Şimdi Ara

Yurtdışından Yolcu Beraberinde Getirilen Ürün

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
636
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar. Bir buçuk ay kadar yurtdışına çıkış yapmak üzereyim. Hazır gitmişken 1600 Euro değerinde bir bilgisayar almayı planlıyorum. Forumda biraz bakındım ancak tam olarak emin olamadım. Acaba gümrükle ilgili sıkıntı yaşar mıyım? Yani vergi vs. çıkması söz konusuysa değmez diye düşünüyorum.



  • Hiçbir sorun olmaz. Kişisel eşyanız olarak yanınızda getirebilirsiniz.
    Normalde yasaya göre 430-1500 Euro arası cihazlara havaalanında vergi ödeyip geçiyorsunuz, 1500 Euro üzeri kişisel eşyalar ithalat mevzuatına giriyor ancak bu yasa uygulanmıyor. Bir tane laptop getirecekseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.
    Kutusunu açmadan getirirseniz milyonda bir hatta milyarda bir ihtimal yasalar gereği gümrük polisi fatura sorup sıkıntı çıkartabilir. Adamın gıcıklığına denkgelmesi lazım.. Ama kutusunu açıp laptopu 2. el durumuna sokarsanız kimse fatura falan sormaz.
  • Sebastianbjk kullanıcısına yanıt

    Hocam merhaba ve acil bir yanıt arıyorum olay hızlı geliştiği için.


    Abd'deki akrabam iniş yapacağı Ankara Esenboğa havalanında sıkı denetimler olduğunu söyledi ve kendisinden sipariş ederek rica ettiğim, vergili fatura değeri 443 Euro olan (485 dolar vergili Abd fiyatı, muafiyet sınırı olan 430 Euro'yu azıcık geçiyor yani) laptop için kutusuz olarak ve valizdeki ikinci laptop olarak ülkeye getirmenin vergi doğuracağını söylüyor. Valizde kendi kullandığı laptop var zaten. Ama kutusuz olarak getirse bile valizdeki ikinci laptopun vergiye tabi olacağı söyleniyor. Bu güncel durumda doğru mudur?


    Bu durumda tavsiyeniz nedir?


    Bilgisi olan arkadaşlar varsa teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 26 Kasım 2023; 22:2:4 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    430 Euro hakkında: değerler değişti yeni değer nedir bilmiyorum. Arkadaş 7 yıl önce yazmış. Ayrıca "azıcık geçmek" diye bir şey olmaz, 1 kuruş bile geçse, geçmiştir.


    Yolcu beraberinde her üründen 1 adet getirme hakkı var. Bir laptop veya bir ayakkabı veya bir ütü gibi. İkincisini bulurlarsa vergi veya ceza ödemek gerekiyor. (valizine veya el çantasına bakarlarsa)


    Akrabanız istemiyorsa ısrar etmeyin. Riskli bir şey.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cleanton -- 27 Kasım 2023; 19:30:17 >
  • cleanton kullanıcısına yanıt
    Aynı kanaatteyim hocam, teşekkürler.

    Not 1: Her ne kadar bugün yetkili makamlarla yaptığım telefon görüşmesine istinaden, valizinde getirdiği cihazı kendi kullandığı cihaz olarak bildirip geçirme konusunda gümrük müdürlüğü memuru "herhangi bir sıkıntı olmaz, muameleye tabi olmadan geçer" demiş olsa da, ben kendilerini zorlayamam bu konuda formalitelerle uğraşmasınlar ve strese girmesinler diye elbette.

    Not 2: Yaptığım araştırmada 430 Euro muafiyet üst sınırı halen geçerli görünüyor bu arada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 27 Kasım 2023; 19:54:50 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben sorun yaşama ihtimalini çok düşük görüyorum. Gümrükte yolcu beraberindeki eşyalar konusunda resmi olmayan bir esneklik var. Abartmadığınız sürece bir şey demiyorlar. 1 laptop hakkınız varken 5-10 tane sokmaya çalışırsanız kurtuluşu yok. Ama arkadaşınız "biri işyerimin verdiği laptop, diğeri kendi kişisel cihazım. İkisini de götürmek zorundaydım" derse gümrük memurlarının sorun çıkartacağını sanmıyorum. Garantisi yok tabi. Bu düşük riske girecekseniz de laptopın birini kabin bagajına yanına alsın diğerini valizde bıraksın.


