Şimdi Ara

Zeka kalıtsal mıdır? Geliştirilebilir mi? (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
1.236
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-9F20A5F61

    Yaklaşımını anladım. Madem donanımhaberdeyiz, zekayı ram gibi düşünüyorsun diyelim, aklı da hafıza gibi. Ama tam öyle değil. Mesela bazı cep telefonlarında hafıza kartı girişi vardır 512GB veya 1TB'a kadar yükseltilebilir.

    Zekayı da, ram slotu gibi düşünebilirsin: Bazı bilgisayarların başlangıç ram'leri 8gb'lıktır. Ama sen o ram'i 32gb'a kadar yükseltebilirsin mesela. Bazı insanlarsa 1gb'lık ram'le başlar ve onu 4'e kadar yükseltir. Kimileri de tıpkı senin gibi 8gb'la başlamasına rağmen 32 değil 64gb'a kadar yükseltir. Bazı insanlarınsa ram'leri düşer... Mühim olan anakart. Ram desteğini anakart belirler. Anakart ise zeka değil, zeka plastisitesidir.
    Tekrar aynı konuya yazıyorum ama insan söz konusuysa herhalde karşılığı RAM - ROM olan hafıza ile karşılığı CPU olan zekanın aslında bir alakası olmamalı. Test çözen kişinin önünde kağıt dursa yeter bütün kağıdı hatırlamasına gerek yok o testten aldığı IQ skoru çok yüksekse, testi hızla çözüyorsa hafıza gücüne - en azından ROM karşılıklı hafızasına - takılmazsın. Bilgisayarda bile hafıza veya hafızadan farklı eş seviye optimize bir yazılım task farkı meydana getiriyor taskın işlenme hızını birincil faktör olarak belirlemiyor. İnsan beyni zaten tam olarak bilgisayarların karşılığı değil. Unlimited ram zeka olarak hiçbir anlam ifade etmez CPU'un çöp ise. 

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Genetikse bu gerçek hayatta önümüze çıkan problemleri çözemeyeceğimiz anlamına gelmez mi? İlla birilerinden akıl almak için iletişim kurmak zorunda mıyız? Kaç yaşında adam oldun hala kafan çalışmıyor demezler mı adama.. E sevdiği biri tarafından bunu duyan bir insan da yaşama hevesi ne kadar kalabilir:/

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu hakkında teknik bir bilgim yok, daha doğrusu sıradan bir insanın bilgisinden öte değil. Fakat bir insanı değerlendirirken hem doğal hem de beşeri yönünü ele almak gerektiğini düşünüyorum. Genetiğin zeka üzerinde bir etkisi olduğu kanaatindeyim, fakat sosyal koşullar ve kültür de burada etkili. Bu etkinin rolünü tam olarak ben de bilmiyorum. Yani diyebiliriz ki zeka genetikle sınırları belli bir şeydir, sosyal koşullar zeka potansiyeli açığa çıkarmanı sağlar ya da diyebiliriz ki ikisi de eşit miktarda etkilidir. Açıkçası hangisi ya da hangileri doğru ben de bilmiyorum. Fakat kanaatim evet zeka kalıtsaldır, evet geliştirilebilir. Bu geliştirme genetikle sınırlanır mı kesin bir bilgim yok ama.
  • Zeka kalıtsaldır bazıları vardır dahidir bazılarıda vardır bir konuya aylarca kafa yorar bir türlü çözüme kavuşamaz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Zeka değil de birikim arttırılıp düşünce şekli değiştirilebilir aslında ama bu zekayı geliştirmek olarak değerlendirilebilir mi bilmiyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aznareps ingo etaicsal

    Zeka değil de birikim arttırılıp düşünce şekli değiştirilebilir aslında ama bu zekayı geliştirmek olarak değerlendirilebilir mi bilmiyorum.
    Yok hocam bence dediğiniz şey yorum yapma öğrenilen bir bilgiyi kullanma anlamına gelebilir. Mesela bir hata yaptığımızda bir daha farklı bir teknikle deneriz bu da bizde tecrübe olarak geri yansır. Benim merak ettiğim zor bir durum karşısında mantıklı düşünebilme ve problem çözebilmeyi başarabilmek. Yani bunu zaman içerisinde geliştirebilir miyiz acaba

