Şimdi Ara

Zorunlu BES hakkında bilinmesi gerekenler

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
3
Favori
9.289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Zorunlu BES Nedir?

    İsminden de anlaşılacağı üzere çalışanların isteğine bırakılmaksızın Bireysel Emeklilik Sistemine prim yatırmayı mecbur bırakan 26 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazetede Yayınlanan ve 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile yürürlüğe giren düzenlemeye Zorunlu BES (Otomatik Katılım) denir. Yasaya göre 45 yaş altındaki T.C vatandaşı tüm çalışanlar, iş verenler aracılığı ile Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemine dahil edilecek. Bizlerde tüm merak edilen soruları ve otomatik katılım hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için özet olacak şekilde araştırdık.

    Zorunlu BES kimleri Kapsıyor?

    Kısaca açıklamak gerekirse, 45 yaş altında T.C vatandaşı olup ister kamuda isterse de özel sektörde olsun tüm çalışanları kapsamaktadır.

    Zorunlu BES’e Katılım Nasıl Olacak?

    Öncelikle işveren, Müsteşarlığın uygun gördüğü bir emeklilik şirketi ile anlaşması gerekiyor. Sonrasında emeklilk şirketi, 31 Mayıs 2016 tarihli 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun hükümlerine uygun olması zorunlu olan bir emeklilik sözleşmesi hazırlayıp çalışanı plana dahil edecek ve işveren de bunu çalışana tebliğ edecek.

    Maaşlardan Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

    Prime esas olan kazancın % 3’ü, çalışanın maaşında her ay otomatik kesilerek Otomatik Katılıma aktarılacak. Örnek vermek gerekirse 3 bin TL maaş alan biri için kesilecek tutar 90 TL.

    Zorunlu BES’ten Nasıl Çıkılır?

    Zorunlu BES sistemine dahil edildikten iki ay içinde cayma hakkınız bulunmaktadır. Özetle otomatik katılıma dahil olmak mecburi olsa da çıkış serbesttir.

    Sistemden Çıktığımda Para İadesi Alabilir miyim?

    Sistemden çıkış işleminiz yapıldıktan sonra 10 iş günü içerisinde yatırdığınız katkı payları tarafınıza iade edilecektir. Ancak sistemden ilk 3 yıl içinde çıkmanız durumunda devlet katkısı alamazsınız.

    Zorunlu BES ile Normal BES arasındaki Fark Nedir?

    1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan BES düzenlemesi ile kişileri BES’e teşvik amaçlı % 25 devlet katkısı imkanı getirilmişti. Bu yönden bakarsak ikisinde de Devlet Katkı Payı aynı oranda. Otomatik Katılımı normal BES’ten ayıran en büyük özelliği ise çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus bin TL ilave devlet katkısı sağlanıyor.

    Hangi Şartlarda Bu devlet Katkısı Alınabilir?

    10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını, 6 ile 10 yıl arası çıkanlar yüzde 35’ini, 3 ile 6 yıl arası çıkanlarda devlet katkısında ki birikimlerinin yüzde 15’ini almaya hak kazanır.

    Mevcut Bireysel Emekliliği Olanlar Ne Yapmalı?

    Bir çok kişinin sorduğu sorulardan birisi de “normal BES’e kayıtlıyım, ne yapmam gerekiyor?” sorusu. Eğer Böyle bir durumda 2 tane BES’inizin olmasını istemiyorsanız 2 ay içinde Zorunlu BES’ten ayrılabilirsiniz. Veya her ikisine de devam ederek 2 BES sahibi de olabilirsiniz.

    Otomatik Katılıma Geçtikten Sonra İş Yeri Değiştirebilir miyim?

    Eğer işyeri değişikliği yapılması halinde, yeni işe başlanan işyerinde bu madde kapsamında bir emeklilik planı varsa, çalışanın önce ki birikimi yeni işyerinde ki sisteme aktarılır. Yani herhangi bir kayıp söz konusu değil.

    Zorunlu BES’e Daha Fazla Kesinti Yapılmasını Talep Edebilir miyim?

    Böyle bir hakkınız var. Alt limit yüzde 3 olmakla birlikte üst sınırla ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.

    Zorunlu BES’e Dahil Olan Kişi Ne Zaman Emekli Olur?

    Normal bireysel emeklilik sisteminde olan tüm şartlar otomatik katılım için de geçerlidir. 10 yıl boyunca sistemde kalanlar 56 yaşını doldurduğu taktirde emekli olabiliyor. Ancak burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Otomatik katılım ile gelen emeklilik maaşını, kamu emekli aylığı ile karıştırmamak gerekiyor. Kamu emekli aylığı ömür boyu verilirken, BES aylığı belirli süre verilir. Ayrıca kamu emekli aylığı kişinin vefatı durumunda eş ve çocuklara kalırken, BES’te sadece ödenmeyen kısım varislere verilmektedir.







  • Zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkmak için tam olarak ne yapmak gerekiyor? Ben işyerindekilere sordum henüz kesin değil tarzı bir şeyler söylediler. Bir sitede bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak için, bizim adımıza para ödenen bireysel emeklilik firmasıyla görüşmemiz gerekiyor ve çıkmak için başvuruyu oraya yaparak dilekçe vermemiz gerekiyormuş ( https://bireysel-emeklilik.org/zorunlu-bireysel-emeklilik-sisteminden-nasil-cikilir-154.html ) ben şimdi sisteme dahil olunca bireysel emeklilik firması benimle irtibata geçiyor mu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mevthawk -- 7 Ocak 2017; 17:12:12 >




  • Merhaba

    Sizce bu iş ne kadar mantıklıdır ? ortalama her ay 100 tl para kesilse maaştan ve 10 yıl sonra biriken para ile neler yapılabilir ? Sonuçta TL her geçen gün değer kaybeden bir para birimi. Açıkcası ben çıkmayı düşünüyorum.
  • quu kullanıcısına yanıt
    yani 10 yılda TL'nin durumu hakkında ne değişir bilinmez öyle yaklaşmamak gerekir. Ona bakarsanız aslında yatırdığınız parayı enflasyondan koruyor ve 10 yıl sonra da aynı bugünki değere sahip oluyor. Aynı fonksiyon faizde de mevcut. Faizin temel prensibi de aslında kazanç sağlamak değil paranın bugünki değerini vade sonunda da korumak.

    Sistem bireysel emeklilik konusu, olaya emeklilik ve ek yüzde 25 devlet katkısını da katarak düşünmek gerekir. 100 tl olarak değil prime esas kazancınızın yüzde 3 ü üzerinden hesaplama yapınız. 100 Tl bile olsa fayda ve dezavantajlarını gözden geçirerek karar vermelisiniz.
  • 3fo kullanıcısına yanıt
    Yorum için teşekkür ederim fakat

    TL son zamanlarda çok fazla değer kaybetti kendini toparlasa dahi her geçen gün çalışanın eline geçen para ile çıkan para arasında makas açılmaktadır. Maaş zamları ve gider zamlarından bahsediyorum. Gittikçe fakirleşen bir ekonomimiz var.

    10 yıl sonra eflasyondan nasıl koruyabilir ki ? Şirketimin bana verdiği bilgiler şöyle

    2 ay içerisinde caymayan katılımcılara 1000 tl ek devlet katkısı
    3. yılın sonu %15'i
    6. yılın sonunda %35'i
    10. yılın sonunda %60'ı
    Emekliliğe hak kazanıldığnda (en az 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak kaydıyla) tamamı

    3 6 ve 10. yıllarda kı yüzdelerde ki katkı payı kavramını ben anlamadım ama 1000 tl devlet katkısı olacak onu görebiliyoruz

    10 yıl sistemden çıkmaz isek ve her ay 100 tl bes'e aktarılsa paramız 12 bin tl yapmakta

    benim görüşüm TL yerine altın ile birikim yapmış olsak paramızın değeri korunacağı onun dışında her türlü değer kaybı yaşayacağız.


    Şirketim garanti emeklilik ile çalışmakta eğer daha avantajlı bireysel emeklilik programları var ise onlar üzerinden de konuşabiliriz belki gerçekten avantajlı bir program vardır.

    Teşekkürler




  • 44 Yaşında olanlar için ideal.

    54 Yaşında yatırdığı primleri alacak, 2 yıl sonrada devlet katkısını.
  • zorunlu bes' ten çıkış nasıl yapılıyor bilgisi olan varmı arama yaptım ama bir sonuca ulaşamadım çalıştığım yerdede her hangi bir açıklama yapılmadı
  • mydonesse M kullanıcısına yanıt
    Doğrudan firmanızın anlaştığı bes şirketi ile iletişim kurup iptal edebilirsiniz.
  • 56 yaşından sonra kaç ay verecek bize para
  • patapon_00 kullanıcısına yanıt
    56 yaşınızda sisteme katılamıyorsunuz zaten. 45 yaş altındakiler için geçerli.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 3fo

    56 yaşınızda sisteme katılamıyorsunuz zaten. 45 yaş altındakiler için geçerli.

    Bireysel olarak emekli olduktan sonra bize ölene kadar mı maaş veriyor yoksa belli bir zamanı var mı

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • forumda bu konunun tartışıldığı bir ana konu varmı ben bulamadım. aslında öyle bir konu herkese faydalı olabilir.

    benim yorumum bu kesintiyi yönetmek sizin elinizde sececeğiniz fonlar ile enflasyonun üstünde de getiri elde edebilirsiniz. toplam 10.000 tl yatırdım 10 yıl sonra bu o kadar kalmayacakki. yatırım yaptığınız fonlara göre artacak. daha önceki bes uygulamasına dahil olan arkadaşlardan senelik %20 kazananlar var. bunu faizle elde edemeyiz.

    unutulmaması gereken birşeyde bu bizim paramız istediğimiz zaman çıkmakta özgürüz. böyle bir durumda ana paramızın tamamını ve kazançın da stopajdan sonrasını alacağız.

    uzun vadeli bir yatırım, güvence gibi görmek lazım bence.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: patapon_00


    quote:

    Orijinalden alıntı: 3fo

    56 yaşınızda sisteme katılamıyorsunuz zaten. 45 yaş altındakiler için geçerli.

