Şimdi Ara

zippo benzini yerine ... koydum çalıştı diyenler :)) (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
50
Cevap
0
Favori
72.569
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • pisiko__ kullanıcısına yanıt
    Vay be şuan ya 8 ya da 10 tl

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • İnternette dişe dokunur Türkçe pek bilgi olmadığı için konuyu hortlatıyorum. Zippo benzininin çok pahalı olduğunu düşünüp, alternatif arayanlar için referans olsun.

    Zippo yakıtının MSDS bilgilerini incelerseniz formülasyonun zamanla değiştiğini fakat ana bileşeninin her zaman "düşük kaynama noktalı hidrojenle muamele edilmiş petrol distilatı", yani aşağı yukarı 30-60 santigrat derece sıcaklıkta kaynayan 5-6 karbonlu petrol fraksiyonları olduğunu görürsünüz.

    Bu hafif petrol fraksiyonlarının çeşitli versiyonları Türkiye'de beyaz ispirto (white spirit), saatçi benzini, mineral terebentin, terebentin ikame, solvent petrol, sentetik tiner, boya inceltici gibi birçok isimle anılmakta ve pazarlanmaktadır ama maalesef ürün ismi ürün içeriği konusunda garanti vermediği gibi, bunların bazılarını bu isimlerle bulmak imkansıza yakındır ve bu ürünlerin bazıları Zippo benzininden bile pahalıya satılmaktadır.

    Mesela sentetik tinerlerin birçoğu az oranda hafif fraksiyon içermekte, çoğunlukla orta ağırlıkta fraksiyonlardan yani daha az uçucu petrol bileşenlerinden oluşmaktadır. Beyaz ispirto sanatçıların kullandığı bir ürün olduğundan genellikle fahiş fiyata piyasaya sunulmaktadır. Mineral terebentin veya solvent petrol gibi kelimeler kullandığınızda mahallenizdeki nalbur muhtemelen size 3-5 saniye bön bön baktıktan sonra "sentetik tiner vereyim abime, selülozik de var ama dokunduğu şeyi söker atar dikkatli kullanmak lazım" gibilerden bir şey söyleyecektir.

    Türkiye'de ucuza hafif petrol fraksiyonu bulmanın güvenilir yolu "yüzey temizleme tineri" adlı ürünü sormaktır. Birçok markanın bu isim ile sattığı ürünlerin MSDS bilgilerini incelerseniz, birçoğunun Zippo yakıtı ile neredeyse birebir aynı içeriğe sahip olduğunu görebilirsiniz. Mümkünse MSDS bilgilerini kontrol edin ve antin kuntin 40 çeşit kimyasal içerenleri değil de, mümkün olduğunca yüksek oranda "hydrotreated light solvent nafta (petrol)" içeren ürünleri temin etmeye çalışın. Mesela Orbay markasıyla satılan yüzey temizleme tineri iyi görünüyor. Ben bir süredir Dyo yüzey temizleme tineri kullanıyorum, güzel yanıyor ama içeriğini henüz tespit edemedim. Sentetik tinerlerin birçoğunun bu amaçla kullanılabileceğini tahmin ediyorum ama bizzat test etmedim.

    Zippo çakmağınıza alkol koymayın. Biyodizel + alkol karışımı belki iş görür ama emin değilim. Kolonya kesinlikle olmaz çünkü %20-30 su içerir, zamanla alkol uçar geriye su kalır, çakmak paslanır. Saf alkol bile olmaz çünkü piyasada saf alkol diye satılan ürünlerde muhakkak %3-5 su bulunur. Saf alkol elde etmek meşakkatli iştir. Dizeli çakmak taşıyla tutuşturamazsınız, Zippo'da kullanılması söz konusu olamaz.




  • Konuyu hortlatalım; Zippo çakmağa gazyağı koyan oldu mu? ingilizce kaynaklarda kerosen (gazyağı) yanabilir diyor ama deneyen var mı?

  • 12 sene önce, bir soru geldiğinde nasıl da katılım olup, herkes fikir yürütüyormuş. :)

    - - -

    Ben Zippo çakmağa benzinciden alınan benzin konan çakmağın çok isli yandığını görmüştüm.

  • Sarı plastik sisede satılan clipper yakıttan alıp denedim ama yanmıyor (: aldığım yere götürdüm tasana kadar doldurdu bak yanıyor dedi 2 dk sonra yine yanmıyor.)mangal için kullanacağım artık. En iyi verimi gerçekten zippo saticisindan aldığım yakıtlardan aldım. Geçen sene 12 liradan almıştım şimdi 39 lira olmuş. ( Ucuzluk pazarlarında satılanlar bile 50 lira olmuş bu arada)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ben uçak yakıtı doldurmuştum, yanmıyordu 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Halikarnas Şakşakçısı -- 11 Temmuz 2022; 2:56:38 >
  • malum 100 lirayı geçti artık. sözlükte birisi tiner koyuyormuş. deneyenler var mı başka alternatif.

  • origin90 kullanıcısına yanıt

    en dandik zippo 800-1000 tl arası vardır diye düşünüyorum,140 tl yakıtına fazla mı geliyor anlamadım 

  • Zibidi Gonzales kullanıcısına yanıt

    2015 de 70 liraya almıştım forumdan bir arkadaştan şimdi olsa hayatta vermem o parayı.

  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.