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Beyin dahil tüm fiziksel özelliklerimiz, genlerimiz ve çevre ile olan etkileşimimizin ortak eseridir. Zeka da fiziksel özelliğin bir tezahürüdür ve nöron sayısı, nöron yetkinliği, nöron yoğunluğu, sinaptik hız ve sinaptik bağların sayısı ve dağılımı ile yakından ilgilidir. Tüm bunların üzerinde elbet çevrenin etkisi vardır ancak insanlar eşit nöron sayıları ve sinaptik bağları ile doğmazlar. Nasıl eşit sayıda retinal hücre ve eşit sayıda kas hücresi ile doğmuyorsak, eşit sayıda nöron ile de doğmuyoruz. Nasıl ki hepimizin ayak numarası, ten, göz rengi vb. ve boyları aynı değilse, beyinlerimizin yapısal özellikleri de doğuşta aynı değildir. Bu arada, beyin ağırlığı deha ile doğrudan ilişkili değildir çünkü beynin çoğu glia denen nöron dışı hücrelerden oluşur. İnsanda 100 milyara yakın (80-90M arası) nöron olduğu bilinmektedir ve bilişsel kapasite bununla dolaylı veya doğrudan ilgilidir. Aksi halde bir şempanze de 26-28 milyar kadar nöronuyla bir deha olabilir, genel görelilik kuramını geliştirebilirdi (ama fillerin çeyrek trilyon nöronu var demeyin okumaya devam edin). Türden aleme doğru taksonomik sıralamada vücut ağırlığı ile nöron sayısı arasında giderek zayıflayan bir ilişki vardır. Örneğin insan türleri içinde bu kıyaslamayı yapmak, keza diğer primatlar arasında da benzer kıyaslamayı yapmak genellikle pozitif sonuçlar vermektedir. Ama bir solucanla ya da bir morinayla bir insanı da bu çerçevede karşılaştırmak doğru değildir! Ama Homo Sapiens ile Denisovanlar ve Neanderthaller bu çerçevede karşılaştırılabilirler.

    Sonuç olarak bilişsel kapasiteyi "nöral mimari" belirlenmektedir. Nöral mimarinin temel bileşinleri ise nöron sayısı (korteksteki nöron sayısı), aksonal iletim hızı, korteksteki nöron yoğunluğu, nöronlar arası mesafe, sinaps kalınlığı ve sayısı, sinaptik bağlantıların şekli, yoğunluğu ve her bir nöron başına düşen sinaptik bağ gibi şeylerdir. Takdir edersin ki bunların çoğu doğuştandır, sonradan değiştirilemez. Sonradan değiştirilebilen şey beynin plastisitesidir. Plastisiteden kasıt, beynin esnekliğidir. Yani sinaptik bağlantı sayımızı artırabilir hatta yerlerini değiştirebiliriz ya da belli bir görevden sorumlu nöronlar başka bir göreve atanabilirler (bir yere kadar tabii, bunun sınırı var) ama örneğin akson iletim hızımızı değiştiremeyiz, nöronlar arası mesafeyi değiştiremeyiz, hatta nöron sayımızı değiştiremeyiz!

    Sonuç: Yetişkin bir bireye ait beynin fiziksel özellikleri hem doğuştan gelen hem de çevresel etkilerle şekillenir. Hatta çoğunlukla doğuştandır çünkü aksi halde aptallığı izah edemezsiniz. Yoksa tüm aptallar eğitimle çok zeki olurdu. Bir aptalı günde 18 saat satranç oynatsanız dahi o aptal asla satranç oynayan bir dehayı yenemezdi.