    Bireysel olarak emekli olduktan sonra bize ölene kadar mı maaş veriyor yoksa belli bir zamanı var mı

    esas olarak başka şartı şurtu var mı bilgim yok ama teknik olarak ölene kadar vermek durumunda.
  • 3fo kullanıcısına yanıt
    şu anda bizde ölene kadar maaş veren bir bes şirketi yok. genelde 10 yıla kadar maaş yada belli bir maaşın belli bir süre verilmesi şeklinde oluyor. fakat yeni otomatik bes ile ölene kadar maaş konsepti hedefleniyor ama şu anda örneği yada detayları yok, zamanla belirnenir diye düşünüyorum. yurtdışında örnekleri var. bu sistem en genc 44 yaşındaki kişilere uygulanacağından onlarda en erken 56 yaşında emeklilik hakkı kazanacağından ilk emekli olacak kişiye daha 12 yıl var.
  • Allianz Sigorta ile bireysel emeklilik anlasmasi yapmis kurumumuz faizsiz sisteme girdik otomatik olarak. Bende faizsizde kalmak istiyorum ama degisik yatırım enstrumanlari var. Hangisi neyi ifade ediyor hangisi daha kârlı anlamis degilim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • abı bunlar her ınternet sıtsınde yazan seyler
    sabahtan baktım hala ne zaman nasıl iptal edebıelcegımız yazmıyor hıc bır yerde.
    ben bır an once ıptal edıp gasp edılen 100lıramı alıp cıkmak ıstıyorum mesela
    ne ypamamız nereye gtmemız lazım onu soleyın
  • AsosyalBilgisayar kullanıcısına yanıt
    o çok kolay. eğer üyeliğiniz başlatıldıysa ilgili firmadan size online işlem girişi için şifre vs. gelmiş olması lazım. ordan girdiğinizde cayma hakkınızla ilgili olan linki takip edip caya bilirsiniz. SMS ile bilgilendirilmiş olmanız lazım. kesinti yapıldıysa 1-2 güne gelir muhtamelen. sonrasında da bi 10 gün sonra falan hesaba yatar diye tahmin ediyorum. yada ilgili firmanın 444lü numarasını arayıp talebinizi iletebilirsiniz ama online işlemler daha hızlı olur bence..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: PREDATOR066

    Allianz Sigorta ile bireysel emeklilik anlasmasi yapmis kurumumuz faizsiz sisteme girdik otomatik olarak. Bende faizsizde kalmak istiyorum ama degisik yatırım enstrumanlari var. Hangisi neyi ifade ediyor hangisi daha kârlı anlamis degilim.

    Aynısı bizim kurum için de olacak. Biz form doldurduk ve faizli mi yoksa faizsiz mi olsun diye tercihte bulunduk. Mümkün olan en erken süre 2 ay mıdır? Faizsiz seçmemin sebebi hem 2 ayda bir şey gelmeyecek olması hem de 2 ay sonra çıkarken "faiz işleme bedeli" vs. altında kesinti yapacaklarını düşünmem. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama her şeyi beklerim. En erken 2 ay sonra mı çıkabilirim?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: outofnick


    quote:

    Orijinalden alıntı: PREDATOR066

    Allianz Sigorta ile bireysel emeklilik anlasmasi yapmis kurumumuz faizsiz sisteme girdik otomatik olarak. Bende faizsizde kalmak istiyorum ama degisik yatırım enstrumanlari var. Hangisi neyi ifade ediyor hangisi daha kârlı anlamis degilim.

    Aynısı bizim kurum için de olacak. Biz form doldurduk ve faizli mi yoksa faizsiz mi olsun diye tercihte bulunduk. Mümkün olan en erken süre 2 ay mıdır? Faizsiz seçmemin sebebi hem 2 ayda bir şey gelmeyecek olması hem de 2 ay sonra çıkarken "faiz işleme bedeli" vs. altında kesinti yapacaklarını düşünmem. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama her şeyi beklerim. En erken 2 ay sonra mı çıkabilirim?

    Tam tersi. 2 ay içinde çıkarsanız herhangi bir kesinti olmaz. 2 aydan sonra kesintiler kalıcı olur.




  • Bu zorunlu Bes içine dahil olup olunmadığı sadece mesaj ile mi anlaşılıyor ? Tebrikler katılımınız sağlandı gibisinden mesaj gelirse mi anlıyoruz ?

    *Uzun dönemdir aynı yerde çalışanlar da otomatik BES sistemine giriyor mu
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.