    Aynı şey sigara, alkol, cep telefonu gibi ürünlerde de geçerli. Limitlerin biraz üstüne çıktığınızda ses etmiyorlar, abartırsanız da affetmiyorlar. Son 13 yılda Türkiye'ye minimum 50 kez giriş yaptım. Her seferinde yanımda 1-2 şişe limit üstü alkol vardı. Bir kaç kez 2 laptopla, 3 telefonla girdim. Hiç umursamayan gümrük memurları da oldu. Niye fazla diye sorup ses etmeyen de oldu, bu seferlik görmezden geliyorum diyen de oldu. şimdiye kadar gümrükte bir şey kaptırmadım. valizinde 4er 5er tane telefon ya da laptop ya da içki gibi abartı sayıda sokmaya çalışanların sorun yaşadığına da çok şahit oldum.





  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    olaki denetlemeye takıldı. ikisinide kullanıyorum derse sorun olmaz.

    denetleme de laptoplara takılmazlar.

    alkol sigara telefona takılıyorlar.

  • yaw çıkar kutusundan at çantaya, kişisel bilgisayarım de.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam tekrar merhaba, diğer arkadaşlar da sağolsunlar bilgi vermişler. Şöyle bir bilgi verildi bana yurtdışından gelen yakınım tarafından, yanınızda birden fazla (2-3-4 adet) laptopla Türkiye'ye geldiğinizde, yanınızda gelen ürün laptop bile olsa "KENDİ CİHAZIM" dediğinizde görevliler laptopu kayıt altına alıp ülkeden ayrılırken yine aynı laptopu yanınızda geri götürdüğünüzü görmek isteyebiliyorlarmış. Böyle bir uygulama var mı gerçekten?


    Not: Ben şükür sorguya maruz kalmadan ürünü elde edebildim de, başkalarına bu tarz bir uygulama ileri sürebiliyorlarmış.

    @aksinaletinsan

    @Sebastianbjk




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 28 Aralık 2023; 12:37:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    daha önce biryerde paylaşılmıştı, adam, tam 1 valiz içki getirmiş.

    yani yolcu yanındaki ürünün gümrüğe yakalanması tamamen ŞANS!

    olaki yakalandınız, süreç malesefki kanunlara göre işlemeyebiliyor.

    gümrük görevlisinin insiyatifine kalıyorsunuz. ne derse o oluyor.

    telefon uygulaması çıktığında, adamlar pasaporta yazı yazıyordu!


    bahsettiğiniz olayı bilmiyorum

    ama bu korku ve endişelerle, bu işe kalkışmayın!

    kesin başınıza herşey gelir.

  • programmer_onur kullanıcısına yanıt
    hocam onlar kadar bilme şansımız yok tabii. naçizane fikrimi söyleyeyim, kayıt altına alsalar bile çıkarken ona kim akıl edip bakacak? cihaz orda çalındı desen kim bilecek? ayrıca kuzenime verdim, Türkiye’de kullanmak için bıraktım falan deseniz bunun bir yaptırımı yok. bu araba gibi değil giriş çıkışları kontrol edilsin.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Cagonni C kullanıcısına yanıt
    Aynen katılıyorum hocam size, yorumunuz için teşekkürler. Reddit, DH vs. birçok yerde zaten laptopların veya benzer aygıtların evrensel bir IMEI no içermediğinden dolayı telefonlar gibi kayıt altına alındığına dair bir muamele görmediği yazıyor. Pasaporta falan işleseler bile kabaca işliyorlardır, hangi kritere göre, belirsiz, o da belki. Neyse akrabalar benim ürünü incelemeye tabi olmadan getirmişler sağolsunlar ama bu tür bilgileri kendilerinden öğrenince acaba "salak" yerine mi konuyorum hissi yüzünden buraya yazdım bende sizlerle paylaşmak adına. Çünkü çok uzun yıllardır Abd-TR arası git gel yapan kişiler kendileri ve eskiden hiç böyle sıkıntılardan söz etmezlerdi. İsteksiz ve zoraki olarak davranmalarına bağlıyorum ben bu sefer.

    Diğer arkadaşın dediği gibi, abuk sabuk tiplerin 1 valiz dolusu aynı üründen (hele hele alkol) getirmesi durumunda zaten kaçarı yok. Bizimkisi adam başı 2, bilemedin max 3 laptopla gelme durumu, kendilerinin ki dahil olmak üzere tabi. Dediğiniz gibi olayın mokunu çıkaranlar daha çok yaptırıma maruz kalıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 27 Aralık 2023; 19:23:16 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

    Öyle bir şey duymadım. Belki kanunlarda yazıyordur ama hiçbir gümrük memurunun uyguladığını sanmıyorum. Hele ki İstanbul'daki yoğun havaalanlarında kimse 1 laptop için onunla uğraşamaz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sebastianbjk -- 28 Aralık 2023; 10:4:10 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.