıcısına yanıt
    Sen banka çalışanı falan mısın? Kaç para alıyorsun buraya giri girmek için? Almıyorsan neden avukatlık yapıyorsun?

    Milyonlarca kişinin bir gece boyunca 100 küsür lirasını kesip faize yatır, bak bakalım kaç para ediyor. Hep siz biliyorsunuz, biz zaten öfkeli topluluk. Biraz finans öğrenin, kocaman adam olmuşsunuz ama şu kanunun neden çıktığını anlamamışsınız.

    Ayrıca zorunlu olmasının nedeni, her sene bunun için uğraşacak olmandır. Senin vaktin bolsa sen bilirsin.
  • X-Ray // 7 kullanıcısına yanıt
    Selamlar, oradan da yapılabildiği İK tarafından belirtildi. Lakin ben telefonla yaptım garanti olması için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tarihselmaddeci

    Sen banka çalışanı falan mısın? Kaç para alıyorsun buraya giri girmek için? Almıyorsan neden avukatlık yapıyorsun?

    Milyonlarca kişinin bir gece boyunca 100 küsür lirasını kesip faize yatır, bak bakalım kaç para ediyor. Hep siz biliyorsunuz, biz zaten öfkeli topluluk. Biraz finans öğrenin, kocaman adam olmuşsunuz ama şu kanunun neden çıktığını anlamamışsınız.

    Ayrıca zorunlu olmasının nedeni, her sene bunun için uğraşacak olmandır. Senin vaktin bolsa sen bilirsin.

    Yukarıda gereksiz olduğunu yazmışım. Eleştirinin de bin türlüsünü zaten siz yapıyorsunuz. Katılmasam bunda da ayrıca düşüncemi söylerim. Ne için yapıldığını da herkes biliyor bir siz bilmiyorsunuz!
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Exnuc


    quote:

    Orijinalden alıntı: kilicoglu

    Neden zorunlu olduğu bile tartışılmalı bence.

    Adı zorunlu. Caymak hakkı da var. Sıkıntı ne? Niyetleri farklı olsa cayma hakkı da koymazlardı ne olacaktı o zaman? Bende saçma buluyorum bu yapılanı ama eleştiri yaparken biraz olsun nefretinizi durdurun.

    Her hangi bir organize sanayiye girin, rast gele 100 personel ile görüşün, içlerinden 10 tanesi ancak yapabilir o cayma işlemlerini.

    Genel anlamda anca ilk okul mezunu vasıfsız işçi zaten bu işleri pek de yapamaz.
  • Dün paramı geri aldım. Elaleme yedirecek para yok bende hacı. Başka kapıya. Vergilerden iliğimizi sömürdünüz hala yetmedi be yuh.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu güne kadar ne istedilerde almadılar. Referandum geçsin anlarsınız mecburmu değilmi bir kararnameye bakar.

    Sigorta şirketleri zarar edecekleri işe girmez, mutlaka vardır bir garantileri ilerde hep beraber anlarız.
  • Ben hala maaşı alamadım yahu, ülke eyiye gidiy kriz yoktu hani. Daha maaşı yatıramadılar, yazıklar olsun, kesmeye geldimi anında şak diye kesiyorlar.
    Haram olsun burunlarından fitil fitil çıksın, o paraların hayrını görmesinler, kendilerini yoketsinler, para için birbirlerini hatta akrabalarını, babalarını satsınlar.
  • Zorunlu olması bile saçmalığın danıskasıydı.Zaten 1400 lira maaşımız var hepi topu onunda 50 tl sini kesmişler:)) neyseki bugün telefonla arayıp iptal ettim hesaba yatmış para

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim cep telefonuna 138 TL para yatırıldığıan dair mesaj geldi. Hemen giriş yaptım telefon no ve tc kimlik no ile cayma bölümünden başvuruyu yaptım. 2 gün sonra parayı hesabıma yatırdılar.

    Çıkmak 2 dakika filan sürdü. yatırım planiniza ilk para girdiği andan itibaren 2 ay içinde sistemden çıkarsanız herhangi bir kesinti yapılmıyor.
  • Bende iptal ettirdim dün.. Hadi biz bilinçliyiz



    Haberi olmayıp da her ay maaşından alınanlar ne olacak.. Kuzu gibi ödeyecek birşeye kesilmiştir diye.



    Sonra öğrenip arayacak ilk 2 ay geçti cayma hakkınız bitti şu bı bu cart curt diyecekler.



    Hadi başka kapıya gitsinler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • chp zihniyetinin cümleye başlama şekli anca bu şekil olabilir.Gecmişi katliamlar,soygunlar,tecavuzlerle dolu bir zihniyetin, zavallı halleri.
  • yabancı fonlardan %20'lere varan faizler ile borç alacağına devlet

    vatandaşından %3-5 ile borç alıyor, çok mantıklı

    amma velakin bu durum vatandaşın zararına

    maaşımın eksik yattığını gördüğüm saniye internetten iptal ettirdim paramı geri aldım

    zaten yüksek vergiler yüzünden soyuluyoruz, bi de buna gerek yok

    her yıl yenilenecek ve otomatik katılacağız şu anki sisteme göre ancak "otomatik" olan BES'in 2019 seçimi sonrası tamamen "zorunlu" olacağı söylenmekte kulislerde

    devlete sıcak, hızlı, faizi düşük ve uzun vadeli para akışı lazım olduğu 2016 yılı başından beri aşikar.
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.