    Bir örnekle gidelim: 5 yaşında bir çocuğun IQ'su ölçüldüğünde 100 çıkıyorsa, bu beslenme ve beyin eğitimi ile belki 110 hatta 120'ye çıkarılabilir ama asla 160 olamaz. IQ'sunu ölçtüğümüz 2 yetişkinden birinin IQ'su 120 iken diğerinin mesela 105 ise bu, çevresel faktörlerle açıklanabilir. Yani bu örnekte aralarındaki fark genlerden gelmiyor olabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irishman -- 22 Nisan 2020; 1:30:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Zeka kalıtsaldır ama geliştirebilir. Sanırım anneden geçen genler daha etkili diye biliyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: richierich59

    Genetikse bu gerçek hayatta önümüze çıkan problemleri çözemeyeceğimiz anlamına gelmez mi? İlla birilerinden akıl almak için iletişim kurmak zorunda mıyız? Kaç yaşında adam oldun hala kafan çalışmıyor demezler mı adama.. E sevdiği biri tarafından bunu duyan bir insan da yaşama hevesi ne kadar kalabilir:/
    İnsan turu kisitli bikgiyle dogar.
    Yasamasi etrafindakilerden aldigi bikgiye baglidir
    Cogu hayvan turu bize oranka daha fazla bikgiyle dunyaya gelir.
    O bilgiye c gudu demekteyiz.
    Aslanla cevrili ortamda dogan insan agzina tepigi yemeden susmaz
    Ama ceylan bizon yavrusu aninda yerde yatar durur ve anneden sinyal gekmeden sesini cikarmaz.
    İnsan zihni sonradan mudahale ve yonlendirmelere cok daha aciktir.
    Ceylan yavrusuna citalihi ogreteemzsiniz ama insan a maymun gibi veya maymuna insan gibi davranmayi ogretebilirsiniz..
    Zekanin nicelik ve bosluk miktariyka dogrudan ilgikidir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 10 Mayıs 2020; 15:39:56 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aznareps ingo etaicsal

    Zeka değil de birikim arttırılıp düşünce şekli değiştirilebilir aslında ama bu zekayı geliştirmek olarak değerlendirilebilir mi bilmiyorum.
    Zekanin niteligi degisken olup son siniri niceligi kadardir..

    Yazin bunu..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sething

    Zekanin niteligi degisken olup son siniri niceligi kadardir..

    Yazin bunu..

    Alıntıları Göster
    Bu iş yapar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hem geliştirilebilir hem de kalıtsal.
    Ayrıca gelişmekle kalmayıp eğer çevre faktörlerinden dolayı gerileyebilir bile.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
  • Zannımca zeka hakkında kalıtsal olan tek şey, onun geliştirilme hızıdır. X birey doğduğundaki zeka seviyesinden N seviyesine ulaşmak için üç yıl harcarken, Z birey N seviyesine 2 haftada ulaşır. Ancak ikisi de N seviyesine gelebilmiştir. Nöroplastisitenin işleyiş hızı önemlidir.
  • ya aslında şöyle, bu tür coğrafyada insanların zekaya önem verme isteğinin altında yatan neden kurnazlıktır bana göre. kurnaz adam çok çalışmak yerine kısa yoldan halletmek ister ki bu durum türk milletiyle birebir ilişkili zira kurnazlar ülkesidir TC. herkes zekaya(IQ) önem verince ne oluyor, bu sefer duygusal zekası yüksek bireyleri görmezden gelinmeye veya ezilmeye çalışılıyor. o zaman da IQ sahibi insanlar tanrı mertebesine yükseltiliyor. Halbuki insanın istikrar sahibi olması(yani emotional quotent-duygusal zeka) zekadan daha önemli bir meziyet. böyle düşünmek gerek.

  • Kalıtsal olduğunu düşünmüyorum kalıtsal olsa bile payı fazla değildir. Evet geliştirilebilir zeka anne karnında gelişmeye başlar ve belirli faktörlere bağlı geliştirilebilir.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.